Articles - Thumbnails

Драцената е едно от листнодекоративните растения присъстващи в почти всеки дом поради лесното си отглеждане и красота, както и разнообразието от видове. По тези причини е подходящо и за начинаещи цветари. Известна е още като драконово дърво. Разбира се има и по-взискателни към условията на средата Драцени и те не се препоръчват за тепърва прохождащи в цветарското хоби. Най-лесни за отглеждане са Драцена Маргината, Драцена Дракои и някои други. Към Драцените спада и Кордилинето. То обаче е с по-компактни листа, за разлика от Драцените образува издънки, има коренище с бели корени (при разрез) и грудки. За разлика от него, корените на Драцената са гладки и с тъмножълт или оранжев цвят (при разрез). Кордилине Аустралис също се смята за лесно за отглеждане. Смята се,че драконовото дърво действа успокояващо и облекчава депресии.

Драцената е от семейство Agaveceae – столетникови. Нейна родина са тропическите райони на Африка, Азия, някои части на Централна Америка , Канарските острови и Австралия.

 

Спатифилумът вече е добре познато у нас цвете. С прекрасните си бели цветове той създава усещане за хармония, а заради продължителния им живот стана любимо на мнозина цветари.

Това цвете се чувства отлично в топли помещения. Най-удачната температура за него е между 16 и 21 градуса. За да се постигнат добри резултати при отглеждането на му е нуобходимо да се осигури ярка светлина и умерена влажност. Както много други стайни цветя и спатифилумът може да вирее на по-затъмнено и пи по-ниски температури, но тогава расте бавно и ще цъфти рядко. Затова през зимата е необходимо цветето да се сложи близо до прозорец. Прeз пролетта и лятото трябва да се осигури висока влажност. Това може да стане, след като саксията се сложи върху поднос с вода.

В зависимост от условията спатифилумът цъфти почти през цялата година, но най-често от пролетта до късна есен. Цветовете може да живеят повече от шест седмици. Прецъфтелите цветове се премахват, увехналите стъбла също трябва дасе отрежат до основата.

Всяка пролет растението трябва да се пресажда в торфена смес. От тази операция може да се откажете, след като растението започне да живее в саксия с диаметър 15 – 18 см. Вместо това пролетно време трябва да се изрязват две трети от корените и да се сменя пръстта. По този начин спатифилумът може да се размножава до безкрайност. Достатъчно е да разделите розетката. Във всяка част трябва да останат поне 2 – 3 листа и добра коренова система. При добри грижи спатифилумът може да краси дълги години всеки дом.

Температура: Това цвете живее на топло, предпочитаната температура е между 15 и 21 градуса

Светлина: Слънцето трябва да се прецежда през перде, може да живее и на по сенчести места

Вода: Обича обилното поливане, за предпочитане с престояла вода, пръстта не трябва да подгизва, опасно е корените му

Пресаждане: Пролетно време в глинеста почваПодхранване: Това растение е от малкото които не обичат много да се подхранват с торове