Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Пролетта е най – подходящото време да пресадим в нова почва цветята, които се нуждаят от това. Общото правило е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по – възрастните веднъж на няколко години, според темпа им на растеж.

 

Добре е почвата на цветята, които няма да се пресаждат да се разрохква от време на време за да се осигури достъп на кислород до корените и да се обогати с минерали. Цъфтящите в момента растения не бива да се пресаждат, докато не прецъфтят!

Може да познаете дали цветето се нуждае от пресаждане по следните признаци:

- Корените на растението са изпълнили съда;

- Почвата е стара и втвърдена;

- Растението боледува;

Има растения, които имат завишена нужда от хранителни вещества и трябва да се пресаждат всяка година като: олеандър, фуксия, декоративен банан, храстовидна хризантема и др.

През март може да засадите едногодишни цветя в сандъчета на балкона, като теменужки, например, също така и билки, ако сте решили да отглеждате. Времето е подходящо за засаждане на невен, лобелия, петуния, сакъзче, бегония, астра.

В градината се засаждат семената на едногодишните растения и луковични цветя, също така и рози.

Растенията са много чувствителни към лунните ритми, които постоянно се менят. Те успяват да усвоят водата най-добре в определен момент, когато Луната преминава през водните знаци. Ако ги полеете в неподходящ момент, то само ще им навредите, хранителните вещества няма да стигнат до растението, качеството на почвата им ще се наруши.

 

Подходящи дати за поливане: 4, 5, 6 (до 11.29 ч.), 12 (след 11.29 ч.), 13, 14 (до 13.10 ч.), 21 (след 14.34 ч.), 22, 23, 31 (след 14.44 ч) март;

Крайно неподходящи дати: 2, 3, 10 (след 12.04 ч.), 11, 12 (до 11.29 ч.), 19, 20, 21 (до 14.34 ч.), 29, 30, 31 (до 14.44 ч) март;

Това са дните на “въздуха”, избягвайте да поливате тогава цветята, защото ще бъдат нападнати от листни въшки и други вредители.

Дати за наторяване: 12 (след 11.29 ч.), 13, 14 (до 13.10 ч.);

 

ЛУННИ СЪВЕТИ ЗА ГРАДИНСКИТЕ НАСАЖДЕНИЯ

НОВОЛУНИЕ – 24.03.2020г.,
Подходящо е само за плевене и за борба с вредителите по растенията.

В самият ден на новолуние НЕ Е благоприятно да се засаждат растения и да се сеят семена. Защото тогава ефирната жизнена енергия в растенията и семената е „притихнала“, намира се в своето най-компактно състояние и не е предразположена към бързо развитие и растеж. Растенията много силно се повлияват от Луната, а точно на новолуние тя не се вижда на небето. В този ден не се препоръчва да се работи и с остри предмети – триони, ножове и лопати. С една дума – на новолуние не се занимавайте със саксийните и градински растения.

ПЪЛНОЛУНИЕ – 09.03.2020г.,
Подходящо време за пресаждане са дните преди самото пълнолуние. В този период засаждайте и дърветата. Няколко дни преди пълнолуние е подходящото време за събиране на реколтата.

СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТА: За месец март 2020 е от 7 до 10-ти;

Внимание: Никога не подрязвайте цветя, храсти и дървета в дните на пълнолуние!

 

ВАЖНО ПРАВИЛО ПРИ ЗАСАЖДАНЕ:

За декоративни и стайни растения, както и за зеленчуци, с полезна надземна част – подходящ период за засаждане е нарастващата Луна: от 1 до 8 март и от 25 и 31 март;

За растения, на които искате да използвате подземната им част – моркови, картофи, ряпа и др., подходящ период за засаждане е намаляващата Луна: от 10 до 23 март;

 

 

 

 

 

Презимувалите на сухо мушката трябва да подрежете в края на февруари.
За да можете да отгледате нови растения от тях, трябва да отрежете всяко стъбло до една трета от дължината му. Отрязването трябва да направите между 2 пъпки. Трябва изцяло да изсипите старата пръст и да отрежете корените на растенията на половината на от дължината им. Така обработаните растения трябва да поставите в сравнително малка саксия (около 9см в диаметър). За напълването й трябва да използвате влажна и песъчлива компостна пръст, в която да разсадите растенията със здраво притискане. До показването на нови филизи поддържайте почвата умерено влажна. Задължително е да наредите саксиите на светло място за да покарат здрави филизи.

Амарилисите, които напъпват още през февруари, трябва да започнете да торите, ако след цъфтежа не бъдат пресаждани в по-големи саксии.
Тези луковични растения обикновено цъфтят по-сигурно в по-малки, отколкото в по-големи саксии. Ето защо в продължение на 2-3 години можете да ги отглеждате в едни и същи саксии, ако получават достатъчно хранителни вещества и ако пръстта им не е станала много кисела. Но подаването на хранителни вещества е нужно за доброто им развитие. Седмичната дажба от 3-процентов хранителен разтвор от комбинираните изкуствени торове „S1” или „Вопил” се понася много добре от здравите растения.

Кливиите, които вече могат да цъфтят, трябва да пресадите в по-големи саксии чак след прецъфтявянето им, но могат да бъдат торени, след като пуснат пъпки.
Щом се покажат първите пъпки по кливиите, можете отново да започнете да ги поливате редовно. Поливането можете да комбинирате с торенето. 0,2 – процентови хранителни разтвори от комбинирани изкуствени торове с микроелемнти могат да им се подават веднъж седмично, при условие че растенията са добре вкоренени в саксиите. В противен случай трябва да ги поливате само с 0,1 – процентов разтвор.

Февруари – стайната градина.
В края на февруари трябва да скъсите миналогодишните стъбла на фуксиите на половина, за да станат по-кичести.
Миналогодишните фуксиите можете дори да подрежете до 2 годишните стъбла, ако са станали много високи. За да развият много и силни филизи, е необходимо да ги преместите на ново и светло място до прозореца, където температурите са между 12-15 С. Хладното място е по-добро от топлото. Докато започне пускането на нови филизи, трябва да ги поливате само колкото пръстта да бъде влажна, но не мокра.

Луковиците на глоксиниите, които до сега ги съхранявали на сухо, в края на февруари трябва отново да насадите в саксии.
Най подходяща е пръстта, получена от смесването на листовка, прегорял тор и пясък в съотношение 3:2:1. Сместа не трябва да пресявате ситно – трябва да остане на бучки. За да осигурите оттичането на водата и проветряването на почвата, на дъното на всяка саксия насипете слой пясък с дебелина около 2см. По възможност трябва да изберете малки саксийки, чиито диаметър да е поне 3 пъти по-голям от луковицата. След засаждането върхът на луковицата трябва малко да се вижда. Докато луковиците се вкоренят и пуснат видими филизи, пръстта трябва да поддържате само умерено влажна. След този момент мястото трябва да бъде много светло, но без пряко слънце.

През март пресадете саксийните растения.

С настъпването на март денят нараства и стайните растения получават повече светлина и топлина. Започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях – увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове. Пролетта е най-доброто време за пресаждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Повечето от читатeлите ни добре познават тази практика, затова тук само ще отбележим, че младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

Ето и няколко съвета:

За кактусите:
В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

През март пресадете саксийните растения.
Коледната звезда:
Коледната звезда в началото на пролетта вече започва да “погрознява“. Няма ги ярките червени листа, които постепенно окапват, а зелените пожълтяват. За растението настъпва краткотраен период на покой. Щом се появят описаните по-горе признаци, преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почава и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

За фуксията (Обичката):
През март фуксията излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, колеуса и мушкатата.


 

 

10. Лавандула

 

Лавандулата е отличен естествен антидепресант, който се използва за поддържане на нервната система, за облекчаване на главоболието и при проблеми със съня. Редица научни изследвания доказват, че миризмата на лавандула успокоява и намалява пулса при стресови ситуации.

9. Физалис

 

Това растение с ярки жълто-червени плодове е не много известно у нас, но по света се радва на изключителна популярност. Саксия с физалис в офиса от една страна ще разведри сивата обстановка, а от друга ще облекчи зачатъците на депресия. Учени от катедрата по невропсихиатрия в болница Аша, Индия, доказали спад на хроничния стрес при 72-79% от пациентите, които приемали екстракт от корена на растението.

 


8. Здравец

 

Вече категорично е установено, че ароматът на здравец има успокояващ ефект. В проучване на Университета по медицински науки в Иран, в което участвали 100 бременни жени, е установено, че мирисането на здравец значително намалява нивата на тревожност, а етеричното му масло облекчава стреса по време на раждането.

7. Мента

 

Ароматът на мента увеличава настроението, производителността и подобрява паметта, доказва проучване на отдела по човешка когнитивна невронаука в Университета в Нюкасъл. Друго изследване, проведено върху хора, страдащи от безсъние, депресия и умора, установило, че след ароматерапия с мента, тези симптоми значително намаляват. В добавка се подобрявал апетитът на участниците в експеримента.

6. Рози

 

Японски учени установили, че 4-минутно вглеждане в саксия с рози на ден е достатъчно, за да се намали нивото на стрес, да се подобри настроението и психическото здраве.

5. Алое

 

Древните египтяни наричали алоето „растението на безсмъртието“ и вярвали, че то има силите да отблъсква злите духове. Науката твърди, че алоето пречиства въздуха от вредни вещества и обогатява стаята с кислород през нощта, което помага за по-добрия сън. Проведено е и проучване, при което е установено подобрение на паметта и депресията.

 


4. Жасмин

 

Ароматът на нежния и красив жасмин има свойството да намалява чувството на тревожност и да подобрява качеството на съня.

3. Риган

 

Освен много ароматна подправка, риганът има още редица предимства. Растението е богато на вещества, които се борят с депресията, умората и безпокойството. Също така риганът има силно антимикробно действие.

2. Розмарин

 

Розмаринът не само ще освежи въздуха в стаята и ще придаде невероятен вкус на агнешкото. Растението има изключително благотворно влияние върху паметта и концентрацията. „Има розмарин – за засилване на спомените”, казва дори шекспировата Офелия в „Хамлет”. Розмаринът също така има способността да облекчава умората и да подобрява съня чрез понижаване на нивата на кортизол в кръвта.

1. Сансевиера

 

Едно от най-непретенциозните и лесни за отглеждане стайни растения, което крие неподозирана сила. Има го в много разновидности и е познато още като меч, индийски меч, рицарски меч, змийска кожа, африкански коноп и др. Растението е изключително ефективно при лечението на главоболие, очни раздразнения и респираторни заболявания. Помага за подобряване общото състояние на организма.