Articles - Thumbnails

През лятото градината се нуждае от много вода!
Август е горещ месец. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Цъфтят цветя, дървета и храсти, разстилат се зелени клони, зреят плодове и зеленчуци.

Цветята в градината

В случай, че не е валял обилен дъжд повече от седем дни, трябва да поливате и то така, че да осигурите влага на растенията за следващия седемдневен период. За да предпазите някои по-чувствителни видове растенията от гъбични заболявания, поливайте ги с лейка без решетка, като внимавате да не намокрите листата им.
В цветната градина цъфтят различни едногодишни и многогодишни видове. Радват с разнообразие от багри - рози, богородички, циния, тагетес, календула и още много други, но оставени без грижи бързо ще загубят чара си. Трябва да се поливат, да се поддържа почвата рохка и чиста от плевели. Към края на месеца е редно да се подготвят местата за засаждане на теменужки, маргаритки, незабравки и други.
Цъфтящите растения може да подхраните с Тор за цъфтящи растения.

Саксиините цветя

Намокрете една гъба с хладка вода и обирайте с нея прахта от листата на стайните растения от горната и от долната страна. Отваряйте редовно прозореца, стайните растения имат нужда от свеж въздух. От време на време, разрохквайте почвата в саксиите, за да може коренчето да диша. Поливайте ги ежедневно с вода, а ако много се затопли сутрин и вечер.

Добавяйте течен Тор за балконски цветя във водата. Едногодишните растения имат най-голяма нужда от допълнителни хранителни вещества.
Не забравяйте да поливате и висящите саксии. Те много бързо изсъхват. Друг вариант е да ги свалите и да ги оставите да се напоят в широк и дълбок съд.
Ако не искате да поливате с чешмяна вода, можете да съберете дъждовна вода, ако вали. Водата, която използвате за поливане, трябва да бъде с температура на въздуха. По-студена или по-топла е шок за растенията.
Ако ще отсъствате по-дълго време, приберете саксиите на сенчесто място. Това можете да направите и със стайните растения, които ще запазят по-свеж вид навън, по време на пътуването ви.
Когато лавандулата разцъфне напълно, отрежете клончета за сушене. Сложени в ленени торбички, сухите цветове ухаят страхотно.

Как да спасите засъхналите растения?

Ако през почивните дни не сте вкъщи, има опасност стайните и балконските растения да засъхнат поради липса на вода. След като се приберете и видите подобна ситуация, не се опитвайте да възстановите водното равновесие в саксиите с обикновена лейка - водата просто ще се стича към подложката на саксията, през големите пукнатини в почвата на растенията. Най-добре е веднага да потопите саксията в кофа с вода и да ги държите там, докато на повърхноста на водата спрат да излизат въздушни балончета. След това саксията трябва внимателно да се извади, да оставите водата да се отцеди и едва тогава може да я поставите на предишното й място. Така влагата в саксията ще е достатъчна за растението. Оттук нататък можете да поливате по обичайния начин.
Стеблата на саксийните растения, през лятото вероятно са надебелели значително. Затова трябва да разхлабите връзките, с които сте ги привързали към колчета, за да не се врязват в тъканите на растенията.
На огрените от слънцето южни балкони, корените на растенията в тъмните саксии лесно прегряват. В резултат на това активността им се понижава. Тогава може листата дори и при редовно поливане да започнат да вехнат. Покрийте саксиите със светла тъкан или ги поставете в просторни кашпи.
Използвайте Лактофол обогатител за стайни растения.

Зеленчукова градина

В зеленчуковата градина най-много грижи създава зреещата реколта. Все по-често трябва да се обират узрелите плодове и зеленчуци, особено доматите, краставиците, зеления пипер, патладжана, градинския фасул и бамята. Забавянето е за сметка на развитието на млади завръзи, които не могат да нарастнат и да узреят бързо, а това означава по-малко продукция и в повечето случаи с лошо качество. Към края на август ще настъпи и времето за първата сеитба на спанака.

Пазете краставиците от брашнестата мана.Това е една от най-често срещаните болести по краставицата. От нея страдат и пъпешите, както и други тиквени растения. Причинява се от гъбички. Болестта напада всички надземни части на растенията - листа, стъбла, плодове. Започва с поява по листата и стъблата на малки петна, покрити с брашнест налеп. Те се разрастват и обхващат целите листа и стъбла. Листата жълтеят, изсъхват и окапват, плодовете стават негодни за консумация. Развитието на брашнестата мана се благоприятства от висока влажност, така че поливайте редовно, но не заблатявайте.

Подхранвайте зеленчуците с подходящите за тях торове - тор за домати ЛАКТОФОЛ, Лактофол Гранулиран универсален тор.

Овощната градина

В овощната градина основна грижа е поливането. Водата ще се отрази добре на наедряването плодовете на късните сортове ябълки, круши и дюли. Младите дръвчета, чиято коренова система все още не е изградена, са особено чувствителни на засушаване. Полезно ще е и подхранването на ягодите с Лактофол гранулиран тор за дребноплодни храсти, придружено с напояване и окопаване. В края на август при тях започва залагането на цветни пъпки.

Резитбата на малините започва посред лято

Резитбите през август трябва да се правят през облачни дни или вечер. Това се прави, защото разреза изпарява много вода и растението може да придобие кафеникав вид и да изсъхне. Времето до средата на август все още е подходящо за размножаване на къпините от сортовете със стелещи се стъбла, чрез върхово вкореняване.

 

Поддържайте почвата рохка в лозето

 

Лятната обработка, трябва да е плитка - до 5-7 см дълбочина. Така се образува тънък рохкав сух пласт. Дълбокото разрохкване не е желателно, защото се губи повече влага.
Окопаването на лозето става още по-належащо, когато в резултат на засушаване се появят дълбоки пукнатини, доста често срещано при по-тежките почви. През тях се изпарява влага и от по-дълбоките почвени пластове. Окопаванията трябва да се прекратят щом зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите - да омекват.
Не пропускайте да почистите росните корени на новозасадените лозички. За целта се разравят почти до основата и всички корени, прокарали по средата и към горния край на подземното стъбло (пръчката) се изрязват, след което се заравят без да се оформя купчинка от рохка пръст. Подходящият момент е около средата на август.
Ще помогнете много на асмата да натрупа повече захари, ако премахнете листата под гроздовете и другите наоколо, които ги засенчват. Така слънцето ще прониква до зърната. Ще постигнете и по-добро проветрение, което е условие да не се развива сиво гниене.
Подхранете с Лактофол Гранулиран универсален тор. Полейте обилно.

Подправките

Подправките, които образуват семена като копър, анасон, кориандър, чубрица могат през август да бъдат събирани и сушени.

Засаждане на вечнозелени храсти

В края на август настъпват благоприятни условия, за засаждането на такива вечнозелени растения, като рододендрона, туята, тисът, лавровишната и др. До есента те трябва да успеят да се вкоренят и по този начин по-лесно да преживеят зимния период. Изкопайте яма с такъв размер, че в нея свободно да се разположат корените с пръста около тях. Нужно е преди това да разрохкате почвата на дъното на ямата. Поставете младото растение и запълнете дупката до края, с изкопаната преди това почва, като я смесите с Торфена смес за листно-декоративни растения. След като приключите със засаждането, полейте много добре растението.
Подхранете с Лактофол тор за иглолистни.

 

Плевете редовно

Прецъфтелите цветове откъснете, колкото може по-скоро. Така се увеличава шансът за втори цъфтеж.
Същото се отнася и за розите, още преди да са се образували шипките, изрежете цветовете. За да си възстановят бързо силите, торете розите с Тор за рози и градински цветя. Щом като цветовете прецъфтят, можете да подрежете клончето. Мястото на срязване определяте, като броите от разклонението до петото листо.

Тревната морава

Ако по време на отпуската моравата ви е израстнала много, трябва да я косите най-малко три пъти: първо на височина 10-12 см, след седмица - на 7-8 см, и след още седем дни - до 4-5 см.
Поливането на тревния килим е много важно през топлите месеци. Необходимо е да се коси редовно. Но не много ниско, защото има опасност тревата да изгори и да пожълтее. Торенето на тревата 2 пъти на всеки месец е важно, за да се постигне добър резултат използвайте Лактофол Комплексен тор за трева с дълготрайно действие. За да избегнете жълтите петна, торете през облачни дни и полейте обилно след това.

Какво да правим в градината през м. Юли
Винаги има, какво да се прави в градината, независимо дали става дума за кастрене, чистене или сеитба.
Лятото дойде.
Юли месец е един от най-топлите и сухи месеци, затова трябва да поливаме редовно. Сега е времето за поливане, торене и цялостна грижа за нашата градина.
Въпреки, че това изглежда на пръв поглед лесно, самото поливане може да се окаже малко по-трудно, особено ако сте далеч от вашата градина. В такива случаи е добре да помислите за капково напояване.
Но от друга страна не трябва да преполивате насажденията, тъй като това води до пресъхване, болести и загиване на растенията.
Ако почвата около растението стои подгизнала, образува се мъх, мухъл (плесен), най-вероятно градината е преполята и трябва да коригирате количеството вода.

Друг въпрос, на който трябва да обърнете внимание е подхранването. Правилното и навременно торене благоприятства доброто състояние на растенията по следните начини:
• Подобрява задържането на влага в почвата
• Регулира температурата на почвата
• Предпазва почвата от ерозия
• Намалява заболяванията
• Намалява растежа на плевелите
Разрохкайте почвата около растенията, така ще направите достъпа на кислород и вода по-лесен.
Разпръсквайте торовете по повърхността на почвата над корените.
ЛАКТОФОЛ е марка създадена в помощ на градинаря и през м. Юли ви предлага комплексно решение за подхранване на всички растения на двора.

СЕРИЯ ГРАНУЛИРАНИ ТОРОВЕ ЗА ВАШАТА ГРАДИНА
Гранулиран тор за РОЗИ и цъфтящи храсти – комплексна и специална грижа, която гарантира добро развитие на растенията и продължителен цъфтеж.
Гранулиран тор за ИГЛОЛИСТНИ и декоративни храсти –Допълнителният му елемент- магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения при трудни климатични условия и паразити.
Гранулиран тор за ДРЕБНИ плодове - Торът благоприятства растежа, цъфтежа, плододаването и образуването на захари и аромати.
Гранулиран тор за ДОМАТИ - Съдържа азот, фосфор и е с високо съдържание на калии за оптимално формиране на плодовете. Осигурява доброто развитие на растенията, особено в периода на плододаване.
Лактофол Гранулиран универсален тор – Възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добро развитие на градинските растения – плодни дръвчета, цъфтящи храсти, луковични цветя, зеленчуци, тревни площи и др.

Добра идея е да разстелете 3– 4 см. Торфен субстрат за разсади върху пръстта, който ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.

Ето и няколко съвета за всяко кътче от градината:

Цветната градина
В цветната градина всекидневните грижи за растенията нарастват. Всички цветя и декоративни храсти се нуждаят от често поливане, последвани от повърхностно разрохкване на почвата.
• Поливането в горещите юлски дни се извършва през ден или два.
• Цветните лехи трябва редовно да се почистват от прецъфтелите цветове, засъхващите листа и клони.
• През юли се засяват семената на някои есенни цветя за разсад като незебравки и теменужки и други.
• По това време много успешно се вкореняват резници от рози, приготвени от полувдървесинени леторасти. Вкореняват се и резници от седум, многогодишен флокс и други, но резниците трябва да представляват невдървесинени връхчета.
• Продължавайте да насочвате увивните растения.
• Разделете ириса сега, така че да има време да образува корени и цветни пъпки за следващата година, преди да настъпи по-студеното време.
• Премахнете мъртвите връхчета на розите. Когато почиствате розите, окастрете ги до 4 – 5тото листо, за да стимулирате избуяването на филизи.
• Наблюдавайте за плевели, преди те да получат шанс да освободят своите семена и да се разпространят из градината ви. Прочетете статията Ръководство за разпознаване на плевели.
• Следете за болести и вредители по цветята. Колкото по-рано откриете заразата, толкова вероятността за лечение е по-голяма.

Тук можете да гледате видеото ни за Екологична борба с листните въшки.

Зеленчуковата градина
• Грижете се за краставиците, ако има нужда продължавайте да ги увивате.
• Отстранявайте върховете на тикви и тиквички за насърчаване на разклоняването.
• Берете тиквичките, докато са млади. Редовното бране насърчава повече плодове.
• Берете боба редовно, за да не стане жилав. Оставянето на зрели шушулки на растението може да намали реколтата.
• Берете цвекло, грах, моркови, картофи, салати, марули и домати този месец.
• Наберете, изсушете и замразете билки за използване по-късно през годината.
• Проверете зелето за бели пеперуди под листата.
• Премахнете болните растения с цел предотвратяване от зараза на другите растения в близост до него.
• Плевете редовно.
• Подсилете зеленчуците с подходящ тор.

Овощната градина
• Пазете всички развиващи се плодове от птици и катерици, чрез поставяне на предпазни мрежи около растения.
• Лимоните и други цитрусови плодови дървчета наторявайте през цялото лято със специализиран Лактофол тор за Цитруси, манго и авокадо .
• Малините и ягодите са растения с плитка коренова система, така че ги поливайте обилно в топло и сухо време. Наторявайте ги с Лактофол гранулиран тор за дребни плодове.

Тревните площи
• Подхранвайте тревата с Лактофол Комплексен тор за трева за здравословен растеж. Прочетете статията Лятна грижа за тревния килим.
• Поливайте редовно тревата по време на горещото време, особено наскоро засятата трева, за да не се допуска новите тревни площи да изсъхнат.
• Ако времето е продължително сухо, оставете тревата по-висока, за да се намали стреса върху нея. Редувайте подхранване с Комплексен тор за трева с дълготрайно действие и Обогатител за трева.
• Всяко наторяване на тревата увеличава нейната плътност и наситен цвят.
• Косете тревата всеки път в различна посока, така че да не се наведе трайно само на една страна.
• Отбележете си плюсовете и минусите на организацията ви в градината по това време на годината, за да ви напомня за всички промени, които трябва да се направят за следващата година.

Лятото е пред нас и много растения са в средата на цъфтежа, други произвеждат първите си малки цветя и нещата, които трябва да се правят в градината се увеличават.

В дома си
На първо място от нещата, които трябва да направите, за да се грижите по-добре за растенията у дома, трябва да поставите:

Поливане . Температурите започват да се повишават и растенията се нуждаят от повече вода. Никога не позволявайте субстратът да изсъхне напълно, но избягвайте образуването на опасни стагнации, които могат да доведат до гниене на корените. Преместете внимателно земята в саксиите, за да улесните усвояването на водата от напояването и да позволите на корените да дишат по-добре. Операция също полезна за предотвратяване образуването на корички, където паразитите могат да гнездят. Избягвайте да поставяте саксиите с стайни растения в райони, подложени на течение: дори ако сезонът вече е напреднал, тези растения се влияят негативно от промените в температурата. Никога не използвайте студена вода за поливане.
Пресаждане на растения, които са станали твърде големи и редовно торене на всички останали растения. Не забравяйте, че интервенциите, които трябва да се правят за цъфтящи растения, са по-чести, на всеки 10/15 дни. За останалите видове е достатъчно едно торене на месец.
Почистете внимателно листата на всички растения , за да премахнете праха и да не благоприятствате атаката на паразити. Растенията с големи листа трябва да се почистват по-точно, винаги с естествени продукти, също така защото сега светлината, която филтрира през прозорците, е по-голяма и всяко растение може да я абсорбира по-добре. Елиминирането на патината, която може да се образува върху листата, помага на растението в нормалния процес на фотосинтеза.
За орхидеите се прилага същата реч, произнесена за месец април. Продължавайте да ги храните и ... скоро ще ви изненадат.

Орхидеите са скъпоценни бижута за вашия дом

На балкона
Бъди много внимателен! През май започва да става горещо и ...

Поливайте всички растения често. Това е най-важният период на растеж. Честото и редовно поливане, като се избягва намесата през най-горещите часове на деня, може да изтласка все още нецъфтящите растения към обилен цъфтеж и тези, които вече цъфтят, да запазят сегашното си състояние. Водата в чинийката? Да, но не за всички видове.
Оплодете всички цъфтящи растения и поставете колове за тези, които са склонни да растат по-високи. Те ще имат възможността да се покажат в целия си блясък, без опасност от счупване.
Проверявайте много внимателно всяко растение: през май атаките на вредители започват да стават все по-чести и е важно незабавно да се намесите със специфични продукти, за да избегнете най-лошото.

В градината

 

В тревата се нуждае от много внимание. Нарежете го често и се отървете от плевелите. Към края на месеца го оплодете отново, за да го укрепите преди пристигането на горещото лято. За този период е посочена вентилационна работа.
Ако все още не сте почистили езерцето , побързайте! Можете да се спасите в крайности.
Поставете колове и връзки върху по-големи растения и оплодете цъфтящите растения.
Нарежете стъблата с изсъхнали цветя и премахнете сухите части на растенията, които вече са дали толкова много през пролетния период. Почистването на цветни лехи и единично отглеждани екземпляри трябва да бъде постоянно до края на лятото.
Проверявайте внимателно розите си : листни въшки и брашнеста мана могат да ги повредят.

Най-късно през май, всичко започва да цъфти и все по-слънчевите и топли дни ни теглят навън. Но разбира се, в градината има още какво да се прави, например отстраняване на плевели и зловредни растения. По-долу можете да намерите някои съвети и трикове за месец май:

По време на пролетното садене не забравяйте, че все още може да има по някоя студена нощ.  Обичаят гласи, че пролетното време става постоянно меко само след като мине „Студената София” (15-ти май). Това вече не е вярно в метеорологичен смисъл, но Май все още може да ни изненада със студове. Поради тази причина повечето летни цветя и чувствителни на топлина зеленчуци, като например доматите, се изнасят навън едва към края на май.

За да подготвите почвата за доматите, можете да наторите с рогов тор. В пръстта се поставят също и колчета за доматите. Когато разсадите са подготвени, засадете доматите дълбоко и леко под наклон към най-ниския филиз с листо. Това позволява на стъблото да образува допълнителни корени.

За защитаването на младите растения от студа са подходящи специални плаки с дупки или прорези и власинки, защото им позволяват да дишат. Защитата от студа се захваща към ръбовете на лехите с камъни или дъски и се премахва през деня или за поливане.

През април и май изложените площи почва не бива да се покриват с мулч. Откритите почви могат да се затоплят по-добре през деня и отделят тази топлина във въздуха през нощта. Ако през нощта се образува слана, това може да защити лехите от щетите, нанесени от нея.

Май е идеалното време за разреждането на нагъсто посадени растения. За да постигнете това, излишните слаби растения внимателно се отстраняват, като дърпате горната част на корените им. Останалите се обграждат с почва и се натискат нежно. Ако засадените растения са много нагъсто, препоръчваме да ги разреждате на няколко етапа и винаги да изваждате най-слабите растения.

Когато вече не се очаква повече скреж, можете да изнесете навън саксийните растения и тези за балкона, заедно с едногодишните растения. Не забравяйте да поливате растенията редовно и да ги наторявате, ако е необходимо.

 

 

През месец март настъпва пролетта и цялата природа се пробужда, това важи и за растенията на закрито. Денят нараства и стайните растения започват да получават повече светлина и топлина, затова трябва да се поливат по-често. Периодът е подходящ и подхранването на растенията с минерални торове, както и за пресаждането им в по-големи саксии със свежа почва.

Младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази, в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

 

В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

В началото на пролетта Коледната звезда постепенно губи красивите си яркочервени листа, за да и се радвате през зимните празници преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почва и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

7 билки, които да отглеждаме на балкона
През март фуксията(обичката) излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, хибискуса, олеандъра, фикуса, колеуса и мушкатата.