Articles - Thumbnails

Стайната градина през Март

За пресаждане на стайни растения през април трябва още през март да подготвите подходящата пръст за всеки вид.
До времето на нейното използване трябва да я съхранявате на място, където може да възприеме стайна температура. За да не изсъхне много, покрийте саксиите с пласт около 5 см добре прегорял оборски тор, като преди това го навлажните добре. За претенциите на отделните цветя към пръстта вижте указанията на съответните места.

От средата на март всички здрави стайни растения преди пресаждането им трябва да започнат да получават хранителни вещества чрез торене с комбинирани торове.
Торенето се прави веднъж седмично. Трябва да се торят само растенията, чиито саксии са обхванати добре от кореновата система. Хранителните разтвори трябва да бъдат 1-процентови, т.е. на 1 л. вода 1 г. комбиниран минерален тор. Важно е водата да има поне температура на стаята.

Прецъфтелите азалии и камелии не трябва да занемарявате, ако желаете пак да цъфнат следващата година.
Най-важното за тях е: светло, на хладно масто за съхраняването им, редовно поливане и веднъж седмично подхранване с хранителни разтвори. Хранителните разтвори приготвяйте, както е описано в предишния съвет.
За презимувалите в избата агаве, юка, еунимус, олеандри и други от същия вид през март започва редовното торене и поливане.

Стайната градина – Март.
Стайната градина през Март. Преди поливането трябва да разкопаете повърхността на пръстта, като внимавате да не повредите корените. Най-добре е да махнете разрохкания пласт и да го замените с хубава, богата на хумус и хранителни вещества пръст. През последните мартенски дни започнете и торенето. Растенията, които са засадени в големи бурета, получават сух тор. Поръсете го преди да нанесете новия пласт от пръст. С торенето обаче не бива да се прекалява. На 1 кв метър повърхност пръст в бурето са достатъчни 10 г тор. По-малките буренца или саксии трябва да поливате с хранителен разтвор, както е описано в по-предишния съвет.

Изброените растения (агаве, юка и т.п.) трябва да почистите основно и да изследвате за вредители и болести.
Всички сухи клончета и заболели листа трябва да бъдат отрязани, събрани и изгорени. По такъв начин най-лесно ще бъдат унищожени евентуални полепналите вредители и причинители на болести. При еунимуса трябва преди всичко да се следи за мана, която напада много често тези растения. Пръскането със серни препарати или напрашването със сяра на прах са най-добрите средства срещу маната.
Онези стайни растения, които през зимата са станали много дълги, като традесканция, мирти, стайни липи и други висящи видове, трябва през март да бъдат скъсени.
За да могат новите филизи да останат къси, е нужно светло място, както и (без традисканцията) хладно помещение. Подрязването трябва да направите сега, за да не съвпада с пресаждането в друга саксия, което би било двойно изпитание за растението.

Стайната градина – Март.
Ако искате да продължите да отглеждате своята циклама, можете да постъпите по следния начин:
След прецътяването при всички случаи трябва веднъж да я полеете нормално. След това най-доброто за цикламата е да я поставите на хладно и светло място. Когато растението чрез пожълтяване на листата покаже, че иска да почива, намалете поливането. Това обаче не трябва да става изведнъж. Едва след като умрат всички листа, спрете напълно поливането. Ако след прецъфтяването листата останат зелени и здрави, не спирайте поливането.

При кактусите с увеличаването на светлината започва избиването на издънки, така че ще трябва отново да започнете да ги поливате.
На първо време, обаче, поливането трябва да бъде много пестеливо. Нормалното поливане започва едва тогава, когато чрез новите си издънки растенията покажат, че имат нужда от повече вода. За да могат да развият естествената си форма, кактусите трябва да заемат най-светлото място на прозореца.

Мимозата е толкова интересна, че си заслужава да си я отглеждате от семена.
За нейното засяване трябва да вземете малки саксийки с диаметър 9 сантиметра. Пръстта може да бъде песъчлива листовка или ливадна почва. Във всяка саксийка сложете по 5 семенца на дълбочина 1 см в пръстта. Мястото, където ще поставите саксиите, трябва да бъде светло и да има средна температура 18оС. След поникването на семената се оставят само по три растения в саксийка.

Градината се събужда…Зеленина и цветя разливат пролетно настроение

Как да се грижим за градината през март

Дребните храстчета се подрязват силно. За големите храсти се знае, че трябва редовно да се формират, малките обаче често са пренебрегвани. Резитбата е много важна за добрия цъфтеж затова скъсете с 10 до 20 см. цъфтящата потентила (Potentilla fruticosa), а калуната (Calluna vulgaris) ежегодно подкастряйте с около една трета. Такава стъпка се предприема и за лятно цъфтящата спирея (Spiraea-Bumalda-Hybriden). Пролетно цъфтящата спирея трябва да се подреже след цъфтежа през април. Лавандулата израства още по-силно след резитба. През зимата изрежете до здраво измръзналите или изсъхнали клонки на кариоптериса (Caryopteris),перовския (Perovskia) и калифорнийски люляк (Ceanothus).

Който иска да се наслади на синята тинтява (Gentiana) не само в планината, но и в градината си има удобен случай за това. Сега е времето за засаждане на всички сортове тинтява. Най-доброто място за тях са наторените лехи. Може да ги засеете в комбинация и други цветя, които заедно влизат в състава на така наречената японска цъфтяща поляна.

Нежната теменужка с прекрасен аромат

Теменужката (Viola odorata) е дребна, но има силен аромат. Между 19 и 20 век тя е била модна като рязан цвят. Разработеният през 1930 г. сорт „Donau“ много прилича на тази историческа теменужка. Тя има много големи тъмновиолетови цветове и много силен сладък аромат. Нейните дълги дръжки предизвикват човек да ги откъсне. „Donau“ се отглежда лесно, стига да не е много топло мястото. Ароматните теменужки обичат студени, проветриви места на шарена сянка. Дребните теменужки могат да станат компания на благородните рози, като се превърнат в килим под тях. Почвата трябва да бъде рохкава и подхранена.

Розите се събуждат

Розите могат да влязат в градината не само през есента, но и през пролетта. Ако ги засадите през март, ще цъфнат след 2 седмици. Розите обичат рохкава, богата на хумус и органични вещества почва, която е обогатена с въздух. Не трябва обаче да е нито много песъчлива, нито много глинеста. Колкото е по-неподходяща почвата, толкова дупката трябва да е по-голяма, за да можете да поставите повече допълнителни подобрители: смесете компост с пясък и глинеста почва в три равни части. В дупката трябва да има място удобно да легнат корените. Чувствителните места на облагородените рози се поставят на 5 см.в земята. Необлагородените рози или тези в саксии се поставят така че корените на храста да се покрият, но основата на клонките да остане свободна. Не внасяйте минерални торове, защото ще им навредят.

Време….да засеете летния разсад

В това време трябва да засявате дребносеменните култури: агератум, лобелия, кученце, петуния, ароматен тютюн, доротеантус и др. Всички тези видове, могат да се засаждат заедно и поотделно. При посяването на семената не се покриват с почва. За удобство не е лошо към почвата да прибавите тънък слой от дребен пясък или перлит, а за по-равномерни посеви, можете да смесите семената с пясък. Сандъчетата с посевите непременно трябва да покриете със стъкло или фолио и често се опръскват с пулверизатор, като не се допуска изсъхването на семената и горния слой на почвата. Следете внимателно поникналите семена, при недостатъчно светлина, те могат много бързо да израстат и да се прекършат.

Не забравяйте да поливате!

Редовното поливане на хвойновите и вечнозелените листни растения, ако не са затрупани със сняг, трябва да се прави и през зимата, тъй като в хладното време влагата се изпарява чрез листата. Когато няма дълго време поливки или почвата замръзне, постъпването на вода в растенията прекъсва. Затова в дните, когато не е студено, поливайте растенията с хладка, в никакъв случай с топла вода, за да не повредите корените.

Стаи и балкон

Големите тераси под покрива и балконите са често заети с големи сандъци с растения. Как да ги засадим, за да са по-трайни? Първо напълнете 1/3 от съда с едър чакъл. Така през сухо време ще се осигурява влага. Отгоре се поставя тънка лента. Тя предотвратява смесването на чакъла с почвените частици. Почвата отгоре не трябва да се сплесква и да е рохкава. Най-добре вземете специална почва за външно или вътрешно озеленяване. Издръжливи на сушата растения, които понасят студа са: перовския, спирея, очеболец, цитизус, пираканта, ерика, бор.

Луковичните цветя в саксия

Каната, далията или гладиолите са цветя, които ни радват с красотата си през лятото. Сега е времето, в което да ги засадите. През зимата луковиците или грудките се поставят в помещения, където няма опасност от замръзване. За да цъфпрез нат лятото, каната и компания трябва да се засадят в края на февруари-началото на март в саксии с прясна почва. Поставете грудките така, че когато ги покриете с почва, слоят отгоре да е толкова дебел, колкото са високи грудките. В началото леко напоявайте. След като се появят първите листа, увеличете водата. През май торете всяка седмица и изнесете навън. Преди това торът в почвата е достатъчен.

Засейте лавандулата

Красотата на лавандулата е не само в цветовете й, но и в нежния аромат на светлозелените й листа. Който иска през тази година да има лавандула в градината си, в края на март трябва да я посее в сандъче на прозореца си.

Съвет: Особено здрави и силни растат сортовете ,,Avenue‘‘,,, Anok‘‘ или ,,Papillon‘‘ ,от които може да се сравните и с разсад. Този вид лавандула обича местата, огряни от слънцето и песъчливите почви и така ще израсте до 50 см.височина.

Как да се грижим за пролетните цветя?

След като прецъфтят лалетата и зюмбюлита, не трябва веднага да се изкопават луковиците им. Това се прави след като увехнат всичките им листа. Идеални за съхранение са хладните мазета или килери. На тяхно място може да засадите лятно цъфтящите цветя както и теменужка, тагетис, копривка или направо микс от цветя, който да ви радва през целия сезон без да изисква особени грижи. Те ще покрият дупките, които повехналите луковични растения са отворили. При растенията, чиито листа все още не са повехнали и до есента изграждат запасите си от енергия и вещества, можете да приложите едно друго решение: поставете съдовете в градината в открита почва. Това може да сторите с игликата. Ако искате да използвате саксиите на цъфтящите през лятото растения, вземете устойчиви на студ видове и ги поставете в градината. Времето през март е благоприятно за това

Често през този месец повишаването на средните температурите над 7°C провокира прибързано развитие при някой по-раните овощни и декоративни дървета и храсти, както и при редица многогодишни зеленчукови и декоративни растения. През февруари не е рядко редуването на топли „ пролетни” и студени „зимни” дни, което може да е опасно за много градински растения. Екстремно ниски температури през този месец се случват относително по-рядко.
Общи съвети за градината:

Може да се започне с обработката на почвата в декоративната и зеленчуковата градина, тъй като в двора обикновено не се прави есенна обработка, сега се дава и основното торене от минерални и органични торове.
През този месец се правят повечето нови конструктивни елементи в градината, като: пътеки, подпорни стени, цветарници, водни площи и алпинеуми.
Направата и зареждането на парник с биотопливо (растителни остатъци и неугнил оборски тор) е най-добрата и евтина възможност, за тези които желаят рано производство на разсади и пролетни зеленчуци, а не разполагат с оранжерия.
При положение, че почвата не е замръзнала в дълбочина всички ремонти на напоителната система и подземната инфраструктура в градината трябва да се правят сега, за да може през март (април) да се засее нова трева на разкопаните участъци.
В края на месеца резниците от овощните и декоративни видове трябва да се заложат за вкореняване, най-добре това да става в полиетиленови тунели или в лехи на открито.
Проверете градинките инструменти, които ще са ви нужни за следващият сезон, ремонтирайте счупените или купете нови, за да ви бъдат под ръка, когато ви потрябват.
Пребоядисването и ремонта на градинското обзавеждане е от голямо значение, когато то е дървеното.
При преовлажняване или заблатяване на отделни участъци от градината трябва да се направят дренажни комини. По квадратна схема при разстояние 1 Х 1 м. ( при големи площи може и на по-рядко) се копаят дупки до порьозният подорен слой. В основата на дупките се насипва чакъл и едър пясък, след което те се засипват.
От изрязаните при зимните резитби клонки се правят колчетата и подпорките, които ще са ни нужни в градината през следващата година.
Извършват се повечето зимни пръскания за борба с болестите и неприятелите по овощните, зеленчуковите и декоративните видове. За провеждането им трябва да са на лице температури над +5 : +10 0С (в зависимост от използваните препарати) и скорост на вятъра под 3м. в секунда.
Грижи за декоративните растения в градината:

 

През този месец се засяват семената за отглеждане на разсад от повечето едногодишни градински цветя. При наличие на топъл парник или домашна оранжерия това може да стане в началото на месеца, а при липса на такива условия към края.

При затоплянето на времето се премахва мулчът, предпазващ многогодишните и луковичните цветя от замръзване.
Можете да се извърши директна сеитба при някой едногодишни видове не понасящи присаждане, различни макове, ешолция, и някой други бързо развиващи се цветя.

Извършва се зимната резитба на широколистните живи плетове.

Извършва се резитба за формиране на короната при бързо растящите широколистни дървета (върби, американски ясен, сребърен и ясенолистен явор, черница и др.).
Възрастните дървета в декоративната градина се нуждаят от премахване на сухите клони (които оставени на тях ще падат на части през цялото лято като замърсяват площите), както и извършване на санитарни и прореждащи резитби, там където това се налага.

Често през този месец се правят резитби на цъфтящите пролетни храсти, което е погрешно. През зимата се извършват резитби само на малка група видове (виж януари). Всички пролетно цъфтящи храсти ( форзиция, жасмин, люляк, майски сняг, филаделфус, дойция, тамарикс, японска дюля и др.) се подрязват след цъфтежа.
При затопляне на времето прегледайте засадените през есента пролетни цветя, ако са изтеглени от студът трябва добре да ги претъпчем, за да уплътним почвата около корените им.

В края на месеца можете да изнесете много от саксийни цветя на остъкленият балкон, където можете да ги подготвите за изнасяне на открито.
През втората половина от месеца започва най-благоприятният сезон за размножаване на стайните цветя, който продължава чек до края на юли.
Грижи за овощните дървета и храсти:

 

Извършват се резитби при ягодоплодните храсти (френско и цариградско грозде, малини, къпини, храстовидни боровинки и др.).
След като премине опасността от измръзване на цветните пъпки и летораслите при лозата (за десертните сортове температури под -16 0С, а при винените -18 0С) може да започне резитбите при асмите и отглежданите незагрибно лози.

При резитбата на лозите трябва да оставяте само чепове с 2 добре развити очи, стрелки с до 6 добре развити очи и плодни пръчки с 8 – 12 и повече добре развити очи. Правилно извършените резитби създават порядък за резитбата през следващата година.
Извършва се двукратно зимно пръскане и третиране на раните от резитбата с 1% бордолезов разтвор, шампион 0.3% или фунгуран 50 ВП- 0.15%. това пръскане е ефективно срещу къдравост, сачмянка, гниене, ръжда, бактериален пригор, то е най-ефикасно при набъбване-разпукване на пъпките.
Провежда се зимната борба срещи червен акар, само при растенията, които са били нападнати през предходната година.

През този месец обикновено протича цъфтежът на дряна по време, на който не бива да безпокоим растенията с каквито и да е грижи и агротехнически операции.
При сухо време ново засадените през есента и зимата дръвчета се поливат.
Ако стратифицираните семена започнат да покарват към края на месеца се внасят в студено помещение или хладилник (когато са малко), за да се забави развитието им поне до средата на март.
Свалят се ловните пояси поставени през късното лято и есента по стволовете на дърветата и се изгарят заедно с неприятелите уловени в тях.
При много топло време можете да предпазите рано цъфтящите видове като бадем, праскова и кайсия от преждевременно развитие и цъфтеж чрез мулчиране на пространството под короната със слама и засенчване на растенията, ако те са по-компактни и това е възможно.
Дейности в зеленчуковата леха:

 

 

Започва постепенното прибиране на презимувалите салати, спанак, зелен лук и зелен чесън.
В началото на месеца в топли парници или оранжерии започва засяването на семена за производство на разсади от домати, пипер, патладжан.

В средата на месеца се засяват семената за производство на салати, а в най-южните и топли райони може да се пристъпи към сеитба на пролетен спанак.

В края на месеца започва засаждането на арпаджик за производство на лук-глави. Оптимални срокове – 25.ІІ.-1.ІІІ. Използват се лукувички с диаметър 8-22 мм. По същото време може да се засади и летен чесън.
За Южна България в края на месеца има подходящи условия за засаждане на рътените ранни картофи и сеитба на зелен грах.
През февруари цъфтят

 

 

НА ОТКРИТО В КЪЩИ
бергения азалия
кокиче камелия
кукуряк колумнея
минзухари някой видове стайни бегонии
паричка хипеаструм
различните видове примули цинерария
миризлив нокът ятрофа

 

SOS !!!

 

Чрез зимни пръскания се води борба със зимуващите по растенията болести и неприятели.
През този месец трябва да се поставят лепливите пръстени по клоните на овощните, които ще заловят презимувалите женски педомерки.
При производството на разсад сериозен проблем може да се окажат различните почвени неприятели като поповото прасе и телените червеи срещу които се залагат отровни примамки.
Сеченето може да саботира производството на разсад, затова трябва да вземете спешни мерки при появата му, като третирате разсада с подходящи фунгициди ( топсин М – 0,1% ; Превикур 607 СЛ – 0,25%; Ридомил голд МЦ 68 ВГ – 0,1% и др.).

Последният зимен месец е подходящ за подготвителна работа преди сеитбата. Градинарите през февруари засаждат цветя и зеленчуци на перваза на прозореца за разсад. Тъй като през 2023 г. зимата е топла, зеленчуците могат да бъдат засадени в земята в края на февруари. Мнозина се ръководят от лунния календар, защото има дни, които не са благоприятни. Благоприятни дни за засаждане на растения според лунния календар през февруари 2023 г.

Градинарите през февруари засаждат цветя и зеленчуци на перваза на прозореца за разсад. Тъй като през 2023 г. зимата е топла, зеленчуците могат да бъдат засадени в земята в края на февруари. Мнозина се ръководят от лунния календар, защото има дни, които не са благоприятни.

Февруари е добър месец за градинарите. Следните дни се считат за благоприятни: 01-03.02 - първите дни на февруари са благоприятни за отглеждане на краставици, патладжани, репички за разсад. Можете също така да засадите чушки и зеле.

В градината можете да се отървете от сухи клони от дървета. Но не пръскайте растенията с химикали Новолуние във Водолей на 21 януари 2023 г. - какво ни очаква 04-06.02 - през този период започва пълнолунието, така че не се извършва работа с растения. 07-09.02 е идеалният период за работа със земята. Можете също така да лекувате болните растения. Що се отнася до разсада, можете да сеете чушки, карфиол, ягоди. Домакините засаждат домати в оранжерията. 10-11.02 - можете да сеете краставици, целина, репички, патладжани. Ако на перваза на прозореца ви растат ранни домати, те могат да бъдат пресадени в оранжерия.

Първите дни на февруари са благоприятни за отглеждане на краставици,патладжани,репички за разсад.
Можете да засадите ч,шки и зеле./01-03,02/
04-06.02-през този период започва пълнолунието ,така че да не си извършва никаква работа по растенията.
07-09.02-идеалният период за работа със земята.Можете също да лекувате болните растения.Що се отнася да разсада можете да сеете Чушки,Карфиол,Ягоди.
Домакините засаждат в оранжерия Доматите.
10-11.02-можете да сеете краставичик,целина,репички,патладжани,Ако на перваза на прозореца ви растат ранни домати
,те могат да цбъдат пренесени в оранжерия.

12-13.02-не позрязвайте растенията.Можете да засеете ранене магданоз,киселец,целина и др.
Вградината правете на само цветя,но и дървета.Време да ги присадим и белим .
14-15.02.-поливането в тези дни е нежелателно и не трябва да се занимавате с резитба и пресаждане на дървета.
Благоприятен период за засаждане на пипер,освен това можете да поливате други растения.
16-18.02-са добри дни за засаждане на цветя.Можета да торите и поливате Ако навън е топло ,можете да засадите луковични растения.
19-21.02-започва новолунието и следователно всяка работа в градината е забранена.
22-24.02-свободното време може да бъде използвано за разкопаване на почвата.
25-26.02-време е да накиснете семената за оранжерията -краставици,домати,зеле.
Можете да сеете цветя ,да варосате дърветата.
27-28.02-можете да сеете репичките ,лалета и кокичета.

На балкона и на двора:

 

Съберете сухите листа около корените на розите, защото те са предпоставка за развитие на болести и паразити.

Приберете многогодишните растения в саксии на завет и ги завийте със защитно градинско фолио, което ще ги топли без да спира въздушната циркулация и без да дава възможност за развитие на болести и паразите.

Ако почвата все още не е замръзнала, можете да засадите луковици на лалета, минзухари, нарциси и други пролетни луковични цветя. Прочетете повече.

Ако отглеждате есенни зеленчуци:

 

Подсигурете се с градинско фолио за отглеждане на ранни зеленчуци и при прогноза за студени дни и нощи, покрийте зимните марули и други зимоустойчиви зеленчуци.

Вижте повече за зеленчуците, които можете да отглеждате и зимата.

Ако имате тревни площи:

 

Избягвайте да тъпчете тревната площ когато е покрита със сняг или лед, за да не повредите тревните стръкове.

Ако времето се задържи меко и тревата продължава да расте, изчакайте сухо време и окосете. Ако прогнозата го позволява и вие не сте го направили, аерирайте тревата, за да внесете въздух и вода до корените. Прочетете повече за предзимна грижа за тревната площ...

СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА СЕ ПОЗАБАВЛЯВАТЕ ВКЪЩИ С ДЕЦА И ВНУЦИ И ДА ИЗРАБОТИТЕ ХРАНИЛКА ЗА ПТИЦИ. ПОМАГАЙКИ ИМ ДА ПРЕЖИВЕЯТ ЗИМАТА, ТЕ ЩЕ ВИ СЕ ОТБЛАГОДАРЯТ НАПРОЛЕТ КАТО ЗАКУСВАТ С ВРЕДИТЕЛИТЕ В ГРАДИНАТА ВИ!

Важна тема с продължение:

Сега е моментът да отдъхнете от градинарската работа и да помислите за следващия сезон…

Какво ви хареса на вид или вкус тази година?
Какво искате да отгледате сами?
Какви зеленчуци да отглеждате, така че да спазите поредността на културите и да не изморявате и отслабвате почвата?
Какво вирее добре във вашия двор и какво не?
Какви инструменти биха ви трябвали за догодина?
Планирайте сега и поръчайте навреме всички цветни и зеленчукови семена, инструменти и торове, от които ще се нуждаете само след 1-2 месеца!

А докато мислите и кроите смели цветни планове за догодина, наслаждавайте се на зимата и нейните празници!