Articles - Thumbnails

Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи. Всъщност – грижите за орхидеята не са никак сложни.

Ако за първи път си купувате орхидея, изберете такава от вида фаленопсис – те са най-непретенциозни. Прецъфтелите орхидеи често се предлагат на по-ниски цени. Това е възможност да икономисате малко пари. Прецъфтяването на орхидеята не бива да ви притеснява. По-важното е цветето да е здраво. Скоро то ще разцъфне отново.

Орхидеята трябва да се подхранва само когато е в активния си период. Ако използвате течен тор, разреждайте го с малко повече вода, отколкото е написано на указанията. Излишната тор може да разболее растението.

В резултат на торенето орхидеята е с по-ярка окраска и по-продължителен цъфтеж. Благодарение на балансираното хранене растението е по-устойчиво на заболявания. Веднъж месечно промивайте почвата с чиста вода, за да отстраните солта и котления камък, които се наслагват в него.

Бирата или бирената каша е била от първите торове за орхидеи, чието положително действие изглежда логично поради съдържащите се ензими и различни форми на витамин В. Има добри резултати от прилагането на разтворена бирена мая при млади растения за предпазване от гъбични инфекции.

 

Друго домашно средство е карбамидът - усвоява се лесно от корените и листата. Препоръчително е приложението му при млади орхидеи. Много добре се отразява допълнителното подаване на карбамид късно вечер или рано сутрин в топли дни. В тази група е и магнезиевият сулфат (английска сол) - смята се, че подпомага обмяната на веществата и стимулира цъфтежа на цветята.

При недостатъчно торене корените на орхидеите стават прекалено дълги и тънки. При преторяване корените са твърди, дебели, къси и нееластични. При някои видове орхидеи (катлея и фаленопсис) имат слабо червеникаво или кафеникаво оцветяване. Възстановяването след недохранване трябва да стане чрез бавно и постепенно увеличаване на дозата тор.

Цвете Орхидея
Срещу пренаторяване помага обилното измиване на течаща вода и насищането на субстрата с калций. Калциевите йони разкъсват натрупаните йони на хранителните вещества и затова трябва да се полее обилно, за да се отмият.

През активния период - пролет, лято и началото на есента торим всички орхидеи. Объркването настъпва по отношение на зимния период. Много от фаленопсисите цъфтят през зимата, затова те се торят целогодишно.