Articles - Thumbnails

10. Лавандула

 

Лавандулата е отличен естествен антидепресант, който се използва за поддържане на нервната система, за облекчаване на главоболието и при проблеми със съня. Редица научни изследвания доказват, че миризмата на лавандула успокоява и намалява пулса при стресови ситуации.

9. Физалис

 

Това растение с ярки жълто-червени плодове е не много известно у нас, но по света се радва на изключителна популярност. Саксия с физалис в офиса от една страна ще разведри сивата обстановка, а от друга ще облекчи зачатъците на депресия. Учени от катедрата по невропсихиатрия в болница Аша, Индия, доказали спад на хроничния стрес при 72-79% от пациентите, които приемали екстракт от корена на растението.

 


8. Здравец

 

Вече категорично е установено, че ароматът на здравец има успокояващ ефект. В проучване на Университета по медицински науки в Иран, в което участвали 100 бременни жени, е установено, че мирисането на здравец значително намалява нивата на тревожност, а етеричното му масло облекчава стреса по време на раждането.

7. Мента

 

Ароматът на мента увеличава настроението, производителността и подобрява паметта, доказва проучване на отдела по човешка когнитивна невронаука в Университета в Нюкасъл. Друго изследване, проведено върху хора, страдащи от безсъние, депресия и умора, установило, че след ароматерапия с мента, тези симптоми значително намаляват. В добавка се подобрявал апетитът на участниците в експеримента.

6. Рози

 

Японски учени установили, че 4-минутно вглеждане в саксия с рози на ден е достатъчно, за да се намали нивото на стрес, да се подобри настроението и психическото здраве.

5. Алое

 

Древните египтяни наричали алоето „растението на безсмъртието“ и вярвали, че то има силите да отблъсква злите духове. Науката твърди, че алоето пречиства въздуха от вредни вещества и обогатява стаята с кислород през нощта, което помага за по-добрия сън. Проведено е и проучване, при което е установено подобрение на паметта и депресията.

 


4. Жасмин

 

Ароматът на нежния и красив жасмин има свойството да намалява чувството на тревожност и да подобрява качеството на съня.

3. Риган

 

Освен много ароматна подправка, риганът има още редица предимства. Растението е богато на вещества, които се борят с депресията, умората и безпокойството. Също така риганът има силно антимикробно действие.

2. Розмарин

 

Розмаринът не само ще освежи въздуха в стаята и ще придаде невероятен вкус на агнешкото. Растението има изключително благотворно влияние върху паметта и концентрацията. „Има розмарин – за засилване на спомените”, казва дори шекспировата Офелия в „Хамлет”. Розмаринът също така има способността да облекчава умората и да подобрява съня чрез понижаване на нивата на кортизол в кръвта.

1. Сансевиера

 

Едно от най-непретенциозните и лесни за отглеждане стайни растения, което крие неподозирана сила. Има го в много разновидности и е познато още като меч, индийски меч, рицарски меч, змийска кожа, африкански коноп и др. Растението е изключително ефективно при лечението на главоболие, очни раздразнения и респираторни заболявания. Помага за подобряване общото състояние на организма.

През декември градината губи и последните си цветове и щафетата се поема от интериорните растения, които ще са единствената ни цветна радостта чак до февруари. Тогава някой най-рани цветя като: кокичета, минзухари и декоративен кукуряк ще започнат цветният маратон на новият сезон.

 

През зимните месеци саксийните цветя са най-важни за нас, а и ефектът им се оценен най-високо, затова с право можем да кажем, че именно те са цветовете на зимата. Въпреки че тези растения се отглеждат на закрито голяма част от тях също изпадат в покой, който макар да остава почти незабелязан е факт. Всичко това прави цъфтящите сега растения изключително ценни.

 

Има две основни групи цветя: типични стайни видове, които се развиват добре в топло помещение и цъфтящи през сезона, които имат специфични изисквания.

Типичните стайни растения, които цъфтят през зимата не са много, това са видове на късият ден, които нямат покой или той е през лятото. Тези растения се нуждаят от достатъчно светлина и влага през цялата зима.Поливат се умерено до обилно в зависимост от температурата, която поддържаме и конкретният вид.

 

През 2 до 4 седмици е желателно да ги подхранваме с торове за цъфтящи или за съответната група цветя, когато те имат специални изисквания (орхидеи, бромелии и др.). Много е важно да не третирам тези видове по същият начин, както останалите, защото за тях зимата е активен период, в който се нуждаят от подходящи условия, за да цъфтят обилно и да дадат търсеният ефект. Едни от най-често срещаните видове от тази група са: голяма част от орхидеите и бромелиите, колумнея, колерия, кала, абутилон, пентас, руелия и др. някой видове като обичката, белоперонето и др. при добро условия и грижи могат да запазят цъфтежа си през цялата година и макар условно те също могат да се причислят към тази група.

 

Тези цветя са единствената възможност за създаване на цветни акценти в интериорите, които се отопляват и се използват интензивно. Същите видове имат известно значение за отопляемите зимни градини, макар че там обикновено температурите се поддържат между 10 и 20 0С. Тези цветя не се предлагат толкова често в търговската мрежа, затова трябва да се постараем да обогатим домашната градина с тях като с времето можем да създадем една прекрасна зимна колекция.

 

Втората група включва растения с различен произход (субтропичен и от умерените ширини), които цъфтят през този сезон или лесно се манипулират да цъфнат именно сега, но те се нуждаят от температури между 10 и 20 0С (значително под тази в отопляемо помещение 24 – 26). Тези цветя се отглеждат трудно в къщи. Оставени в топло помещение буквално за няколко дни губят перфектният си вид. Показателен в това отношение може да бъде факта, че азалията оставена в помещение с температура 25 0С прецъфтява за около седмица, а в такова с температура между 10 и 15 0С запазва цветовете си в продължение на месеци. Аналогично стоят нещата и с повечето други видове, които спадат към тази група.-ЕРИКА,Азалия,Нарцис,Хризантеми,Калатея,Мускари.

 

В къщи тези растения могат да се използват в спалнята, където обикновено не се поддържа толкова висока температура, те са добър избор за светла баня, където въздушната влажност е висока. Цветята от тази група могат да се използват в неотопляеми и отопляеми зимни градини, където често са предпочитани, поради прекрасният им ефект и относително висока сигурност. Те са добър избор за внасяне на допълнителен цвят на остъкленият балкон използвани като зимна градина.

 

Към тази група спадат едни от най-обичаните, популярни и широко предлаганите в цветарските магазини видове, като: циклама, азалия, хризантема, сенецио круентус, коледна звезда, ешеверия, камелия, циганче, каланхое, ерика, коледен кактус и др. Характерно за тези видове е че освен предпочитания към по ниски температури те се нуждаят от по-малко вода, а също и от съвсем ограничено торене и то само на растенията, които ще продължим да отглеждаме и след като прецъфтят.

 

Фактът, че повечето от изброените видове са по-скоро трудни за постоянно отглеждане, а цъфтежът им през следващите години е много по-рехав, често те се изхвърлят и се подменят с нови. Това е дало основание да бъдат наречени букетни видове, живи букети или цъфтящи с кратък ефект. Когато купуваме саксии с цъфтящите с кратък ефект трябва да сме наясно, че те са предназначени по-скоро за украса като живи букети, а не толкова за постоянно отглеждане.

Често в цветарските магазини могат да се видят различни форсирани цветя. най често се предлагат различни луковични (минзухари, мускари, зюмбюли, нарциси и по рядко лалета), примули, както и много саксийни цветя, които при отглеждане в къщи биха цъфтящи през пролетта или лятото, например: антуриум, спатифилума и много други. Форсираните градински цветя не могат да се отглеждат в къщи след като прецъфтят, те трябва да бъдат засадени в градината. Саксийните видове които се купуват цъфнали извън сезон при домашно отглеждане в бъдеще ще цъфтят в нормалното за вида време.

 

 

Цветовете на зимата могат да бъдат открити и сред безбройните пъстролистни видове и форми при саксийните цветя. Въпреки че ефектът на листнодекоративните видове е по-статичен, той е перманентен и използването на повече такива растения задължително. особено ценни сред тази група са видовете които имат преобладаващо ярки и топли багри по листата. Най-популярни и често отглеждани сред тези растения са : различните видове маранти и калатеи, копривката, гинура, хипоестес, бегонии, каладиум, сциндапсус, ерезине и др. Тези видове са невзискателни към температурата, но изискват повече светлина, за да имат гъста и атрактивна листна маса.

В зеленчуковата градина
Довършването на дълбоката обработка на почвата в градината след изрязването на зелето и карфиола е неотменна задача, която следва да се изпълни колкото е възможно по-бързо. Не пренебрегвайте изваждането на всички кочани и други остатъци от зелевите култури. Те са сигурното убежище на едни от най-упоритите вредители по тях – почвообитаващи паразити, телени червеи, листни въшки и др.

По-голямата част от градинарския инвентар (мотики, гребла, пособия за поливане и др.) вече е ненужен в ежедневната ви работа – почистете го и го съхранете на подходящо място и по подходящ начин. За сметка на това ще ви трябва инвентарът, свързан с отглеждането на разсадите за оранжерийно и полско производство на ранни зеленчуци – количка, тарга, маркир, трамбовка. Проверете състоянието на термометрите. Ако са счупени или повредени, набавете нови.

Дървените колове и притки, които са ви служили за опора на високо растящите зеленчуци през лятото, сега приберете и подредете на сухо място под навеса. При почистването им обърнете внимание дали в пукнатините им не са се настанили за зимуване някои насекомни неприятели. Ако забележите пашкулите на разни какавиди, унищожете ги.
Торопочвената смес за отглеждането на разсада, ако не сте използвали хубавите дни на лятото и есента да я приготвите, трябва да побързате сега да сторите това. Има ли хубави дни през декември, използвайте ги. Дори да ви трябва и за по-късни сеитби (средно ранни домати, патладжан и пипер), през януари и февруари едва ли ще намерите по-добри условия.

Потегнете съоръженията за отглеждане на разсада. Изкопайте траповете в полиетиленовите оранжерии и осигурете покривния материал. Ако поддържате класически парници със стъклени покрития, проверете състоянието на рамките и им поставете липсващите стъкла.

Изградете ветрозащитни прегради край съоръженията за производство на разсад откъм страната на студените северни и североизточни ветрове, ако няма естествени бариери пред тяхното нахлуване.

Време е да започнете да събирате материала за биотопливо, ако разчитате на него при отглеждането на разсада, а не на друг топлоизточник. Конски или говежди, торът събирайте на малки купчинки, за да не допуснете предварителното му самозагряване.

Декември е много подходящ срок, особено за по-южните райони на страната, за предзимно засяване на моркови, магданоз, салати, и други зеленчуци, при които този начин на отглеждане е възможен и често е за предпочитане.

Съхраняваните зеленчуци в избените помещения трябва да прегледате на няколко пъти през месеца и да вземете съответстващи мерки, ако откриете повреди и отклонения от правилния режим на съхранение.

 

В овощната градина
Декември е месец на довършване на есенните работи в овощната градина. Не подценявайте агротехническите мерки в борбата с болестите и неприятелите. Погрешно е да се смята, че пролетните и летните пръскания с химически средства ще ви решат проблемите. Те ще са резултатни, когато са съчетани с всички останали средства за растителна защита.

Варосване на дръвчеВреме е да се захванете с почистването на короните на дърветата от мумифицирани плодове и гъсенични гнезда. И в труднодостъпните места това се постига лесно с ножица гъсеничарка. Ако досега не сте, сега остържете с телена четка и нож старата напукана кора на дръвчетата и белосайте с вар стволовете им и по-дебелите клони. Не оставяйте почвата необработена.

Ако не сте успели да напръскате костилковите овощни видове с бордолезов разтвор през миналия месец, използвайте хубавите дни на декември, за да свършите тази работа. За това пръскане благоприятният срок е доста разтеглен и е ограничен предимно от силното влошаване на времето. Пръскането ще е ефективно, ако температурата на въздуха не е по-ниска от 5 градуса. Тихи и топли дни са възможни повече в първата половина на месеца. Затова не отлагайте.
Овощни дръвчета може да засаждате и през декември, стига времето да позволява да се работи. Най-важно e температурата на въздуха да не е по-ниска от 5-6 градуса и почвата да не е преовлажнена. Има ли такава възможност, използвайте я. По-добре през декември, отколкото през пролетта.

Настъпва времето за събиране на калеми за присаждане. Вземат се от южната страна на дръвчетата и се съхраняват в леко влажен пясък, заровени в почвата. За такова съхранение се изкопават трапове откъм северните страни на постройки, където температурните колебания през зимата и рано напролет са малки.

Проверявайте редовно състоянието на съхраняваните в домашното плодохранилище плодове. Ако температурата е висока, може да я понижите, като отворите вратите и прозорците през по-хладните часове на денонощието. Чрез такова проветряване може да регулирате донякъде и влагата, за да не се развият плесени и плодовете да не загниват. Сухо ли е, трябва да внесете широки съдове с вода, за да се овлажни въздухът. При ниска влажност водата от плодовете се изпарява и кората им се нагърчва.

Почистете и приберете инвентара и инструментите, с които сте си служили досега и ги подредете на сухо в склада. Онова, което подлежи на ремонт, отделете. В неподходящи за друга работа дни може да се захванете с отстраняване на повредите.

В лозeто
Дълбоката обработка на почвата в лозето, ако не е извършена до края на миналия месец, трябва да завърши още в началото на декември. По-нататък времето няма да е благоприятно за такъв вид работа, а и да е благоприятно, ефектът от нея ще бъде все по-малък. На наклонени терени при оран с плуг обработката трябва да се извършва напречно на наклона. Така се ограничават ерозионните процеси, водата от есенно-зимните валежи прониква по-дълбоко, което осигурява по-добро влагозапасяване.

В лозята на наклонени терени през месеца може да продължи изграждането на землени прегради, които да задържат водата от валежите. Това също е мярка за по-добро влагозапасяване на почвата с голям противоерозионен ефект.
Трябва колкото е възможно по-рано през месеца да приключи загребването на лозята, ако по някаква причина не приключило през ноември.

Риголването на площите за пролетно засаждане на нови лозя може да продължи през целия месец, стига времето да позволява. Не е късно да се риголва и през януари. Тази работа трябва да приключи два месеца преди засаждането, за да се уплътни достатъчно почвата, но не е сигурно дали през януари ще има добри дни за работа. Ето защо ще е полезно да се постараете риголването да завърши още през декември.

Лозови калемиПрез месеца може да се събират резници за директно вкореняване и за приготвяне на калеми за облагородяване. За малки нужди се съхраняват заровени в леко влажен пясък до около 10 см височина от основата им, навързани на снопчета. Не разчитайте на паметта си – на всяко снопче привържете и етикет с името на сорта.

Тихата ферментация и при вината от късните винени сортове вече е приключила и претакането трябва да е извършено. Ако първото претакане не е направено, вече няма никакви основания за отлагането му. Сега трябва да се проследява как протичат следферментационните процеси и да се реагира незабавно при установяване на отклонения.

Важна грижа за младите вина е да не се допускат празни пространства в съдовете, като своевременно се доливат. В случай че няма вино от същия сорт и същото качество за доливане, в празнината трябва периодично да се изгаря сярна лентичка.

Съхраняваното грозде в прясно състояние подлежи на постоянен контрол през месеца. Постарайте в хранилището да поддържате възможната при домашни условия най-ниска положителна температура. Ако в помещението е топло, проветрявайте в по-хладните часове на денонощието, за да навлезе и по-хладен въздух. Установите ли при проверката загнили зърна, отстранете ги с помощта на малка ножица със заоблен връх. В помещението изгорете сярна лентичка.

 

В цветната градина
Засаждането на декоративни дървета и храсти с опадливи листа през декември е напълно възможно, стига времето да позволява работа на открито и температурата на въздуха, а и на почвата, да е над 5-6 градуса. Такова предзимно засаждане е за предпочитане пред пролетното. Общоприетото съкращаване на клонките с около 1/3 можете да отложите за пролетта, а клонките на конския кестен и калината изобщо не се съкращават.

Резитбата на декоративните храсти не е излишна преди настъпването на зимата. Така ще ги облекчите при обилни снеговалежи.

За да предпазите от счупване поради обилен снеговалеж декоративните храсти, превържете ги пръстеновидно с тънък тел на едно-две места, така че клоните им да бъдат разположени почти вертикално. Така снегът няма да се натрупва по тях. Тази мярка е полезна както за вечно зелените храсти, така и за храстите с опадливи листа, независимо от извършената резитба.

Вниманието през месеца се насочва предимно към отглеждането на стайните цветя. Настанете ги на подходящите им места, съобразно техните изисквания към светлината и температурата. Все по-засилващото се застудяване ви принуждава да поддържате висока (25-30 градуса) температура в някои жилищни помещения, която за повечето оглеждани цветя не е подходяща. Имайте предвид това при настаняването им в жилището. При висока температура постарайте се и да поддържате по-висока въздушна влажност, както и по-обилно осветление. Поливайте съобразно нуждите.
Студената вода не е подходяща за поливане на стайните цветя. Тя стресира кореновата система и нарушава нейната нормална работа. Трябва да има температурата на стаята. Ако не я подгрявате специално, оставете я известно време в стаята, докато придобие нейната температура.

Коледничето ще цъфти за Коледа, ако му осигурите разсеяна светлина край северен или западен прозорец, висока влажност и температура 18-20 градуса, щом забележите появата на цветните пъпки. Успеете ли в началото на цъфтежа да я понижите с няколко градуса, ще се радвате на искрящите му цветове дълго време.

Коледната звезда ще разпилее багрите на връхните си листа, които често наричаме погрешно цвят, ако я настаните на южен прозорец и осигурите температура над 18 градуса. При умерени поливки ще се радвате на красотата й дълго през зимните дни. Едва през февруари ще започнете да я подготвяте за почивка.

 

 

 

 

Лятото е страхотен сезон, но една негова негативна черта, е наличието на какви ли не насекоми, които могат да се окажат доста досадни, особено ако се наричат комари.

Летните вечери навън са безценно богатство, но могат да се превърнат и в кошмар, ако комарите обичат да кръжат около вас и да ви хапят. Разбира се, можете да използвате репеленти, но те не винаги са напълно ефективни, а в някои случаи могат да навредят на кожата ви.

Ето защо винаги по-добрият избор е да се справим с проблема по натурален начин. Ако си имате собствена градина, двор или открита тераса, просто трябва да засадите някое от следните растения, което има способността да отблъсква комарите и досадните насекоми.
1.Джоджен - Джодженът е известно средство за борба с комарите. Просто смачкайте няколко стръка джоджен в джобовете си и той ще държи комарите далеч от вас.
2.Мента - Ето още една билка, която има и други приложения, освен в кулинарията.
3.Невен - Невенът е лесно за отглеждане цвете, което съдържа тиофени, съединение с репелентни свойства на насекомите. Невенът е ефективен при спирането на комари, листни въшки, трипси, белоопашати, бръмбари и т.н.
4.Мушкато - Мушкатото е невероятно атрактивно декоративно растение, което може също да спре комарите и няколко вида вредители. Тези цветя са много непретенциозни и се гледат лесно.
5.Розмарин - Това растение обикновено се използва за ароматизиране на ястия, но неговият дървесен аромат е ефективен и при отблъскването на комари, молци и други. Розмаринът също е страхотен, когато искате да се насладите на известно време около огъня без да се борите с комари. Просто сложете в огъня листа от розмарин и миризмата, която произвежда, ще задържи досадните комари настрана.
6.Лавандула - Приятният аромат на лавандулата всъщност е много отблъскващ за комарите. Като допълнителен бонус, лавандулата има и противогъбични и антисептични свойства. Можете да я засадите във вашата градина или в саксии, сложени го прозорците ви. За още по-добра защита, разтривайте цветята върху кожата си, за да освободите маслата.
7.Босилек - Босилекът е не само вкусна билка, която можете да използвате, за да се насладите на любимата си италианска храна, но и за удобен естествен репелент срещу комари. Поради острия мирис, излъчващ се от листата, комарите предпочитат да не се доближават до него. Всъщност има проучване, което показва, че е потенциално токсичен за комарите.

Растенията са много чувствителни към лунните ритми, които постоянно се менят. Те успяват да усвоят водата най-добре в определен момент, когато Луната преминава през водните знаци. Ако ги полеете в неподходящ момент, то само ще им навредите, хранителните вещества няма да стигнат до растението, качеството на почвата им ще се наруши.

 

Подходящи дати за поливане: 3, 4, 5, 13, 14, 21 (след 15 ч.), 22, 23, 30 (след 17.43 ч.), 31 декември;

Крайно неподходящи дати: 1, 2, 11, 12, 19 (след 12.06 ч.), 20, 21 (до 15 ч.), 28, 29, 30 (до 17.43 ч.) декември;

Това са дните на “въздуха”, избягвайте да поливате тогава цветята, защото ще бъдат нападнати от листни въшки и други вредители.

Дати за наторяване: 22, 23 декември

 

ЛУННИ СЪВЕТИ ЗА ГРАДИНСКИТЕ НАСАЖДЕНИЯ

НОВОЛУНИЕ – 26.12.2019г.,
Подходящо е само за плевене и за борба с вредителите по растенията.

В самият ден на новолуние НЕ Е благоприятно да се засаждат растения и да се сеят семена. Защото тогава ефирната жизнена енергия в растенията и семената е „притихнала“, намира се в своето най-компактно състояние и не е предразположена към бързо развитие и растеж. Растенията много силно се повлияват от Луната, а точно на новолуние тя не се вижда на небето. В този ден не се препоръчва да се работи и с остри предмети – триони, ножове и лопати. С една дума – на новолуние не се занимавайте със саксийните и градински растения.

ПЪЛНОЛУНИЕ – 12.12.2019г.,
Подходящо време за пресаждане са дните преди самото пълнолуние. В този период засаждайте и дърветата. Няколко дни преди пълнолуние е подходящото време за събиране на реколтата.

СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТА: За месец ноември 2019 е от 10 до 13-ти

Внимание: Никога не подрязвайте цветя, храсти и дървета в дните на пълнолуние!

 

ВАЖНО ПРАВИЛО ПРИ ЗАСАЖДАНЕ:

За декоративни и стайни растения, както и за зеленчуци, с полезна надземна част – подходящ период за засаждане е нарастващата Луна: от 1 до 11 декември; и от 27 и 31 декември

За растения, на които искате да използвате подземната им част – моркови, картофи, ряпа и др., подходящ период за засаждане е намаляващата Луна: от 13 до 25 декември;