Articles - Thumbnails

  • Лимонът (Citrus limon) е цитрусово, вечнозелено дръвче. Цъфти в бели цветчета с приятен аромат. Може да се отглежда...

  • Април и май са много важни месеци по отношение на грижите за стайни растения , зеленчуковата градина на...

  • Какви са цъфтящите растения през април? Малки растения, декоративни и овощни дървета: пролетта е сезон, пълен...

  • Индекс 1 Обърнете внимание на растенията, които цъфтят през март1.1 Глухарче1.2 Зимна хортензия1.3 Зимен...

Март е месецът, когато пролетното време е благоприятно за работа върху парцели и градини. Това е последният момент за закъснелите да започнат да произвеждат разсад от зеленчуци. Чудите ли се какви цветя и зеленчуци сеем през март ? Проверете таблицата с мартенския график на засяване на цветя и зеленчуци . Вижте какво сеем през март и какви правила да спазваме, за да постигнем най-добрия ефект. Ето тайните на мартенското посяване !

 Какви Зеленчуци Сеем През Март?

В началото на март под тунелите от фолио сеем семена от репички, моркови, спанак, праз, маруля и копър. Покрийте засетите семена с нетъкан текстил, за да ги предпазите от падане на температурата - особено през нощта.

Ако през февруари не успяхме да приготвим разсад от целина, праз, ранни сортове кръстоцветни зеленчуци и маруля, ние ги сеем в първите дни на март . Започваме и производството на разсад от босилек и майорана на первази.
През втората декада на март започваме отглеждането на зеленчуци от пасхар - домати, чушки, патладжан (патладжани) и мицел. Не забравяйте, че това са термофилни растения. Те изискват строго определена температура за поникване. Оптималната температура за домати е 22-25 ° C, за чушки 25-28 ° C, а за патладжани до 28-30 ° C. Поддържането на такива температури у дома не е лесно. За осигуряване на покълващи семена с подходящи термични условия, ние ги сеем в малки саксии, поставени до радиаторите. За да осигурим адекватна влажност на въздуха, покриваме саксиите с дъното на пластмасова бутилка, буркан или ги увиваме с фолио. Контролираме температурата със стаен термометър.
В края на март , когато температурата стане положителна през нощта, можем да засеем зеленчуци с ниски топлинни изисквания в земята. Засяваме грах, широк боб, репички, ранни сортове репички, къдраво зеле, ранни сортове моркови, корен и листен магданоз, пащърнак, зеленчуков спанак, скорцонера и градински копър.

 Добре е да се знае! Препоръчва се към семената на морковите и магданоза да се добавят семена от репички или маруля, които ще поникнат много по-бързо и ще отбележат редовете на зеленчуковата сеитба. Това ще улесни работата по грижите.

Редовно напоявайте и плевете засетите семена и разхлабвайте междуредията. Плевенето е много важно, избягва се съревноваването на зеленчуците с плевелите за вода, хранителни вещества и пространство. Сеитбата в земята може да бъде покрита с агротекстил или перфорирано фолио, за да се ограничи изпарението на водата от горния слой на почвата и да се предпазят нововъзникващите разсад от студове. 

Какви Цветя Сеем През Март?
През март все още отглеждаме едногодишни растения от разсад. През целия март ние сеем термофилни видове в отопляеми помещения, като: циния, газания, перуански хелиотроп, клеоме, декоративен тютюн, пеперуда, китайска астра, импатиенс, снайпер, невен, лъв, градински чай и мексикански невен. Семената се засяват в кутии или мултиплитки. Най-добрият субстрат е смес от торф и пясък (2: 1). В магазините се предлага и специална почва за засяване на семена.

След засяване на семената, леко навлажнете субстрата с вода . Покрийте контейнерите със засети семена с фолио или стъкло, за да осигурите на покълващите растения адекватна влажност на въздуха и след това ги поставете на добре слънчев перваз на прозореца. Сваляме капака, когато семената започнат да покълват, за да осигурим най-добрия достъп до светлина. Оптималната температура за покълване е 18 ° C.
През втората половина на март сеем под фолиеви покрития диморфоза, немезида, тученица с големи цветя, невен, китайски карамфил и градински ад. Покрийте засетите семена с агротекстил, ако има риск от измръзване.

 


В края на март можем да започнем да сеем в земята едногодишни растения с ниски топлинни изисквания. Засяваме ароматизиран грах, блат, трева, тръстика, гипсофила, градински делфиниум и метличина. Семената се засяват на редове или в предавания. Това са растения, които не понасят добре пресаждането, затова трябва да се засяват незабавно на постоянно място.
Март е времето за засяване на трайни насаждения, устойчиви на температурни спадове, директно в земята. Това са: карпатски камбани, орли, гъски и алпийски астри. Можем също да сеем лупин и слънчогледови семки. Посяти по-рано, те ще цъфтят по-дълго и по-пищно.

 

 

 

 

Канелата защитава от вредители,стимулира растежа и цъфтежа на цветята.Полезни свойства на канелата:
-Антисептични свойства-с нея се поръсват разрезите на растението,по този начин ще предотвратите и забавите процеса на гниене и разпространението на на инфекцията.
-Защитава срещу паразити и вредители .Канелата се използва и за борба сгъбичните инфекции и плесените.Поръсете върху почвата и корените на увреденото растение.Напръскайте листата и стъблото с разтвор приготвен по следният начин
1ч.л.канела в л.вода оставете да престои едно денонощие.Пръскайте вески ден върху засегнатата област.Мравките и мушиците не понясат миризмата на канела.
-Подхранване и стимулиране на вкореняването
потопете резника в канела ,след това го оставете в разтвор с канела за няколко часа.По този начин резникът има по-голям шанс да пусне корени в почвата.
В буркан смесете л.вода с 1таблетка аспирин и 1ч.л смляна канела .Затоврете добре буркана и оставете за 1нощ .на следващата сутрин прецедете разтвора през тензух .Потопете стъблото на растенитео в него .След два часа го извадете.

 

През февруари, макар че е все още е зима постепенно започва да ни изпълва пролетно настроение. Вече си представяме градината обагрена в зеленина и цветове. И този момент не е далеч!

Какво трябва да свършим в градината през този месец?
В цветната градина през втората половина на месеца трябва да засадим семената на лобелията, агератума, петунията.
Към края на февруари ако времето позволява може да засеем семената на мак, карамфил, делфиниум.
Отново към края на месеца може да освободим розите от завивката им и да започнем резитбата им.
Времeто е подходящо и за подрязване на храстите за жив плет.
През февруари е време за размножаване на хризантемите. Отрежете резници с дължина около 8 см. засадете ги в сандъче, покрийте го със стъкло и го оставете на светло място. След вкореняване на резниците, изчакайте месец и ги засадете в саксии.
В зеленчуковата градина към края на месеца може да засадите ранни моркови, магданоз, копър, грах, спанак. За разсада използвайте почва от затревени участъци.
В плодовата градина е време за резитба на овощните дръвчета и на лозите. Ако има изсъхнали клони трябва да се премахнат.
Преди пъпките на овощните дръвчета да започнат своето развитие, трябва да се извърши второто зимно пръскане. Добре е да се направи в дни с температура над 4 градуса.
Касисът също се нуждае от резитба през този месец.
Ако времето се задържи по – топло за няколко дни е подходящо за засаждане на дръвчета.
Може да започнете с обработката на почвата в декоративната и зеленчукова градина, както и с първото за годината наторяване с минерални и органични торове.
Ако планирате нови конструктивни елементи в градината като пътеки, подпорни стени, алпинеуми, през този месец може да започнете подготовката и работата по тях.

 

Декоративна градина
При затопляне на времето се премахва мулчът, предпазващ цветята от измръзване. Време е за сеитба на едногодишните цветя. При наличие на топъл парник, тя може да се извърши още е началото на месеца, а при липса на такъв – в края.

Извършва се зимна резитба за оформяне на широколистните дървета и живи плетове. Възрастните декоративни дървета се нуждаят от прореждаща резитба и премахване на сухите клони.

Уплътнете почвата около корените на засадените през есента цветя.

Овощни дървета и храсти
Ягодоплодните храсти се нуждаят от санитарна резитба. След като премине опасността от измръзване може да започнат резитбите и на лозите. Извършва се двукратно пръскане и третиране на раните от резитбата с 1% бордолезов разтвор, шампион 0.3% или фунгуран 50 ВП- 0.15%.

През този месец обикновено протича цъфтежа на дряна и не е желателно да го безпокоим с агротехнически мероприятия.

При сухо време новозасадените през есента дръвчета се поливат.

Ако не сте варосали дръвчетата през есента направете го сега за да ги предпазите от измръзване в края на зимата.

 

Зеленчукова градина
Започва поетапно прибиране на презимувалите салати, лук, спанак и зелен чесън. В топли парници може да започне засяването на семена за производство на разсад.

Стайни и балконски растения
Повечето от стайните цветя през този месец все още се намират в период на покой. Поливат се по малко и само когато горния слой на почвата изсъхне. Цикламите трябва да се поливат с хладка вода само в чинийката и да се държат на светло и прохладно място. И през този месец трябва да се погрижите за влажността на въздуха в стаята като поставите купички с вода или пулвелизирате растенията от време на време.

Цъфтящите кливии, иглики, орфидеи трябва да се поливат с вода със стайна температура и да се внимава почвата им да не пресъхне. През февруари редовно отстранявайте прахта от листата на растенията с влажна кърпа или четчица и разрохквайте почвата в саксията. В края на месеца чрез резници могат да се разможат хортензиите, бегониите, фуксиите, пасифлората. През втората половина от месеца настъпва най-благоприятния период за размножаване на стайните растения, който продължава чак до юли.

Ако удовлетворявате основните им нужди от светлина, вода, хранителни вещества и топлина, стайните растения са лесни за отглеждане. Светлина е много важна. Ако растенията са ви хилави и разтеглени,значи не им достига светлина - осигурете им повече: тя е единственият им източник на енергия. Растенията имат нужда от вода, но не толкова много, че да дави корените им. Почти всички понасят сушата по-добре от потапянето във вода, за това внимавайте да не преполивате. Редовното торене има голям ефект, тъй като хранителните съставки в почвата могат да се изчерпят. Температурата често не е особено важна- ако е подходяща за вас, вероятно ще е подходяща и за растенията.

Къде да поставите растението?

Най-добрият начин да се уверите, че растението ще е здраво и ще расте добре, е да удовлетворите нуждите му от подходящо място в дома. Растението може да изглежда красиво на определено място, но ако светлината и температурата са неподходящи, а и ако не успеете да отговорите на други негови нужди- например добра влажност, то скоро ще загуби красотата си и ще придобива все по-нездрав вид!
Почиствайте листата на цветята, за да поглъщат максимални количества светлина. Използвайте мека влажна кърпа, за да премахнете замърсяванията, или измивайте с хладък душ.

Торене и поливане!
Неправилното поливане е най-честата причина за ненавременното загиване на много стайни растения, но ако не им осигурите достатъчно, умират.

Кога да поливате?
Проверявайте редовно и ще разберете, че някои растения изсъхват по-бързо от други. При големи растения с буйни листа, както и поставените на пряко слънце, обикновено това става най-бързо. Растенията в глинени саксии изсъхват по-бързо от онези в пластмасовите. Не се изкушавайте да поливате, само защото сте извадили лейката. Поливайте растенията само при нужда- повечето са готови за това, когато горният 1см почва изсъхне.
Поливане отгоре: Това често е най-удобният начин за поливане. Подходящ е за повечето растения и най-вече за тези с дървени стъбла. Така осигуряваме равномерно овлажняване на почвата, тъй като гравитацията изтегля водата надолу.
Уверете се, че пръстта стига до 2-3см под ръба на саксията – това оставя достатъчно място за добро поливане и няма да се наложи да чакате, докато попие. Не оставяйте растенията заляти с излишна вода.

Поливане отдолу
Растенията с преплетени или месести стъбла като африканската теменужка (Saintpaulia) са склонни да загиват, ако растението се намокри. Затова е важно да поливате тези растения отдолу. Можете да използвате този метод и за подхранване с течен тор. Ако долната част на саксията има слой дренаж, ще трябва да използвате дълбока чиния, за да се уверите, че водата стига до корените. Повечето растения се нуждая от накисване за около 20 минути.

Потопете и отцедете
Орхидеите се отглеждат в рохкава почва и често е трудно да се разбере дали имат нужда от поливане. Внимавайте с тях, тъй като се повреждат при преполиване. Основно правило е да ги потапяте веднъж седмично в купа с хладка вода. Това позволява на почвата да поеме точно необходимото й количество вода.

Торене
Редовното торене е много важно за растенията. Започнете няколко седмици, след като сте купили растението. Можете да смесвате почвата с хранителни добавки, постепенно изпускащи съдържащите се в тях вещества, може също на равни интервали да добавяте течен тор към водата, с която поливате. Балансираният течен тор, по-силен или по-слаб е достатъчен за повечето растения. Съществуват и специални торове за специфичните нужди на орхидеите, цитрусовите плодове, растенията с непоносимост към варовик и листодекоративните растения. Течните торове са много прости за употреба. Измерете нужното количество вода, добавете няколко капки тор и полейте с кана или лейка.

Проблеми с поливането
Поливането, като че ли причинява повече неприятности, отколкото бихме могли да предположим.
Засушаването е доста очевидно, тъй като почвата е суха, но клюмването поради преполиване е по-коварно: постоянно мократа почва бавно унищожава корените. При подходящи грижи преполятите растения могат да се съживят.

Изсушаване на растенията
Ако установите, че сте преполяли растението, може да успеете да го изсушите. Отстранете саксията и увийте коренището с хартиени кърпи или вестник, докато цялата излишна влага се изтегли от почвата. После го дръжте съвсем леко влажно и пазете от пряко слънце няколко седмици, докато корените се възстановят.

 

Съживяване на клюмнало растение!
Ефектът от засушаване би могъл да бъде доста драматичен. Растението може внезапно да клюмне за една нощ и на сутринта да го видите с отпуснати стъбла, тъжно увиснали покрай саксията. Твърде сухата почва се отдръпва покрай нея, ако се опитате да го рехидратирате, чрез нормално поливане.

1. Ако растението клюмне, преди да предприемете, каквото и да било, уверете се, че проблемът е в сухата почва. Клюмването може да се дължи и на преполиване или гъгрици.

2. Преместете растението на хладно, далеч от пряко слънце и поставете пластмасовата саксия в купа с хладка вода. Ако коренището е толкова сухо, че изплува, притиснете го с камък, поставен на повърхността на почвата.

3. След накисване за около 20 минути, извадете от купата и оставете саксията да се изцеди за 10 минути, преди да я върнете в кашпата. Растението би трябвало да покаже признаци на съживяване в рамките на около час.

Поливане по време на почивка
Полейте ги добре, преди да тръгнете и ги преместете в хладна стая, където да са предпазени от слънце. Ако ви е удобно, поставете всички растения във вана и ги полейте там.
Капилярна система за поливане е лесна за поставяне и в зависимост от размера си, може да осигурява достатъчно вода за растенията в продължение около седмица. Сложете запушалка и поставете специална капилярна подложка ( или хавлиена кърпа) върху поставката за отцеждане в кухнята и по самия умивалник. Поставете растенията върху подложката, постлана върху отцедилника. Влагата се изкачва по подложката и се разпространява под саксиите, където се поглъща от почвата. Този метод не е подходящ за саксии с дренажни материали в основата, тъй като подложката трябва да е в контакт с почвата- и разбира се, трябва да махнете всички кашпи. Ако е възможно, направете еднодневен тест- това ще ви позволи да прецените, за колко време ще стигне пълен умивалник с вода и да проверите дали запушалката не пропуска.

 

Фитилната система може да е достатъчна за растения, твърде голями за местене. Поставете купа вода над нивото на почвата, притиснете на дъното и с помоща на камък, ивица от капилярна подложка (или вълнен конец) и заровете другия край в пръстта.

 

Създайте голям резервоар, от който да капе вода в почвата, през дупка в капачката на пластмасова бутилка с изрязано дъно. Необходима е съвсем малка дупка в капачката. Разумно е първо да експериментирате, преди да заминете.

 

 

СЕРИЯ ГРАНУЛИРАНИ ТОРОВЕ ЗА ВАШИТЕ РАСТЕНИЯ
Обогатител за стайни растения – Приложение - цветя, засегнати от желязна хлороза (изсветляване и пожълтяване на листата, дължащо се на железен дефицит. Преодоляване на симптомите на хлорозата - за получаване на трайна зелена окраска на листата. Подобрено хранене на растенията.

Тор за листно-декоративни растения- Концентриран течен тор за листно-декоративни растения с по- високо съдържание на азот, калций и магнезий и е специално създадена да стимулира образуването на листна маса и поддържането й свежа и красива. Осигурява на цветята балансирано хранене, прави листата им лъскави и здрави и им осигурява дълъг живот.

Тор за цъфтящи растения- Концентриран течен тор за цъфтящи растения. Стимулира цъфтежа и получаването на трайни цветове. Резултатът е увеличен брой цветове, с по- ярка украска и по- продължителен цъфтеж. Да се редува с Лактофол за листно-декоративни растения!

Концентриран течен универсален тор за цветя- Концентриран течен универсален тор за цветя. Универсалният тор е подходящ за цъфтящи и листно-декоративни растения. Осигурява им балансирано хранене, увеличен брой цветове, наситена окраска, здрави и лъскави листа и повишена устойчивост към заболявания.

Тор за балконски цветя - Концентриран течен тор за външни растения. Това е специализиран комплексен тор с повишено съдържание на фосфор и калий, обогатен допълнително с микроелементите желязо и кобалт. Подхранвайки балконските цветя с торовете ЛАКТОФОЛ се постига обилен цъфтеж, красиви, трайни и ароматни цветове и подобрена устойчивост на променливите климатични условия.

Тор за КАКТУСИ и СУКУЛЕНТНИ растения - Концентриран течен тор за кактуси и сукуленти. Съдържа макро елементи и 15 вида микроелементи, които подпомагат успешния цъфтеж и плодоносене: по-често ще се радваме на нежните и с ярка украска цветове.

Тор за ЦИТРУСИ, МАНГО, АВОКАДО - Приложение:лимон, портокал, мандарина и други Начин на торене: чрез поливане с разтвор Приготвяне на разтвора: Една капачка се разтваря в 1,5 л вода и с разтвора се поливат 8-10 средно големи саксии. Резултати: по-ярка окраска по-добро задържане на плодовете по-голяма устойчивост на заболяванията балансирано хранене

Тор за Орхидеи РАСТЕЖ - Балансирана храна за енергичен растеж на орхидеи (азалии, рододендрони). Ползва се по време на вегетативната фаза. Високото съдържание на азот спомага за растежа на здрави корени и листна маса. Стимулира формиране на цветоноси.

Тор за Орхидеи ЦЪФТЕЖ - Балансирана храна за орхидеи (азалии, рододендрони) в цъфтеж. Високото съдържание на фосфор и калий спомага за по-обилен цъфтеж

Спрей за орхидеи - Освежаващ спрей за орхидеи. Подхранва листната маса и надземните корени. Допринася за цялостното здраве на растенията, правилен растеж и обилен цъфтеж.


Януари е времето, когато може да планувате това какво искате да имате във вашата градина или тераса през годината. Пазара изобилства от каталози на производители посредством ,които може да се ориентирате за даден сорт семена, време на засаждане на декоративна или културна растителност. Някои сортове цветя започват да се засаждат през януари. В една по-топла среда можете да засадите някои видове зеленчуци. Засадени на закрито билките стават големи и привлекателни поставени близо до един слънчев прозорец.

Засаждане на семена на едногодишни и многогодишни цветя
Внимателно четете инструкциите на опаковката на семената. Много е важно дали семената имат нужда от слънце за да покълнат или не. От това зависи и дали семената просто се посипват отгоре без да се покриват (при нужда от слънчева светлина) или се поставят на някаква дълбочина (без слънчева светлина). Най-общо може да се каже, че дребните семена на цветята (Петуния, Лобелия и др.) само се посипват върху субстрата, докато цветята с по-едри семена (Теменужка, Тунбергия, Газания и др.) се засяват на дълбочина, указана на опаковката. Семената, които се засяват на дълбочина след като ги положите в субстрата притиснете леко отгоре за да са обградени плътно с почва;

Размножаване на хризантеми от резници
Хризантеми, които са отглеждани в оранжерии се размножават чрез отделяне на резници. С отделяне на резници на практика подновяваме старото коренище.

Януари е изключително натоварен за градинарите, които произвеждат разсад. Още в началото на януари се подготвят за следващото производство оранжериите и парниците, като се почистват, дезинфекцират и изорават.

Пипер
Един от препоръчителните сортове пипер е Донат (Дакота) - хибрид, подходящ за отглеждане в полиетиленови и стъклени оранжерии. Сроковете за сеитба са 1-5 януари или 25 януари - 5 февруари.

Домати
От доматените сортове за оранжерийно производство е подходящ ранозрелия полудетерминантен хибрид Магнус F1, който се засява между 15-ти януари до 1-ви февруари.

Към 15 януари се засяват семената на пипера, зелето и карфиола. Преди засяването те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15-18 градуса, като предварително се почистват от прорасналите кълнове.

Билки
За да не се лишавате от свежи зеленчуци през зимните месеци, може да отгледате някои подправки в стаята. В саксия или сандъче засейте семена от магданоз, целина, копър, босилек или други подправки.
Много лесно ще имате пресни зелени пера от лук, необходимо е просто да поставите няколко глави стар лук в съд с вода. За няколко дни от луковиците ще израснат млади пера лук, които ще използвате в салати или ястия.