Articles - Thumbnails

През ноември, градината преминава през много промени и цветовете започват да избледняват, а реколтата намалява. Но за да се радваме на здрави и свежи растения и през следващата пролет, сега е времето да подготвим всяко местенце от градината – зеленчуковата и овощна градина, цветните лехи, тревната площ, домашните цветя и оранжерията.

Ето как да подготвим градината за богата реколта и изобилен цъфтеж през пролетта:
В ЦВЕТНАТА ГРАДИНА

 

Ако още не сте, засадете луковични цветя за пролетни цветове. Сега се садят луковиците на лалета, нарциси, минзухари, кокичета, зюмбюли и други.

Ако искате да имате ароматни зюмбюли за Коледа, засадете луковиците им в саксии в прохладно помещение сега. Прочетете повече за форсиране на луковици.
Проверете дали летните луковици са съхранени правилно и следете за поява на загниване.Сега е моментът да берете и аранжирате в приказни букети последните цветове на хризантеми, далии, хортензии, розмарин, салвия, лавандула и други многогодишни цъфтящи храсти.
Можете да приберете на проветриво място декоративни тикви и кратунки, които по-късно през зимата да използвате за украса.
Направете есенната резитба на розите. Прочетете как да го направите.
Изрежете изсъхналите стебла и листа на божурите. Това ще допринесе за обилния им растеж и цъфтеж догодина.
Добавете торф или компост около коренищата на далиите, за да не замръзнат през зимата или ги приберете в хартиени торби и на проветриво място за следващата година.
Премахнете последните паднали листа от цветните лехи, за да предпазите растенията от голи охлюви.
Привържете стеблата на по-нежните увивни растения ,за да ги предпазите от зимните бури.
В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА

Започнете да планирате какво и къде ще отглеждате догодина, за да избегнете повторно отглеждане на едни и същи култури, което създава дефицити в почвата и благоприятства развитието на болести и вредители. Зеленчуците могат да се отглеждат в групи по видове: кореноплодни, зелеви, грахови и всички останали (картофи, лук, домати). Редувайте групите и ги отглеждайте на ротационен принцип. Прочетете повече за добросъседството при различните растения.
Сега можете да посеете зимния грах, спанак и марули. Така ще си осигурите ранна реколта догодина.
Сега е моментът да прекопаете и обогатите лехите като внесете оборски тор или торфена смес. Есенното прекопаване подпомага дълбокото аериране на почвата и прочистването й от болести и вредители. Прочетете повече за обогатяване на почвата.
Ако свежата зеленина вече ви липсва, можете да създадете ароматна градинка в домашни условия и цяла зима да имате свежи подправки на трапезата. Прочетете повече за създаване на градинка през зимата в домашни условия.
В ОВОЩНАТА ГРАДИНА

 

Направете резитба на овощните дръвчета.
Засадете новите фиданки и разсади на дребни плодове като малини и къпини.
Редовно проверявайте складираните плодове за болести и, ако намерите болни плодове, ги премахнете, за да не заразят и останалите.
ЗА ТРЕВНАТА ПЛОЩ

Събирайте редовно падналите листа.Ако изчакате падането на последното листо преди да ги почистите, оставяте тревата под студено и влажно одеяло, пълно с гниеща растителност.
Направете есенно аериране на тревния килим.То бързо ще помогне на тревата да укрепне като през направените дупчици или прорези ще може да проникне вода и въздух в дълбочина и в същото време ще облекчи естественото уплътняване на тревните площи.
Подхранете и възстановете тревата в края на сезона.Балансираният минерален състав на Лактофол Комплексен тор за трева ЕСЕН стимулира коренообразуването, помага на тревата да стане устойчива на лоши климатични условия и осигурява доброто презимуване.
ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОИТО В МОМЕНТА СА НАЙ-СВЕЖИ, ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ:

 

Зеле (бяло и червено), кейл, брюкселско зеле
Ряпа, моркови, цвекло, целина, артишок
Зимни салати, рукола, див копър, спанак
Тикви и тиквички
Праз лук
Магданоз, кориандър, розмарин, салвия, градинска чубрица
ДРУГИ ДЕЙНОСТИ В ГРАДИНАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ

Поливайте външните саксии от време на време, особено ако есента е топла.
Редовно събирайте падналите листа и не позволявайте да загният на земята – това води до развитие на болести и вредители!
Почистете всички инструменти, за да не ръждясат през зимата.
Прочистете и проветрете оранжерията.
Подгответе хранилки за дивите птици. Колкото по-студено става, толкова по-трудно те си намират храна. А най-сложно става когато падне сняг и покрие земята и изсъхналите растения - тогава нито семената се виждат, нито дребните насекоми, с които се хранят птиците. Помагайки на птиците да преживеят зимата, напролет те ще ни се отблагодарят като закусват с вредителите в градината!

Лунният календар на градинаря за октомври 2022 г., посочващ дните на пълнолуние и новолуние, както и времето, когато луната е в един или друг знак на Зодиака, ще ви позволи да знаете благоприятните и неблагоприятните дни за засаждане. Календарът ще Ви окаже безценна услуга при планирането на работата в градината
Лунният сеитбен календар за октомври 2022 г. отчита опита, натрупан през годините на наблюдение на Луната. Благодарение на календара ще можете да получите изобилна реколта, без да губите време и усилия в неблагоприятни дни, тъй като ще знаете точно в кои дни трябва да планирате определена работа в градината. Есента е времето за прибиране на реколтата, както и подготовката за зимата, което помага на растенията да презимуват успешно.

Според лунния календар за октомври 2022 г. в първите дни на месеца трябва да се извърши работа за подготовка на резниците за ваксинация. Въпреки факта, че ваксинациите ще се правят през зимата и пролетта, трябва да се подготвите предварително. Освен това всички кореноплодни култури, събрани по това време, ще презимуват добре. В първите дни е време за събиране на зеле.

Още от 1 октомври можете да започнете да подготвяте дървета за зимата и пролетта. Те трябва да бъдат вързани с чул и покрити със смърчови клони. Такава проста техника ще предпази култивираните дървета от изгаряния от пролетното слънце и ще отблъсне атаките на вредители

Според лунния сеитбен календар за 2022 г. 5 октомври е чудесно време за сеитба на зимни култури на открито. На този ден вече можете да започнете да ферментирате зеле за зимата, да събирате морски зърнастец и калина.

На 6 можете с чиста съвест да си уредите почивен ден. Първо, вие сте го заслужили, и второ, този ден е неблагоприятен за каквато и да е работа в градината
На 7 октомври, след почивка с нова сила, можете да започнете да копаете дупки за пролетни насаждения.

На 8-ми потърсете благоприятно място и започнете да определяте реколтата от зеле за зимата.

На 9 октомври можете да засадите, а на 10 можете спокойно да засеете цветя, които са устойчиви на студ
РАБОТА В СРЕДАТА НА ОКТОМВРИ
Лунният календар на градинаря за октомври 2022 г. от 13 до 23 октомври „дава благословия“ на засаждането на култури, растящи над земята. Време е за засаждане на овощни дървета. Засадете цветя, забавлявайте се и бъдете сигурни, че те гарантирано ще бъдат приети и зарадвайте свободното си време с пищен цвят
По това време засадете растения като лук и чесън. Ако искате да увеличите „животните животни“ на стайни растения, тогава е време да започнете да ги засаждате. Едно предупреждение: на 21 октомври Луната е в съзвездието Водолей, така че този ден не трябва да се планира за засаждане и поливане.
В съответствие с препоръките на лунния календар на градинарите и градинарите за октомври 2022 г., на 23 октомври можете да се посветите на поливането. А на 25 и 26 продължете да подготвяте растенията за зимния период: завържете стволовете с чул и покрийте със смърчови клони. Моля, имайте предвид, че 25 октомври е пълнолуние, така че можете да събирате семена. Само не режете и щипете.

На 27 октомври организирайте законен почивен ден за себе си, тъй като този ден не се счита за благоприятен за работа в градината и градината.

28-и е добър ден за засаждане на кореноплодни култури.

На 29 и 30 октомври посветете цялото си време на подрязване на храсти и овощни дървета. Не забравяйте да подготвите резници за пролетно засаждане
Според лунния календар за 2022 г. 31-ви е чудесно време за водоспестяващи поливки. Не забравяйте да поливате дърветата и храстите за зимата. За едногодишни издънки дехидратацията може да доведе до изсъхване от замръзване.

Лехите с ягоди се покриват с покривен материал със слой до 15 см. В наши дни могат да се постигнат добри резултати в борбата с вредителите. Можете също така да направите горна превръзка и торене.
В края на месеца астрите и хризантемите трябва да се режат безпроблемно, след което да се добави чаша пепел под всяко растение. Ирисите и божурите трябва да се пикират, а над розите да се изгради навес.

До края на месеца вече сте събрали цялото зеле, подредили сте го за зимата, но можете да оставите магданоз и целина. Някои градинари оставят малки кореноплодни култури в земята за зимата, за да могат да се насладят на отличния им вкус през пролетта.
Както за всеки друг месец за октомври, има народни знаци, които са нещо като „прогноза за времето“, а за градинарите времето не е последното нещо.

Според народните знаци октомври има седем времена. Този месец и лошото време, и калта „се излива отгоре, помита отдолу“. Октомври е месец, който не се отличава с постоянство.

От средата на октомври ленът трябва да бъде смачкан и смачкан.
Има и знак: ако листът падне отвътре навън, тогава годината ще бъде плодородна, ако обратното, тогава реколтата ще бъде лоша.

Ако през октомври гърми, значи зимата ще е безснежна.

Ако на 1-ви жеравите не бързат да отлетят, тогава студът няма да дойде скоро.

Какво е времето на 4 октомври (Кондратиев ден), такова ще бъде през целия месец.

Ако мравките са събрали големи купчини, очаквайте сурова зима.

Ако през октомври на дъба има много жълъди, тогава зимата ще бъде мразовита

 

Август е времето, през което цъфтят много растения, макар че лятото вече наближава края си. В този сезон те радват околните със своите ярки багри, приятен аромат и пищност.
Какви цветя цъфтят през Август. Това са разкошните гладиоли, скромните богородички, веселите невени, слънчевият /жълтият/ енчец и много други растения. Повечето от тях, например гладиолите и гергините са доста топлолюбиви, а богородичките и хризантемите ни радват с цъфтене даже когато настъпват и първите замръзвания.

Невени. Израстват във вид на храст, имат перести листа и многочислени съцветия със жълти, оранжеви и кафяви оттенъци. Невените цъфтят най – богато по слънчевите места, а високата влажност и сянка оказват на растението негативно влияние.

Циния. Цвете с право стъбло, заострени листа и съцветие във вид на кошничка с жълт, червен, оранжев пурпурен или бял цвят. Цинията предпочита слънчеви участъци с наторена почва. Не се отличава със студоустойчивост, поради което цъфти само до първите замръзвания.

Цветя които цъфтят през Август. Многогодишни растения цъфтящи през август.
Гладиола. Луковично растение, имащо прави листа и право стъбло с красиви класовидни съцветия. В древността това цвете се е считало за символ на радостта и неуязвимостта. Гладиолите предпочитат слънчеви и безветрени участъци. Днес съществува огромно разнообразие от сортове гладиоли, включващи ранни средни и късноцъфтящи.

Ружа. Високо растение, което може да достигне до 2-3 метра височина. Обикновено Ружата цъфти на втората година от засаждането й, като образува на дългото си стъбло цветове с двойни венчелистчета. Това непретенциозно растение обича слънчеви участъци или слаба сянка. Цветовата гама на Ружата е достатъчно широка – това са бели, розови, червени, винени, пурпурни, жълти и лилави оттенъци.

Гергина. Многогодишно растение с големи кълбовидни цветове, чиято родина е Мексико. За засаждане следва да се избират слънчеви и незаблатени места. Пищните цветове на Гергината са жълти, бели, червени, оранжеви, пурпурни и други. Помнете, че това растение е топлолюбиво, поради което е необходимо да го пазите от измръзвания.

Цветя които цъфтят през Август.
Канна. Тревисто растение с едри листа и пищни цветове. За Каната е необходимо да се подбере слънчев участък с рохка почва. Преди цъфтеж, растението изисква умерено поливане. Тогава Каната ще пусне големи ярки цветове. В зависимост от сорта, Кана цъфти с бели, розови, жълти, червени или оранжеви цветове.

Хризантема. Широко разпространено растение с назъбени листа и малки цветове събрани в кошничка. Нейните бели, жълти, виолетови и розови цветове украсяват градините до късна есен. Хризантемите изискват добър дренаж и преки слънчеви лъчи.

Ехинацея. Високо растение с дълги назъбени листа и съцветия – кошнички. Големите цветове се използват за лекарствени средства. Ехинацеята е особено ефективна при инфекциозни и възпалителни заболявания, преумора и депресии.

Жълт енчец. Многогодишно растение с дълги стъбла и малки жълти цветове. Масивното цъфтене започва през август и продължава до края на октомври. Жълтият енчец расте както в слънчеви места, така и на полусянка.

Винаги има какво да се прави в градината и в тази статия ще разберете какво да направите за цветната леха, зеленчуковата градина, овощните насаждения и тревната площ през м. Октомври.

Ето няколко прости правила, които ще са ви от полза през този месец:
1. ПОДРЕЖЕТЕ МНОГОГОДИШНИТЕ ХРАСТИ И ОВОШКИ

за да концентрират силите си в развиване на кореновата система и добро презимуване. Почистете многогодишните растения от сухи листа, клони и преминали цветове/плодове.

Есенната резитба е много важна за правилното развитие на многогодишните растения. Подрязаните рози и други цъфтящи храсти ще цъфтят по-обилно през следващата година.

След почистване и подрязване на растенията, добавете мулч или торф около растенията, за да предпазите корените им от измръзване през зимата.

2. ПОДХРАНАНЕТЕ РАСТЕНИЯТА С ПОДХОДЯЩ ТОР

за да ги подготвите за предстоящите студени дни. Есенното подхранване е жизненоважно за многогодишните растения, защото много от тях сега започват да формират плодните си пъпки, затова не го забравяйте! 

Сега се прави и есенното подхранване на малините. .

3. ПРИБЕРЕТЕ ПОСЛЕДНАТА РЕКОЛТА ОТ ЛЯТНАТА ГРАДИНА.

Съхранете плодовете на лятото в сухи и проветриви помещения.

Съберете реколтата от грах, фасул, тиквички, тикви и зеле. Ако все още има неузрели домати и пипер, отскубнете растенията и ги окачете надолу с главата в по-топло помещение, за да узреят.

4. ЗАЩИТИТЕ МНОГОГОДИШНИТЕ РАСТЕНИЯ ОТ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЕСЕННИ СЛАНИ

като ги покриете с градинско фолио в студените нощи. Приберете саксиите в по-топли помещения или увийте растенията с изолиращ градински текстил. Прочетете повече за ползите от градинските тъкани и как да ги ползвате.

5. РАЗКОПАЙТЕ И ПОДХРАНЕТЕ ПОЧВАТА В ЦВЕТНИТЕ И ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ ЛЕХИ.

Започнете да компостирате растителните отпадъци. Прочетете повече как да подготвите и обогатите почвата за следващия сезон.

6. ЗАСАДЕТЕ ЛЮБИМИТЕ СИ ЦВЕТНИ И ПЛОДНИ ХРАСТИ, ОВОШКИ, ЛУКОВИЦИ И СТУДОУСТОЙЧИВИ ЦВЕТЯ.

Засадете новите попълнения от овошки и горски плодове.

Сега е времето да засадите и луковиците от лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари, кокичета и други есенни луковици за изобилни цветни комбинации през пролетта. Прочетете повече за успешно засаждане на есенни луковици.

Семената на някои многогодишни цветя покълват когато се стратифицират в студено и влажно време и есента предлага естествени условия за това. Някои едногодишни цветя също могат да преживеят студеното и влажно време през зимата и да покълнат по-бързо през пролетта за по-ранни цветове отколкото цветята, отгледани с разсад през пролетта. Прочетете повече за цветята, които можете да посеете през есента.

Есента е времето да пресадите многогодишните храсти, които сте отгледали от семена през годината, на постоянното им място. Прочетете повече за отглеждане на лавандула от семена.

7. ОКОСЕТЕ ТРЕВАТА

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и събере сили за предстоящата зима. Почиствайте редовно падналите листа и подхранете моравата за успешно презимуване.

 

 

 

 

Март е месецът, когато пролетното време е благоприятно за работа върху парцели и градини. Това е последният момент за закъснелите да започнат да произвеждат разсад от зеленчуци. Чудите ли се какви цветя и зеленчуци сеем през март ? Проверете таблицата с мартенския график на засяване на цветя и зеленчуци . Вижте какво сеем през март и какви правила да спазваме, за да постигнем най-добрия ефект. Ето тайните на мартенското посяване !

 Какви Зеленчуци Сеем През Март?

В началото на март под тунелите от фолио сеем семена от репички, моркови, спанак, праз, маруля и копър. Покрийте засетите семена с нетъкан текстил, за да ги предпазите от падане на температурата - особено през нощта.

Ако през февруари не успяхме да приготвим разсад от целина, праз, ранни сортове кръстоцветни зеленчуци и маруля, ние ги сеем в първите дни на март . Започваме и производството на разсад от босилек и майорана на первази.
През втората декада на март започваме отглеждането на зеленчуци от пасхар - домати, чушки, патладжан (патладжани) и мицел. Не забравяйте, че това са термофилни растения. Те изискват строго определена температура за поникване. Оптималната температура за домати е 22-25 ° C, за чушки 25-28 ° C, а за патладжани до 28-30 ° C. Поддържането на такива температури у дома не е лесно. За осигуряване на покълващи семена с подходящи термични условия, ние ги сеем в малки саксии, поставени до радиаторите. За да осигурим адекватна влажност на въздуха, покриваме саксиите с дъното на пластмасова бутилка, буркан или ги увиваме с фолио. Контролираме температурата със стаен термометър.
В края на март , когато температурата стане положителна през нощта, можем да засеем зеленчуци с ниски топлинни изисквания в земята. Засяваме грах, широк боб, репички, ранни сортове репички, къдраво зеле, ранни сортове моркови, корен и листен магданоз, пащърнак, зеленчуков спанак, скорцонера и градински копър.

 Добре е да се знае! Препоръчва се към семената на морковите и магданоза да се добавят семена от репички или маруля, които ще поникнат много по-бързо и ще отбележат редовете на зеленчуковата сеитба. Това ще улесни работата по грижите.

Редовно напоявайте и плевете засетите семена и разхлабвайте междуредията. Плевенето е много важно, избягва се съревноваването на зеленчуците с плевелите за вода, хранителни вещества и пространство. Сеитбата в земята може да бъде покрита с агротекстил или перфорирано фолио, за да се ограничи изпарението на водата от горния слой на почвата и да се предпазят нововъзникващите разсад от студове. 

Какви Цветя Сеем През Март?
През март все още отглеждаме едногодишни растения от разсад. През целия март ние сеем термофилни видове в отопляеми помещения, като: циния, газания, перуански хелиотроп, клеоме, декоративен тютюн, пеперуда, китайска астра, импатиенс, снайпер, невен, лъв, градински чай и мексикански невен. Семената се засяват в кутии или мултиплитки. Най-добрият субстрат е смес от торф и пясък (2: 1). В магазините се предлага и специална почва за засяване на семена.

След засяване на семената, леко навлажнете субстрата с вода . Покрийте контейнерите със засети семена с фолио или стъкло, за да осигурите на покълващите растения адекватна влажност на въздуха и след това ги поставете на добре слънчев перваз на прозореца. Сваляме капака, когато семената започнат да покълват, за да осигурим най-добрия достъп до светлина. Оптималната температура за покълване е 18 ° C.
През втората половина на март сеем под фолиеви покрития диморфоза, немезида, тученица с големи цветя, невен, китайски карамфил и градински ад. Покрийте засетите семена с агротекстил, ако има риск от измръзване.

 


В края на март можем да започнем да сеем в земята едногодишни растения с ниски топлинни изисквания. Засяваме ароматизиран грах, блат, трева, тръстика, гипсофила, градински делфиниум и метличина. Семената се засяват на редове или в предавания. Това са растения, които не понасят добре пресаждането, затова трябва да се засяват незабавно на постоянно място.
Март е времето за засяване на трайни насаждения, устойчиви на температурни спадове, директно в земята. Това са: карпатски камбани, орли, гъски и алпийски астри. Можем също да сеем лупин и слънчогледови семки. Посяти по-рано, те ще цъфтят по-дълго и по-пищно.