Articles - Thumbnails

Ако сте си приготвили разсад през зимата, то месец май е най – подходящото време за пресаждането му на открито в градината.

Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на засаждане зависи от едрината на растенията и от възможностите за обработка. Почвата се прекопава и се подравнява с цел леко разрохкване. Буците по повърхностния слой трябва да се раздробят. След засаждане почвата се отъпква добре и се полива.

 

Кои цветя да засадим през май?

Вербена

 

Вербената расте на туфи и цъфти в огромно многообразие от цветове от пролетта до късна есен. Подходяща е за засаждане в скален кът, на групи, в сандъчета на перваза или във висящи саксии. Семената се сеят през февруари на закрито и поникналите растения се изнасят в градината през май. Може да се размножи и чрез резници, които се засаждат на постоянно място на открито в края на юни.

Растенията се засаждат на 25 см. разстояние едно от друго в лека и влажна почва на слънчево място.

Маргаритка

 

Паричката цъфти от края на май до края на август. Засаждането се извършва през май – юни като разстоянието между растенията е 15 – 20 см. Мястото трябва да е слънчево или полусенчесто.

Астра

 

Богородичката е непретенциозно растение, цъфтящо в края на лятото и през есента. Обича светлината и не понася преовлажняването. Няма специални изисквания към почвата.

Семената се засяват през март – април в студени парници. Температурата трябва да бъде 16 – 18 градуса. Поникват след около 6 – 8 дни. Засаждат се на открито, на постоянно място през май. Разстоянията на засаждане са 25 – 30 см. за ниските сортове, 35 – 40 см. за средните и 50 – 60 см. за високите.

Карамфил

 

Карамфилът расте добре на всякакви почви, но предпочита алкални и добре дренирани. Нуждае се от светло място. Семената се засяват през март в сандъчета на дълбочина 2 – 3 см. в предварително напоена почва. Сандъчета се оставя на топло място и растенията прорастват за около седмица. След 15 – 20 дни когато се образуват 3 истински листа се прави пикиране на разсада. Разстоянието между отделните растения трябва да бъде 2 – 3 см.

Разсадът се държи при температури 11 – 12 градуса като постепенно те се вдигат до 21 – 22 градуса. В средата на май се засажда на постоянно място.

Кампанула

 

Камбанката обича слънце сутрин и сянка следобед. През зимата трябва да й се осигури защита от студа. Сорта Campanula carpatica е подходящ за алпинеуми. Има по – едри цветове и е студоустойчив. Може да се засажда още в скални кътове и ниски бордюри.

Импатиенс

 

Циганчето е едно от най – обичаните цветя в лятната градина. Не е капризно, издръжливо е и може да се отглежда почти навсякъде. Цъфти от юли до октомври. Размножаването чрез резници или семена се прави през март и се засажда на открито през май.

Тагетес

 

Туртата е сред най – популярните цветя в нашите градини. Може да бъде засята директно в градината в края на май. Пониква за около 10 дни. Ако ще се отглежда чрез разсад се засява в средата на март и се държи на закрито и топло до светъл прозорец. Почвата трябва да е хранителна и с добър дренаж. Полива се умерено. При голяма гъстота растенията се пикират. Разсадът е готов за засаждане когато се образуват поне две двойки листа и кореновата система укрепне. Засажда се навън в края на май. Ниските сортове се засаждат на разстояние 20 см. средните на 30 см. и високите на 40 см.

Латинка

 

Латинката е красиво цвете с богат цъфтеж подходящо както за директно засаждане в градината така и за висящи кошници. Има нужда от открито слънчево място. Не понася излишната влага. Семената се засяват рано през пролетта, а на открито се засаждат в края на май на разстояние 20 – 25 см. Опадалите семена без проблем могат да презимуват под снега и да поникнат на следващата пролет.

Гладиол

 

Гладиолите се размножават с луковици. Те се засаждат от средата на април до началото на юни. Засаждат се на дълбочина 10 – 15 см. и разстояние 20 см. за да имате постоянно цъфтящи гладиоли в градината през лятото, засадете в интервал от 15 дни.

Цъфтят от юли до октомври. Може да запазите луковици за следващия сезон като ги извадите в края на есента и ги съхранявате на сухо и проветриво място до следващата пролет.

Антиринум

 

Кученцето е много разпространено и любимо на повечето цветари, растение. Цъфти през цялото лято в бяло, жълто, оранжево, розово, лилаво. Обича слънчеви места, но може да вирее и на полусянка. Семената се сеят през февруари – март и се разсаждат на постоянно място в градината през май на 20 см. едно от друго.

През май може да засадите още: циния, лупинус, телефонче, космос, калдаръмче, грудкова бегония.

 

 

 

-

За месец април са характерни големи температурни амплитуди и въпреки, че времето вече изглежда топло, всъщност често има много студени дни, дъждове, силни ветрове и сутрешни слани които са опасни за изнесените на балкона и в градината цветя.

От нашите грижи за растенията през този месец до голяма степен зависи дали ще се радваме на пъстра цветна градина и здрави растения у дома през предстоящото лято.

 

През април трябва да прекопаем почвата за цветята в градината, тя трябва да бъде рохка и пропусклива. Време е и да я обогатим с хранителни вещества като прибавим угнил оборски тор в доза 2 – 3 килограма на квадратен метър. Подхранването с оборски тор обаче не е подходящо за местата, където цветята ще се садят директно в градината!

През втората половина на април засадете петуниите в балконски сандъчета или в градината. Когато планирате изнасянето им навън следете дългосрочните прогнози за времето за да ги предпазите от неприятни изненади.

Изнасяйте растенията на открито постепенно – отначало за няколко часа и с всеки ден удължавайте престоя докато ги оставите навън окончателно.

В края на април засадете цинията. Важно е да се уверите, че в следващите дни няма да предстоят температури под 5 градуса затова изчакайте последните дни на месеца.

Разделете коренищата на хризантемите за да цъфнат през есента.

Луковиците на гладиолите също се засаждат през втората половина на април.

На балкона може да изнесете повечето стайни цветя като фикус, филодендрон, фуксия, здравец, теменужки.

Преди изнасяте огледайте добре всички саксийни растения. Премахнете старите, изсънали клонки и листа. Постепенно увеличете поливането ако вече не сте го направили и започенете да наторявате растенията, които има нужда от това.

Април е подходящ и за пресаждане на повечето растения. Това трябва да се случва в топли дни. Изберете подходящ съд и почва според вида на растението и не забравяйте да осигурите добър дренаж на саксиите.

 

 

 

 

 

 

 

Орхидеята е член на голямо семейство с около 25 000 вида разпостранени в цял свят. Орхидейте са предпочитано цвете за подарък. Когато решите да подарите орхидея на любим човек или на себе си огледайте добре растението - то трябва да е със свеж вид без петна по листата и цветовете. Важно е корените да са здрави и силни, да не са загнили. Проучете произхода на избраният от вас вид Орхидея. Това ще ви помогне да разберете от какво се нуждае вашата Орхидея и как да й осигурите най-добрите грижи. Ще ви ориентира в избора на почва и през какъв период да поливате, така че да се доближите най-близко до естествената им среда.

 

Пресаждане на орхидея фаленопсис
Изберете саксия, която е малко по-голяма от сегашната. Винаги използвайте субстрат с преобладаващо съдържание на кори или кокосов чипс (влакна) и никога торф.
Внимателно извадете орхидеята от саксията. Разчоплете и отстранете стария субстрат от корените. Изплакнете добре корените във вода. С ножица изрежете мъртвите корени. Насипете кокосов чипс на дъното на саксията, оставяйки достатъчно свободно място. Сложете и орхидеята. Добавете още кокосов субстрат и уплътнете добре. Полейте орхидеята и я поставете на топло и светло място, скрито от пряка слънчева светлина.

С наближаването на празника на цветята настъпва времето, в което подготвяме растенията за топлите пролетни и летни дни. Април е месецът, в който земята се подхранва и растенията се засаждат или пресаждат, подстригват и пръскат срещу вредители.
Ако имате градина, първо трябва да премахнете бурените. Тези неканени гости си проправят път дори и между плочките на градинската пътека. Амониевата селитра или сернокиселият амоняк може да ви помогнат в борбата. Необходими са ви 20 грама от селитрата, а от амоняка 15 г на кв. м. Също така вземете профилактични мерки против появата на вредители и болести. За защита от болести най-използваните са медните и серните препарати. Ако по растението забележите листни въшки, кърлежи или други вредители, измийте го с вода и после направете разтвор от сапунена вода и отвара от тютюн (1:1) или отвара от лайка (1-2 ч. л. на ½ л вода) и го напръскайте.

Ако искате да сеете семена, първо е необходимо да подготвите почвата, като я наторите с угнил оборски тор и прибавите листовка и пясък. След това загладете повърхността и засейте семената на редове или гнезда. Почвеният слой над семената трябва да е тънък и рохкав. Ако семената са много малки, не ги засипвайте с почва, а поставете стъкло или лист хартия. След като покълнат го махнете.

Ако искате да имате разцъфнали цветя през май, е необходимо да са засети предишния месец. През април се засяват семената на многогодишните растения. Когато израснат, се пикират на 10-15 см. разстояние. За да засадите розови храсти, ще трябва да прекопаете дълбоко почвата и да я наторите с хумусни вещества. Използвайте оборски тор и торф. Ако нямате, и грубо раздробен компост ще ви свърши работа. Размесете ги хубаво с почвата.

Сега е времето да направите райското кътче реалност – засейте жив плет, който прекрасно ще оформи градината, също така е време и за едногодишния иберис (Iberis), който образува чудесни бордюри и цветни килими. Не забравяйте да подкъсите моравата. Засадете дръвчетата и храстите и допълнително наторете всички овощни насаждения.

Ако нямате градина, а сте направили зелен кът на балкона, също е време да засеете семената на саксийните цветя. Те са по-деликатни и по-трудно се отглеждат, но внасят уют в дома. Може да засадите семената на бегония, ешолция, салвия, някои кактуси и др. в плитък съд, похлупен със стъкло или хартия. Поддържайте влажна почвата, като пръскате с пулверизатор и поставете съда на топло (20-24ºC). След като се появят кълновете, махнете стъклото и преместете паничките на слънчево място. Ако през по-голямата част на деня балконът ви е силно огрят от слънцето, имайте предвид, че растенията трябва да свикнат постепенно с ярката светлина.

Присадете цветята в по-големи кашпи и ги наторете. Към края на месеца можете да изнесете саксиите с дафиновото дръвче и лимона.

С настъпването на март денят нараства и стайните растения получават повече светлина и топлина. Започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях – увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове. Пролетта е най-доброто време за пресаждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Повечето от читатeлите ни добре познават тази практика, затова тук само ще отбележим, че младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

 

За кактусите:
В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

Коледната звезда:
Коледната звезда в началото на пролетта вече започва да “погрознява“. Няма ги ярките червени листа, които постепенно окапват, а зелените пожълтяват. За растението настъпва краткотраен период на покой. Щом се появят описаните по-горе признаци, преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почава и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

За фуксията (Обичката):
През март фуксията излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, колеуса и мушкатата.