Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в най-разнообразни форми и цветове.

Семейството му е Балсамови, а родината – субтропическите райони на Азия и Африка. В природата са известни повече от 500 вида. Повечето са храстовидни или тревисти.

 

 

Импатиенс валера расте до около 60 см височина. Стъблата му са сочни и добре изправени. Листата са разположени едно след друго. Имат широка и овална форма със заострен връх. На цвят са светлозелени.

Цъфтежът може да е единичен или в дребни съцветия. Цветовете са най-разнообразни – от бяло, през розово, оранжево, жълто, червено, до лилаво.

Температура

 

На „циганчето“ му е необходима силна слънчева светлина и топло място, за да цъфти богато. Най-добре е да се изнася на балкона или в градината през летните месеци. През зимата температурата на помещението не трябва да пада под 15 градуса.

Поливане

 

 

В горещите месеци се полива обилно, но без да подгизва! През зимата – по-пестеливо и умерено.

Торене

Редовното наторяване подпомага свежия и обилен растеж и цъфтеж. През есента торенето се ограничава. През зимата дори може да се преустанови. Подрежете растението през зимата, ако е станало твърде голямо.

Размножаване

 

Размножаването чрез резници е най-лесно и често практикувано. Резниците се вкореняват лесно като се поставят във вода за кратко време, докато пуснат корени. Само няколко месеца след засаждането новата клонка започва да цъфти.