Articles - Thumbnails

Орхидеята е член на голямо семейство с около 25 000 вида разпостранени в цял свят. Орхидейте са предпочитано цвете за подарък. Когато решите да подарите орхидея на любим човек или на себе си огледайте добре растението - то трябва да е със свеж вид без петна по листата и цветовете. Важно е корените да са здрави и силни, да не са загнили. Проучете произхода на избраният от вас вид Орхидея. Това ще ви помогне да разберете от какво се нуждае вашата Орхидея и как да й осигурите най-добрите грижи. Ще ви ориентира в избора на почва и през какъв период да поливате, така че да се доближите най-близко до естествената им среда.

 

Пресаждане на орхидея фаленопсис
Изберете саксия, която е малко по-голяма от сегашната. Винаги използвайте субстрат с преобладаващо съдържание на кори или кокосов чипс (влакна) и никога торф.
Внимателно извадете орхидеята от саксията. Разчоплете и отстранете стария субстрат от корените. Изплакнете добре корените във вода. С ножица изрежете мъртвите корени. Насипете кокосов чипс на дъното на саксията, оставяйки достатъчно свободно място. Сложете и орхидеята. Добавете още кокосов субстрат и уплътнете добре. Полейте орхидеята и я поставете на топло и светло място, скрито от пряка слънчева светлина.

С настъпването на март денят нараства и стайните растения получават повече светлина и топлина. Започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях – увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове. Пролетта е най-доброто време за пресаждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Повечето от читатeлите ни добре познават тази практика, затова тук само ще отбележим, че младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

 

За кактусите:
В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

Коледната звезда:
Коледната звезда в началото на пролетта вече започва да “погрознява“. Няма ги ярките червени листа, които постепенно окапват, а зелените пожълтяват. За растението настъпва краткотраен период на покой. Щом се появят описаните по-горе признаци, преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почава и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

За фуксията (Обичката):
През март фуксията излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, колеуса и мушкатата.


 

 

 

 

Пролетта е най – подходящото време да пресадим в нова почва цветята, които се нуждаят от това. Общото правило е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по – възрастните веднъж на няколко години, според темпа им на растеж.

Добре е почвата на цветята, които няма да се пресаждат да се разрохква от време на време за да се осигури достъп на кислород до корените и да се обогати с минерали. Цъфтящите в момента растения не бива да се пресаждат, докато не прецъфтят!

Може да познаете дали цветето се нуждае от пресаждане по следните признаци:

- Корените на растението са изпълнили съда;

- Почвата е стара и втвърдена;

- Растението боледува;

Има растения, които имат завишена нужда от хранителни вещества и трябва да се пресаждат всяка година като: олеандър, фуксия, декоративен банан, храстовидна хризантема и др.

През март може да засадите едногодишни цветя в сандъчета на балкона, като теменужки, например, също така и билки, ако сте решили да отглеждате. Времето е подходящо за засаждане на невен, лобелия, петуния, сакъзче, бегония, астра.

В градината се засаждат семената на едногодишните растения и луковични цветя, също така и рози.

През март слънцето свети много по-ярко и дава много енергия на растенията. Именно поради това огромно значение придобива правилното и редовно поливане. Обилното поливане е желателно за стайните растения в дните, когато Луната се намира във водните знаци. На 1 и 2 март, 10 и 11 март, тоест при растяща Луна е желателно умерено поливане. На 19, 20, 28 и 29 март - при намаляваща Луна, може да подхраните цветята. Добри дни за подхранване са и 5-6, когато Луната се намира в Телец и 24-25 март, когато Луната е в Козирог. През тези дни е добре да прихванете цветя, които трудно се вкореняват на ново място.
На растяща Луна - от 1 до 16 март е благоприятен период за сеитба на стайните растения - засейте семената на глоксинията, сентполията, стрептокактусите, декоративни чушки, кактуси и др. Пригответе достатъчно рохка почва без примеси.
Март е един от най-добрите месеци за пресаждане на стайните растения. На 15 и 16, преди пълнолуние, когато Луната се намира в Дева е добре да пресадите най-трудните и капризни растения - пресаждането ще мине много успешно. В тези дни може да се заемете и с разделяне на растенията и прихващането на резници.

Благоприятни дни за засяването на семена: 03.03, 06.03, 07.03, 10.03, 19.03, 20.03.

Неблагоприятни дни за сеитба: 08.03, 09.03, 25.03, 26.03.

Благоприятни дни за пресаждане на стайните растения: 10.03, 15.03, 16.03, 30.03.

Неблагоприятни дни за пресаждане на стайните растения: 06.03, 07.03, 11.03, 12.03, 27.03, 28.03.

През февруари по – голямата част от стайните растения са все още в период на зимен сън, но към края на месеца цветята вече започват да се събуждат и да се подготвят за пролетта.

Все още трябва да продължавате да поливате растенията умерено с вода със стайна температура. Цъфтящите през този месец стайни цветя се нуждаят от повече поливане, но все пак не прекалено. Периодични измивайте листата с хладка вода или ги забърсвайте с влажна кърпа, напоена с вода и малко оцет за да отстраните праха.
Оросявайте периодично цветята с вода и се погрижете за влажността на въздуха в помещенията. Добра идея е да поставите купички с вода до отоплителните уреди.

Пресаждането на стайните растения може да започне още в края на февруари. Растенията, които цъфтят в ранна пролет, трябва да бъдат пресадени след като цветовете им окапят. Как да разберем дали растението има нужда от пресаждане:

- ако корените са изпълнили саксията

- ако почвата е много стара и се е втърдила и не може да абсорбира добре водата

Ако забележите който и да е от тези два признака, значи растението се нуждае от пресаждане. Може да се ориентирате и по темпа на израстване – бързорастящите видове трябва да се местят в нов съд ежегодно, а бавнорстящите и по – възрастни растения – на около 2 – 3 години.

Цъфтящите в момента цветя може да наторявате по малко според нуждите на конкретния вид, а останалите нямат нужда от подхранване поне до средата на март.

Тъй като през февруари дните все още са къси и времето е мрачно е добре да преместите цветята на по – светло място, особено тези, които цъфтят или са в период на растеж. Имайте предвид, че някои растения не обичат много да се местят – например гарденията и теменужките по – добре да си останат на същите места.