Articles - Thumbnails

Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото въздухът, който дишаме навън (според Световната агенция за защита на околната среда той е между 2 и 5 пъти по-мръсен). За щастие, това може да се подобри не само чрез скъпи системи за филтриране на въздухa и вентилация, а с използването на подходящи стайни растения. Това е един доказан начин за почистване и стабилизиране на влажността на въздуха, както и осигуряване на кислород - много по-практичен, достъпен и приятен.

Освен това ще внесе и свежест, красота и уют във всяко едно помещение в дома (или офиса). Много хора не са запознати с необикновените способности на растенията и ползите, които те имат, не само за подобряване на атмосферата в различни помещения, но и за здравето. Те са безопасни за домове с деца, както и за хора с алергии.

 

Ето и кои са някои от най-полезните за нас стайни растения

Спатифилум – наричано е и „женско щастие” – смята се, че носи щастие и любов в дома. Растението не само изсмуква излишната влага, като по този начин нормализира климата в дома, но и разрушава плесенни спори. Отглежда се в топли помещения с ярка светлина и умерена влажност.

Зелена лилия (Хлорофитум) – растението е непретенциозно и лесно за отглеждане, а в същото време отстранява повече от 80% замърсявания, преработва бързо отровни вещества, които оказват негативно влияние върху здравето ни и дори са причина за виене на свят, умора, проблеми с дишането.

Драцена – след тестване на различни растения за премахване на ацетон от въздуха, видът Драцена във всичките му по-популярни представители показва невероятни резултати от 94 %. Ацетонът не се съдържа единствено в продуктите за нокти (лакове и лакочистители), но също и в домакински препарати, цимент, боя. Присъствието на това растение както в козметични салони, така и у дома, е чудесен начин за подобряване на атмосферата и осигуряване на чиста, здравословна среда.

Дърво на живота - познато и като „дърво на приятелството” това растение наистина може да бъде един чудесен домашен приятел, когато става въпрос за осигуряване на чист въздух. Растението притежава антимикробни и противовирусни свойства, освен това отстранява около 80% замърсявания и отровни вещества от въздуха.

Алое вера – в допълнение към лечебните си свойства, Алое вера е и сред най-ефективните растения за почистване на въздуха. То отделя кислород през нощта, което обикновено не е типично за растенията, както и вещества, подобряващи имунитета.

Фикус бенджамин – растение номер 1 за пречистване на въздуха. Той премахва повече от 70% бензол, амоняк, толуол и други вредни примеси от въздуха. Фикусът обработва всички тези съединения, унищожава и половината от съществуващите микроби. Растението може да подобри и качеството на съня, което го прави чудесен вариант за свежа украса в спалнята.

Папрат Нефролепис – растение, богато на етерични масла, флавоноиди (най-широко познати заради действието си като антиоксиданти), както и други полезни вещества. То може да бъде отличен регулатор за нервната система и помага за намаляване на стреса.

Лаврово дърво (Лавър/Дафин) – отдавна растението се счита за символ на слава, победа и величие. Като усвоява влагата от въздуха, то помага за създаване на нормализиран микроклимат у дома. Нещо повече, листата му могат да се сушат и да се използват (умерено) в готвенето, но трябва да се има предвид, че дразнят лигавицата на стомаха и не се препоръчват при стомашни, бъбречни и чернодробни заболявания. Обича влажен въздух и сянка, полива се с топла вода.

Лимоново дръвче – прекрасно растение във всяко едно отношение! Когато цъфти, дръвчето изпълва въздуха с великолепен цитрусов аромат и в същото време абсорбира излишната влага от него. Листата му осигуряват голям брой лечебни вещества и стерилизират пространството около него. Лимоновото дръвче обича светлината, редовното поливане и суха почва.

Изберете своето любимо стайно растение и осигурете на дома уют и зеленина, а на семейството си здравословна и свежа среда. Грижете се добре за него, а то ще ви се отплати по най-добрия начин. Една малка промяна в дома може да означава наистина много!

Растенията са много чувствителни към лунните ритми, които постоянно се менят. Те успяват да усвоят водата най-добре в определен момент, когато Луната преминава през водните знаци. Ако ги полеете в неподходящ момент, то само ще им навредите, хранителните вещества няма да стигнат до растението, качеството на почвата им ще се наруши.

През м. Май времето или е прекрасно и всичко е зелено и изпъстрено с цветове, или младите растения погиват при късни слани и студено време.

За да избегнете, или поне минимизирате, евентуални щети от късни слани, следете прогнозата за времето и, ако има шанс за пролетни слани (проверете датата на последната пролетна слана във вашия регион тук), вземете мерки и покрийте по-крехките растения със защитен текстил или градинско фолио. Предимството на специализираните градински тъкани е пропускливостта им и факта, че осигуряват правилна аерация и влажност на растенията. Текстилите подпомагат растежа и подобряват качеството на реколтата.

Ако времето е слънчево и сухо, не пренебрегвайте поливането! Повечето външни растения имат нужда от поливане поне един път седмично.

Другите по-важни дейности през месец май са:

 

Декоративни храсти и дръвчета

Подхранете растенията, обичащи кисели почви – рододендрони, азалии, хортензии и др. със специализиран тор за растения, обичащи кисели почви ЛАКТОФОЛ.
Премахвайте редовно прецъфтелите цветове, за да насочите енергията на растенията в образуване на нова листна маса за сметка на образуването на семена.
Ако искате да запазите или оформите храстите в определена форма, или не искате те да израстват прекомерно, можете да премахвате новите клонки от иглолистните растения докато за крехки и не са втвърдили стеблата си.
Подхранете цъфтящите храсти с тор за рози и цъфтящи храсти ЛАКТОФОЛ като по този начин ще подпомогнете растенията да образуват повече и по-трайни цветове.
Подхранете иглолистните и вечнозелени храсти с гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ с допълнително магнезий за по-добро развитие и адаптация на храстите през топлите месеци.
Можете да подрежете до 1/3та от короната на ранно-цъфтящите пролетни храсти като Форзиция, Спирея и др. след пълното им прецъфтяване. Това ще им помогне да развият по-плътна корона и повече цветове през следващия сезон.
Ако отглеждате Хортензия, сега е времето да добавите малко варовик за да подпомогнете оцветяването на цветовете в розово, или амониев сулфат за повече сини цветове.
След прецъфтяване, подрежете Люляка и го подхранете с тор за рози и цъфтящи храсти ЛАКТОФОЛ.
Цветя и луковични растения

М. Май е времето да засадите Далии, Гладиоли, Лилиуми, Канни и др. луковични цветя на постоянното им място на двора. При засаждане/пресаждане ги подхранете с тор за луковични растения ЛАКТОФОЛ или добавете по 2 шепи торф за цъфтящи растения ЛАКТОФОЛ. Това ще им помогне да се адаптират към новата си среда.
Повечето есенни луковични растения (Лалета, Нарциси, Зюмбюли) вече са прецъфтели и е време да отстраните сухите цветове. Запазете листната маса до 6 седмици след прецъфтяването, тъй като тя спомага за натрупване на необходимите хранителни вещества и енергия на луковицата за следващия сезон. (Прочетете как да съхраните луковиците на лалета за догодина тук).
Засадете разсадите от Петунии, Мушката, градински Карамфили, Маргаритки, Кученце и други едногодишни цъфтящи растения на постоянните им места и започнете периодично да ги подхранвате с течен тор за балконски цветя ЛАКТОФОЛ. Той ще им помогне скоро да започнат да цъфтят обилно! (Ако все още не сте направили разсад от летни цветя, вижте видео инструкции как да го направите най-ефикасно!)
По-топлолюбивите цветя като Циния, Невен и подправки посейте по-късно през месеца, за да им осигурите оптимални условия за растеж и цъфтеж.
Подхранете многогодишните цветя с универсален тор ЛАКТОФОЛ, който ще осигури на растенията балансирано хранене, богата и продължителна реколта и изобилен цъфтеж.
Моментът е подходящ да разположите подпори в близост до по-високите цъфтящи храсти като Божури, Далии и др., за да ги подсигурите в случай на по-силни ветрове или други екстремни климатични фактори.
Зеленчукови и плодови насаждения

Можете да засадите по-ранните култури на постоянното им място. Това се отнася най-вече за моркови, марули, картофи, фасул, грах и др.
Отложете пресаждането на по-топлолюбивите растения като домати, тиквички, краставици и тикви за по-късно след като всички опасности от резки застудявания са отминали.
При пресаждането, наторете зеленчуковия разсад с тор за домати ЛАКТОФОЛ като стриктно следвате указанията на опаковката.
По това време на годината, ягодите вече са оформили първата реколта от млади плодове и птиците с голям апетит ще си хапнат от тях! Ако искате да опазите ягодовите насаждения от вредители, помислете за поставяне на временна защитна мрежа над растенията.
Ако разширявате ягодовите насаждения с млади разсади, премахвайте своевременно новите цветове, за да помогнете младите растения да развият по-богата листна и коренова маса.
За по-богата и сладка реколта, торете ягоди, малини, къпини, боровинки и други дребноплодни с гранулиран тор за дребноплодни ЛАКТОФОЛ.

Тревният килим през Май

Пролетните грижи за тревния килим ще приведат тревата в идеална форма за месеците когато ще сме навън и ще й се наслаждаваме. Необходимите дейности по тревния килим напролет включват:

Регулярно и правилно косене

Направете първото косене за годината по-ниско, за да подготвите тревната площ за пролетното аериране и вертикутиране. В общия случай тревата се поддържа на височина от 2,5 см до 4 см. Косете в сухо време, но ако продължително вали – не отлагайте. Движете косачката в определен ред и посока и не правете деформации заради повторно минаване. Ако косите ръчно или косачката ви не събира окосената трева, събирайте я вие.
Пролетно аериране и вертикутиране*
(*Аерирането и вертикутирането се извършват на тревни площи на поне 1 година.)
Аерирайте тревата с телена приставка за събиране на напластената суха трева. Заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.
Вертикутирайте терена с приставка със специални ножове, което ще прореже в дълбочина тревната площ и ще почисти мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.
Борба с мъха

Най-успешният начин за борба с мъха е подобряване на условията за растеж на нова трева.
Два пъти годишно (през пролетта и есента) аерирайте тревата, за да не позволявате на почвата да се сбива.
Поливайте я редовно, но не заблатявайте терена.
За всяко единично косене, косете тревата най-много 1/3 от размера й. Това не само ще заздрави тревата, но и ще й помогне да се пребори сама с много от плевелите.
Направете няколко подхранвания с тор с антимъх ефект ЛАКТОФОЛ, който спомага отстраняването мъха от тревните площи, подхранва тревния килим и предпазва от образуване на нов мъх.
Премахване на плевелите

Има два начина за борба с плевелите – механичен и химичен. Ако плевелите са малко си струва да опитате механично отстраняване като се стараете да отстранявате плевелите с корените им. Ако има много плевели по терена, третирайте ги със селективен хербицид за широколистни растения.
Можете да внесете хербицид заедно с тор за подхранване на тревата. Течният обогатител за трева ЛАКТОФОЛ е смесим с хербицидите и може да се прилага едновременно. Прочетете внимателно инструкциите за работа преди употреба на хербициди!
Съвет: Изчакайте 3-4 окосявания преди да третирате нова тревна площ с препарати против вредители.
Подсяване и попълване на празни участъци

Ако имате дупки в тревния килим, пролетта е времето да ги попълните с регенерираща тревна смеска ЛАКТОФОЛ RESTART – комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. След окосяване и аериране на съществуващата трева на терена разпръснете тревни семена и ги прилепите към почвата чрез валиране.
Стайните растения

Почистете растенията, отстранете изсъхналите листа, изрежете прорастналите стебла, ако е необходимо, и освежете стайните растения като ги подхраните с Обогатител за стайни растения ЛАКТОФОЛ. Той помага за преодоляване на симптомите на хлорозата и подобрява храненето на растенията без да е необходима смяна на пръстта.

Ако е необходимо, пулверизирайте листата на стайните растения, особено по-късно през месеца, когато температурите ще се вдигат и въздухат в затворените помощения ще става все по-топъл и сух.

Наслаждавайте се на градините си и първите цветове и реколта!

Съставът на водата, както и този на почвата е от съществено значение на състоянието и цъфтежът на растенията. Цветята могат да пострадат, да се наруши техният растеж и дори да загинат от неправилно поливане.

Освен да се информираме за честотата на напояване, важно е да обърнем внимание и на качеството на водата. Някои растения изискват да бъдат поливани само с мека вода – дъждовна или преминала през йоннообменен филтър. За тях минералните или хлорирани води не са подходящи. Растенията, които обичат кисела почва пък, не понасят вода от чешмата.

 

Най – подходящата вода за поливане на стайните растения е тази, която е престояла минимум едно денонощие. Така температурата на водата се изравнява със стайната, хлорните частици се изпаряват, а варовика остава на дъното на съда.

Твърдата вода може да навреди на растенията, които не обичат алкална среда. Поливането с твърда вода води до натрупване на варовик в почвата, който нарушава нормалния растеж на цветята. Върху почвения слой може да се наблюдават солни отлагания. Това е един от знаците, че водата, с която поливате е прекалено твърда.

Има различни начини за справяне с този проблем. Препоръчва се поливането да става с дъждовна или снежна вода, но не винаги има условия за събиране на такава. Може да омекотите водата със специални таблетки за целта, които се използват в аквариумите. Може да ги намерите в зоомагазините.

Речната вода също е подходяща за поливане на стайните растения. Ако разполагате за домашна система за пречистване на водата с обратна осмоза, то не се налага да взимате допълнителни мерки, тъй като водата, преминала през тази система е годна за поливане на растенията. Може да използвате и дестилирана вода.

От време на време може да поливате растения с отвара от небелени картофи или оризова вода, за да стимулирате техния растеж.

 

 

 

 

 

Подходящи дати за поливане: 8, 9, 10, 17, 18, 26, 27, 28 май

Крайно неподходящи дати: 6, 7, 15, 16, 24, 25 май

Това са дните на “въздуха”, избягвайте да поливате тогава цветята, защото ще бъдат нападнати от листни въшки и други вредители.

Дати за наторяване: 26, 27, 28 май

НОВОЛУНИЕ -05.05.19 г.,
Подходящо е само за плевене и за борба с вредителите по растенията.

В самият ден на новолуние НЕ Е благоприятно да се засаждат растения и да се сеят семена. Защото тогава ефирната жизнена енергия в растенията и семената е „притихнала“, намира се в своето най-компактно състояние и не е предразположена към бързо развитие и растеж. Растенията много силно се повлияват от Луната, а точно на новолуние тя не се вижда на небето. В този ден не се препоръчва да се работи и с остри предмети – триони, ножове и лопати. С една дума – на новолуние не се занимавайте със саксийните и градински растения.

ПЪЛНОЛУНИЕ – 19.05.19 г.,
Подходящо време за пресаждане са дните преди самото пълнолуние. В този период засаждайте и дърветата. Няколко дни преди пълнолуние е подходящото време за събиране на реколтата.

СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТА: За месец МАЙ 2019 – от 16-ти до 20 май

Внимание: Никога не подрязвайте цветя, храсти и дървета в дните на пълнолуние!

 

ВАЖНО ПРАВИЛО ПРИ ЗАСАЖДАНЕ:

За декоративни и стайни растения, както и за зеленчуци, с полезна надземна част – подходящ период за засаждане е нарастващата Луна: от 6 до 18 май

За растения, на които искате да използвате подземната им част – моркови, картофи, ряпа и др., подходящ период за засаждане е намаляващата Луна: от 1 до 4 май и от 20 до 31 май

Портокал – може да си купите готово портокалово дръвче от цветарски магазин или да си отгледате от семка. Портокалът се чувства добре до източен или западен прозорец. През лятото може да се отглежда на балкона на шарена сянка. През пролетта и лятото се полива обилно, а през зимата – оскъдно. Младите дръвчета трябва да се пресаждат всяка година, а след това – веднъж на 2 – 3 години.Екзотичните плодове, които можем да отгледаме като стайни растения, внасят цвят, свежест, аромат и хармония у дома. Повечето от тях имат характерен приятен мирис, който действа ободряващо.

Авокадо – може да отгледате плода от костилка по следния начин: Изберете добре узряло, леко омекнало авокадо. Отделете костилката и я почистете добре. Подгответе саксия с рохкава почва и добър дренаж. Заровете костилката до половината в почвата, като по – дебелата й част трябва да бъде в пръста, а заострения връх отгоре. Оставете съда на топло и светло място и поливайте редовно и умерено. Поддържайте почвата винаги леко влажна. В случай, че имате успех до 2 – 3 месеца би трябвало да се покаже стъблото на новото авокадо. След поникването изберете на растението слънчево място. През лятото поливайте обилно и осигурете висока въздушна влажност.

Ананас Джудже – ананасът се чувства най – добре в помещение с температура – 18 – 20 градуса. Подходящо място за него е слънчев прозорец. При топло време може да се изнася на балкона. Полива се с топла и мека вода.

Лимон – лимонът е вечнозелено дръвче, лесно за отглеждане в домашни условия. Чувства се добре до южен или западен прозорец. Нуждае се от поне 8 часа светлина на ден. През лятото може да се отглежда на открито в градината или на балкона. Нуждае се от умерено поливане и често пулвелизиране на листата.

Лимонът пречиства въздуха в помещението, намалява главоболието и умората и ободрява.

Манго – това екзотично растение представлява тропическо вечнозелено дърво. В домашни условия може да се отгледа от костилка от добре узрял плод. Почистете постилката, с помощта на нож, от остатъците от плода. След това внимателно я отворете като за целта може да използвате тъп нож. Извадете семката от вътре и я посъдете в предварително подготвена саксия с влажна и добре дренирана почва. Посадете я на дълбочина около 1,5 см. Поливайте редовно. Осигурете за младото растение светло и топло място.

Папая – в естествени условия папаята представлява високо тропическо дърво с кръгли и вкусни плодове. Плодът прилича на пъпеш. В домашни условия се отглежда лесно. Расте както на пряко слънце така и на полусянка. Нуждае се от добре дренирана почва. Размножава се чрез семена.