Articles - Thumbnails

Температурата
В този месец стайните растения страдат повече от прекомерна топлина, отколкото от ниски температури и от много сухия въздух. Не забравяйте да пръскате листата и въздуха около растението - освен овлажняване, това ще бъде и превенция от появата на вредители. Един-два пъти в седмица растенията трябва да се обръщат с различни страни към светлината, за да съхранява красивата им форма. Не трябва да забравяме и за минусовите температури. През нощта температурата може да спадне рязко, което води до измръзване на топлолюбивите екзотични растения. Затова, при изразени минусови температури навън, през нощта нежните растения трябва да бъдат свалени от подпрозоръчната рамка и да ги сложите по-навътре в стаята за да са далеч от прозорците. През деня ги слагайте обратно на прозореца, защото за тях е необходима светлина. По време на проветряване на помещенията, растенията трябва да се защитават от студен въздух, като се махат от отворения прозорец или покриват с два-три слоя вестник.
Поливане
Поливайте през януари рядко и използвайте само топла вода. Всички стайни цветя през зимата трябва да се държат умерено влажни. Дори на Циперуса и на други блатни растения трябва да дадем почивка от поливането. По това време е много полезно леко подсушаване на пръста за да има достъп на въздуха до корените. Повечето кактуси и други сукуленти изискват пълна сухота през януари.
Подхранване
Цъфналите цветя и тези растения, които са с пъпки, като азалии, хипеаструм, кала, калцеолария, иглика, африканска теменужка /Saintpaulia/, циклама, цинерария ги подхранвайте два пъти месечно със слаб 0.1% разтвор с комплексни минерални торове.
Засаждане
Засаждате клубени на глоксинията и корените на ахименес в смес от равни части на почва, торф и пясък.
В края на януари, се преглеждат луковиците и грудките.
Засяване
За разсад да се сеят бегония, карамфил Шабо, декоративни ягоди, пеларгониум, салвия. Семената на повечето цветя ще се покълнат след 10-15 дни. Ако нямате под ръка почва за да засеете семената (ако не са прекалено дребни), те могат да бъдат засети и в памук или тоалетна хартия до покълването си. На малка чинийка се разстила тоалетна хартия, сгъната на четири слоя и овлажнена. Насипват се семената, но не плътно. След това сложете чинийката в прозрачно пликче и следете хартията винаги да остава влажна. Засетите семена трябва да държите на тъмно място. Само за покълването на бегонията се изисква светлина.

Разбирам някои градинари, които през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да приближат откриването на летния сезон. По принцип семената за разсад се сеят през февруари, но някои цветя можем да засадим и през януари, при условието, че към естественото осветление ще бъде добавена и изкуствена светлина. В противен случай, разсадът може да се издължи и в последствие няма да бъде годен за засаждане на открито (защото така или иначе няма да има полза от това). Какво можем да засаждаме през януари? Основно това са цветята.
Карамфил Шабо /Dianthus caryophyllus var.schabaud/ спокойно може да се засее през януари. Издънките се появяват от шестия до четиринадесетия ден. Цветовете на този карамфил са много красиви - нещо като пухкави цветни топки с диаметър 4-8см.
В края на месец януари може да засеем и семена на Лобелия /Lobelia/. Това растение може да бъде храстовидно и алпелно. Лобелии, засети в края на януари ще цъфнат вече през май.
Еустомата /Eustoma/ за да цъфне през юни, трябва да я засеете през януари. Кълняемостта на това цвете не е много добра и чак след две седмици може да се види дали има някакъв резултат.
В края на януари можете да засеете и някои многогодишни цветя, като например Карамфил, градинска Иглика, Теменужки и Мушкато, а също така може да засеете Петунии и Рододендрони.
А така също, през този зимен месец може да се започне и отглеждането на горски ягоди чрез семена.
Засяването на семената за разсад на повечето растения основно се прави през февруари, а през януари градинарите, обикновено се занимаваме с не по-малко приятно занимание - закупуването на семената.
Още веднъж ще отбележа, че най-важното за отглеждането на разсад през януари - това е осигуряване на допълнително осветление, в противен случай целият смисъл на ранното засаждане се губи.

 

Януари е един от най-опасните месеци за стайните растения. Дните стават малко по-дълги и от време не време се показва слънцето, но не бива да се забравя, че навън е много студено и трябва внимателно да се следи за температурата в стаите с цветята.

При много силни студове е необходимо допълнително да се включва печка в помещенията, където стоят най-чувствителните към ниските температури растения. В хладните дни трябва да се внимава с нежните цветя, които се разполагат на перваза. Те трябва да се преместят към средата на стаята.

В мразовитите нощи около прозорците има постоянно течение на въздуха и температурата се понижава значително. Почвата в саксиите се охлажда, корените замръзват и някой растения може да загинат.

Поставете между двойните и тройните рамки на прозорците, а също така и на первазите в хладните стаи иглики, те може да понесат без проблеми по-голям студ, но не бива да се оставят в замръзнало състояние на слънце. Когато се очакват особено студени нощи, по-добре растенията да се смъкнат от прозореца. Трябва да се има в предвид, че силно замръзналите саксии стават чупливи.

Дори когато е много хладно, имат нужда стаите, в които стоят да се проветряват. Преди това обаче по-чувствителните цветя трябва да се преместят в друго помещение. Дори при продължителни студове въздухът също трябва да се пречиства, в този случай обаче от стаята се изваждат абсолютно всички растения и след това се отваря прозореца.
Саксиите може да върнете отново, щом температурата стигне нормални стойности.

Растенията са много чувствителни към лунните ритми, които постоянно се менят. Те успяват да усвоят водата най-добре в определен момент, когато Луната преминава през водните знаци. Ако ги полеете в неподходящ момент, то само ще им навредите, хранителните вещества няма да стигнат до растението, качеството на почвата им ще се наруши.

 

Подходящи дати за поливане: 1 , 10, 11, 12 (до 10.19 ч..), 19, 20, 27, 28, 29 (до 16.34 ч.) януари

Крайно неподходящи дати: 7, 8, 9, 17, 18, 25, 26 януари

Това са дните на “въздуха”, избягвайте да поливате тогава цветята, защото ще бъдат нападнати от листни въшки и други вредители.

Дати за наторяване: 27, 28, 29 (до 16.34 ч.) януари

 

ЛУННИ СЪВЕТИ ЗА ГРАДИНСКИТЕ НАСАЖДЕНИЯ

НОВОЛУНИЕ – 06.01.19 г.
Подходящо е само за плевене и за борба с вредителите по растенията.

В самият ден на новолуние НЕ Е благоприятно да се засаждат растения и да се сеят семена. Защото тогава ефирната жизнена енергия в растенията и семената е „притихнала“, намира се в своето най-компактно състояние и не е предразположена към бързо развитие и растеж. Растенията много силно се повлияват от Луната, а точно на новолуние тя не се вижда на небето. В този ден не се препоръчва да се работи и с остри предмети – триони, ножове и лопати. С една дума – на новолуние не се занимавайте със саксийните и градински растения.

ПЪЛНОЛУНИЕ – 21.01.19 г.
Подходящо време за пресаждане са дните преди самото пълнолуние. В този период засаждайте и дърветата. Няколко дни преди пълнолуние е подходящото време за събиране на реколтата.

СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТА: За месец януари: от 18 до 22- ри.

Внимание: Никога не подрязвайте цветя, храсти и дървета в дните на пълнолуние!

 

ВАЖНО ПРАВИЛО ПРИ ЗАСАЖДАНЕ:

За декоративни и стайни растения, както и за зеленчуци, с полезна надземна част – подходящ период за засаждане е нарастващата Луна: 7-20 януари

За растения, на които искате да използвате подземната им част – моркови, картофи, ряпа и др., подходящ период за засаждане е намаляващата Луна: 1-5 януари; и от 22-31 януари

Зимата е период на покой за повечето стайни растения. През топлите сезони цветята се намират в активна фаза на растеж, цъфтят и имат нужда от повече поливане и подхранване.

През зимния сезон обаче количеството вода и торове, необходими на растенията, намалява.

 

Разбира се нуждата от вода на всяко растение е индивидуална, но все пак е важно да не преполиваме растенията през зимата, това е особенно вредно защото може да доведе до тяхното загиване.

Поливайте умерено само когато забележите, че почвата е изсъхнала. Водата трябва да е хладка (не студена!) и най-добре да е престояла едно денонощие.

За предпочитане поливайте цветята сутрин.

В края на зимата – началото на пролетта режимът на поливане се възстановява постепенно.

Добре е да пулвелизирате от време на време листата на растенията, тъй като зимата въздуха в помещенията е много сух. Може също така да поставите купички с вода до отоплителните уреди. Това е особено важно за тропическите растения, тъй като те имат нужда от повече влага.

Торенето през зимата също се ограничава. За цъфтящите видове използвайте 1/2 от количеството торове, които ползвате през другите сезони, а за декоративно-листните – 1/4.

Най-подходящата температура за повечето цветя през зимата е 7 – 14 градуса. Ако разполагате със светла, неотоплявана стая, най-добре ги преместете там.

При по-високи темепратури през зимата (около 20 градуса) добре се чувстват коледната звезда, бегония, филодендрон, тъй като са особено чувствителни и студа не им се отразява добре.

Когато отваряте прозорците за проветряване покривайте растенията с тънък плат или хартия, за да ги предпазите от студа и течението.

Ако имате възможност преместете цветята до южен или източен прозорец и от време на време завъртайте саксиите, така че да получават равномерно количество светлина от всички страни.

Не дръжте растенията в близост до отоплителните уреди!

Цъфтящите през зимата цветя (азалия, камелия, циклама и др.) трябва да стоят до прозорец и да получават възможно най-голямо количество светлина, в противен случай листата им може да пожълтеят, а цветовете да опадат.

Докато по-сенколюбивите видове като бръшлян, сансевиера могат да се поставят и по-далеч от прозорците.

Листата на цветята трябва редовно да се почистват от прах, най-добре с мека кърпа и хладка вода.

Ако през зимния сезон стайните растения биват нападнати от вредители, бактерии или гъбички, засегнатите части трябва да се отрежат, а останалите да се третират с подходящ препарат .