Articles - Thumbnails

  • Лимонът (Citrus limon) е цитрусово, вечнозелено дръвче. Цъфти в бели цветчета с приятен аромат. Може да се отглежда...

  • Април и май са много важни месеци по отношение на грижите за стайни растения , зеленчуковата градина на...

  • Какви са цъфтящите растения през април? Малки растения, декоративни и овощни дървета: пролетта е сезон, пълен...

  • Индекс 1 Обърнете внимание на растенията, които цъфтят през март1.1 Глухарче1.2 Зимна хортензия1.3 Зимен...


Януари е времето, когато може да планувате това какво искате да имате във вашата градина или тераса през годината. Пазара изобилства от каталози на производители посредством ,които може да се ориентирате за даден сорт семена, време на засаждане на декоративна или културна растителност. Някои сортове цветя започват да се засаждат през януари. В една по-топла среда можете да засадите някои видове зеленчуци. Засадени на закрито билките стават големи и привлекателни поставени близо до един слънчев прозорец.

Засаждане на семена на едногодишни и многогодишни цветя
Внимателно четете инструкциите на опаковката на семената. Много е важно дали семената имат нужда от слънце за да покълнат или не. От това зависи и дали семената просто се посипват отгоре без да се покриват (при нужда от слънчева светлина) или се поставят на някаква дълбочина (без слънчева светлина). Най-общо може да се каже, че дребните семена на цветята (Петуния, Лобелия и др.) само се посипват върху субстрата, докато цветята с по-едри семена (Теменужка, Тунбергия, Газания и др.) се засяват на дълбочина, указана на опаковката. Семената, които се засяват на дълбочина след като ги положите в субстрата притиснете леко отгоре за да са обградени плътно с почва;

Размножаване на хризантеми от резници
Хризантеми, които са отглеждани в оранжерии се размножават чрез отделяне на резници. С отделяне на резници на практика подновяваме старото коренище.

Януари е изключително натоварен за градинарите, които произвеждат разсад. Още в началото на януари се подготвят за следващото производство оранжериите и парниците, като се почистват, дезинфекцират и изорават.

Пипер
Един от препоръчителните сортове пипер е Донат (Дакота) - хибрид, подходящ за отглеждане в полиетиленови и стъклени оранжерии. Сроковете за сеитба са 1-5 януари или 25 януари - 5 февруари.

Домати
От доматените сортове за оранжерийно производство е подходящ ранозрелия полудетерминантен хибрид Магнус F1, който се засява между 15-ти януари до 1-ви февруари.

Към 15 януари се засяват семената на пипера, зелето и карфиола. Преди засяването те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15-18 градуса, като предварително се почистват от прорасналите кълнове.

Билки
За да не се лишавате от свежи зеленчуци през зимните месеци, може да отгледате някои подправки в стаята. В саксия или сандъче засейте семена от магданоз, целина, копър, босилек или други подправки.
Много лесно ще имате пресни зелени пера от лук, необходимо е просто да поставите няколко глави стар лук в съд с вода. За няколко дни от луковиците ще израснат млади пера лук, които ще използвате в салати или ястия.