Articles - Thumbnails

Има два начина за размножаване на магнолиите – вегетативно и семенно.

Един от начините за вегетативно размножаване е чрез така наречените резници. Тези резници се вземат от растението „майка” като се поставят в подходящи за вкореняване условия, а именно парникови условия.В тези условия има подходяща температура и влажност, както на въздуха така и на субстрата. Друг начин за вкореняване е чрез повеждане на нискостоящ клон, като той се огъва към земната повърхност и се затрупва с лека почва (смес от градинска пръст, торф и пясък).Клонът не се отделя от дървото като непрекъснато се полива. След вкореняването му се отрязва и се премества на новото място в градината за по-нататъчно развитие.

Друг начин за вегетативно размножаване, който дава добри резултати е пресаждането За целта се използват диви видове магнолии, произведени от семена.Върху добре оформеното стъбло се пресажда пъпка или клон от сортова магнолия. След полагане на добри грижи и срастването на тъканите, присадката прораства и след време формира добре оформена корона.Всички издънки, които се появяват под присадката, трябва своевременно да се отстраняват.

Семенното размножаване е много лесен и продуктивен за изпълнение метод, но се използва само за производство на дивите видове.Също така при хибридите и сортовете не се запазват цялостно белезите на вида, т.е видът не запазва всичките си наследствени белези и започва да се отличава от родителските форми.Новите растения наподобяват дивите си предшественици, цъфтят по-слабо и с по-бледи и дребни цветове. Цъфтежът започва след като растенията са навършили най-малко 8 години.

Повечето магнолии са не големи дървета и храсти.Те са идеални за озеленяване на малки дворни пространства, могат да се използват в групи с иглолистни и широколистни видове.

 

Магнолиите са идеални за засаждане в зелена морава като солитери, защото имат изключително добър и ефектен цъфтеж.

Колкото по-добре се грижите за растението толкова по-дълго ще цъфти.Тя обича слънцето и влажния въздух.Орхидеите цъфтят от половин до три години.За да цъфти растението трябва да има поне 5 до 8листа.Горните зелени издънки на орхидеята ,които приличат на корени не трябва да са в субстрат .Те участват във фотосинтезата и следователно са зелени.Самите корени се нуждаят от светлина и въздух ,така че трябва да бъдат поставени в субстрат в прозрачна саксия ,а не в керамична.Не променяайте местоположението на орхидеята ,когато е в процес на цъфтеж.Поливайте растението ,когато цъфти веднъж на 10-12дни ,а когато е в покой веднъж месечно.Ца по-добро развитие и цъфтеж подхранвайте я с торове богати на калий и фосфор.Проветрявайте стаята ,но внимавайте растението да не е изложено на течението .Обича да се пръскат листата или да поставите чинийка с вода в близост до растението.Пресаждайте орхидеята ,когато не цъфти и когато корените прорастнат в отворите и засъхват.

Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на засаждане зависи от едрината на растенията и от възможностите за обработка. Почвата се прекопава и се подравнява с цел леко разрохкване. Буците по повърхностния слой трябва да се раздробят. След засаждане почвата се отъпква добре и се полива.

Кои цветя да засадим през май?

Вербена

 

Вербената расте на туфи и цъфти в огромно многообразие от цветове от пролетта до късна есен. Подходяща е за засаждане в скален кът, на групи, в сандъчета на перваза или във висящи саксии. Семената се сеят през февруари на закрито и поникналите растения се изнасят в градината през май. Може да се размножи и чрез резници, които се засаждат на постоянно място на открито в края на юни.

Растенията се засаждат на 25 см. разстояние едно от друго в лека и влажна почва на слънчево място.

Маргаритка

 

Паричката цъфти от края на май до края на август. Засаждането се извършва през май – юни като разстоянието между растенията е 15 – 20 см. Мястото трябва да е слънчево или полусенчесто.

Астра

 

Богородичката е непретенциозно растение, цъфтящо в края на лятото и през есента. Обича светлината и не понася преовлажняването. Няма специални изисквания към почвата.

Семената се засяват през март – април в студени парници. Температурата трябва да бъде 16 – 18 градуса. Поникват след около 6 – 8 дни. Засаждат се на открито, на постоянно място през май. Разстоянията на засаждане са 25 – 30 см. за ниските сортове, 35 – 40 см. за средните и 50 – 60 см. за високите.

Карамфил

 

Карамфилът расте добре на всякакви почви, но предпочита алкални и добре дренирани. Нуждае се от светло място. Семената се засяват през март в сандъчета на дълбочина 2 – 3 см. в предварително напоена почва. Сандъчета се оставя на топло място и растенията прорастват за около седмица. След 15 – 20 дни когато се образуват 3 истински листа се прави пикиране на разсада. Разстоянието между отделните растения трябва да бъде 2 – 3 см.

Разсадът се държи при температури 11 – 12 градуса като постепенно те се вдигат до 21 – 22 градуса. В средата на май се засажда на постоянно място.

Кампанула

 

Камбанката обича слънце сутрин и сянка следобед. През зимата трябва да й се осигури защита от студа. Сорта Campanula carpatica е подходящ за алпинеуми. Има по – едри цветове и е студоустойчив. Може да се засажда още в скални кътове и ниски бордюри.

Импатиенс

 

Циганчето е едно от най – обичаните цветя в лятната градина. Не е капризно, издръжливо е и може да се отглежда почти навсякъде. Цъфти от юли до октомври. Размножаването чрез резници или семена се прави през март и се засажда на открито през май.

Тагетес

 

Туртата е сред най – популярните цветя в нашите градини. Може да бъде засята директно в градината в края на май. Пониква за около 10 дни. Ако ще се отглежда чрез разсад се засява в средата на март и се държи на закрито и топло до светъл прозорец. Почвата трябва да е хранителна и с добър дренаж. Полива се умерено. При голяма гъстота растенията се пикират. Разсадът е готов за засаждане когато се образуват поне две двойки листа и кореновата система укрепне. Засажда се навън в края на май. Ниските сортове се засаждат на разстояние 20 см. средните на 30 см. и високите на 40 см.

Латинка

 

Латинката е красиво цвете с богат цъфтеж подходящо както за директно засаждане в градината така и за висящи кошници. Има нужда от открито слънчево място. Не понася излишната влага. Семената се засяват рано през пролетта, а на открито се засаждат в края на май на разстояние 20 – 25 см. Опадалите семена без проблем могат да презимуват под снега и да поникнат на следващата пролет.

Гладиол

 

Гладиолите се размножават с луковици. Те се засаждат от средата на април до началото на юни. Засаждат се на дълбочина 10 – 15 см. и разстояние 20 см. за да имате постоянно цъфтящи гладиоли в градината през лятото, засадете в интервал от 15 дни.

Цъфтят от юли до октомври. Може да запазите луковици за следващия сезон като ги извадите в края на есента и ги съхранявате на сухо и проветриво място до следващата пролет.

Антиринум

 

Кученцето е много разпространено и любимо на повечето цветари, растение. Цъфти през цялото лято в бяло, жълто, оранжево, розово, лилаво. Обича слънчеви места, но може да вирее и на полусянка. Семената се сеят през февруари – март и се разсаждат на постоянно място в градината през май на 20 см. едно от друго.

През май може да засадите още: циния, лупинус, телефонче, космос, калдаръмче, грудкова бегония.

Орхидеите се чувстват добре в стайни условия и отоплени помещения и цъфтят дълго когато се грижим правилно за тях. Съществуват в най-различни цветове, размери и сортове, но грижите за тях са подобни и, ако се спазват някои лесни правила, нежните им цветове ще ни радват цяла зима.

Поливане

Преполиването е най-честата причина за погиване на орхидеите. За да избегнете преполиване, повдигнете саксията и преценете дали не е прекалено тежка. Полейте само ако саксията е лека. Ако орхидеята ви е в прозрачна саксия, разгледайте корените – не поливайте, ако корените са зелени. Полейте, ако корените са сребристи на цвят.

Подхранване

Подхранвайте редовно орхидеите. В различните си стадии те се нуждаят от различни хранителни елементи. По време на вегетация подхранвайте орхидеите с подходящ тор за растеж на орхидеи. Азотът спомага за растежа на здрава листна маса и стимулира образуването на цветоноси. По време на цъфтеж подхранвайте със специализиран тор за цъфтеж на орхидеи. По-високото съдържание на фосфор и калии спомага за по-дълъг и обилен цъфтеж. Разтворете тора във вода и полейте растенията. Не поливайте цветни пъпки, цветове или цветоноси. Спазвайте указанията за дозиране и честота на подхранване.
Светлина

Поставете орхидеите на светло място с непряка слънчева светлина. Най-добре се чувстват на източен или западен прозорец. Прекомерната светлина може да увреди листата, които орхидеите запазват дълги години. Можете да отстраните наранено листо само ако растението има още няколко здрави листа.

Влага

Повечето стайни орхидеи са от сортове, които в естествени условия живеят във влажни тропически региони и имат нужда от влага, за да се чувстват добре. В повечето домове през зимата въздухът е сух заради отоплението и трябва да пръскате листата на орхидеите редовно - всеки 2-3 дни. Пръскайте с вода или със спрей за орхидеи, който действа благоприятно на кореновата система, растежа и общия тонус на орхидеите. Стимулира растежа и освежава листната маса. Избягвайте да пръскате цветовете, за да не се повредят.

Цъфтеж

Когато прецъфти орхидеята, отрежете цветоноса й над видим възел. Това може да я стимулира да изкара още един цветонос, който да подкрепите с подпора и да отгледа още цветове. Ако не порасте нов цветонос, старият цветонос ще изсъхне и ще придобие сламен цвят. Отрежете го от основата.

Повечето орхидеи цъфтят веднъж годишно, но ако растението не е цъфтяло от по-дълго време, можете да пробвате този метод за форсиране на цъфтеж:

1. Извадете орхидеята от саксията й.

2. Нагласете душа в банята на хладка вода и започнете да я обливате, с лека струя, като постепенно правите водата по-топла докато стане гореща и няколко пъти полеете орхидеята за 2-3 секунди с нея.

3. Върнете растението в саксията му, попийте водата от основата на листата и го оставете да пренощува в банята на топло и влажно.

4. На следващия ден върнете орхидеята на мястото й и стискайте палци! До седмица е възможно да имате цветонос!

5. Когато цветоносът порасне около 10 см можете да го прихванете към подпора за орхидеи с лека щипка за орхидеи, за да го насочите да расте право нагоре. С времето цветоносите се втвърдяват и не подлежат на огъване или изправяне.

Пресаждане

Орхидеите не обичат плътни почви. Те се чувстват най-добре във високо-структурни, леки, много добре дренирани кисели субстрати. Най-добрата среда за отглеждане на орхидеи е субстрат от борови кори и кокосови влакна. Пресаждайте орхидеите на 2-3 години след ежегодния им цъфтеж. Не препълвайте саксиите със субстрат и не се опитвайте да затрупате всички корени – орхидеите има подземни и надземни корени. Когато пресаждате орхидея, отстранете старата почва и измийте корените с хладка вода. Пресадете в един размер по-голяма саксия за орхидеи. Саксиите за орхидеи са прозрачни, тъй като корените на орхидеите в придодата са надземни и имат нужда от светлина.

Засаждане
Засаждате клубени на глоксинията и корените на ахименес в смес от равни части на почва, торф и пясък.
В края на януари, се преглеждат луковиците и грудките.

Засяване
За разсад да се сеят бегония, карамфил Шабо, декоративни ягоди, пеларгониум, салвия. Семената на повечето цветя ще се покълнат след 10-15 дни. Ако нямате под ръка почва за да засеете семената (ако не са прекалено дребни), те могат да бъдат засети и в памук или тоалетна хартия до покълването си. На малка чинийка се разстила тоалетна хартия, сгъната на четири слоя и овлажнена. Насипват се семената, но не плътно. След това сложете чинийката в прозрачно пликче и следете хартията винаги да остава влажна. Засетите семена трябва да държите на тъмно място. Само за покълването на бегонията се изисква светлина.

В този месец стайните растения страдат повече от прекомерна топлина, отколкото от ниски температури и от много сухия въздух. Не забравяйте да пръскате листата и въздуха около растението – освен овлажняване, това ще бъде и превенция от появата на вредители. Един-два пъти в седмица растенията трябва да се обръщат с различни страни към светлината, за да съхранява красивата им форма.

Не трябва да забравяме и за минусовите температури през януари. През нощта температурата може да спадне рязко, което води до измръзване на топлолюбивите екзотични растения. Затова, при изразени минусови температури навън, през нощта нежните растения трябва да бъдат свалени от подпрозоръчната рамка и да ги сложите по-навътре в стаята за да са далеч от прозорците. През деня ги слагайте обратно на прозореца, защото за тях е необходима светлина. По време на проветряване на помещенията, растенията трябва да се защитават от студен въздух, като се махат от отворения прозорец или покриват с два-три слоя вестник.

Поливайте през януари рядко и използвайте само топла вода. Всички стайни цветя през зимата трябва да се държат умерено влажни. Дори на Циперуса и на други блатни растения трябва да дадем почивка от поливането. По това време е много полезно леко подсушаване на пръста за да има достъп на въздуха до корените. Повечето кактуси и други сукуленти изискват пълна сухота през януари.
Цъфналите цветя и тези растения, които са с пъпки, като азалии, хипеаструм, кала, калцеолария, иглика, африканска теменужка /Saintpaulia/, циклама, цинерария ги подхранвайте два пъти месечно със слаб 0.1% разтвор с комплексни минерални торове.
Засаждате клубени на глоксинията и корените на ахименес в смес от равни части на почва, торф и пясък.
В края на януари, се преглеждат луковиците и грудките.
За разсад да се сеят бегония, карамфил Шабо, декоративни ягоди, пеларгониум, салвия. Семената на повечето цветя ще се покълнат след 10-15 дни. Ако нямате под ръка почва за да засеете семената (ако не са прекалено дребни), те могат да бъдат засети и в памук или тоалетна хартия до покълването си. На малка чинийка се разстила тоалетна хартия, сгъната на четири слоя и овлажнена. Насипват се семената, но не плътно. След това сложете чинийката в прозрачно пликче и следете хартията винаги да остава влажна. Засетите семена трябва да държите на тъмно място. Само за покълването на бегонията се изисква светлина.