Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да се използва широко за създаване на многобагрени петна в тревни площи, за засаждане в постоянни и преносими цветарници. Ниско растящите сортове са подходящи за бордюри, лехи, по-големи масиви и цветни килими. Ниските и средни сортове са прекрасни за украса на балкони, тераси, прозорци. Високите сортове, с дълги и прави цветоноси, се използват за отрязан цвят. Те издържат във ваза от 8 до 15 дни и са много ефектни. Напоследък и в нашата страна широко се използват ниски сортове, отгледани в оранжерии в саксии, за украса в зимни градини рано напролет или късно през есента. Навсякъде цветовете внасят неповторима красота от багри.

Всички части на растението съдържат етерично масло и издават специфична миризма. Някои сортове от теснолистната турта отдавна са използвани в парфюмерийната и хранителната промишленост.

В това растение се съдържат и някои антисептични вещества, които се използват в медицината. Засадени в близост до зеленчукови растения, не допускат приближаване до тях на много вредители.

В някои страни на Централна Америка това растение е свързано и до сега се свързва с редица тайнствени ритуали. А в Индия гирлянди от съцветията на турти се поднасят на високопоставени лица и гости.

Непретенциозно към климатичните фактори, но се бои от студа.

Туртата (Tagetes) е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейството Астрови (Asteraceae), а родът включва около 30 вида.

Произходът на прекрасното цвете е от Централна Америка и преди всичко Мексико. То е бързорастящо, топлолюбиво, сухоустойчиво и непретенциозно към почвените фактори. Добре реагира на открити, слънчеви места, но не му пречи да се развива, расте и цъфти обилно и при лека сянка.

За растежа и развитието му са подходящи различни видове почви, но най-добри са плодородните, глинесто-песъчливи, по-леки, но богати на хранителни вещества с достатъчно влага, особено в първата половина на лятото. Растението е чувствително на ниски температури - минус 1 градус за младите, до минус 3 за по-възрастните растения са фатални.

С разсад цъфти по-рано.

Туртата се размножава чрез семена. Ако предварително си произведем разсад, цветето ще започне да цъфти по-рано и до късна есен ще ни радват неговите цветове. Сеитбата се извършва в края на февруари - до средата на март в закрити помещения. При температура на почвата 25 градуса семената поникват за 4-5 дни. Във фаза втори същински лист растенията се пикират на разстояние 4-5 см. Ако семената се засяват по-нарядко и на редове, може да не се (снимка) пикира. На постоянно място туртите се изнасят и засаждат в началото на май, когато е преминала опасността от слани. Разстоянието на засаждане е 25-35 см за високите сортове, 15-20 см - за средните и 10-15 см за ниските.

Туртата може да се засява и директно, но това трябва да става след преминаване опасността от слани. Грижите по време на вегетацията се състоят в редовно поливане, почистване от плевели, подхранване (не понася пресен оборски тор). Кореновата система е обилна, силно разклоняваща се, проникваща дълбоко в почвата, с висока усвояваща способност на хранителни вещества и бързо възстановяване при механически повреди. Така те понасят пресаждане дори и във фаза на цъфтеж.

Туртата е устойчива на болести и неприятели. Отделящите се от листата фитонциди отблъскват насекомите и вредителите, дори и тези които проникват в почвата. Това я прави отличен предшественик за гладиолите, лалетата, астрите и др. цветни култури.

Има създадени стотици сортове турти (директни и F1 хибриди), с най-различна форма и багра на цветовете и съцветието (кошничката) в зависимост от предназначението им в практиката.