Articles - Thumbnails

Най-късно през май, всичко започва да цъфти и все по-слънчевите и топли дни ни теглят навън. Но разбира се, в градината има още какво да се прави, например отстраняване на плевели и зловредни растения. По-долу можете да намерите някои съвети и трикове за месец май:

По време на пролетното садене не забравяйте, че все още може да има по някоя студена нощ.  Обичаят гласи, че пролетното време става постоянно меко само след като мине „Студената София” (15-ти май). Това вече не е вярно в метеорологичен смисъл, но Май все още може да ни изненада със студове. Поради тази причина повечето летни цветя и чувствителни на топлина зеленчуци, като например доматите, се изнасят навън едва към края на май.

За да подготвите почвата за доматите, можете да наторите с рогов тор. В пръстта се поставят също и колчета за доматите. Когато разсадите са подготвени, засадете доматите дълбоко и леко под наклон към най-ниския филиз с листо. Това позволява на стъблото да образува допълнителни корени.

За защитаването на младите растения от студа са подходящи специални плаки с дупки или прорези и власинки, защото им позволяват да дишат. Защитата от студа се захваща към ръбовете на лехите с камъни или дъски и се премахва през деня или за поливане.

През април и май изложените площи почва не бива да се покриват с мулч. Откритите почви могат да се затоплят по-добре през деня и отделят тази топлина във въздуха през нощта. Ако през нощта се образува слана, това може да защити лехите от щетите, нанесени от нея.

Май е идеалното време за разреждането на нагъсто посадени растения. За да постигнете това, излишните слаби растения внимателно се отстраняват, като дърпате горната част на корените им. Останалите се обграждат с почва и се натискат нежно. Ако засадените растения са много нагъсто, препоръчваме да ги разреждате на няколко етапа и винаги да изваждате най-слабите растения.

Когато вече не се очаква повече скреж, можете да изнесете навън саксийните растения и тези за балкона, заедно с едногодишните растения. Не забравяйте да поливате растенията редовно и да ги наторявате, ако е необходимо.