Articles - Thumbnails

Грижи за азалия в домашни условия е доста труден процес, особено за начинаещи градинари. Но, въпреки своята промяна в настроението, азалия не може да се похвали с разнообразието си - розово, червено, череша, бяла, корал, тъмно-лилаво оцветяване на цветя, листа, цвете може да има нормална, махровую или гофрирани форма.

Azalea (в перев.с в европа. "суха") - вечнозелен храст, който е подвидом зеленика, достига височина от 40-50 виж Азалия е известен с пищна и разнообразна цъфтеж.Но, не е чудно, тя носи такова име, преди да заблагоухать със своите луксозни, подобни на рози, цветя, тя прилича на суховатый храст с шершавыми малки листата. Родината на това дивного растения са планински райони на Кавказ, Карпатите и Източна Азия. В тези места е много влажна въздух и рохкава почва, хладен въздух, което повлиява благоприятно върху растежа на азалии.В домашни условия най-често се отглежда индийската азалия или азалия японска. Цветовете на японската азалия няколко по-малки, отколкото цветя индийски, но може да се използва след цъфтежа, като декоративен храст.
Как да се грижим за красотата на азалия в домашни условия?

За това растение не е завяло след първия цъфтеж, трябва да се полагат редица усилия, и тогава азалия още веднъж ви ще зарадва своите красиви букети от цветя. Азалия най-активен и през зимните месеци, това дава известно предимство пред други цветове - се поглезят нашите очи, цъфтящи в по-студените месеци.
Температурата

Основното правило домашни грижи за азалия е поддържане на подходяща температура и влажност на почвата. Азалиите обичат прохлада, топлината е за нея може да се окаже вредна. По време на формирането на бъбреците цветя, обикновено, това се случва през есенните месеци, температурата на въздуха трябва да се поддържа на ниво 5-7°, а в периода на цъфтеж на температурата не трябва да надвишава 18°с. Най-благоприятното състояние за азалии - 10-15° в помещението. Ясно е, че да се поддържа тази температура е в жилищна сграда или апартамент е доста трудно, така че цветето може да се излъже. Например, пот обкладывают лед или потопени в студена вода, често взбрызгивают и се поливат с вода, предварително охлаждане в хладилника.
Поливане

Полива азалия необходима мека вода. За това може да я вари, но най-добри резултати се разтопи или дъждовна вода. Този стая цвете изисква доста внимание и грижа, така че поливането на азалията трябва да се извършва често, но не прекалявайте. Почвата в саксията трябва да бъде постоянно влажна, но не и суров и плаващ. В периода закладывания бъбреците поливане малко намаляват. От липса на влага растение може да пожълтяват, хвърляне на цветя и листа.
Осветление

Азалия обича ярка светлина, но далеч от преките слънчеви лъчи трябва да бъдат защитени. Най-добре ще отговарят на помещение с разсеяна светлина.
Влажност на въздухаНе забравяйте, че в тавата, винаги трябва да има вода. Ако помещението е прекалено сухо, то азалии трябва да се справи с пулверизатор 2 пъти на ден, но капки трябва да са доста малки, за да не остават петна на цветя растения.
Торене

Грижи за азалия, както и за всяко растение, включва и специализирано хранене цвете. С торове е по-добре да не експериментирате, а да се специален тор за азалии, които се продават в магазините.
За всички азалии има едно общо правило - в началото на лятото те са хранени с торове, които съдържат повече азот, а от август и до края на цъфтежа - фосфор и калий. Тъй като азалиите обичат кисела почва, а след това веднъж на 10 дни добавяйте към водата за поливане на няколко капки лимонена киселина, тя почти не трябва да се усети на вкус.
Грижи за азалия в периода на цъфтеж

По време на цъфтежа този стая цвете не обича постоянни премествания. Най-добре ще отговарят на добре осветено помещение с прозорци на юг-запад или юг-изток.

Не забравяйте, че азалия се страхува от силна топлина, така че да гърне далеч от радиатори и източници на топлина.

При пръскане и поливане опитайте се да не докосвате на цветя и пъпки. Избелели цветя трябва да се почисти, за да azalea не отделяла сила на узряването на семената.
След цъфтежа

Важно правило за грижа за азалия е правилната и навременна трансплантация на цвете в ново гърне. Така че, след като растение отцвело, трябва да се пресаждат в нов капацитет. Трябва да премахнете всички сухи цветя, отрежете твърде бурни млади издънки, премахване на слабите и сухи клонки.

Тази процедура се прави веднъж на 3 години за възрастни растения пъти в годината за по-младите. Не забравяйте, че азалия се отнася до повърхността на растенията, така че пота трябва да бъде широк, но плитък.

Азалия се размножава чрез резници. Резници заготавливаются или през пролетта - от март до април, или през лятото - от юли до август. През лятото се приготвят резници с растения, прищипнутых преди една година, както и през пролетта, с растения, прищипнутых през юли на предходната година.
Резниците се приготвят по следния начин: дължина полуодревесневшего бягство трябва да бъде 7-10 см, се изрязват под долната пъпка. Напълно отрязана долните листа, а останалата част - наполовина. След като резници са готови, те са поставени по-нарязани, поставени в разтвор на корневина или решение на iaa.
След 6 часа, приготвените резници се засаждат в специален малък съд с определена почва. При нормална стайна температура резници ще корени на 60 дни, ако се използва специален подгряване - в рамките на 25 дни.
Азалия грижи в домашни условия
За резници се извършва специфична грижа - трябва всеки ден се полива, проветрете помещението, водата за поливане трябва да бъде отстояна в продължение на дни. Когато резниците се вкореняват, а след това ги присаждат в нови саксии с иглолистни почва. 2 месеца след трансплантацията, резници щипка, за да образува храст, първите пъпки добре да се премахне, за да не пречат на младото растение да набира сила.
Заболявания азалия

Azalea, както и на други растения, също може да се разболеят. Ако се отбележи, че листата са жълти, падне или жухнуть, а растението става забавен, той най-вероятно не е достатъчно влага или прекалено много излагане на слънце.
Може да повлияе и недостатъчна киселинност на почвата, като го оправя - ние, описани по-горе. Също азалия се страхува от акарите, която покрива листата и цветята лека паутинкой. Да се бори с него усложнения - преместване на сапунени разтвор, добавете в него малко тютюн и почистете засегнатите листа. Не забравяйте след 2 часа измийте листата с чиста вода. Обикновено такава терапия трябва да се повтаря от 2 до 5 пъти. Има и други видове дребни вредители.
Понякога, притежателите на такива стайни растения се оплакват от кратък период на цъфтеж. Това може да се дължи на сухия въздух или недостатъчно поливане.

 

Както виждате, азалия се отличава с капризно, по-високи изисквания към продуктите за грижа могат да плашат младите градинари. Въпреки това, за опитни любители на отглеждане на цветята, това е растение, трябва да се разпали отново интерес и желание да се отглеждат в домашни условия такава привередливую красота. Ако всички правила се спазват, тогава azalea не веднъж, и щедро ви благодаря на цъфтеж.

Не само пролетта и лятото са сезоните, в които любителите на флората могат да се радват на красиви цветя и растения в домашни условия.

Свикнали сме, че през зимата природата е гола и пуста, но идеята за повече зеленина в жилището далеч не е невъзможна.

Въпреки че голяма част от растенията наистина харесват топлината, все пак има няколко прекрасни цветя, които издържат на минусовите температури през студените дни. Ето и кои са те:

Коледната роза

Ако искате домът ви да засияе в периода декември – март, то вашето растение е кукурякът, или още познат като коледна роза. Това непретенциозно красиво цвете ще се радва на вашите грижи, без да изисква кой знае колко в замяна.

То не е капризно откъм вид почва, слънчева светлина или влажност. Вирее и на тъмно, но цъфтежът му се подобрява значително, ако бъде на лека светлина, но в никакъв случай пряка.

През зимата коледната роза се обагря в червени, лилави или жълти цветове. Достига височина до 30 см. В някои климатични пояси дори е вечнозелено растение.

Трицветната теменуга

Това цвете не може да търпи топлината, което го прави подходящ избор за места, до които не достига голямо количество слънчева светлина.

Растението не изисква определен вид почва или често наторяване. Полива се по-рядко. Избягвайте да го поставяте на места, където духа вятър или става течение.

Бихте могли да го гледате в сандъче у дома, чиято минималната дълбочина трябва да бъде не по-малко от 30 см. или да го поставите във висящи кошници на терасата.

Интересното и полезното на това растение е, че приложено върху организма под формата на чай или мехлем то лекува редица болести като например бронхит, възпаления на дихателната система и други простудни заболявания.

Зимен жасмин

Сякаш на инат на ниските температури и сумрачното време, още от началото на зимата в градините зацъфтява зимният жасмин. Родината на този вид жасмин е Западен Китай, а у нас се отглежда безпроблемно в повечето райони на страната. Растението е крайно невзискателно, което обуславя полагането на изключително малко грижи за него.

Зимният жасмин е пълзящо растение, което разцъфва в бели или жълти цветове. Рехавият храст, който расте със силно увиснали клони, пълзи разперено по почвата и достига 3 м. височина.

Поради буйния си растеж, не е подходящо за посевна култура и за стайно растение. По-добре е да го отглеждате в двор или на тераса. Подходящо е за бонзай.

Декорирайте дома си с цветята на зимата и вече няма да чувствате този сезон така мрачен, студен и потискащ. Нека бъде зеленина!

Прекрасно е когато през зимата сред пухкавия сняг в градината се виждат цветни островчета или кътче зеленина на фона на белия пейзаж. Дори и на вън природата да е застинала и всичко да е замръзнало, вкъщи стаите могат да рацъфнат и да ни радват със свежест и пролетно настроение.

Кукурякът е род диви градински цветя от семейство Лютикови. Цъфти в бяло, бледо зелено, розово или червено. Може да разцъфне в средата на зимата и да продължи и през пролетта. Непретенциозно и лесно за отглеждане растение е. Предпочита слънчево или полусенчесто място и редовно поливане.Ранноцъфтящата бергения може да цъфне още в края на годината. Не е взискателна към почвата, издържа без проблем на ниски температури. Нуждае се от добре осветено място. Не бива да се преполива.

Цикламата цъфти главно през зимата. Цветовете й могат да бъдат в бяло, различни нюанси на розово, червено. Предпочита хладно и сенчесто място. Ако я отглеждате вкъщи добре би се чувствала в стая със северно изложение, със слаба слънчева светлина. Полива се умерено.

Коледен кактус цъфти обикновено в периода около Коледа, но има и видове които цъфтят целогодишно. Нарича се още коледниче. Предпочита топло място, без пряка слънчева светлина.

Коледна звезда – при подходящи условия, нейният цъфтеж може да ни радва чак до май месец. Нуждае се от топло място с температура 20 - 21 градуса.

Орхидея Фаленопсис цъфти през цялата година. Обича светлината, предпочита топло помещение, но температурата не трябва да надвишава 24 градуса. Полива се редовно, но трябва да внимавате почвата й да не прогизва.

За да се наслаждавате на цъфтежа на тези красиви растения през зимата, трябва да им осигурите необходимите условия, а това не винаги е лесно. Отоплителните уреди изсушават въздуха и го правят неблагоприятен за растенията, освен това цветята стават податливи на вредители.

От време на време измивайте листата им с вода със стайна температура и поставете купички с вода до отоплителните уреди, за да овлажните въздуха.

Фритиларията е добре познато у нас многогодишно зимоустойчиво растение.
Цветовете са подредени като венец на върха на издръжливото стебло, а над тях са разположени група от къси зелени листа. Височината на това цвете е около 60-90 см. Цъфти през април-май с оранжеви цветове. Обича да е на слънчево място, но понася и полусянка.
Размножава се чрез разделяне на новообразувалите се луковици през 3-4 години. Засаждайте луковиците от началото на Септември до края на Ноември на дълбочина около 20 см.
Почвата може да бъде от всички типове, само да е добре дренирана и богата на хранителни вещества.
Първо сложете малко пясък след това поставете луковицата (която е доста едра), покрийте я с пясъка за дренаж и накрая сложете почва, докато запълните цялата дупка. Можете да разделяте туфите през няколко години, но след като листната маса и стъблото изсъхнат напълно. Веднага трябва да засадите извадените млади луковици, които са се образували около цъфтящата луковица. Те започват да цъфтят след три години. Ходжовото лале не обича да сменя местоположението си.
За по-дълготраен и обилен цъфтеж добавяйте специализирани торове за цъфтящи растения.
„Царската корона“ се отглежда не само заради ефектните си цветове, а и защото отделя ароматни сокове, които прогонват къртиците и слепите кучета.

 

Хемерокалисите – тези искрящи слънца в градината са едни от най-търсените и модерни многогодишни цветя. Естествено разпросранени са главно в Източна Азия и рядко в Европа. Наименованието на рода произтича от гръцките думи хемера - ден и калос - красота, свързано с това, че всеки цвят цъфти само един ден. В почвата растенията образуват множесво месести столони. Другите корени са шнуровидни, месесто удебелени. Проникват на 40-80 см дълбочина, което подпомага растенията да устояват на суша. Многобройните листа излизат направо от почвата. Те са дълги, прегънати на два по централната жилка. Най-често са грациозно дъговидно извити.
Според височината им, сортовете се делят на: дребни /под 30см/, ниски /30-50 см/, средни /50-80 см/ и високи /над 80 см/. Цветовете са разположени на върха на разклоненията, по 10-20 на стъбло.Те са едри камбанковидни. От съществуващите около 25 вида са създадени хиляди хибридни сортове. Палитрата на багрите им е много богата. Цветовете са едри и ефектни. При умело подбиране на сортовете от тях можете да осигурите в градината си цъфтящи цветове в продължение на 100-120 дни.
От съществуващите многобройни сортове, ще представим само тези, предложени като новост за 2006 година. Сред тях единственият кичест е Съндърст. Баграта на цвета е медено-кафява, а диамътърът му е 13-15 см. Тичинки няма. На височина растенията достигат 40-50 см, поради което са много подходящи за оформяне на бордюри. Можете да ги засадите в саксии за украса на балкони и тераси. Овейшън очарова с пурпурно-виолетовите си цветове. Центърът им, както и периферията на фантастично накъдрената периферия на листчетата са златисто жълто обагрени. Цветоносите са 50-55 см високи. Цъфти продължително време през лятото и втори път през есента. Олд Сен Джоан е с кремаво-прасковени цветове с къдрава периферия. Дълбоко в гърлото има зелено петно, оградено с розово-червен ореол. При разтваряне цветът достига 13-15 см в диаметър. Растенията са високи 55-60 см. Цъфтежът е продължителен. Дестинед ту Си е един от най-красивите сортове. Баграта на перигоните е нежно кремава, пищно изрисувана с лилаво в центъра и по къдравите им краища. Цветовете са 13-15 см в диаметър и не само че са много красиви, но и са много ароматни. Растенията зацъфтяват първи сред хемерокалисите, а цъфтежът е продължителен. Височината им е 55-60 см. Манифисент също е едно малко чудо, тъй като баграта на перигоните е бледо-розова, нещо необичайно за вида. Основата им е жъртеникаво-зелена, оградена с по-тъмен ореол. Височината на растенията е 50-55 см, затова ги припоръчват за отглеждане в контейнери за украса на болкони и тераси.

Изисквания
Хемерокалисът не е взискателен. Развива се еднакво дабре както на сухи, места, така и на терени, където водата се застоява. Затова се използва за зацветяване на места, където други декоративни видове трудно се развиват. С него можете да зацветите естествени или изкуствени водоеми, както и каменисти места и алпинеуми. Подходящ е за слънчево изложение или за леко засенчени места. Развива се на едно място десетки години, като непрекъснато разширява площта си, без да изисква особени грижи.
Растенията се размножават чрез разделяне на коренищата. При засаждане уплътнявайте почвата добре и ваднага полейте. През вегетацията премахвайте плевелите около растенията. При необходимост подхранвайте или поливайте.