Articles - Thumbnails

Жен-шенът (Panax Ginseng) е растение от Изтока. Може да се види в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Високо е 30-60см,а коренът му е с диаметър 3-8см и е многогодишната част на растението, а надземната част е едногодишна. Цветовете на жен-шена обикновено са бели,а плодовете му са дребни и светло-червени. Корените, които имат формата на човешко тяло, имат лечебно действие, но могат да се използват за тази цел след петгодишна възраст. Препаратите от него действат стимулиращо и тонизиращо при преумора, намалена трудоспособност, нарушения в сърдечно-съдовата система, нервни, психически и други заболявания. Китайската народна медицина го използва от преди 5000 години.
Полезни съвети
Отглеждане на жен-шен
И у нас може да се отглежда жен-шен, но при нужните му условия. Той е силно студоустойчиво, светлолюбиво растение, но не понася прякото слънчево греене, както и плътното засенчване. През лятото изисква висока температура и голяма влажност на въздуха. Предпочита плодородните и не понася тежките кисели почви. Характеризира се с бавен растеж и развитие. Размножава се със семена, които обикновено никнат за 1-2 години. За да се ускори никненето, семената предварително се стратифицират, тоест трябва да престоят известно време на студено. Това се прави като се смесят с влажен пясък и се закопават на дълбочина 60 см в почвата навън, където престояват есента и зимата. Засяват се през април редово – 10 см между редовете и 3-5 см в реда. Покриват се с прегорял оборски тор. Едногодишните растения се засаждат на постоянно място, като между редовете разстоянието е 30-40 см, а между растенията 15-20 см. Предварително почвата е много добре наторена и подготвена.
През летните горещи дни, е необходимо посевът да се засенчва задължително. Задължително трябва редовно да се напоява, най-добре чрез капково напояване. През време на вегетацията се полагат постоянни грижи – разрохкване, плевене, подхранване, опазване от болести и неприятели. Растежът през първите 1-2 години е много бавен. През първата година се образува само един лист, през втората – два листа, а семената – през четвъртата година от засаждането.
Многогодишните корени са дълги от 12 до 23 см, с диаметър от 3 до 8 см и тежат от 30 до 200 г.