Articles - Thumbnails

През месец март настъпва пролетта и цялата природа се пробужда, това важи и за растенията на закрито. Денят нараства и стайните растения започват да получават повече светлина и топлина, затова трябва да се поливат по-често. Периодът е подходящ и подхранването на растенията с минерални торове, както и за пресаждането им в по-големи саксии със свежа почва.

Младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази, в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

 

В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

В началото на пролетта Коледната звезда постепенно губи красивите си яркочервени листа, за да и се радвате през зимните празници преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почва и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

7 билки, които да отглеждаме на балкона
През март фуксията(обичката) излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, хибискуса, олеандъра, фикуса, колеуса и мушкатата.

С настъпването на март денят нараства и стайните растения получават повече светлина и топлина. Започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях – увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове. Пролетта е най-доброто време за пресаждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Повечето от читатeлите ни добре познават тази практика, затова тук само ще отбележим, че младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

Ето и няколко съвета:

За кактусите:
В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

През март пресадете саксийните растения.
Коледната звезда:
Коледната звезда в началото на пролетта вече започва да “погрознява“. Няма ги ярките червени листа, които постепенно окапват, а зелените пожълтяват. За растението настъпва краткотраен период на покой. Щом се появят описаните по-горе признаци, преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почава и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

За фуксията (Обичката):
През март фуксията излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

Самата грижа по отгелждането на орхидеите не е толкова сложна.Достатъчно е да се знае жизненият цикъл по всяко време на годината.Още по-добре ,запишете го.
ДЕКЕМВРИ
Има орхидеи,които цъфтят през този месец от годината.За да бъдат цветята големи издрави ,растението се нуждае от светлина-12часова дневна светлина .Одвен светлина трябва да получат и минимум тор,поливането става рядко -веднъж на 10дни .,пръскането на листата също е от значение.
ЯНУАРИ
Повечето от орхидеите спят ,тогава не се нуждаят от по горе описаните тор,поливка ,осветление и т.н.Пръскането обаче зависи от температурата на помещението ,колкото е по висока температурата толкова по-често е пръскането
на листата и то предимно следобед.Нощната температура за топлолюбивите орхидеи не трябва да пада под 18градуса,а за студоустойчивите растения -под 8 градуса.
ФЕВРУАРИ
В последният месец на зимата някои орхидеи започват да цъфтят.Увеличава се дневната светлина,напояванатето и торенето.Проветряванена на помещението/един от основните компоненти на добрата грижа,но и предотвратяването на гъбични и бактериални заболявания/.Месецът е добър за засаждане ,когато саксията е отесняла на растението.


ТРЕВНИ ПЛОЩИ
Почиствайте тревните площи внимателно с гребло. Има много паднали пръчици, иглови клонки, останала есенна шума. Съберете всичко и минете още един път с гребло. Така ще помогнете на тревата да се изчисти.
Март е подходящ месец за плевене на тревните площи от нежелани треви. Влагата в почвата благоприятства по-лесното изваждане на плевела.
Важно мероприятие е и вертикулерането на тревостоя, известно като аериране. Аератора представлява гребло със зъби във формата на ножове. С него се изваждат мъртвите растителни части, набраздява се почвата, което подобрява въздушния режим.
Разхвърляйте равномерно комбиниран тор /NPK/ с норма 30-40kg. като разпределите върху всички тревни и озеленени площи.
Март месец е и времето за изваждане на косачката. За да я приведем в "топ форма" е нужно следното: силно изхабените ножове ги точим или ги заменяме основно; сменяме маслото на бензиновата косачка и подновяваме въздушните филтри; подвижните части като лагери и лостове ги смазваме; със спрей против корозия изпръскваме неподвижните части. Проверете внимателно кабела.

ЦВЕТНА ЛЕХА
Вече цъфтят ранните луковични цветя - кокиче, крокус, нарцис, лале, див зюмбюл.
Радват ни и с цветове игликата Primula acaulis, и компактната Pulmonaria.
Здравеца Geranium се почиства от кафявите миналогодишни листенца, а прорасналите растения се съкращават.
През март времето е подходящо за изсяване семената на невен.
При Хортензията Hydrangea се прилага лека санитарна резитба. Отстраняват се счупените и сгъстяващи клонки.При по-стари храсти, се отрязват до дъно по-дебели клони. Така храста се подмладява.
Многогодишните растения, цъфтящи през лятото или есента се разделят пролетно време. Тези многогодишни, които цъфтят пролетните месеци, се разделят късна есен или преди раззеленяването им. Основен помощник е градинската вила. С нея се разрохква почвата около растението. Често разделяме коренищата на ръка, но ако са по-големи пак ни помага градинската вила. Разделените части трябва да са най-малко колкото длан. Най-външната страна на туфата е най-жизненоспособна. Оголената средна част от растението може да изхвърлите в компостера. Изрязват се всички счупени, изгнили или болни корени. Разделените части се засаждат на същата дълбочина , както преди.

ЯГОДОПЛОДНИ КУЛТУРИ
При ягодите се почистват и събират миналогодишните листа. Поставя се слама около растенията.
Растенията, които сте зазимили есента, е време да ги освободите, да развържете короните. От средата на март, времето е благоприятно за създаване на ягодови насаждения.

Резитбата при "Кралицата на цветята" - РОЗАТА е важна, като помага да са красиви и цъфтящи през цялата вегетация.
Най-важната и силна резитба е през периода март-април.Така определяме дължината на клонките и големината на храста. Пролетната резитба се казва и санитарна, като при нея се премахват всички загнили, преплетени, счупени и измръзнали клонки.
Розите разделяме условно на 4 любителски групи: Чаено-хибридни, увивни и катерливи , щамбови и каскадни, храстовидни и мини рози.
При чаено-хибридните рози, се съкращават всички изпочупени, преплетени и растящи навътре клонки. Запазваме 4-5 силни, здрави и дебели основни клона. Основните клони съкращаваме като оставяме 5-7пъпки от основата на почвата. Отреза се прави над външна пъпка. Така след израстване ще имаме добре оформен розов храст.
При увивните и катерливи рози, резитбата през първите 3 години е слаба. Важно е през периода да се оформят основните стебла, които се закрепват за конструкцията. Все пак се прави прореждане на заплетените клонки и съкращаване леко на върховете. При сортовете цъфтящи еднократно на пролет не се прави резитба. Цъфтящите няколко пъти през сезона катерливи храсти се подрязват по-силно. Прави се и прореждане на целият храст, като се изрязва до основа някои от по-старите клони. Това спомага за поддържане на по-млад храст, от там и повече цвят.
При щамбовите и каскадни рози, целта при резитбата е запазване форма на короната. Клонките се съкращават от 3-5 та пъпка, като се прави и лека санитарна резитба.
При храстовидните и мини рози се премахват всички счупени, сгъстяващи, измръзнали клонки. Отреза се прави до здрава сърцевина.За дооформяне на храста се премахват и странично израстналите по-стари клона.

ЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ И ДЪРВЕТА В ГРАДИНАТА ПРЕЗ МАРТ
Дрянът Cornus mas е един от най-ранните овощни видове, изпълващ градината с цветове. Той предвещава идването на пролетта. Короната на дряна се формира свободно . Отстраняват се само клонките растящи навътре в короната. При застарели видове, се прилага подмладяваща резитба.
Цвят Cornus mas

 

 

 

 

Форзицията или "златен дъжд", Forsythia spp. е наи-често храст или ниско дръвче , оформено като топка. Форзицията е символът на очакването – дали на горещото лято, за което напомнят нейните изгарящи жълти багри, на любовта и щастието, или на нещо лично? Но чувството да очакваш нещо хубаво е прекрасно! Понеже форзицията е ранноцъфтяща,не се прави ранна пролетна резитба. Прочистване се прави преди отваряне на пъпките. Премахват се само счупените и поизмръзнали клонки. Основна резитба се прилага веднага след прецъфтяване на храста.
Миризлив нокът е също силноароматен, раннопролетен храст,
Леската  
Върба
Бадем 
Обикновена джанка 

ЗАСАЖДАНЕ НА ЖИВ ПЛЕТ
Месеците март и април са най-подходящи за създаването на жив плет. Икономически по-изгодно е купуването на растенията на гол корен. Повечето листопадни храсти могат да се закупят така. В контейнер или коренова бала, могат да се закупят видове като туя, тис, лавровишня, рододендрон, магнолия. По този начин по отношение на засаждане спрямо кореновата система, растенията могат да се засаждат целогодишно (освен при отрицателни температури). При избора си на растения, може да подредите цъфтящи храсти, червенолистни, нелистопадни, златни и други видове храсти. Ако заложите само на зелен вариант, то избирате между туя, лавровишня, лигуструм. Предпочетете ли цъфтящи храсти, избора е голям: форзиция, японска дюла, люляк, жълта керия. Интересни са и два сорта върба с различна окраска на кората - с червена и жълта кора. В ниските плетове цветни петна се получават от червенолистния берберис.
За да разположим растенията в права линия, опъваме въже.Изкопаваме рова, като дълбочината зависи от големината на растението. Поставяме растенията на еднакво разстояние едно от друго - при ниски плетове 3-4бр./лин.м., и при високи плетове - 2-3бр./лин.м. Запълнете изкопа, утъпчете с крак и полейте обилно. Подрежете по-силно отгоре, като и изравните клонките. Така ще стимулирате растението да се разклони. За да намалите развитието на плевели, насипете 5см. слой от кора около новозасадените растения. Така и ще намалите транспирацията.

ПЛОДОВАТА ГРАДИНА ПРЕЗ МАРТ
Плодните дръвчета, закупени на гол корен, могат да се засаждат до средата на април. След това засаждайте само контейнерно отглеждани плодни дръвчета. Препоръчваме пролетно засаждане на праскова, нектарина, дюля, киви, лоза, малини и орех.
Примамете птички във вашата градина. Те са добро решение за борба с листните въшки. Окачете къщички за птици на високите дървета. Преди да е почнал петиода за мътенето, някоя двойка птички ще се приютят във ващите къщички,в които да отгледат малките си.
ОРАНЖЕРИЯ И ПАРНИК

Температурите през март са сравнително ниски. Поливайте само при слънчево време, а при необходимост и проветрявайте. При слънчеви дни оставяйте отворена вратата през деня.
Ако сте "опаковали" с фолио за защита от зимните студове оранжерията, то е време да я съблечете. Използвайте облачните дни, за да могат растенията да свикнат постепенно с увеличеният приток на слънце.

РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
Проверете всички препарати за растителна защита. Не използвайте препарати с изминал срок на годност. Заменете изхвърлените количества с нови. Важно е при необходимост да разполагаме с
нужното количество.

Многочислените видове мушкато се славят с непретенциозност и ярко цъфтене. При скромните изисквания към почвата, поливането и температурата, основен елемент от грижите за мушкатото за пищно цъфтене става подрязването. Ако това бъде пренебрегнато, то съвсем скоро количеството съцветия ще се намали видимо, подрастъците ще се издължат и ще останат голи, самият цвят ще стане безформен и непривлекателен.

Защо трябва мушкатото да се подрязва?

1. За да се предизвикат появата на странични подрастъци и за да се образуват нови зачатъци на цветове;
2. Да се придаде на растението компактна и равномерна форма;
3. За да стане цъфтенето по – пищно, продължително и стабилно;
4. За да се получи качествен материал за разсаждане на любимия сорт.


Техника на подрязването на мушкатото за богато цъфтене.
Как да подрежем мушкатото, че да цъфти добре? Цъфтенето и доброто състояние на растението първостепенно зависи от качеството на изпълнението на подрязването. Затова е необходимо отделянето на излишните или засъхналите стъбла да става с остър и дезинфекциран инструмент:
– Най-добре е за тази цел да се използва бръснач, а ако няма такъв ще свърши работа и канцеларски или тънък кухненски нож.
– Ножица не бива да се използва, защото тя прищипва летораслите и нарушава тъканта на мястото на срязването.

Срязването се изпълнява над листен възел обърнат към външната страна на храста. В този случай появяващите се леторасли няма да си пречат един на друг и няма да създадат излишна гъстота на короната.

За отделянето на младо стъбло може да се мине и без градински инструмент. Прищипването се прави със сухи и чисти пръсти, като се стараем да не дърпаме клонката или да не нарушим нейния повърхностен слой.

За избягване на загниване или поражение от вредители мястото на срязването се посипва с раздробен активен или обикновен въглен. В домашни условия при подрязването на мушкато през пролетта и след цъфтене е удобно да се използва прах от природния антисептик- канела.

След подрязването на мушкатото може да го наторим с тор съдържащ азот. Това ще ускори образуването на зелени леторасли.


подрязване на мушкато за цъфтенеКак да подрежем мушкатото през есента?
Когато завърши образуването на нови цветни пъпки, а съществуващите цветове постепенно увяхват, идва времето на есенно подрязване на мушкатото. Пред тази процедура се поставя за цел не само да се оформи хубав храст, но и да се оздрави растението.

В началото се отделят всички повехнали цветове, повредени или засъхнали стъбла и листа. Това ще даде възможност да се облекчи последващата работа, както и да се даде възможност да се спестят сили на растението, когато започне активното израстване на нови клонки. След визуален преглед на мушкатото за пищно цъфтене се подрязват и съкращават издължените стъбла, слабите и оголени клонки развалящи външния вид на храста. При подбора на мястото на срязване е важно да се помни, че разклонения се образуват от спящите пъпки на възлите поради което е ненужно да се оставят дълги междувъзелни участъци.


През есента излизащите в покой растения се подрязват приблизително на една трета. Не бива да се страхувате от такова дълбоко подрязване на мушкатото. Зимата при добро осветление и спазване на условията за отглеждане на растението то ще компенсира и ще образува нови здрави прорастъци. При храстовите мушката за по-добро разклоняване на летораслите, те се прищипват след всяка четвърта пъпка. Процесът на подрязване и прищипване на мушкатото е безболезнен за растението чак до декември. След това растението се оставя в покой. Мушкатото е най-уязвимо в най-тъмните дни на годината, то расте по-лошо, всички външни въздействия се възприемат като стрес.