Articles - Thumbnails

  • Какво да правим в градината през м. ЮлиВинаги има, какво да се прави в градината, независимо дали става дума...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

  • Най-късно през май, всичко започва да цъфти и все по-слънчевите и топли дни ни теглят навън. Но разбира се, в...

  • Лятото е пред нас и много растения са в средата на цъфтежа, други произвеждат първите си малки цветя и нещата,...

Какво да правим в градината през м. Юли
Винаги има, какво да се прави в градината, независимо дали става дума за кастрене, чистене или сеитба.
Лятото дойде.
Юли месец е един от най-топлите и сухи месеци, затова трябва да поливаме редовно. Сега е времето за поливане, торене и цялостна грижа за нашата градина.
Въпреки, че това изглежда на пръв поглед лесно, самото поливане може да се окаже малко по-трудно, особено ако сте далеч от вашата градина. В такива случаи е добре да помислите за капково напояване.
Но от друга страна не трябва да преполивате насажденията, тъй като това води до пресъхване, болести и загиване на растенията.
Ако почвата около растението стои подгизнала, образува се мъх, мухъл (плесен), най-вероятно градината е преполята и трябва да коригирате количеството вода.

Друг въпрос, на който трябва да обърнете внимание е подхранването. Правилното и навременно торене благоприятства доброто състояние на растенията по следните начини:
• Подобрява задържането на влага в почвата
• Регулира температурата на почвата
• Предпазва почвата от ерозия
• Намалява заболяванията
• Намалява растежа на плевелите
Разрохкайте почвата около растенията, така ще направите достъпа на кислород и вода по-лесен.
Разпръсквайте торовете по повърхността на почвата над корените.
ЛАКТОФОЛ е марка създадена в помощ на градинаря и през м. Юли ви предлага комплексно решение за подхранване на всички растения на двора.

СЕРИЯ ГРАНУЛИРАНИ ТОРОВЕ ЗА ВАШАТА ГРАДИНА
Гранулиран тор за РОЗИ и цъфтящи храсти – комплексна и специална грижа, която гарантира добро развитие на растенията и продължителен цъфтеж.
Гранулиран тор за ИГЛОЛИСТНИ и декоративни храсти –Допълнителният му елемент- магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения при трудни климатични условия и паразити.
Гранулиран тор за ДРЕБНИ плодове - Торът благоприятства растежа, цъфтежа, плододаването и образуването на захари и аромати.
Гранулиран тор за ДОМАТИ - Съдържа азот, фосфор и е с високо съдържание на калии за оптимално формиране на плодовете. Осигурява доброто развитие на растенията, особено в периода на плододаване.
Лактофол Гранулиран универсален тор – Възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добро развитие на градинските растения – плодни дръвчета, цъфтящи храсти, луковични цветя, зеленчуци, тревни площи и др.

Добра идея е да разстелете 3– 4 см. Торфен субстрат за разсади върху пръстта, който ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.

Ето и няколко съвета за всяко кътче от градината:

Цветната градина
В цветната градина всекидневните грижи за растенията нарастват. Всички цветя и декоративни храсти се нуждаят от често поливане, последвани от повърхностно разрохкване на почвата.
• Поливането в горещите юлски дни се извършва през ден или два.
• Цветните лехи трябва редовно да се почистват от прецъфтелите цветове, засъхващите листа и клони.
• През юли се засяват семената на някои есенни цветя за разсад като незебравки и теменужки и други.
• По това време много успешно се вкореняват резници от рози, приготвени от полувдървесинени леторасти. Вкореняват се и резници от седум, многогодишен флокс и други, но резниците трябва да представляват невдървесинени връхчета.
• Продължавайте да насочвате увивните растения.
• Разделете ириса сега, така че да има време да образува корени и цветни пъпки за следващата година, преди да настъпи по-студеното време.
• Премахнете мъртвите връхчета на розите. Когато почиствате розите, окастрете ги до 4 – 5тото листо, за да стимулирате избуяването на филизи.
• Наблюдавайте за плевели, преди те да получат шанс да освободят своите семена и да се разпространят из градината ви. Прочетете статията Ръководство за разпознаване на плевели.
• Следете за болести и вредители по цветята. Колкото по-рано откриете заразата, толкова вероятността за лечение е по-голяма.

Тук можете да гледате видеото ни за Екологична борба с листните въшки.

Зеленчуковата градина
• Грижете се за краставиците, ако има нужда продължавайте да ги увивате.
• Отстранявайте върховете на тикви и тиквички за насърчаване на разклоняването.
• Берете тиквичките, докато са млади. Редовното бране насърчава повече плодове.
• Берете боба редовно, за да не стане жилав. Оставянето на зрели шушулки на растението може да намали реколтата.
• Берете цвекло, грах, моркови, картофи, салати, марули и домати този месец.
• Наберете, изсушете и замразете билки за използване по-късно през годината.
• Проверете зелето за бели пеперуди под листата.
• Премахнете болните растения с цел предотвратяване от зараза на другите растения в близост до него.
• Плевете редовно.
• Подсилете зеленчуците с подходящ тор.

Овощната градина
• Пазете всички развиващи се плодове от птици и катерици, чрез поставяне на предпазни мрежи около растения.
• Лимоните и други цитрусови плодови дървчета наторявайте през цялото лято със специализиран Лактофол тор за Цитруси, манго и авокадо .
• Малините и ягодите са растения с плитка коренова система, така че ги поливайте обилно в топло и сухо време. Наторявайте ги с Лактофол гранулиран тор за дребни плодове.

Тревните площи
• Подхранвайте тревата с Лактофол Комплексен тор за трева за здравословен растеж. Прочетете статията Лятна грижа за тревния килим.
• Поливайте редовно тревата по време на горещото време, особено наскоро засятата трева, за да не се допуска новите тревни площи да изсъхнат.
• Ако времето е продължително сухо, оставете тревата по-висока, за да се намали стреса върху нея. Редувайте подхранване с Комплексен тор за трева с дълготрайно действие и Обогатител за трева.
• Всяко наторяване на тревата увеличава нейната плътност и наситен цвят.
• Косете тревата всеки път в различна посока, така че да не се наведе трайно само на една страна.
• Отбележете си плюсовете и минусите на организацията ви в градината по това време на годината, за да ви напомня за всички промени, които трябва да се направят за следващата година.

Най-късно през май, всичко започва да цъфти и все по-слънчевите и топли дни ни теглят навън. Но разбира се, в градината има още какво да се прави, например отстраняване на плевели и зловредни растения. По-долу можете да намерите някои съвети и трикове за месец май:

По време на пролетното садене не забравяйте, че все още може да има по някоя студена нощ.  Обичаят гласи, че пролетното време става постоянно меко само след като мине „Студената София” (15-ти май). Това вече не е вярно в метеорологичен смисъл, но Май все още може да ни изненада със студове. Поради тази причина повечето летни цветя и чувствителни на топлина зеленчуци, като например доматите, се изнасят навън едва към края на май.

За да подготвите почвата за доматите, можете да наторите с рогов тор. В пръстта се поставят също и колчета за доматите. Когато разсадите са подготвени, засадете доматите дълбоко и леко под наклон към най-ниския филиз с листо. Това позволява на стъблото да образува допълнителни корени.

За защитаването на младите растения от студа са подходящи специални плаки с дупки или прорези и власинки, защото им позволяват да дишат. Защитата от студа се захваща към ръбовете на лехите с камъни или дъски и се премахва през деня или за поливане.

През април и май изложените площи почва не бива да се покриват с мулч. Откритите почви могат да се затоплят по-добре през деня и отделят тази топлина във въздуха през нощта. Ако през нощта се образува слана, това може да защити лехите от щетите, нанесени от нея.

Май е идеалното време за разреждането на нагъсто посадени растения. За да постигнете това, излишните слаби растения внимателно се отстраняват, като дърпате горната част на корените им. Останалите се обграждат с почва и се натискат нежно. Ако засадените растения са много нагъсто, препоръчваме да ги разреждате на няколко етапа и винаги да изваждате най-слабите растения.

Когато вече не се очаква повече скреж, можете да изнесете навън саксийните растения и тези за балкона, заедно с едногодишните растения. Не забравяйте да поливате растенията редовно и да ги наторявате, ако е необходимо.

 

 

През месец март настъпва пролетта и цялата природа се пробужда, това важи и за растенията на закрито. Денят нараства и стайните растения започват да получават повече светлина и топлина, затова трябва да се поливат по-често. Периодът е подходящ и подхранването на растенията с минерални торове, както и за пресаждането им в по-големи саксии със свежа почва.

Младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази, в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

 

В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

В началото на пролетта Коледната звезда постепенно губи красивите си яркочервени листа, за да и се радвате през зимните празници преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почва и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

7 билки, които да отглеждаме на балкона
През март фуксията(обичката) излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, хибискуса, олеандъра, фикуса, колеуса и мушкатата.

Лятото е пред нас и много растения са в средата на цъфтежа, други произвеждат първите си малки цветя и нещата, които трябва да се правят в градината се увеличават.

В дома си
На първо място от нещата, които трябва да направите, за да се грижите по-добре за растенията у дома, трябва да поставите:

Поливане . Температурите започват да се повишават и растенията се нуждаят от повече вода. Никога не позволявайте субстратът да изсъхне напълно, но избягвайте образуването на опасни стагнации, които могат да доведат до гниене на корените. Преместете внимателно земята в саксиите, за да улесните усвояването на водата от напояването и да позволите на корените да дишат по-добре. Операция също полезна за предотвратяване образуването на корички, където паразитите могат да гнездят. Избягвайте да поставяте саксиите с стайни растения в райони, подложени на течение: дори ако сезонът вече е напреднал, тези растения се влияят негативно от промените в температурата. Никога не използвайте студена вода за поливане.
Пресаждане на растения, които са станали твърде големи и редовно торене на всички останали растения. Не забравяйте, че интервенциите, които трябва да се правят за цъфтящи растения, са по-чести, на всеки 10/15 дни. За останалите видове е достатъчно едно торене на месец.
Почистете внимателно листата на всички растения , за да премахнете праха и да не благоприятствате атаката на паразити. Растенията с големи листа трябва да се почистват по-точно, винаги с естествени продукти, също така защото сега светлината, която филтрира през прозорците, е по-голяма и всяко растение може да я абсорбира по-добре. Елиминирането на патината, която може да се образува върху листата, помага на растението в нормалния процес на фотосинтеза.
За орхидеите се прилага същата реч, произнесена за месец април. Продължавайте да ги храните и ... скоро ще ви изненадат.

Орхидеите са скъпоценни бижута за вашия дом

На балкона
Бъди много внимателен! През май започва да става горещо и ...

Поливайте всички растения често. Това е най-важният период на растеж. Честото и редовно поливане, като се избягва намесата през най-горещите часове на деня, може да изтласка все още нецъфтящите растения към обилен цъфтеж и тези, които вече цъфтят, да запазят сегашното си състояние. Водата в чинийката? Да, но не за всички видове.
Оплодете всички цъфтящи растения и поставете колове за тези, които са склонни да растат по-високи. Те ще имат възможността да се покажат в целия си блясък, без опасност от счупване.
Проверявайте много внимателно всяко растение: през май атаките на вредители започват да стават все по-чести и е важно незабавно да се намесите със специфични продукти, за да избегнете най-лошото.

В градината

 

В тревата се нуждае от много внимание. Нарежете го често и се отървете от плевелите. Към края на месеца го оплодете отново, за да го укрепите преди пристигането на горещото лято. За този период е посочена вентилационна работа.
Ако все още не сте почистили езерцето , побързайте! Можете да се спасите в крайности.
Поставете колове и връзки върху по-големи растения и оплодете цъфтящите растения.
Нарежете стъблата с изсъхнали цветя и премахнете сухите части на растенията, които вече са дали толкова много през пролетния период. Почистването на цветни лехи и единично отглеждани екземпляри трябва да бъде постоянно до края на лятото.
Проверявайте внимателно розите си : листни въшки и брашнеста мана могат да ги повредят.

С настъпването на март денят нараства и стайните растения получават повече светлина и топлина. Започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях – увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове. Пролетта е най-доброто време за пресаждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Повечето от читатeлите ни добре познават тази практика, затова тук само ще отбележим, че младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

Ето и няколко съвета:

За кактусите:
В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

През март пресадете саксийните растения.
Коледната звезда:
Коледната звезда в началото на пролетта вече започва да “погрознява“. Няма ги ярките червени листа, които постепенно окапват, а зелените пожълтяват. За растението настъпва краткотраен период на покой. Щом се появят описаните по-горе признаци, преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почава и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

За фуксията (Обичката):
През март фуксията излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.