Articles - Thumbnails

Виолетки - това са стайни растения, които са на вкус-голямата част от, в края на краищата, кой не иска да има собствен прозорец, най-сладкото цвете, което цъфти почти през цялата година?
Освен това, ако се вярва на мнението на опитни специалисти, домашна виолетов не изисква много внимание и усилия от своя господар, се получава, ако се получи по растението, може да осигури на себе си красота, която радва окото и на практика не отнема време!
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Но все пак, струва си да се отбележи, че расте такова домашно растение и да се постигне постоянен цъфтеж - не е толкова лесна задача, особено за начинаещи градинари. Някои специалисти като цяло твърдят, че виолетов - ексцентричен цвете, което не се получи подходящи грижи, норовит бързо ще загине.


Така че на кого да вярваме? На всъщност, saintpaulia, както още се нарича стаен виолетово, растение, е доста скромна, макар че, разбира се, за да се постигне красива и гъста цъфтежа, все още е необходимо да се познават основните характеристики на това растение.
Интересно, в домашни условия виолетово започна да расте, не чак толкова отдавна, кои-то преди сто години, оттогава тя се превърна в предпочитано растение много градинари, както и разнообразие от неговите разновидности е в състояние да съблазни почти всеки, който отиде в цветарски магазина.
Домашни стайни теменужки изискват специални грижи, ако следвате всички тънкости на отглеждане, а след това в резултат на това може да расте красиво, добре неспирно, непрекъснато цъфтящи и успешно размножающееся растение.
Придобиваме виолетово дома си

Когато отидете в магазин за цветя, това, което е сигурно, растеряетесь, защото пред вас да срещнете десетки от най-необичайните и невероятни сортове: има теменужки с двойни и бахромчатыми пъпки, цветя могат да бъдат боядисани в един цвят, а могат да бъдат многоцветными, с модели и преходи, комбинират в себе си няколко нюанса, нощни или дневни.
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Сложността грижа за фиалкой не бъдат променяни в съответствие със сложността си на модела, така че смело изберете точно онази, която хареса най-много.
Когато сте решили с разнообразие, трябва внимателно да се види красива, защото тя трябва да бъде абсолютно здрава и силна, тъй като болните растения понякога не успяват да растат дори най-опитните производителите.
Непременно обърнете внимание на листа: те не трябва да бъдат покрити с някакви съмнителни петна или леки преходи, най-вероятно, това е болно растение. Погледнете точката на растеж: тя не трябва да бъде прекалено тугая, обеднялата или с признаци на загниване.
Хубаво би било да е на гърне е определен сорт, както и датата на засаждане на растенията, това е важен момент, иначе после ще трябва да търси името на своя виолетки, на око.

Не забравяйте, че виолетов се страхува от хипотермия, затова през зимата я по-добре да не се купуват, а ако все още трябваше, а след това помолете продавача за 3-4 дни, преди покупка не се полива с нея.
Преди изпращането на облицовам растение в няколко слоя вестник, след което приберете в найлонова торбичка. Ако след транспортиране някакви листа повредились или счупени, те трябва да се отстранява внимателно с контакти.
Къде и как да се постави нова любимицу?

Не забравяйте, че теменужки - растения светлина-любящ, но, въпреки това, те не понасят преките слънчеви лъчи. Най-идеалното място, където процеса на отглеждане ще се случи по-лесно място, това източни и северни прозорци на апартамента, но не южни.
Ако нямате възможност да поставите цвете до желаното място, след това на западния прозорец трябва да потъмнее, особено след обяд, най-добре е за тези цели ще отговарят на обикновен тюл.
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Ако в същия прозорец, напротив, почти е лишено от слънчева светлина, е най-добре да се оборудват с рафтове с изкуствено осветление, което ще позволи на малка площ да поставите достатъчно голям брой растения. Като цяло, виолетов трябва да получават дневно осветление по 10-12 часа на ден, не забравяйте, че липсата на осветление за такова цвете е също така вредно, както и неговият излишък.
След като сте взели решение за място за вашия нов растения, трябва да се обърне внимание на гърненце, в който е поставена. Много опитни цветари препоръчват да се предпочита пластмасов гърнетата - и евтини, и е практично, но са подходящи и керамични саксии, там може, така да се каже, дело хозяйское.
Много от начинаещите цветари не могат да разберат, защо изчезва виолетов, в края на краищата, всички условия са изпълнени, а тя и растат слабо и не цъфтят иска. Може би всичко е въпрос на неправилна контейнер: в идеалния случай, за младите цветя диаметър на саксията не трябва да надвишава 5-6 см., а за възрастни контакти 10-12 виж
Да не се бърка, че листа виси извън саксията, а самата розетка повече от него три пъти, това е нормално, само в такива условия виолетов да може напълно да се развиват и цъфтят.
Почвата и торене

Да расте красива виолетово в домашни условия наистина, най-важното, да се обърне дължимото внимание пръстен смес, се счита, че за постигане на добър резултат е реално само в случай, че изберете правилния състав на почвата. Например, обикновено ogorodnaya на земята не е идеална, тя е твърде плътна и тежка, че не се дава на контакт, за да се развиват нормално и да даде красиви цветя.
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Почвата, която е идеална за отглеждане на теменужки, трябва да е рохкава, лека и добре да пропуска въздуха. За тези цели в цветарските магазини се продават готови разкопките на сместа, може да се приготви си я на себе си: в съотношение 5:3:1 разбърква се черна пръст, торф и пясък.
За да се осигури дренаж на дъното на саксията трябва да се постави слой от чакъл или глина, че воспрепятствует застой на вода, която, от своя страна, може да доведе до загниване на корените на растението.
Не забравяйте, че всички необходими хранителни вещества, които осигуряват нормалното развитие на растенията, виолетов напълно взима от почвата.

Състава на почвата, с течение на времето се влошава и става гъста, че има отрицателно въздействие на растението, затова е много важно навреме да го сменя.
Да се хранят виолетово трябва да се измери: през зимата на няколко пъти с органични торове, а през пролетта и есента минерални, не повече от три пъти. Като цяло, винаги трябва да гледам на външен вид и състоянието на растенията, ако подхранване не е необходимо, по-добре да не ревностен.
Поливане и температура

Перфектна лятна температура е 21°-24°с, през зимата - 18°. Задължително отърви се от проекти, тъй като те вредно за този растения. Пълноценна грижа за фиалкой, разбира се, не е без правилното поливане.
Не забравяйте, че цветята трябва да се полива внимателно, водата не трябва да бъдат излагани на цветчета и листа, особено в период на цъфтеж.

За поливане не трябва да се използва студена и проточную вода, е идеалният вариант - да се разреши вода, която е с няколко градуса по-топла температура на въздуха. Поливате растението достатъчно около два пъти седмично, водата може да се излее директно в тавичката, най-важното, не забравяйте да направите малка дупка на дъното на саксията, ако такава не е на разположение.
Как да се размножават виолетов?

По-лесно целия този процес да се извършва с помощта на вкореняване фиалкового рязане, това е достатъчно, за да се разделят листо от втория-долния ред, режат го с остър нож под ъгъл 45° и да се постави във вода. Във водата можете да добавите хапче активен въглен, толкова процеса на вкореняване на листа ще се случи по-бързо.
След като дължина на корените достига до 1.5-2 см, и листа, трансплантирани в трева, внимателно наблюдава засаждане на дълбочина не повече от един сантиметър. Листо се поставя на топло и светло място, покриване на опаковката.
Веднага след като върху парче ще се появи два чифта нови листа, можете да ги засадите и пресаждат в отделни контейнери, обикновено за това се използват пластмасови чаши.

 

Почвата трябва да бъде рохкава и лека, трябва да се осигури високо съдържание на торф и перлит. Освен резници, виолетов може да се размножава цветоносом или семена, но тези методи са доста трудоемки и далеч не веднага се поддават дори опитен земеделски производители.

Специалистите са категорични, че някои от цветята не трябва да бъдат отглеждани в стаите на жилището ви, тъй като може да доведат до сериозен алергичен пристъп. Дори и най-красивото стайно цвете може да крие сериозни опасности за здравето ви и да носи множество заплахи за живота на всички, живеещи в жилището. След проведени опити, учените са установили кои са стайните растения, криещи сериозни рискове за здравето заради отровните вещества, съдържащи се в стъблата, листата и цветовете. Дори и най-популярните и често срещани в домовете растения, крият сериозни опасности. Ето и кои са първенците сред стайните растения, които могат да ви причинят сериозни здравословни проблеми: • Адениум – пустинна роза • Глориоза • Бровалия • Азалия • Кливия • Филодендрон монстера • Фикус

Сокът от пустинната роза може да предизвика тежко отравяне, ако попадне по някакъв начин върху устната лигавица. Същият риск крие и отглеждането на олеандър (зокум), който присъства в много домове заради красивите му цветове. Отглеждането на зокума в затворени помещения може да се превърне в причина за силно главоболие. Красивата глориоза пък засяга сериозно дейността на бъбреците и може да доведе до окапване на косата. Фикусът може да предизвика отоци по тялото.

Най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините. Бенджамина е расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата странa е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порастне доста голямо ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж. Може да расте заедно с други растения в една саксия, който покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат. Най популярни са сортовете: Бенджамин Golden King - с обагрени с жълто по краищата листа. Бенджамин Midnight Lady - с тъмно зелени листа. Бенджамин Naomi - с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа. Бенджамин Samantha - с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата. Бенджамин Starlight - с обагрени с бяло по краищата листа.  

Поливане: Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако Бенджамина е в саксия в дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да улверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, я не в водата, защото рискувате да загният корените. Пресаждане: Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменето почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надули при поливанията. Торене: Използвайте течен тор през пролетта и лятото до Септември и Октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджамина също се нуждае от допълнително желязо за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор. Запомнете, че преторяването не винаги води до добро. Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на зелязо.

Подрязване: През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат позълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки. Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някой хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате измиите добре под течаща вода. Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки. 
Размножаване: Чрез връхни резници, семена и въздушни отводи. В домашни условия чрез резници, поставени в вода. За да пусне по бързо корени, поставете в водата веднага след отрязването, преди да е засъхнал лепкавият сок, който потича след отстраняването от майчиното растение. 
Място: Бенджамина се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце за да на изгорят листата от слънцето. Както всички растения и фикуса се мъчи да се обърне към слънцето, за да предотвратите изкривяване обръщайте на 45° всеки път когато поливате. Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си.  
Съвет: Почиствайте листата на водна баня като покриете саксията с найлон. Може да ползвате мека къпра или гъба за целта. Ако го правите често ще имате растение с блестящи листа без да ползвате спрей за полиране на листата, който е вреден за растението понеже блокира малките дупчици по листата, през които растението диша.

Родината на шефлерата е Австралия. Тя е непретензиозно растение със специфични листа, които са неин отличителен знак. Те имат формата на длан и са с 5 - 9 клона.
По - често се гледа като висок храст, с едно стъбло. Ако се подреже, по принцип може да се разклони.
Грижи: Нуждае се от средно количество светлина. Температурата на водата, с която се полива, трябва да е със стайна температура. Преди да полеете за пореден път, горният слой на почвата трябва да е изсъхнал. Торете шафлерата на всеки две седмици с течен тор.
Място: Обича по - хладните помещения, с идеална температура 18 градуса. Идеална е за влажни помещение - кухня, баня.
Размножаване: Растението можете да размножите чрез резници, които посаждате в смес от торф и пясък. Температурата в помещението трябва да е поне 22 градуса.

Родът Афеландра (Aphelandra R. Br.) ( от гр. Обикновен мъж). Стайно растение с вечнозелен, нискостеблен храст, с красиви декоративни пъстроцветни листа, големи и разположени срещуположно. Цветовете са големи, златисто-жълти или розови, събрани в класовидни, четириъгълни съцветия, достигащи до 12-15 см. Цъфтежа може да продължи 2-3 месеца, в зависимост от вида, през лятото или зимата. Венчелистчетата са с неправилна форма, прицветниците (брактите) и цветовете са жълти,  с четири тичинки и един плодник. Красотата на афеландрата идва не от цветовете, а от техните прицветници. След като прецъфтят, съцветията обикновено се премахват. Ако не се отстранят, образуват плодове – двугнездни семенни кутийки, които узряват до края на зимата – февруари-март и съдържат по две семена във всяка.
Старите растения с времето придобиват неестетичен вид, издължават се, губят долните си листа и стеблата се оголват. Препоръчва се ежегодно подновяване на растението с резници.

 

СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

 

Отглеждане: Афеландрата е от трудните за отглеждане в домашни условия тропически растения, заради специалните грижи и внимание, които изисква. Оптималното разположение за растението е на прозорци с източно и западно изложение, през лятото ако е на южен прозорец, трябва да се засенчва в обедните и следобедни часове, за да се избегне изгаряне на листата. През есенно-зимния период не е необходимо засенчване на афеландрата. През лятото е добре да се изнесе и отглежда на открито, но да е защитена от преките слънчеви лъчи. 
Светлина: Ярка, разсеяна, да се избягват директните слънчеви лъчи за продължително време върху афеландрата.
Температура: През пролетно-летния период между 22-27°C, през зимния – не по-ниски от 16°C.
Осветление: ярко осветление през пролетта и зимата. През  лятото  има нужда от  полусянка в горещите дни.
Поливане: През активния вегетативен период (пролет-лято), се полива обилно, без да се допуска засушаване на субстрата, като се внимава да не се преполее. През периодите с по-ниски температури – зимния период на покой, се допуска кратко засушаване между поливките.
Подхранване: През вегетативния период подхранваме на две седмици, с минерални и органични торове, добре е да се редуват. През есенно-зимния период не се подхранва, изключение се прави за цъфтящите през зимата видове.
Влажност: Тропическо растение, изисква висока влажност, листата се опръскват редовно, особено през летния сезон. Използвайте топла вода, с възможно най-малката разпръсквателна дюза на пръскачката. За да се повиши влажността на средата, саксията с растението може да се постави в съд с влажен торф или керамзит.
Подрязване: В края на зимата или началото на пролетта, стеблата на афеландрата се подрязват на ½ от височината им, също така се прищипват върховете на младите растения, за сгъстяване на короната
Размножаване: Чрез семена или чрез резници от пролетта до края на лятото.
Семената се засяват веднага след узряването (февруари-март).  Като субстрат се използва смес от листовка и пясък в съотношение 4:1. Необходимо е да се поддържа оптимална температура на субстрата 20-22°С. Семената се пикират в субстрат, състоящ се от листовка, торф и пясък 1:1:1. Достигат до цъфтеж още на същата година.
За вкореняване на резници се избират едногодишни връхни или стеблени развити клончета, с дължина 10-15 см, с поне две развити (стари) листа. При вкореняване използваме задължително вкоренител. Резниците се полагат във влажен пясък, или смес от торф и пясък и се захлупват с бурканче или друг прозрачен съд.  Подгряването на субстрата гарантира по-бързото и продуктивно вкореняване. Оптимални са температурите от 20-25°С, необходимо е редовно опръскване и проветряване резниците. Корени при връхните резници се образуват след 15-30 дена, а от стеблените – 45-60 дена. След вкореняване, афеландрите се пресаждат в субстрат от листовка, хумус, торф и пясък 2:2:2:1.
Почва : Като субстрат се използват няколко варианта на смески:
Глинеста почва, торф и пясък в съотношение 2:1:1;
Листовка, торф и пясък при съотношение 3:2:1;
Листовка, хумус, торф и пясък 4:1:1:1;
Към по-горните субстрати може да добавяме малко дървесна пепел и костно брашно.
Растението може да се отглежда и в хидропоника.
Пресаждането се извърщва всяка пролет, през април.

 

 

Опадане на листата- Най-вероятната причина е пресъхване на корените. Дори кратковременна недостатъчност на влага довежда до листопад.
Кафяви връхчета на листата- Причина е прекалено ниската влажност на въздуха. Опръсквайте по-редовно.

 

Вредители: листни въшки и акари.

 

Проблеми  при отглеждането:

Падане на листата- Най-вероятната причина е пресъхване на корените. Дори кратковременна недостатъчност на влага довежда до листопад.
Кафяви връхчета на листата- Причина е прекалено ниската влажност на въздуха. Опръсквайте по-редовно.
Опадват листата през зимата -  корените изсъхват, почвата трябва винаги да е влажна.