Articles - Thumbnails

1. Бързаме със засаждането.

 

Не трябва да се бърза със засаждането на разсада на открито, докато температурите не достигнат 20-25 градуса. В противен случай развитието се забавя, а реколтата е слаба. Ранното засаждане трябва да става само в парници или под найлон.

2. Недостатъчно светлина.

На сянка пиперът линее, стъблата му се източват към светлината и съответно често са поваляни от вятъра. Плодовете, ако изобщо ги има, са дребни. За да не страдат от липса на светлина в градината, разсадът се сади на отстояние не по-малко от 25 см и 60 см между редовете.

3. По-добре по-плитко, отколкото по-дълбоко.

Кореновата шийка на растението не трябва да бъде заривана, а растението трябва да се развива така, както е било в разсадника. По време на подготовката на разсада не трябва да се допуска изтегляне. При прехвърлянето на постоянното място разсадът не трябва да се сади по-дълбоко от първите семеделни листенца.

4. Ще са ви нужни опори.

Дори когато са засадени близко едно до друго, растенията ще се нуждаят и от допълнителни подпори. В противен случай при силен дъжд и вятър, пиперът ще полегне и не е изключено корените да се оголят. Привързването е желателно за всички сортове и особено за хибридите, които растат бързо. Задължително е привързването, когато стъблата са слаби и лесно се чупят.

5. Внимателно пресаждайте.

Растенията преболедуват при пресаждането. За да се съхрани максимално кореновата система, най-добре е пресаждането да става като се прехвърлят растенията заедно с пръстта от кофичките, в които са гледани. Препоръчва се даже да се откажем от пикирането, за да се съхранят корените.

6. Нито топло, нито студено, нито сухо, нито влажно.

Пиперът се „страхува“ и от студ и от пек. При температура над 35 градуса цветовете окапват. Въпреки че обичат влагата, растенията не понасят и преполиването. Когато прекалим с водата, цветовете и завръзите окапват по същия начин както и при недостиг на вода. Растенията трябва да се поливат често и по малко. Така ще се получат големи и здрави плодове. Пиперът реагира чудесно и на капково напояване.

7. Опасно е да се прекопава надълбоко.

Въпреки че корените на чушките са плитки, растенията трябва да се прекопават на всеки две седмици. Прекопаването не трябва да е дълбоко - само няколко сантиметра от повърхностния слой. Ако корените бъдат наранени, растението започва да линее и загива или просто цветовете и завързите окапват. Проблемът може да се реши, ако мулчирате лехите с пипер със слама или стърготини с пласт 7-10 сантиметра.

8. Подхранването е задължително.

След прехвърлянето на открито чушките трябва да се подхранват през 1–1,5 седмица. Пиперът се нуждае от азот и калий и по-малко от фосфор. Трябва обаче да се внимава, тъй като растенията не понасят и излишък от торове. Задължително трябва да се спазват дозите и да не се внася пресен тор – плодовете започват да загниват.

9. Опрашването не е излишно.

Макар че знаем, че пиперът е самоопрашващо се растение, често се случва кръстосано опрашване между сортове, които растат близо един до друг. Това става с помощта на насекомите. Отдавна е доказано, че когато в близост са засадени различни сортове пипер, плодовете винаги са по-големи и по-добри.

10. Не позволявайте появата на болести и вредители.

За профилактика срещу болестите (а при пипера те са доста) добре е веднъж или два пъти през сезона да се пръска с медсъдържащи препарати. Най-добре е да се използват комплексни.