Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на засаждане зависи от едрината на растенията и от възможностите за обработка. Почвата се прекопава и се подравнява с цел леко разрохкване. Буците по повърхностния слой трябва да се раздробят. След засаждане почвата се отъпква добре и се полива.

Кои цветя да засадим през май?

Вербена

 

Вербената расте на туфи и цъфти в огромно многообразие от цветове от пролетта до късна есен. Подходяща е за засаждане в скален кът, на групи, в сандъчета на перваза или във висящи саксии. Семената се сеят през февруари на закрито и поникналите растения се изнасят в градината през май. Може да се размножи и чрез резници, които се засаждат на постоянно място на открито в края на юни.

Растенията се засаждат на 25 см. разстояние едно от друго в лека и влажна почва на слънчево място.

Маргаритка

 

Паричката цъфти от края на май до края на август. Засаждането се извършва през май – юни като разстоянието между растенията е 15 – 20 см. Мястото трябва да е слънчево или полусенчесто.

Астра

 

Богородичката е непретенциозно растение, цъфтящо в края на лятото и през есента. Обича светлината и не понася преовлажняването. Няма специални изисквания към почвата.

Семената се засяват през март – април в студени парници. Температурата трябва да бъде 16 – 18 градуса. Поникват след около 6 – 8 дни. Засаждат се на открито, на постоянно място през май. Разстоянията на засаждане са 25 – 30 см. за ниските сортове, 35 – 40 см. за средните и 50 – 60 см. за високите.

Карамфил

 

Карамфилът расте добре на всякакви почви, но предпочита алкални и добре дренирани. Нуждае се от светло място. Семената се засяват през март в сандъчета на дълбочина 2 – 3 см. в предварително напоена почва. Сандъчета се оставя на топло място и растенията прорастват за около седмица. След 15 – 20 дни когато се образуват 3 истински листа се прави пикиране на разсада. Разстоянието между отделните растения трябва да бъде 2 – 3 см.

Разсадът се държи при температури 11 – 12 градуса като постепенно те се вдигат до 21 – 22 градуса. В средата на май се засажда на постоянно място.

Кампанула

 

Камбанката обича слънце сутрин и сянка следобед. През зимата трябва да й се осигури защита от студа. Сорта Campanula carpatica е подходящ за алпинеуми. Има по – едри цветове и е студоустойчив. Може да се засажда още в скални кътове и ниски бордюри.

Импатиенс

 

Циганчето е едно от най – обичаните цветя в лятната градина. Не е капризно, издръжливо е и може да се отглежда почти навсякъде. Цъфти от юли до октомври. Размножаването чрез резници или семена се прави през март и се засажда на открито през май.

Тагетес

 

Туртата е сред най – популярните цветя в нашите градини. Може да бъде засята директно в градината в края на май. Пониква за около 10 дни. Ако ще се отглежда чрез разсад се засява в средата на март и се държи на закрито и топло до светъл прозорец. Почвата трябва да е хранителна и с добър дренаж. Полива се умерено. При голяма гъстота растенията се пикират. Разсадът е готов за засаждане когато се образуват поне две двойки листа и кореновата система укрепне. Засажда се навън в края на май. Ниските сортове се засаждат на разстояние 20 см. средните на 30 см. и високите на 40 см.

Латинка

 

Латинката е красиво цвете с богат цъфтеж подходящо както за директно засаждане в градината така и за висящи кошници. Има нужда от открито слънчево място. Не понася излишната влага. Семената се засяват рано през пролетта, а на открито се засаждат в края на май на разстояние 20 – 25 см. Опадалите семена без проблем могат да презимуват под снега и да поникнат на следващата пролет.

Гладиол

 

Гладиолите се размножават с луковици. Те се засаждат от средата на април до началото на юни. Засаждат се на дълбочина 10 – 15 см. и разстояние 20 см. за да имате постоянно цъфтящи гладиоли в градината през лятото, засадете в интервал от 15 дни.

Цъфтят от юли до октомври. Може да запазите луковици за следващия сезон като ги извадите в края на есента и ги съхранявате на сухо и проветриво място до следващата пролет.

Антиринум

 

Кученцето е много разпространено и любимо на повечето цветари, растение. Цъфти през цялото лято в бяло, жълто, оранжево, розово, лилаво. Обича слънчеви места, но може да вирее и на полусянка. Семената се сеят през февруари – март и се разсаждат на постоянно място в градината през май на 20 см. едно от друго.

През май може да засадите още: циния, лупинус, телефонче, космос, калдаръмче, грудкова бегония.

Засаждане
Засаждате клубени на глоксинията и корените на ахименес в смес от равни части на почва, торф и пясък.
В края на януари, се преглеждат луковиците и грудките.

Засяване
За разсад да се сеят бегония, карамфил Шабо, декоративни ягоди, пеларгониум, салвия. Семената на повечето цветя ще се покълнат след 10-15 дни. Ако нямате под ръка почва за да засеете семената (ако не са прекалено дребни), те могат да бъдат засети и в памук или тоалетна хартия до покълването си. На малка чинийка се разстила тоалетна хартия, сгъната на четири слоя и овлажнена. Насипват се семената, но не плътно. След това сложете чинийката в прозрачно пликче и следете хартията винаги да остава влажна. Засетите семена трябва да държите на тъмно място. Само за покълването на бегонията се изисква светлина.

В този месец стайните растения страдат повече от прекомерна топлина, отколкото от ниски температури и от много сухия въздух. Не забравяйте да пръскате листата и въздуха около растението – освен овлажняване, това ще бъде и превенция от появата на вредители. Един-два пъти в седмица растенията трябва да се обръщат с различни страни към светлината, за да съхранява красивата им форма.

Не трябва да забравяме и за минусовите температури през януари. През нощта температурата може да спадне рязко, което води до измръзване на топлолюбивите екзотични растения. Затова, при изразени минусови температури навън, през нощта нежните растения трябва да бъдат свалени от подпрозоръчната рамка и да ги сложите по-навътре в стаята за да са далеч от прозорците. През деня ги слагайте обратно на прозореца, защото за тях е необходима светлина. По време на проветряване на помещенията, растенията трябва да се защитават от студен въздух, като се махат от отворения прозорец или покриват с два-три слоя вестник.

Поливайте през януари рядко и използвайте само топла вода. Всички стайни цветя през зимата трябва да се държат умерено влажни. Дори на Циперуса и на други блатни растения трябва да дадем почивка от поливането. По това време е много полезно леко подсушаване на пръста за да има достъп на въздуха до корените. Повечето кактуси и други сукуленти изискват пълна сухота през януари.
Цъфналите цветя и тези растения, които са с пъпки, като азалии, хипеаструм, кала, калцеолария, иглика, африканска теменужка /Saintpaulia/, циклама, цинерария ги подхранвайте два пъти месечно със слаб 0.1% разтвор с комплексни минерални торове.
Засаждате клубени на глоксинията и корените на ахименес в смес от равни части на почва, торф и пясък.
В края на януари, се преглеждат луковиците и грудките.
За разсад да се сеят бегония, карамфил Шабо, декоративни ягоди, пеларгониум, салвия. Семената на повечето цветя ще се покълнат след 10-15 дни. Ако нямате под ръка почва за да засеете семената (ако не са прекалено дребни), те могат да бъдат засети и в памук или тоалетна хартия до покълването си. На малка чинийка се разстила тоалетна хартия, сгъната на четири слоя и овлажнена. Насипват се семената, но не плътно. След това сложете чинийката в прозрачно пликче и следете хартията винаги да остава влажна. Засетите семена трябва да държите на тъмно място. Само за покълването на бегонията се изисква светлина.

Студеният сезон се явява като своеобразен период на покой за цветята. Но това далеч не означава, че не трябва да се грижите за тях. Нито пък да прекалявате с грижите. Много хора се чудят защо стайните им растения не цъфтят и дори повяхват през зимата, въпреки че им създават всички необходими условия. Истината е, че стайните цветя имат нужда от почивка и използват зимния сезон за възстановяване. За да могат напролет да се разлистят и отрупат с цветове. Важно е да знаете това и да не поливате цветята си както през останалото време от годината.

Как да се грижим за цветята през зимата.
Поливането веднъж седмично през зимата е повече от достатъчно. Също така е необходимо да осигурите естествена светлина на цветята си, като най-добрият вариант е да ги сложите в близост до добре изолиран прозорец. Това е задължително условие за растенията, които цъфтят през зимата като циклама и азалия. При недостиг на светлина, листата на цъфтящите растения пожълтяват и повяхват, а за цъфтеж изобщо не може да се говори.
Разбира се, има и цветя, които не са претенциозни към светлината и могат да се развиват добре и на по-сенчесто място. Такива са различните видове папрат, фикусите и филодендронът.

Не прекалявайте с температурите.
Ако поддържате много висока температура в стаята, има вероятност да развалите цветята си. По-добре е да ги отглеждате в по-студена стая, където въздухът не се изсушава толкова лесно и не е необходимо да се поливат постоянно. Нормалната температура, която трябва да се поддържа в стаята е около 8-12 градуса. Ако отоплявате цялата къща и няма къде да оставите цветята си, можете да ги напръсквате с лека водна струя и да освежавате листата с влажна кърпичка от време на време. Добре е да знаете, че през зимата е по-подходящо да поливате цветята с хладка престояла вода или разтопен сняг. Никога не пресаждайте и не наторявайте цветята през зимата, в случай, че не им предстои цъфтене. За да подхраните стайните растения може да сложите няколко чаени торбички в почвата, а за да ги предпазите от гъбички и вредители, в саксията сложете фунгицид и напръскайте листата с инсектицид.

Растенията са много чувствителни към лунните ритми, които постоянно се менят. Те успяват да усвоят водата най-добре в определен момент, когато Луната преминава през водните знаци. Ако ги полеете в неподходящ момент, то само ще им навредите, хранителните вещества няма да стигнат до растението, качеството на почвата им ще се наруши.

 

Подходящи дати за поливане: 1, 9, 10, 11 (до 14.17 ч.), 18, 19, 27, 28, 29 (до 13.52 ч.) януари;

Крайно неподходящи дати: 7, 8, 9 15 (след 17.44 ч.), 16, 17, 24 (след 15.22 ч.), 25, 26 януари;

Това са дните на “въздуха”, избягвайте да поливате тогава цветята, защото ще бъдат нападнати от листни въшки и други вредители.

Дати за наторяване: 18, 19 януари

 

ЛУННИ СЪВЕТИ ЗА ГРАДИНСКИТЕ НАСАЖДЕНИЯ

НОВОЛУНИЕ – 24.01.2020г.,
Подходящо е само за плевене и за борба с вредителите по растенията.

В самият ден на новолуние НЕ Е благоприятно да се засаждат растения и да се сеят семена. Защото тогава ефирната жизнена енергия в растенията и семената е „притихнала“, намира се в своето най-компактно състояние и не е предразположена към бързо развитие и растеж. Растенията много силно се повлияват от Луната, а точно на новолуние тя не се вижда на небето. В този ден не се препоръчва да се работи и с остри предмети – триони, ножове и лопати. С една дума – на новолуние не се занимавайте със саксийните и градински растения.

ПЪЛНОЛУНИЕ – 10.01.2020г.,
Подходящо време за пресаждане са дните преди самото пълнолуние. В този период засаждайте и дърветата. Няколко дни преди пълнолуние е подходящото време за събиране на реколтата.

СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТА: За месец януари 2020 е от 8-ми до 11-ти

Внимание: Никога не подрязвайте цветя, храсти и дървета в дните на пълнолуние!

 

ВАЖНО ПРАВИЛО ПРИ ЗАСАЖДАНЕ:

За декоративни и стайни растения, както и за зеленчуци, с полезна надземна част – подходящ период за засаждане е нарастващата Луна: от 1 до 9 януари; и от 26 и 31 януари;

За растения, на които искате да използвате подземната им част – моркови, картофи, ряпа и др., подходящ период за засаждане е намаляващата Луна: от 11 до 24 януари;

Януари

През първият месец от годината е подходящо да се засадят семената на циганче, бегония, мушкато. Те ще цъфнат в средата на лятото. В края на месеца се садтя семената на карамфила Шабо. Посевите се поливат редовно.

Цветята, които цъфтят през зимата се нуждаят от повече светлина в този период – циклама, примула, азалия, камелия, орхидея. Поставете ги близо до прозорец с южно или югоизточно изложение. Поддържайте по – висока влажност на въздуха в стаята. Кактусите и алоето също предпочитат светло място, но прохладно – с температура 5 – 10 градуса.

Цветята, които са в период на вегетация или цъфтеж се нуждаят от редовно поливане, а тези, които са в покой се поливат по – рядко. Почиствайте редовно праха от листата на стайните растения.

Февруари

В средата на месеца се засаждат семената на лобелията, а в края – тези на кученцето и петунията. Времето е подходящо и аз размножаване на хризантемите, бегониите, фуксиите. Поддържайте висока влажност на въздуха в стаята и от време на време пулвелизирайте цветята. Следете за появата на гъбични заболявания.

Март

Подгответе почвата за засаждане на розите. Прекопайте, подхранете с торф и компост. В края на месеца може да засадите тревисти растения, които цъфтят през лятото и есента. През този месец може да засадите още: петуния, агератум, теменужка, невен, бегония, астра. Времето е подходящо за пресаждане на фуксия, олеандър, хризантема. През март се прави първото наторяване на многогодишните растения.

Също така се увеличава честотата на поливане на стайните цветя. През март подрежете олеандъра и хибискуса.

Април

В началото на месеца се засаждат циния, гладиол, високостеблени рози. Саксиите могат да се изнесат на балкона. Подрежет стайните и градински растения като премахнете всички сухи клонки и прецъфтели цветове. Петуниите се засаждат в градината или в балконски сандъчета през втората половина на месеца. Подрежете розовите храсти.

Май

Почистете градината от плевели и изгнили листа. През този месец може да засадите далия, бегония, гладиол, здравец, различни подправки – градински чай, магданоз, босилек, мащерка. Изнесете азалията на балкона. Подхранете стайните растения с подходящи торове. Следете за появата на листни въшки. Редовно разрохквайте почвата.

Юни

През първите дни на юни изнесете на открито мушкатото. Поливайте цветята често и разрохквайте почвата. Следете за листни въшки и акари. Времето е подходящо за засаждане на гергина, циния, теменужка, жълт кантариорн, ехинацея. В края на месеца засадете незабравката. Периода е подходящ за резитба на калибрахое и лобелия. Отстранявайте навреме прецъфтелите крайща и се оглеждайте за вредители.

Юли

В горещие дни поливайте редовно растенията и ги почиствайте от сухи листа и клонки. Подхранете розите. Следете за появата на плевели. Изнесете на терасата стайният бамбук, драцената, хибискуса, пасифлората, фикуса, юката, бръшлянът. В най – горещите дни оставете вътре на хладно каменното цвете, хоята, филодендронът. Не поставяйте цветята на течение или под климатика.

Времето е подходящо за пресаждане на перуниката.

Август

Засайте цъфтящите през есента минзухари. Поливайте редовно растенията и почиствайте почвата от плевели. Периода е подходящ за размножаване на астра, примула, божур, флокс. Подхранвайте редовно цветята и ги преглеждайте за наличие на брашнеста мана. Може да засадите иглика в саксия.

Септември

В началото на месеца може да засадите теменужки и незабравки, ако не сте го направили до сега. В края на месеца трябва да приберете на закрито кактусите. Спрете подхранването на розите. Може да засадите хризантеми, нарциси, божури, лалета, минзухари. До средата на месеца може да пресадите стайните растения. През втората половина на септември може да засадите в градината невен. Подгответе амаралисът за зимен сън като го поставите на хладно и тъмно място и намалите поливането. Пресадете трвеистите растения.

Октомври

Подгответе кактусите за зимата като постепенно намалите поливането. През топлите дни на месеца може да засадите теменужки. Приберете и последните саксии на закрито.

Ноември

В края на месеца направете резитба на всички декоративни видове без вечнозелените. Ако почвата все още не е замръзнала може да засадите луковиците на лалетата. Ако въздуха в стаята е сух, пулвелизирайте от време на време листата на растенията. Пазете цветята от течение.

Декември

Поливайте стайните растения умерено, тези които цъфтят през зимата – по – обилно, а тези, които са в покой – много рядко. Почиствайте редовно праха от листата им. Осигурете на цветята достатъчно светлина като ги поставите до южен или източен прозорец и ако се налага добавете допълнително осветление.