Articles - Thumbnails

Различните стайни растения се нуждаят от различно количество влага, светлина, топлина и подхранване. Това зависи от произхода им, т.е. от условията в тяхната родина - тропически гори или пустиня, заблатени брегове или умерен субтропически климат.

- Не заливайте растенията.

Корените се нуждаят не само от вода, но и от въздух. Постоянното преовлажняване на почвата означава сигурна смърт за болшинството растения. Научете се да ги поливате правилно.
- Предоставете им покой.
Начинаещите любители обикновено са много учудени, когато разберат, че почти всички стайни растения през зимата се нуждаят от покой, т.е. че е необдходимо да се намали поливането и подхранването, че растенията трябва да се държат на по-ниска стайна температура, отколкото в периода на активен растеж.
- Примирете се със загубата на някои растения.
Такива растения като цикламата, хризантемата и глоксинията, които често се поднасят като подарък, след няколко седмици неизбежно увяхват. За това вие нямате вина – всички цветя от типа на декоративноцъфтящите саксийни растения са за временно ползване.
- Създайте им влажна атмосфера.
През зимата въздух в стаите с централно отопление е сух както в пустинята. Научете се да увеличавате влажността.
- Навреме взимайте необходимите мерки.
Неприятностите идват и при опитните, и при начинаещите цветари. Една-две листни въшки веднага след появяването им лесно могат да бъдат унищожени. Но ако те покрият цялото растение, борбата с тях става практически невъзможна. Прекалено обилното поливане донякъде не е опасно, но ако растението се залива с вода в течение на дълъг период, то ще загине. Научете се да разпознавате проблемите в ранен стадий.
- Групирайте растенията.
Почти всички растения изглеждат по-добре и по-добре да се развиват, когато се подредени в група. Научте се да ги аранжирате правилно.
- Научете се да пресаждате.
Година-две след засаждането им болшинството растения губят привлекателността си. В такива случаи те се нуждаят преди всичко от пресаждане. Науете се как да правите това.
- Избирайте правилно.
На растенията трябва да им подхождат условията, които вие можете да им предоставите. Даже опитен цветар не може да отгледа сенколюбиво растение на слънчев прозорец.
- Обзаведете се с необходимия инвентар.
Купете си лейка с дълъг и тесен нос, а за да повишите влажноста на въздуха и за борба с прахта и с вредителите си купете пулверизатор. Необходими са ви още добра пръст, набор от саксии, подпорки и въжета. Паничките предпазват мебелите от водата, а флаконът с хранителни подобрители и надежният инсектицид позволяват растенията да се запазят здрави. В набора ви от инструменти трябва трябва да има още мека гъба, стари вилица и лъжица, средство за полиране на листата и един-два неголеми секатори.
- Грижете се правилно за всяко растение.

За пресаждане на стайни растения през април трябва още през марта да подготвите подходящата пръст за всеки вид.
До времето на нейното използване трябва да я съхранявате на място, където може да възприеме стайна температура. За да не изсъхне много, покрийте саксиите с пласт около 5 см добре прегорял оборски тор, като преди това го навлажните добре. За претенциите на отделните цветя към пръстта вижте указанията на съответните места.
От средата на март всички здрави стайни растения преди пресаждането им трябва да започнат да получават хранителни вещества чрез торене с комбинирани торове.
Торенето се прави веднъж седмично. Трябва да се торят само растенията, чиито саксии са обхванати добре от кореновата система. Хранителните разтвори трябва да бъдат 1-процентови, т.е. на 1 л. вода 1 г. комбиниран минерален тор. Важно е водата да има поне температура на стаята.
Прецъфтелите азалии и камелии не трябва да занемарявате, ако желаете пак да цъфнат следващата година.
Най-важното за тях е: светло, на хладно масто за съхраняването им, редовно поливане и веднъж седмично подхранване с хранителни разтвори. Хранителните разтвори приготвяйте, както е описано в предишния съвет.
За презимувалите в избата агаве, юка, еунимус, олеандри и други от същия вид през март започва редовното торене и поливане.
Преди поливането трябва да разкопаете повърхността на пръстта, като внимавате да не повредите корените. Най-добре е да махнете разрохкания пласт и да го замените с хубава, богата на хумус и хранителни вещества пръст. През последните мартенски дни започнете и торенето. Растанията, които са засадени в големи буррета, получават сух тор. Поръсете го преди да нанесете новия пласт от пръст. С торенето обаче не бива да се прекалява. На 1 кв метър повърхност пръст в бурето са достатъчни 10 г тор. По-малките буренца или саксии трябва да поливате с хранителен разтвор, както е описано в по-предишния съвет.
Изброените растения (агаве, юка и т.п.) трябва да почистите основно и да изследвате за вредители и болести.
Всички сухи клончета и заболели листа трябва да бъдат отрязани, събрани и изгорени. По такъв начин най-лесно ще бъдат унищожени евентуални полепналите вредители и причинители на болести. При еунимуса трябва преди всичко да се следи за мана, която напада много често тези растения. Пръскането със серни препарати или напрашването със сяра на прах са най-добрите средства срещу маната.
Онези стайни растения, които през зимаат са станали много дълги, като традесканция, мирти, стайни липи и други висящи видове, трябва през март да бъдат скъсени.
За да могат новите филизи да останат къси, е нужно светло място, както и (без традисканцията) хладно помещение. Подрязването трябва да направите сега, за да не съвпада с пресаждането в друга саксия, което би било двойно изпитание за растението.

Ако искате да продължите да отглеждате своята циклама, можете да постъпните по следния начин:
След прецътяването при всички случаи трябва веднъж да я полеете нормално. След това най-доброто за нея е да я поставите на хладно и светло място. Когато растението чрез пожълтяване на листата покаже, че иска да почива, намалете поливането. Това обаче не трябва да става изведнъж. Едва след като умрат всички листа, спрете напълно поливането. Ако след прецъфтяването листата останат зелени и здравии, не спирайте поливането.

При кактусите с увеличаването на светлината започва избиването на издънки, така че ще трябва отново да започнете да ги поливате.
На първо време, обаче, поливането трябва да бъде много пестеливо. Нормалното поливане започва едва тогава, когато чрез новите си издънки растенията покажат, че имат нужда от повече вода. За да могат да развият естествената си форма, кактусите трябва да заемат най-светлото място на прозореца.

Мимозата е толкова интересна, че си заслужава да си я отглеждате от семена.
За нейното засяване трябва да вземете малки саксийки с диаметър 9 сантиметра. Пръстта може да бъде песъчлива листовка или ливадна почва. Във всяка саксийка сложете по 5 семенца на дълбочина 1 см в пръстта. Мястото, където ще поставите саксиите, трябва да бъде светло и да има средна температура 18оС. След поникването на семената се оставят само по три растения в саксийка.

Цветята са като децата, когато стане по-топло, по-светло те избуяват и се нуждаят от повече внимание и грижи.
През март трябва да ги приготвим за новия активен сезон. Ако за децата купуваме къси панталонки и тениски за лятото, за цветята трябва да предвидим нова почвена смес.
Почти всички стайни растения се нуждаят от пресаждане и подменяне на най-горния слой почва. А всеки любител на цветята през пролетта се изкушава да увеличи колекцията си с нови придобивки – да си купим ново цвете, да си откраднем клонче от тук, да помолим комшийката да ни даде от онова хубавото жълтото цвете, което миналата година така си харесахме.
Цветята се нуждаят и от активно наторяване. Най-лесно е да използваме течна тор, следвайки указанията на опаковките и да поливаме цветята с тази смес веднъж седмично.
Тези от цветята, които изпращаме на летен лагер на балкона, трябва да ги подготвим за това. Да подрежем и отстраним изсъхналите клончета. Да начупим и разсадим мушкатата и сакъзчетата. Ако са спали през зимата е време да ги изнесем, наторим и да осигурим достъп на въздух в почвата – разчовърквайки с клечка.
През пролетта стайните растения се нуждаят и от нов режим на поливане – от по-оскъдно или никакво поливане към веднъж в седмицата или ежедневно поливане и пулверизиране.
В началото се действа като при захранване на бебета – трябва да им сипваме по малко вода, като се съобразяваме дали да бъде близко до коренчето или в паничката – в зависимост от вида растение – и малко по малко да увеличим дозата.
Кактусите например се поставят на по-светло място и им се дава първата глътка вода след зимния сън.
Ако искаме да имаме красиви пролетни цветя на балкона, но сме пропуснали момента да си засадим луковички, сега е времето да направим композиция, като купим вече отгледани цветя. Може да комбинираме нарциси, лалета, теменужки, иглики, зюмбюли и парички, с готов разсад и само да ги засадим в подходящи сандъчета или саксии. Хубаво е при създаването на цветни композиции да се съобразяваме с височината на цветята и цветовия синхрон.
Предварително трябва да огледаме балкона, верандата, перваза или въобще мястото, където ще отглеждаме нашите саксийни растения. Обикновено мястото е ограничено и затова комбинирането на различни видове растения в едно сандъче се оказва винаги печеливша и много добра идея. Трябва да имаме предвид, че почвата в сандъчетата бързо се изтощава и затова честото подхранване с тор е от значение.
За балконските цветя, които често се местят насам-натам са по-подходящи по-леките пластмасови саксии. Ако държите да са декорирани – лесно може да ги украсите, стига да имате време и желание.

Презимувалите на сухо мушката трябва да подрежете в края на февруари.
За да можете да отгледате нови растения от тях, трябва да отрежете всяко стъбло до една трета от дължината му. Отрязването трябва да направите между 2 пъпки. Трябва изцяло да изсипите старата пръст и да отрежете корените на растенията на половината на от дължината им. Така обработаните растения трябва да поставите в сравнително малка саксия (около 9см в диаметър). За напълването й трябва да използвате влажна и песъчлива компостна пръст, в която да разсадите растенията със здраво притискане. До показването на нови филизи поддържайте почвата умерено влажна. Задължително е да наредите саксиите на светло място за да покарат здрави филизи.

 

Амарилисите, които напъпват още през февруари, трябва да започнете да торите, ако след цъфтежа не бъдат пресаждани в по-големи саксии.
Тези луковични растения обикновено цъфтят по-сигурно в по-малки, отколкото в по-големи саксии. Ето защо в продължение на 2-3 години можете да ги отглеждате в едни и същи саксии, ако получават достатъчно хранителни вещества и ако пръстта им не е станала много кисела. Но подаването на хранителни вещества е нужно за доброто им развитие. Седмичната дажба от 3-процентов хранителен разтвор от комбинираните изкуствени торове „S1” или „Вопил” се понася много добре от здравите растения.

 

Кливиите, които вече могат да цъфтят, трябва да пресадите в по-големи саксии чак след прецъфтявянето им, но могат да бъдат торени, след като пуснат пъпки.
Щом се покажат първите пъпки по кливиите, можете отново да започнете да ги поливате редовно. Поливането можете да комбинирате с торенето. 0,2 – процентови хранителни разтвори от комбинирани изкуствени торове с микроелемнти могат да им се подават веднъж седмично, при условие че растенията са добре вкоренени в саксиите. В противен случай трябва да ги поливате само с 0,1 – процентов разтвор.

 

В края на февруари трябва да скъсите миналогодишните стъбла на фуксиите на половина, за да станат по-кичести.
Миналогодишните фуксиите можете дори да подрежете до 2 годишните стъбла, ако са станали много високи. За да развият много и силни филизи, е необходимо да ги преместите на ново и светло място до прозореца, където температурите са между 12-15 С. Хладното място е по-добро от топлото. Докато започне пускането на нови филизи, трябва да ги поливате само колкото пръстта да бъде влажна, но не мокра.

 

Луковиците на глоксиниите, които до сега ги съхранявали на сухо, в края на февруари трябва отново да насадите в саксии.
Най подходяща е пръстта, получена от смесването на листовка, прегорял тор и пясък в съотношение 3:2:1. Сместа не трябва да пресявате ситно – трябва да остане на бучки. За да осигурите оттичането на водата и проветряването на почвата, на дъното на всяка саксия насипете слой пясък с дебелина около 2см. По възможност трябва да изберете малки саксийки, чиито диаметър да е поне 3 пъти по-голям от луковицата. След засаждането върхът на луковицата трябва малко да се вижда. Докато луковиците се вкоренят и пуснат видими филизи, пръстта трябва да поддържате само умерено влажна. След този момент мястото трябва да бъде много светло, но без пряко слънце.

Стайните цветя през зимата губят своята красота, но не всички, а само някои видове, те избледняват и се източват. Това означава, че тези цветя през зимата се нуждаят от вашата помощ и специални грижи.
Стайни цветя, които са били през лятото на вън по-добре да се разположат близо към прозорците, за да са на хубава светлина. Следва също така да се помни, че в помещениета с парно има висока температура и ниска влажност. Такива условия не подхождат на всички декоративни растения, тъй като някои в този период са в стадий на покой. Обаче те така или иначе се нуждаят от поливане и пръскане. Поливането трябва да бъде умерено, с вода със стайна температура и задължително чешмяната вода да е престояла поне едно денонощие.
Такива растения които растат през есента: еухарис (амазонска лилия), циклама, валота, узамбарска теменужка, кливия, някои видове на абутилона и др. изискват повече грижи. Обградете ги с особено внимание: поливайте тези ратсения само с вода със стайна температура, подхранвайте ги един път на две седмици, бършете прах от листата им и следете да не се появяват вредители. Много внимателно трябва да се наторяват тези цветя през есентта и пролетта, най-добре това да е разтворена във вода тор.
Не забравяйте да разрохквате почвата редовно. Листата да не загубят своята декоративност и да растат добре, трябва постоянно да се бършат от праха. Също така, не забравяйте тези растения които са в „периода на покой“: амаралис, ахименес, глориоза, глоксиния и др. Трябва да се следи да не изсъхва много почвата в саксиите и отвреме от време овлажнявайте за да не изсъхнат грудките, иначе цъфтежа ще е слаб през пролетта. Препоръчително е температурата за съхранение да е 12-15 градуса. Относно хиппеаструма и амараллиса, ако сте забравили да подготвите луковиците за периода на техния покой, то намалете поливането. Не се тревожете, ако листата пожелтеят. До февруари сложете саксиите на хладно място, поливайте умерено докато не се появи нов цветонос.
Не слагайте стайните цветя на течение, защото могат да загинат, все пак те са топлолюбиви растения, които са внесени от южните страни. За това те изискват да им осигурите подходящи условия в замяна на което, те ще ви зарадват със своята красотата.