Articles - Thumbnails

  • Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. Балконските и градински цветя ще цъфтят до...

  • Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да...

  • Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса...

  • Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва...

Когато избирате коледната звезда, гледайте листата да бъдат с тъмнозелен цвят. Паднали или изсветлели листа показват липса на грижи, липса на вода или проблеми с корените. Колоритните цветове (прицветници) на растението (в червено, розово, бяло) трябва да бъдат пропорционално разположени на останалите листа и коренова бала.

Бъдете сигурни, че растението е добре опаковано, когато го купувате отвън, тъй като при вашето пътуване до дома то е изложено на ниски температури и дори за кратко време може да нарани листа и прицветници, а дори и да измръзне. В никакъв случай не го оставяйте за дълго на минусови температури! Разопаковайте растението възможно най-скоро, тъй като листата могат да започнат да капят много бързо.

Поставете цветето до прозореца на пряко слънчево огряване, но в никакъв случай листата не трябва да докосват стъклата.

Не поставяйте близо до радиатори и други отоплителни уреди!

Имайте предвид, че коледните звезди са тропически растения и те се отглеждат в оранжерии, където температурите са постоянни - от 15 до 21 градуса, така че ако е възможно, поддържайте тези температури!

Не поставяйте растението на течение (отворени прозорци, врати и др.).

Поливане
Поливайте рядко, само когато повърхностния слой на почвата просъхне. Ако не поливате достатъчно, долните листа ще започнат да окапват, а така започва и загубата на цялата листна маса.

Когато поливате, правете го обилно, като след известно време е необходимо да изхвърлите излишната вода от чинийката. Ако поливате прекомерно и оставите растение да кисне във вода, долните листа ще пожълтеят и окапят.

Торене
Ако държите коледната звезда за по-дълъг период от време, подхранвайте с разтворим тор веднъж или два пъти месечно.

Как да запазим коледната звезда до следващата Коледа?

Късно през зимата и рано на пролет
Коледната звезда има трайни цветове - нейните прицветници ще останат ярко обагрени продължение на няколко месеца, дори и след окапване на зелената част.

През това време ще започнат да се развиват странични издънки. За да имате добре оформено растение за следващата година, трябва да се намали височината до 10 см. Подрязването се извършва през февруари – март. То ще стимулира формиране на нови листа.

Отглеждайте растението до слънчев прозорец при температура между 15 и 21 градуса

Късно на пролет и през лятото
Ако растението е твърде голямо, пресадете го в по-голяма саксия. След като опасността от пролетни студове е отминала и нощните температури надхвърлят 10°C, може да засадите коледната звезда заедно със саксията и отвън. Не забравяйте, че може да се наложи растението да се полива по-често. Между 15-ти юли и 1-ви август отрежете всички издънки до около 10 см като оставяте от едно до три стари листа.

През есента
Приберете коледна звезда на закрито преди първата слана (около 15 септември), за да се избегне нараняване от охлаждане. Това се случва, когато температурите са под 8°C.

Препоръчително е торене на всеки две седмици.

За да започне да цъфти, трябва да държите растението в пълна тъмнина между 17:00 часа следобед и 8:00 часа на другата сутрин, всеки ден от края на септември до началото на декември.

Температурата трябва да остава между 15 и 21°C. Нощни температури над 23°C могат да забавят или попречат на цъфтежа.