Articles - Thumbnails

  • Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. Балконските и градински цветя ще цъфтят до...

  • Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да...

  • Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса...

  • Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва...

Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя.

Балконските и градински цветя ще цъфтят до късна есен! Преди да купите тор, вземете предвид няколко фактора:

В домашни условия обикновено се ползват течни торове, които се разтварят във вода за поливане, докато външните растения е по-добре да се подхранват с гранулирани торове, които при поливане и дъжд се разтварят постепенно и осигуряват по-дълго действие.
Някои растения предпочитат кисели или алкални почви. Това е съществен въпрос, на който трябва да си отговорите преди торене.
Повече за торенето на различните растения можете да прочетете тук.

Попълнете празните места на преминалите вече едногодишни растения

Хортензии, хризантеми и теменужки цъфтят есенно време и ще красят балконите и градините ви до края на м. ноември.

Ако искате да имате зюмбюли за Коледа, сега е моментът да ги засадите!

Процесът се нарича “форсиране” и се прилага при желание за ранен цъфтеж на луковични цветя. Отгледайте подаръци за Коледа! Тук можете да прочетете как, стъпка-по-стъпка, да заложите луковици за форсиране.

Оформете розите

Погрижете се за розите през есента, за да имате здрави, енергични и пълни с цвят растения, през следващата година. Отрежете всички изсъхнали и увяхнали цветове на розите, за да се предотврати гниене, което е предпоставка за развитие на болести през следващата година. Тук можете да прочетете повече за есенната грижа при розите.

Засейте ароматни подправки и цветя в балконски сандъчета или саксии

По-късно можете да ги внесете в апартамента и винаги ще имате нещо подходящо за украса към вечерята или добавка във вазата. През различните месеци, можете да сменяте растенията според сезона и периода им на цъфтеж. Сега можете да наблегнете на растения, които цъфтят и плододават през есента за красива и ароматна градина на балкона чак до първите слани. Изберете сред теменужки, хризантеми, астри, далии от цветята. Както и кориандър, див копър, риган, мащерка, магданоз, розмарин, горчица, киселец, мента и рукола от подправките и марули, ароматен грах, лук, репички, моркови и спанак от зеленчуците.

Направете списък с любими цветя за догодина

Запишете си какво ви е впечатлило през тази година - кои цветя са ви харесали, кои зеленчуци бихте пробвали да отгледате следващия сезон и за кое растение завидяхте на съседката…следващата пролет това ще е отправна точка при планиране на балкона и градината.

...В ГРАДИНАТА

Септември е по-хладен и по-влажен от Август и дните стават чувствително по-къси. Докато в цветната градина почти няма друга работа, освен да се наслаждавате на есенните цветове, в зеленчуковите и овощни градини има много работа по събиране на реколтата.

Събирайте готовата реколта

Опадалите плодове през септември не бива да угниват продължително под дърветата. Тъй като в повечето случай това са червиви плодове, съществува опасност техните ларви да изпълзят в почвата и да се превърнат в какавиди, откъдето ще плъзнат още по-масово през следващата година. По възможност, събирайте всеки ден окапалите плодове. Може да ги използвате за мус или желета. Ако останат по-дълго време по земята, придобиват земен дъх и развалят вкуса на крайния продукт. Плодовете имат три вида зрелост: беритбена, консумативна и физиологична. Беритбената зрелост се достига когато плодовете са завършили своя растеж. Но при тази зрелост не всички плодове са годни за консумация, защото още не са придобили характерния за сорта си вкусови качества, цвят и аромат. Когато ги придобият се счита, че са достигнали консумативна зрелост. Физиологичната зрелост настъпва, когато потъмнеят семената на плодовете. Постарайте се да определите най-подходящото време за събирането на плодовете.

Ябълките трябва да се стремите да събирате с дръжките, защото мястото на дръжката е един от отворите, през които в нея могат да проникнат гнилостните микроорганизми.
Дюлите се събират без дръжки. Върху клончето, което носи плода на дюлята, се намират плодните пъпки за следващата година.
Не бива да оставяте заболелите плодове на дървото. Отстранявайте и тях, защото върху тях продължават да се развиват причинителите на болести и вредители и да се задържат по дървото.

След прибирането на реколтата е желателно да се направи още едно поливане на овощните дръвчета, ако има такава възможност.

За да имате вкусни домати догодина, подгответе почвата още в края на септември като използвате култиватор или права лопата и направите т.нар. “обръщане” на почвата. Това осигурява добър влагозапас за следващия сезон, а в резултат от продължителното замръзване на почвата - рохка почва за пролетта.

Подгответе почвата за новите овошки и оформете короните на младите дръвчета

Ако имате намерение през октомври да засаждате нови овощни дръвчета, е добре да обработите два пъти определените за засаждането им места, а по възможност и около тях, с подходящ препарат срещу почвени вредители. Засадените през есента декоративни дръвчета и цветни/плодни храсти, се вкореняват и адаптират много по-добре, тъй като през есента земята все още е топла, слънцето е достатъчно силно, а есенните дъждове напояват дълбоко почвата.

Септември е месецът, през който трябва да проведете сезонната резитба на младите дръвчета с буйно развиваща се корона или пък на дръвчетата, чиято корона е значително сгъстена. Прави се след събиране на плодовете.

Погрижете се за тревната площ

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и да се подготви за предстоящата зима. Можете да научите как да подготвите тревата за зимата и как да я подсилите така, че да е жизнена и готова за свеж зелен старт през следващата пролет тук.

Ако все още не сте оформили тревната площ, септември е моментът! Засетите треви през есента са по-здрави, по-гъсти и по-издръжливи в дългосрочен план. Прочетете повече за оформяне на здрав, плътен и красив тревен килим тук.

Почистете и обезпаразитете оранжериите, в които ще заложите разсадите през първите месеци на новата година.

Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да обърнете внимание и за които да се погрижите. Проверявайте растенията всеки ден и ги поливайте, ако почвата е суха - особено новозасадените овощни дървета и храсти, които все още се установяват. Втвърдете всички останали полуиздръжливи лехи, готови за засаждане. Използвайте щори или нанесете боя за сянка, за да предотвратите прегряване на вашата оранжерия. Плевете редовно, за да спестите конкуренцията между вашите растения за хранителни вещества и светлина. Зеленчуци, които да засеете в домашната градина през ЮНИ Задачи в цветната градина през юни - Ако отглеждате растения във висящи кошници, сега е моментът да ги преместите на крайната им позиция. - Продължавайте да разреждате издръжливите едногодишни растения, ако са много на гъсто. - Поливайте вашите цъфтящи рододендрони, като използвате дъждовна вода. - Повдигнете и раздалечете купчини от цветни луковици и грудки, там където е необходимо. - Изчакайте листата на луковиците да умрат естествено, преди да отрежете. - Ако искате да насърчите храстовидния навик и буйния цъфтеж, защипете върховете на фуксиите. - Започнете да берете сладкия грах веднага щом цъфти, за да насърчите повече цъфтеж. Листни въшки по РОЗИТЕ: Методи, които да опитате - Подрязването на ориенталските макове близо до нивото на земята ще стимулира нова зеленина. - Заложете високи многогодишни растения, за да предотвратите увреждане от вятъра. - Когато новите издънки растат, използвайте меки връзки, за да обучите увивни растения като орлови нокти и клематис към техните опори. - Подрежете здравецът към края на юни, ако е приключил с цъфтежа, за да насърчите нова зеленина и цветя. - Съберете цветни глави от вашите лавандулови растения, за да ги използвате в кулинарията под различни форми.  от ГРАДИНАРСТВО: Подрязване на вечнозелени азалии.

 

 

С наближаването на лятото, задачите в градината се фокусират главно около правилното и редовно поливане, третиране на болестите по растенията и насладата от плодовете и цветовете им!

Ето някои от по-важните дейности, които да извършим през м. Юни:

 

Поливайте, поливайте, поливайте

Поливайте редовно и достатъчно растенията на двора. Бъдете сигурни, че водата достига до корените на растенията, а не само до листата.
Уверете се, че градинските и саксийни растения имат добър дренаж, който да отвежда излишната вода и да не позволява заблатяване на почвата около тях. Заблатяването води до гниене на корените, развитие на бактерии и паразити и погиване на растенията!
Поливайте рано сутрин или привечер, но не и през деня. Капките вода действат като лупи, които концентрират светлината и горят листата на растенията, затова не поливайте през слънчевата част на деня! Растенията се чувстват най-добре когато ги поливате привечер, особено след горещите дневни часове.
Като цяло, зеленчуците предпочитат вода със стайна температура, а краставиците и домати се радват и на по-топла вода. Ако имате възможност, поливайте градината с т.нар. “слънчева вода” – вода стоплена от слънцето и престояла на въздух.
Разредете разсада на по-късните зеленчуци

Разредете разсада на по-късните зеленчуци като зеле, брюкселско зеле, целина, краставици, тикви, някои сортове салатен фасул, моркови и др.
Колкото повече място дадете на младите растения да се развиват, толкова по-добре ще развият листната си маса и кореновата си система. Ще ви дарят и с по-богата реколта!
От зеленчуците с по-къс вегетационен период можете да заложите семена за нов разсад и по този начин да си осигурите непрекъсната реколта от марули, спанак, репички и други пролетни зеленчуци.
Плевене

Топлината и влагата, особено през тазгодишната дъждовна пролет, са основни фактори за развитие както на растенията, така и плевелите. Премахвайте своевременно плевелите, за да не им позволявате да развиват и разпространяват семената си из цялата градина.
Ако плевелите са малко или са обособени в туфи, можете да ги отстранявате ръчно с помощта на култиватор. Ако плевелите в градината ви са повече се обърнете за съвет и препоръка в най-близката агроаптека с какво да ги напръскате, така че да не унищожите и растенията, които отглеждате.
Тук можете да видите пълно ръководство за разпознаване на плевели!

Следете редовно за болести и вредители по растенията!

За съжаление, благоприятните условия за развитие на желани и нежелани растения в градината важи и за неприятелите – колкото по-топло и влажно е времето, толкова опасността от нападения на вредители и развитие на болести и по-голяма. Следете редовно и при първи симптоми се консултирайте с най-близката ви агроаптека за препоръка какви мерки да вземете срещу вредители.
Наблюдавайте особено внимателно плодните храсти и овошки с меки плодове. Те най-често привличат неприятели и развиват болести.

 

Осигурете достатъчно надеждна подпора на по-високите растения

Следете развитието на растенията, нуждаещи се от подпора и им я осигурете навреме, така че да не наранявате на по-късен етап вече развитата им коренова система. Това се отнася за Далии, Латинки, Декоративни кратунки, Домати, Краставици, Малини, Боровинки и др. пълзящи и високо-растящи видове растения.
Помогнете на доматите да образуват плодове.

Има много литература по въпроса за опрашването на доматите. Пчелите извършват естественото опрашване, но ако то не се случи, можете да прибегнете до Доматин, клечки за уши или обикновено потупване на цветовете. Целта на всеки един от тези методи е да стимулирате опрашването на растенията. Във всеки случай, не забравяйте да ги поливате и подхранвате редовно с тор за домати ЛАКТОФОЛ!

Тук можете да научите за някои от по-честите причини за боледуване при доматите!

Подхранвайте редовно растенията

Редовното подхранване е важно както за правилното развитие на растенията и лесното преодоляване на стресови фактори като жега, влага, болести и др., така и за по-дълготрайното им плододаване или цъфтеж.
ЛАКТОФОЛ е марка създадена в помощ на Градинаря и през м. Юни ви предлага комплексно решение за подхранване на всички растения на двора.

СЕРИЯ ГРАНУЛИРАНИ ТОРОВЕ ЗА ГРАДИНАТА

Гранулиран тор за РОЗИ и цъфтящи храсти – комплексна и специална грижа, която гарантира добро развитие на растенията и продължителен цъфтеж.

Гранулиран тор за ИГЛОЛИСТНИ и декоративни храсти –Допълнителният му елемент- магнезий подпомага по-доброто развитие на иглолистните насаждения при трудни климатични условия и паразити.

Гранулиран тор за ДРЕБНИ плодове - Торът благоприятства растежа, цъфтежа, плододаването и образуването на захари и аромати.

Гранулиран тор за ДОМАТИ - Съдържа азот, фосфор и е с високо съдържание на калии за оптимално формиране на плодовете. Осигурява доброто развитие на растенията, особено в периода на плододаване.

УНИВЕРСАЛЕН гранулиран тор – Възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добро развитие на градинските растения – плодни дръвчета, цъфтящи храсти, луковични цветя, зеленчуци, тревни площи и др.

Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса на лятото. Кой не мечтае за него? Всичко обаче започва от малкото семенце. При нас ще намерите изключително разнообразие от семена за домати , които да отгледате в градината си. Стопаните знаят, че за да се радват на добра реколта трябва да полагат непрестанни грижи за доматите. И ако си мислите, че щом започнат да зреят и грижите около тях спират – грешите.
Какви грижи трябва да полагаме за доматите през лятото?

1. Поливане

Разбира се, в горещите летни дни то е много важно. Но също така е важно да го правите и в подходящия момент. Най-добре е да поливате рано сутрин или късно вечер. Освен това трябва да сте умерени в поливането, защото прекалената влажност води до напукване на плодовете. Важно е да поливате корените на растението, а не чрез пръскане, тъй като това е причина за появата на болести по доматите.

Ако отглеждате домати в оранжерия, е важно да осигурите добро проветрение, в противен случай влажността се повишава, а това е вредно за растенията.

2.Торене

То ще подпомогне развитието и укрепването на растенията. Ще станат по-устойчиви на болести и вредители и ще ви радват с вкусни домати. Препоръчваме използването на фосфорно-калиеви торове. Не използвайте торове, съдържащи азот. Той е необходим само в началото на вегетацията, а приложен по-късно води до образуване на голяма листна маса, понижава устойчивостта на растенията на бактериални и гъбни болести, както и води до деформация на плодовете. Много добро влияние имат торовете Био Хийл и Био ланд 4-4-2, които може да закупите при нас.

3. Колтучене

Това е важна дейност, защото заради многото колтуци и плодовете на тях растението не успява да ги изхрани. Затова е много важно да премахвате колтуците и да преценявате кои да оставите, за да успеят да наедреят и да узреят формираните вече плодове. Правилото е, че колкото повече цъфтящи китки има на стръка, толкова по-бавно ще узряват доматите.

4. Прищипване на върха

Това се прави най-вече на високите сортове домати, защото ниските спират сами растежа си. С пречупването на върха давате възможност растението да насочи силата си към изхранване на вече формираните домати и да не губи енергия и хранителни вещества в нарастването на височина.

5. Премахване на листата

Това също е важна дейност, към която трябва да подходите отговорно. Първо, кои листа трябва да откъснете:

- Пожълтелите

- Листата в долната част на растението. Тези до първата китка. Те често се допират до земята и когато поливате контактът с влагата предразполага към гъбни болести. Затова е важно да освободите долната част на стръка.

- Листата над китката с узрели домати. Специалистите съветват над всяка китка с узрели домати да се оставят по два-три листа.

Изключително важно е да имате предвид, че премахването на листата трябва да става постепенно, а не наведнъж, защото това ще стресира растението. Тогава се появяват резки и ръбове по доматите. Правилото е по два-три листа на ден. Извършвайте процедурата сутрин.

Освен това, ако забележите неравномерно узряване на плодовете, най-вероятната причина е недостиг на светлина. Тогава също се налага да отстраните излишните листа.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
6. Защита от болести и вредители

Август е месецът, когато болестите се активизират, а също така и количеството на насекомите достига своя пик. Затова оглеждайте внимателно растенията и, ако забележите симптоми на заболяване или следи от нападение от вредители, веднага третирайте с подходящ препарат. Напомняме ви, че в периода на плододаване е най-добре да пръскате с биологични продукти. При нас ще намерите био фунгициди и био инсектициди . Те ще ви помогнат да се справите с болестите и вредителите. Препоръчваме ви също още когато избирате семената, които да засеете, да се спрете на хибридните сортове, които са по-устойчиви на болести.

Ако се грижите правилно за вашите домати, те ще ви се отблагодарят с вкусна реколта през цялото лято и дори в началото на есента.

С настъпването на топлите майски дни ни се иска да зарадваме погледа си с първите цветенца и зеленина. Каквото и да изберете да отгледате през пролетта, помислете предварително как искате да изглежда като порасне – ясно очертани геометрични фигури, вертикални комбинации, стени от увивни цветя, в саксии и сандъчета на балкона или цветни петна по поляната. Подредете растенията по височина, като най-ниските разположите най-отпред, за да ги виждате се разлистят и пораснат.

Премахвайте редовно прецъфтелите цветове, за да подпомогнете образуването на нови цветни пъпки.

Ето 19 цветя, които можете да засеете през Май.

1,Астра – Позната е също и като „Богородичка” и е едно от най-разпространените растения за отрязан цвят, за отглеждане в цветни лехи и сандъчета.Поливането при астрата трябва да е обилно, но така че да не подгизва почвата. През лятото обаче е нужно пръстта да бъде винаги влажна. На пролет е добре да се пресади в нова пръст, богата на хумус и задължително в малко по-голяма саксия. През летните месеци подхранвайте 3 пъти на две седмици. Подрязвайте често старите растения, за да пораснат нови клонки. Предпочитат слънчеви места с умерена влажност и защитени от вятър.
2,Кампанула – Кампанулите са издръжливи цветя за алпинеуми, лехи и сандъчета на балкона. Интересно и популярно двугодишно растение, което цъфти в светлосини цветове с форма на голяма камбанка в гроздовидни съцветия.Сее се от юни до юли. Разсажда се в края на август или септември. Подходящо за слънчеви цветни лехи, градини, за рязан цват. добре се съчетава с Alcea-Rosea-хибриди, Dianthus barbatus и Рози c кичести цветове.

3,Тагетес – Това цвете е непретенциозно, изобилно цъфтящо и е едно от най-използваните за украса на балкони, градини и паркове.Расте на всякакви почви, но предпочита откритите слънчеви места. Тагетесът е сухоустойчиво растение и корените му бързо се възстановяват при засушаване. Чувствително е към измръзване. Стеблото е изправено,а цветовете са кадифени и кичести в ярки багри – жълти, оранжеви или жълтокафяви. Не става по-високо от 15-25 см и е много подходящо за бордюри на лехи или там, където мястото е по-ограничено. Цъфти от юли до първите минусови температури в късната есен.
4,Вербена – Вeрбeната е цвете, което без много грижи цъфти от пролет до есен. Едно от най-обичаните цветя за балкон със замайващо многообразие от цветове. Расте на туфи, и достига височина 15 -30 см.Вербената е едногодишно растение. Цъфти в пурпурно, бяло, розово, прасковено или червено. Много популярно е за отглеждане във висящи саксии, в алпинеуми или в сандъчета на перваза на прозореца. Семената се сеят късно през зимата или в началото на пролетта. Растенията трябва да се климатизират за по няколко часа навън преди трайно да се изнесат в градината или на балкона. Когато се закрепят, пристегнете средното стебло на всяко растение, за да започне да расте като храст.

5,Маргаритки шарени / Парички – Цветовете на маргаритката са разположени в своеобразни кошнички и имат бял, розов или червен цвят. Растението достига височина около 20 см.Паричката е от сем. Сложноцветни. Двугодишното растение е подходящо за балкони и градини. Добре вирее на слънчево до полусенчесто място. Растението израства през лятото. Ако е много горещо, не се полива прекалено. След като прецъфти, трябва да се почисти от изсъхналите цветове.
6,Карамфил – Името му означава „божествен цвят“ и е сред най-разпространените цветя за рязан цвят. Непретенциозно растение. Предочита слънчевите части на градината и добре дренирана почва.Карамфилът издържа на засушаване. Има дълги зелени стъбла. Цветовете му са различни – жълти, червени, бели, оранжеви. Ако се отглежда правилно, цветът на карамфила живее близо 3 месеца. Обича светлината, топлината и водата. В периода на усилен растеж карамфилът изисква повече почвена влажност. В началото на цъфтежа поливането се намалява. По време на буйния растеж се препоръчва подхранване. При отрязване на първите цветове се внимава дръжките да не се отрязват много ниско
7,Цветен микс Японска морава – Цветният микс съдържа семена от нежни и диворастящи цветя: богородичка,целозия (петльов гребен), декоративен слънчоглед, циния и маргаритки. Внася естествено разнообразие и е лесен за отглеждане.Този цветен микс носи красота и стил в градината, подобрява качеството на ланшафта и дава още една причина да изкарваме повече време навън, сред природата. Създават се естествени условия за съхранение и развитие на биоразнообразието.

8,Пеларгониум / Мушкато – Мушкатото е красиво, лесно за гледане и продължително цъфтящо растение, което много добре расте в стаята, на балкона или терасата, в двора. Среща се в най-различни багри -от бяло, до малиново във всички нюанси.Младите леторасти са месести и мъхести, а старите – вдървени. Листата имат бъбрековидна форма и дълги дръжки. Цветовете са събрани в кичур по 20 заедно и също имат дълги дръжки. Имат най-различни багри от бяло, до малиново във всички нюанси.Непретенциозно е към почвата, но по-добре се развива на малко по-тежка почва, добре наторена.Расте на светли, полусенчести и дори на северни изложения.
9,Импатиенс / Циганче – Циганчето е многогодишно тревисто растение, със сочни светлозелени стебла и обсипано с бели, розови, оранжево-червени и виолетови цветчета. Циганчето е светлолюбиво растение, расте добре и на северни прозорци, но трябва да се пази от преки слънчеви лъчи. През лятото има нужда от обилно поливане, а през зимата – умерено.Не е взискателно към почвата. През есента и зимата трябва да се държи на температура над 10 градуса, защото спира да цъфти и започват да му падат листата. Расте в горите на Източна Африка, в храсталаците, по засенчените, влажни брегове на реките.
10,Лупинус – Представител на сем. Бобови.Има характерни, сиво – зелени листа. Достига височина до 2 м. Много популярно градинско цвете със създадени безброй хибриди.Непретенциозно растение, което издържа рязки застудявания, но трябва да е далеч от течение. По – високите температури могат да доведат до забавяне на растежа и увехване на цветовете.Трябва да се пази от плевели и гъбички по корените, които предизвикват загниване. Цветовете приличат на тези на граха и са оцветени най – често в лилаво, розово, жълто, оранжево, бяло.

11,Телефончета – Едногодишно увивно растение, достигащо височина до 300 см, подходящо за слънчеви места.Телефончетата са едногодишни, имат увивно стъбло и цъфтят през цялото лято. Семената им са зимоустойчиви и се самозасяват. Растенията нарастват бързо, имат тънки стебла, които могат да се поддържат с нежни подпори, дори с канап или подобни на него материали. С тези растения може да се формират т.нар. зелени завеси.

12,Декоративни тикви – Бързо растящо, добре облистено декоративно растение. Дава различни по форма и цвят плодове. Използва се за декорация и озеленяване на балкони и прозорци. Узрелите кратунки могат да се изсушат и съхранят на проветриво място. Дава различни по форма и цвят плодове. Използва се за декорация и озеленяване на балкони и прозорци. Узрелите тиквички могат да се изсушат и съхранят на проветриво място. Предпочита слънчева светлина или полусянка. Засаждането става на разстояние 50х50 см.
13,Петунии – Петунията има разклонено стъбло и цветове като фунийки. В прохладните летни вечери отделя приятен цветен аромат. След като прецъфти, трябва да се почиства от изсъхналите цветове.Петунията е с ниски, гъсти стъбла и по-дребни цветове. Вирее добре на слънчеви места и изисква редовно поливане. Размножава се през февруари-март чрез семена.Петунията с нейното разнообразие от цветове, форми, багри, обилен и продължителен цъфтеж е сред най-популярните градински растения. Petunia hybrida се използва се за цветни лехи, за бордюри, балкони, тераси и др

14,Космос – Космосът е лесно и непретенциозно цвете, което краси дворовете до късна есен! Цъфти в бели, розови или лилави цветове и формира храстовидна зелена маса от нежни листа.

15,Декоративна царевица, цветна – Ефектен сорт цветна царевица, подходящ за декорация. Преобладават червени, оранжеви, сини и жълти цветове.

16,Кученце – Кученцето е едногодишно растение, подходящо е за лехи, сандъчета на балкони. На височина достига от 45 до 70 см с класове тръбести цветове, които се отварят като се стиснат.Кученцето е наречено още антиринум, зейка или лъвска муцунка, заради формата на цветчетата му. Те са тръбести и се отварят като се стиснат с пръсти. На цвят са бели, жълти, червени, оранжеви, розови, лилави. На височина достига от 45 до 70 см. Отглежда се в почва с добри дренажни свойства. Вирее най-добре на ярко слънце. Полива се умерено.
17,Циния – Цинията е грациозно лятно цвете с изключително богатство на форми и багри. Подходяща за морски климат. Най-широко разпространение имат сортовете от вида Циния елеганс с кичести или прости цветове.Цинията изисква слънчево, защитено от вятъра и много топло място. Развива здрави, разклоняващи се стъбла, достигащи до 60-80 см. Листата и стъблата са покрити с груби власинки. Цветовете са тип кошничка и достигат 15 см в диаметър, а багрите обхващат всички нюанси на розово, тъмнооранжево, червено. Често са преливащи пастелни или ярки. Изключителен финес имат белите, кремавите и бледозелените сортове. Цветният килим от цинии е свеж до падането на сланите.

18,Латинка – Латинката е красиво едногодишно цвете със стелещо се по земята стъбло и краси градините и балконите от лято до слана. Засяването на Латинката става през април на постоянното място на растението, защото кореновата система лесно се поврежда при пресаждане. В гнездото се слагат 3-4 семена и след около две седмици те ще поникнат, а след около месец и ще цъфнат. Почвата трябва да се тори пестеливо. Полива се при нужда, но не се прекалява, защото цветето не търпи много влажна почва.
19,Калдъръмче – Калдаръмчето (тученица) е едногодишно растение от сем. Portulaceae. Достига височина 15 – 20 см. Много подходящо за отглеждане в балконски сандъчета.Стеблата на калдаръмчето са полегнали по земята и се разпространяват настрани, а не във височина. Цъфти през юни и юли, семената узряват до август. Цветовете са копринено гладки, с оранжев, жълт, цикламен или наситено червен цвят.Калдъръмчето не понася сянка. Предпочита добре отцеждащи се леки (песъкливи) или глинести почви. Киселинността на почвата не е от значение.