Articles - Thumbnails

Описание:  Бодливото цариградско грозде е голям храст, с овласени клонки, във възлите с твърди бодли. Листата са последователни, дланевидни 3 до 5-делни. Цветовете са двуполови. Плодовете са червникави или жълтеникави ягоди, до 2 см в диаметър. В див вид се среща както у нас, така и в почти цяла Европа, Северна Африка и Кавказ. Отглежданите в градините форми са едроплодни култивари. Силно студоустойчиво растение.
Размер:  Височина и ширина до 1.50 -2 м
Декоративност:  Отглежда се заради плодовете.
Цъфтеж:  Цъфтежът е без значение. Плодовете зреят в края на юли-август. Зреенето протича неравномерно, като плодовете могат да останат дълго време на храста, ако не бъдат нападнати от птици.
Отглеждане:  На слънчево място, но понася и леко засенчване. Може да се отглежда на по-плитки и бедни почви. Не понася преовлажняване и високи подпочвени води. При резитбите се отстраняват слабите, а също и много старите клони, с цел подмладяване на растението. При засаждането се поставя 5-6 см по-дълбоко от кореновата шийка. Добре се развива и в планински условия - тогава трябва да се засади на закътано от вятър място. За по-лесно отглеждане и бране може да се качи на телена конструкция.
Използване:  Плодът на цариградското грозде съдържа най-много захари след гроздето от местните плодове. Плодовете му са богати на пектинови вещества и витамини С, В, Р и провитамин А, мед, желязо и фосфор. Плодовете се консумират пресни, замразени и консервирани. От него се получават висококачествени вина. Диетичен продукт, препоръчван за деца и възрастни при нарушения в обмяната на веществата и заболявания на стомашно-ревния тракт, анемия. Спомага за отделяне от организма на тежки метали и радионуклеотиди, действа диуретично. Медоносно растение, което дава много нектар и цветен прашец.