Articles - Thumbnails

Алабаш (гулия) за силен имунитет

 

Pin It
Алабаш (Brassica Oleracea Var. Gongylodes) е двугодишно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Широко разпространено в Централна Европа и Азия, отглежда се и в България. Листата му са големи, продълговати и тъмнозелени. През първата година стъблото на алабаша е късо и връхната му част се разраства в стъблоплод (гулия) - частта, която се консумира. За разлика от ряпата ядливата грудка на алабаша не е корен, а издуване на стъблото непосредствено над земята. Алабашът има по-лек и по-сладък вкус от ряпата.Диети и фитнес
Rozali.com » Диети и фитнес » Диети » Здравословно хранене
Алабаш (гулия) за силен имунитет

 

Pin It
Алабаш (Brassica Oleracea Var. Gongylodes) е двугодишно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Широко разпространено в Централна Европа и Азия, отглежда се и в България.
Наименованието на алабаша (kohlrabi) идва от немската дума „ kohl”, която означава зеле и „rabi”, което означава ряпа. Листата му са големи, продълговати и тъмнозелени. През първата година стъблото на алабаша е късо и връхната му част се разраства в стъблоплод (гулия) - частта, която се консумира. За разлика от ряпата ядливата грудка на алабаша не е корен, а издуване на стъблото непосредствено над земята. Алабашът има по-лек и по-сладък вкус от ряпата.

Алабаш – хранителни качества
Алабашът е богат на белтъчини с пълноценни аминокиселини, които възстановяват клетките в организма. Отличен източник на витамините А, В1, В2, В6, С, Е и фолиева киселина, минералите калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед, хром и манган.

Хранителни стойности в 100 г: 27 ккал; белтъчини 1,7 г; мазнини 0,1 г; въглехидрати 6,2 г; 3,6 г фибриАлабашът укрепва имунната система, помага при анемия и авитаминоза.

Полезен при астма, бронхит, туберкулоза и лъчева болест.

Има пикочогонно действие, облекчава симптомите при настинка.
Алабаш в диетата
Алабашът не съдържа мазнини и холестерол. Нискокалоричен и с ниско съдържание на натрий. Идеален за диета.