Articles - Thumbnails

Засаждане И Грижи За Фрезия
Кацане: на открито от второто десетилетие на май. За дестилация до януари - в края на август в саксия.
Разкопки: октомври.
Съхранение: 1 месец след копаене при 25 ˚C, след това преди засаждане при 10 C.
Цъфтеж: в градината - август-септември.
Осветление: лека полусянка.
Почва: рохкава, добре дренирана, неутрална или слабо кисела.
Поливане: по време на растеж и цъфтеж - обилно и редовно, след което поетапно намалявайте поливането.
Подхранване: в градината: върху разсад - азотни торове, след това два пъти месечно с фосфор и калий.
Размножаване: семе и вегетативно (луковици).
Вредители: трипси, паякови акари, листни въшки.
Болести: фузариум, струпясване, сиво, сухо, пеницилно, твърдо и склероциално гниене.
Прочетете повече за отглеждането на фрезия по-долу.
Фрезия (лат. Freesia) , или фрезия - едно от най-очарователните луковични растения, отглеждани както в градината, така и у дома. Фрезията е род тревисти луковични трайни насаждения от семейство Ирисови (Iris), който включва около 20 вида. Най-известна е хибридната фрезия, появила се в резултат на кръстосването на няколко вида преди около век. Родната земя на растенията е Южна Африка, където те растат по влажни брегове и сред храсти. Те получиха името в чест на Фридрих Фрийз, немски ботаник и лекар.
Фрезията е елегантна, грациозна и деликатна, излъчва приятен аромат, напомнящ на миризмата на момина сълза, и за това понякога я наричат ​​"нос момина сълза". Благодарение на всички тези качества, сега е на върха на популярността сред производителите на цветя като отсечена култура.

Цвете фрезия:

е украса на всеки букет, особено е привлекателен за булки;
не избледнява дълго време, не губи свежест;
благодарение на своя аромат, той стана интересен за производителите на елитна парфюмерия;
заема своето достойно място в ландшафтния дизайн;
отглеждат се както на открито (в оранжерия и градина), така и на первази;
червено-жълтото расте по-бързо от другите сортове.
Хибридната фрезия достига метър височина, има голо, силно разклонено стъбло, луковица, покрита с тънки кафеникави люспи. Листата са тънки, с централна жилка, дълги 15-20 см и широки 1-1,5 см. Ароматните цветя с дължина 3-5 см са събрани в слаби едностранни съцветия. Цветът на цветята може да бъде всякакъв - бял, червен, оранжев, син, лилав, жълт, кремав, розов ... Често гърлото на цвете има контрастен нюанс спрямо венчелистчетата. Плодът на фрезия е капсула.

Условия За Отглеждане На Фрезия
Най-добре е да отглеждате фрезия в оранжерия или оранжерия, където й е по-лесно да създаде необходимите условия, но това е дейност за опитни или професионални цветари. По принцип фрезията може да се отглежда целогодишно, но тъй като градинската фрезия не зимува в почвата по нашите географски ширини, нейните грудки ще трябва да бъдат премахнати от земята през есента. Но това растение се използва и като саксийна култура, а в закрити условия домашната фрезия цъфти точно през зимата. Има общи изисквания за всички видове фрезия, с които ще ви запознаем.

Фрезията е много светлолюбиво растение , тя се нуждае от светлина за 12-14 часа дневно, но пряката слънчева светлина е разрушителна, така че най-доброто място за фрезия е леката полусянка.

Уверете се, че има защита от течения .
Подходяща е рохкава почва с добър дренаж. Оптималният състав на почвата: торф, листа, хумус и копка земя в равни пропорции. Ниската киселинност е за предпочитане.
Широколистните, разпръснати сортове се засаждат по-свободно, теснолистните и дребноцветните - по-компактни.
Ако се интересувате от буен цъфтеж, тогава се нуждаете от строг температурен режим: преди цъфтежа - не по-висока от 22 ° C.
Можете да изрежете цветя само след като поне две цветя се отворят напълно в съцветието. Изсъхналите цветя трябва да бъдат премахнати, за да не отнемат хранителни вещества от новообразуваните.
При някои фрезии (по-специално при сортовете счупена фрезия) слабите стъбла се нуждаят от подкрепа , не забравяйте за това.
Фрезията обича влажен въздух , но когато пръскате растения, опитайте се да го направите, така че водата да не попадне върху цветята и пъпките. Най-доброто време за това е 17-18 часа.
Твърде горещото или твърде хладното време има тенденция да деформира цветята и да образува празни пъпки.
Как Да Отглеждаме Фрезия

Преди да засадите фрезия на открито, по-добре е да отгледате малко луковиците на фрезия. През март-април почистете луковиците от люспите и, за да предотвратите гъбични заболявания, ги задръжте за половин час в 0,2% разтвор на фундационазол. След това ги поставете в плодородна, рохкава почва в торфени саксии на дълбочина 5 см и ги задръжте на добре осветена перваза на прозореца или на топла лоджия до слизането.

Някои опитни производители практикуват отглеждане на фрезия от семена и въпреки че процесът е досаден и ненадежден, ето как да го направите. Навлажнете подготвената почва и внимателно разнесете семената, покрийте с двусантиметров слой почвена смес за семена, покрийте с фолио или стъкло и дръжте на светло място. Разсадът ще се появи след двадесет дни. Когато пораснат до 2-3 см, отстранете стъклото и ги изтънете добре. Засадете в средата на май.

 Засаждането на фрезия на открито се извършва през пролетта, след като е преминала последната слана (някъде след 9 май). Подготвяме дупките така, че дълбочината на засаждане да е около 3-6 см. Големите грудки се засаждат на разстояние 5 см, малките на разстояние 3 см. Разстоянието между редовете е 15 см. Изравнете почвата и я мулчирайте с иглолистна пръст или торф, за да защитите нея, и в същото време корените на фрезията, от прегряване. До август вашите фрезии ще пуснат 1-3 дръжки и ще цъфтят до началото на октомври.

Грижа За Фрезия В Градината
По време на растежа на фрезията е необходимо допълнително хранене. Първото подхранване (дори след разсад) се извършва с амониев нитрат (20 g нитрат на 10 l вода), след това два пъти месечно с калиева сол и суперфосфат (съответно 20 g и 40 g на 10 l вода). Освен това фрезията в градината се нуждае от разрохкване и плевене, особено през първата половина на вегетационния период.

Отглеждането на фрезия в градината предвижда определен режим на поливане на растението. По време на растежа и цъфтежа, фрезията трябва да се полива обилно и редовно, почвата да е постоянно влажна. Фрезията цъфти в продължение на три до шест седмици, след което поливането постепенно се намалява, докато спре напълно.

 Препоръчително е също така да се повиши влажността на въздуха чрез пръскане на стръкове и листа на фрезия. И двете се правят най-добре вечер, но така че влагата да има време да се абсорбира. В открито поле фрезията се съхранява до замръзване.

Професионални съвети за отглеждане на еустома у дома и в градината
Болести И Вредители
Трудностите на фрезията са същите като на гладиолите: трипси, листни въшки, паякови акари, както и струпясване, фузариум и всякакви видове гниене. Засегнатите растения трябва да бъдат премахнати и унищожени и за да се избегнат всички тези проблеми, просто трябва да дезинфекцирате луковиците преди съхранение с лек разтвор на калиев перманганат и да повторите тази процедура преди засаждането. В процеса на растеж и цъфтеж спазвайте режима и степента на поливане: не преовлажнявайте почвата, но също така не я оставяйте да изсъхне.

Фрезия У Дома
Отглеждането на фрезия у дома се извършва главно заради нейния зимно-пролетен цъфтеж. Представете си: навън е зима, в градината вали сняг, а на прозореца ви има градина. За да получите цъфтяща фрезия през януари, луковиците на фрезия трябва да бъдат засадени в земята преди началото на септември, след като ги накиснете за половин час в разтвор на азотобактерин в размер на 0,5 g на 10 литра вода.

Можете да лекувате клубнелуковиците със стимуланти на растежа - Epin или Kornevin.

 На дъното на саксия с диаметър 15 см, трябва да поставите дренажна смес и въглища, след което изсипете подходяща почва (пясък, копка и хумусна почва 1: 2: 1) с малко количество калиево-фосфорни торове и поставете 5-6 луковици в нея на дълбочина 5- 6 см. Саксия с фрезия се поставя в хладно (10-15 ºC) светло помещение и се поддържа без поливане, но веднага щом се появят листа, растението се прехвърля на топлина (20-22 ºC) и поливането започва.

Грижа За Фрезия У Дома

Засаждането и грижите за фрезия у дома са много по-лесни от грижите за нея в градината или в оранжерията, но има нюанси, които е важно да знаете. През есенно-зимния период светлинните часове на деня са по-къси, отколкото през лятото, а фрезията се нуждае от осветление поне 12 часа на ден. Ето защо ще трябва да създадете допълнително осветление за фрезия с флуоресцентни лампи, ако нямате възможност да държите фрезия на первазите на изтока или на запад. Също така, не забравяйте да поставите подпори, тъй като слабите дръжки на фрезия може да не издържат на тежестта на цветята и да се счупят.

Поливането се извършва с утаена вода, след като горният слой на почвата изсъхне. По време на периода на цъфтеж, поливането трябва да бъде не само редовно, но и обилно. По време на отоплителния сезон е задължително въздухът около фрезиите да не е прекалено сух, така че не забравяйте да напръскате растенията. Или ги дръжте на по-хладно място, като остъклен балкон. Е, подхранвайте фрезията веднъж на две седмици с минерални торове, докато листата изсъхнат.


Домашна Фрезия
Веднага след като вашата фрезия избледнее, листата и стъблото се отрязват и луковицата продължава да се полива още месец и половина, за да се образуват нови луковици върху нея. След това луковицата се отстранява от земята, дезинфекцира се с разтвор на калиев перманганат, изсушава се няколко дни на топло място и се изпраща за съхранение.


Градинска Фрезия
В края на септември или началото на октомври, когато фрезията е цъфнала и листата пожълтяват, но все още не са изсъхнали, луковиците се изваждат от земята, стъблото с листа се изрязва, луковиците се почистват от пръст, корени и стари люспи, държат се 30 минути в слаб дезинфекционен разтвор на натриев перманганат или всеки фунгицид (максим, фитоспорин, фундационазол) и се суши в продължение на няколко дни при температура 25-28 ºC във проветриво помещение. След това крушките се сортират, повреждат или изгниват и се изпращат на съхранение.

 Съхранение На Крушки От Фрезия

Луковиците на фрезия се съхраняват в мрежи при температура 20-25 ºC в помещение с висока влажност на въздуха (70-80%). Ако няма такова помещение, поставете съд с вода под мрежата с лук. Посадъчният материал трябва да се преглежда поне веднъж месечно, като се отделят изгнили или болни луковици. Един месец преди засаждането луковиците трябва да се поставят на по-хладно място (10-15 ºC).

Някои производители препоръчват да се съхраняват фрезиеви луковици в сух торф. И ако по вашите географски ширини няма студена и мразовита зима, можете да оставите луковиците в земята, като ги покриете с паднали листа или смърчови клони.

Видове И Сортове Фрезия
Най-често хибридната фрезия (Freesia hybrida) се използва в цветарството, получена чрез кръстосване на видове като пречупена или счупена фрезия (Freesia refracta) и фрезия на Армстронг (Freesia armstrongii). Същите тези видове фрезии породиха много разновидности, за които ще ви разкажем.

 

Freesia Armstrongii
Растение, достигащо височина 65-70 см. Цветя (алени, розови или червени) с форма на камбана, ароматни, събрани в метлици от 3-5 парчета. Тръбата е бяла с жълти петна. Листата са мечовидни, дълги. Сортовете на тази фрезия цъфтят от май до юни.

 

Един от най-красивите сортове фрезия на Армстронг е Кардинал . Тази фрезия е червена, недвойна, висока (70 см). Една луковица дава три стъбла с дължина 35 см, броят на цветята в метлицата е от 9 до 11 парчета, дължината на съцветието е 9 см. Цветовете са тъмночервени с жълто петно, тичинките са жълти, плодникът е син, прашниците са лилави.

Фрезия Хибрид (Freesia Hybrida)
Той съчетава най-добрите качества на своите предци. Неговият храст е висок (до 1 м) и силно разклонен, четките се състоят от големи (5-7 см в диаметър) ароматни цветя от лилаво, пурпурно, жълто и други нюанси, едноцветни и двуцветни.

сорт Балерина - бяла фрезия с жълтеникавост в основата, гофрирани венчелистчета. Фаринксът също е бял с жълта ивица. В съцветие до 12 цвята с размер 5,5х6,5 см. Дръжки с височина 25-30 см. Притежава деликатен аромат;
сорт Роза Мари - дръжки високи 20-25 см, в съцветие до 7 цветя 4,5х4,5 см ярко пурпурен цвят, в долната част на цветето - бели с пурпурни линии;
клас Pimperina - дръжките са ниски (15-20 см), в съцветия до 7 цветя 6х5,5 см, венчелистчетата са леко гофрирани, червени с тъмночервени ръбове. Дъното на венчелистчетата е жълто с червени щрихи. Ароматът е неизразителен.

Фрезия Бяла, Или Пречупена, Или Счупена (Freesia Refracta)
Този вид се отличава със своите миниатюрни форми (не по-високи от 40 см). Стъблата са тънки, разперени, съцветието е метличести класове, в които има 2-5 бели или жълто-оранжеви цветя. Цъфти през април.

фрезия Алба (Freesia refracta var. alba) - снежнобяли големи цветя с лилави щрихи на жълт фон вътре в гърлото;
ароматна фрезия (Freesia refracta odorata) - жълта фрезия, в съцветие от 3-7 цветя с оранжево петно ​​в основата. Осезаемо мирише на момина сълза.

И трите култивирани вида са представени както от прости, така и от хавлиени сортове. Простата фрезия има един ред венчелистчета, хавлиената фрезия - две или повече. В магазин за цветя можете да закупите не само определено разнообразие от фрезия, но и смес от сортове в комплекта - фрезия микс ще ви даде възможност да отглеждате на вашия сайт цяло разпръскване на красиви фрезии с различни форми и нюанси.