Articles - Thumbnails

Лимони, портокали и мандарини като стайни или градински растения изглеждат впечатляващо. Всеки, който е виждал или се е занимавал с отглеждане на лимон в саксия знае колко приятно ухаят цветовете на цитруса, когато цъфнат през пролетта, но за съжаление това не гарантира образуването на плод.
Отглеждането на лимони и произвеждането на собствени жълти плодове има някои специфики, които зависят както от опрашването, така и от условията на отглеждане. Това в пълна сила се отнася и за отглеждане на мандарина. Макар да има значение дали се засажда мандарина от семка или от резници, има някои специфики за отглеждане на мандарина в саксия, които е препоръчително да знаете, за да постигнете желания резултат.
Тъй като цитрусовите плодове са тропически растения, те може да се отглеждат в по-студен климат като саксийни растения, прекарващи лятото на открито и зимата на закрито. Зимата е подходящо време за покълването на цитрусовите семена, за да могат топлината и светлината през пролетта и лятото да помогнат на растенията да се развият.

Методите за отглеждане на мандарини, лимони и портокали са два - от семки и от резници.
Цитрусовите дървета се развиват най-добре, когато са поставени в условия с достъп по 8-12 часа слънчева светлина на ден. Колкото по-малко светлина получават, толкова по-бавен ще бъде техният растеж.

Имайте в предвид, че намалената светлина и топлината през зимата, когато растенията се отглеждат на закрито, ще забавят или задържат растежът им.

Бъдете търпеливи, тъй като е възможно да минат 3-5 години преди да се образуват бели цветя и едва тогава може да се извърши опрашване и съответно да се образуват плодове.
основните съвети за добра грижа за цитрусовите дървета, отглеждани в контейнери или саксии:

* Осигурявайте ежедневно 8-12 часово изложение на слънчева светлина, но избягвайте прякото, изгарящо слънце.

* Уверете се, че саксията има добър дренаж, за да не изгният корените.

* Използвайте тор с бавно освобождаване, предназначен за цитрусови растения и следвайте стриктно указанията на етикета.

* Дръжте на открито, докато температурата навън достигне до 4 ° C, след което внесете вътре на топло за през зимата.

* Не позволявайте почвата около корените да изсъхне. Умерената, равномерна влага е най-добра за растежа и развитието.

* Повечето цитрусови растения се самоопрашват, докато други ще имат нужда от вашата помощ.