Articles - Thumbnails

  • Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Умерена нужда от вода. Поддържайте почвата...

  • Понася пряка слънчева светлина. Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Висока нужда от...

  • Умерена на нужда от вода. Поддържайте почвата относително влажна по време на растеж. Поливайте когато...

  • Този род орхидеи (сем. Салепови) включва около 50 вида многогодишни растения. Името е на индийския диалект...

Понася пряка слънчева светлина. Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Висока нужда от вода. Поддържайте почвата влажна, но никога не преполовайте. Нуждае се от редовно опръскване на листата. Растение за влажни помещения (кухня, баня, зимна градина). Цветът на растението израства от средата му. Той е с бледорозов цвят. По края на розетката цъфтят и яркосини цветове. За да се разтворят те обаче, е необходима по-голяма влажност на въздуха.Добре е да се пръска често с дъждовна или мека вода.
Расте върху борови кори или сфагнов мъх.Подходящата температурата през лятото е между 21 и 24 градуса, а за зимата - минимум 15. Независимо от сезона, въздухът винаги трябва да е достатъчно влажен.Извършва се чрез разделяне на корена.
След като прецъфти старото растение постепенно умира и от него израстват няколко издънки. Разделяйте ги внимателно, без да наранявате корените.Подходящо за влажни помещения.

Мушкатото е вероятно най-разпространеното в България цвете, което може да се види навсякъде по балкони, тераси и градини. Има красиви цветове и ароматни листа и сред опитните градинари е известно с ботаническото си име пеларгониум.

Разновидностите му са безброй като повечето от тях са кръстени спрямо аромата на листата им, който може да напомня мириса на лимон, портокал, ябълка и др. Ако все още не сте отглеждали никога мушкато, ето какво е важно да знаете за него:

- Мушкатото е добре да бъде засадено през ранната пролет, тъй като цъфти от април до октомври;

- Мушкатото трябва да бъде засадено в глинеста, но мека почва. Можете да го отглеждате както в саксии, така и в сандъчета. Въпросът е те да са удобни за пренасяне, тъй като зимно време мушкатото не може да издържи навън;

- Независимо какво е мушкатото като вид и цвят, то не обича прекомерното поливане. Зимно време се налага много рядко да го поливате;

- При правилно отглеждане мушкатото ще издържи няколко години. Ще забележите, че е за подмяна, когато започне да се оголва. Можете да си го размножите, като отрежете връхни резници с дължина от около 10 см. и ги поставите във вода или влажен пясък;

- Мушкатото обича светлината. Неговата родина е Южна Африка, където вирее добре на около 10- 15 градуса. Зимно време не трябва да е в помещение с температури под 10 градуса;

- Можете спокойно да засадите мушката и в градината си, но като започне да става по-хладно, трябва да ги преместите в саксии и да ги приберете. Много хора ги отглеждат в мазетата си през зимата, защото и мушкатата имат нужда от покой. Друг вариант е стълбището. Не забравяйте обаче, че помещението трябва да е осветено;

- Когато дойде май месец, можете отново да изкарате мушкатото на балкона или в градината и да започнете да го наторявате;

- Не забравяйте да премахвате своевременно повехналите цветове, за да дадете път на нови издънки;

- Много интересни са сакъзчетата, които могат да бъдат поставени на перваза на балкона Ви, правейки го най-красивия наоколо. Те имат красиви цветове и растат стелещи се, падайки надолу като кичести туфи.

Бегониите са сред често срещаните растения, които могат да се видят на всеки балкон, както и в много всекидневни и кухни. Те могат да са най-разнообразни като има дори сортове, които напомнят на храстчета.

Характерното за всички разновидности, обаче, са нежните им цветчета, които при правилно отглеждане могат да Ви радват през цялата година. Ето какво все пак е важно да знаете за бегониите:

- Най-често срещаната бегония е т. нар вечноцъфтяща бегония. Името ѝ обяснява и популярността ѝ. Тя не изисква особени грижи и макар и дребна на вид има изключително нежни цветове в бяло, розово и червеникаво.

Въпреки че повечето хора ги отглеждат като едногодишни растения, ако се полагат достатъчно грижи, вечноцъфтящите бегонии могат да изкарат по няколко години.

- Можете да си засадите бегонии от семена, но за предпочитане е да си захванете вече цъфнали растения, защото така ще можете по-добре да прецените какъв сорт са и какъв цвят са цветчетата им.

- Почвата на бегониите трябва винаги да е влажна, особено през периода пролет- есен. Зимно време растението трябва да бъде внесено на топло и да е поливано доста по-рядко.

бегония
- Засадете бегониите си, когато вече не се очакват резки застудявания.

- Най-добре виреят бегониите на температура от 15- 21 градуса, като трудно ще издържат на температури под 10 градуса.

- Бегониите обичат светлината, но не и директната. Освен това не понасят добре големите горещини.

- Когато цветчетата на бегонията започват да прецъфтяват е добре да ги отстранявате, за да дадете възможност да избият нови цветове.

- Някои бегонии растат доста бързо, поради което е възможно за 1 година да се наложи да ги премествате по няколко пъти в по-големи саксии.

- През лятото бегонията трябва да бъде наторявана веднъж на 2 седмици и тя веднага ще Ви се отблагодари.

- Бегониите страдат често от бяла болест, дължаща се на вид гъбички. Засегнатите листа се премахват и ако е необходимо цветето се напръсква със специален фунгицид, който можете да намерите в селскостопанските аптеки.

Каланхоето, чиято родина е Мадагаскар, може да се срещне диворастящо на много места по света, но в България се отглежда само като стайно растение. Това, което го отличава от повечето растения, е не само прекрасният му вид, но и лечебните свойства, които притежава.

Повечето опитни билкари и градинари са на мнение, че отглеждането на каланхое е не само лесна и приятна работа, но и много полезна. Сокът, който се съдържа в каланхоето, има целебни свойства и действа много добре срещу възпалителни процеси от всякакъв вид, включително и гнойни рани и изгаряния, хрема и синузит, стомашни язви и др. Поради тази причина каланхоето е известно и като стаен женшен.

Естествено не всеки би се занимавал да отглежда каланхое за лечебни цели, на са мнозина желаещите го просто за украса на дома си. И в това няма нищо странно, тъй като освен много красиво то е и много устойчиво цвете. Ето какво е важно да знаете за него:

- Когато сте се сдобили с каланхое, не бързайте да го пресаждате в предпочитаната от Вас саксия, а го оставете за около 2 седмици, за да се аклиматизира;

- Каланхоето няма особени предпочитания относно мястото, на което ще го сложите. Вирее добре както в апартаменти с южно изложение, така и в такива със северно. Държи единствено на късите дни. Това означава, че когато е време да цъфти, то трябва да прекарва 14 часа на тъмно. Ако е необходимо, го захлупвайте с картонена кутия;

Цвете Каланхое
- Когато каланхоето изисква своите къси дни, не трябва да е в близост до никакви осветителни тела или дори до телевизор, компютър и т. н.;

- Каланхоето цъфти от януари до юли. След като прецъфти, е добре да отрежете цветовете с дръжките, за да стимулирате нов цъфтеж;

- Каланхоето се полива веднъж седмично с по-мека вода;

- Каланхоето не проявява претенции към температурата в жилището, където е отглеждано;

- Можете веднъж на няколко месеца да къпете каланхоето под душа;

- Ако сте спазили всичко, казано дотук, каланхоето ще Ви се отблагодари и ще цъфти всяка година. А дори и някоя година да пропусне, не бързайте да го хвърляте, защото спокойно може да цъфне на по-следващата.

Няма нищо тайнствено, загадъчно и недостъпно за обикновените цветари - любители на орхидеи. Тайната при отглеждането на орхидеи е вашият лично събран опит, получената достоверна информация, разбиране на природата и нуждите на орхидеите и най-важното - дълбока любов към тях.

Орхидеята се пресажда веднъж на две-три години, когато прецъфти, или след като свърши периодът ѝ на покой. Често се налага това да се прави след като се купи цветето от магазина.

Преди да излязат от цветарниците и да отидат в магазините, орхидеите се пресаждат в по-малки саксии, но в почва с голяма влажност.

Това им позволява да понесат транспортирането, а и да се съберат повече бройки в контейнерите. Добре е да ги пресадите, защото има възможност корените им да загният от прекомерната влага.

Орхидеи
Още една тайна – орхидеята трябва да е в малка саксия. В тях те цъфтят по-често и с повече цветове. Преместете я в по-голям съд чак когато видите, че спира да расте.

Подходяща почва е много рехав субстрат от дървесна кора, едри парчета с добра въздухопроводимост, който не трябва да се поддържа прекалено мокър.

Цялата голяма група на орхидеите е много податлива на щитоносни и влакнести щитоносни въшки и на загниване на стъблото. За да не загнива стъблото е необходимо да се засади с показване на малка част от коренчетата.

Корените на цветето са много нежни и крехки. Няколко часа преди да пресадите орхидеята я полейте обилно. След като я извадите, измийте корените й с топла вода, за да премахнете старата пръст. Ако има изгнили от тях, ги премахнете. На дъното на новия съд направете дренаж с дребни камъчета.

След пресаждане растението се нуждае от стабилна опора. Първите няколко дни не поливайте, а само пръскайте.

Тъй като корените им имат нужда да дишат, застоялата вода за тях е смъртоносна. Най-добре е да засадите орхидеята в пластмасова саксия със специално полусферично изпъкнало дъно, с допълнителни дупки по него. Фаленопсисът вирее най-добре в прозрачна саксия, за да могат корените свободно да фотосинтезират.

Основен недостатък на керамичните саксии е, че корените се сплескват в стените и когато дойде време за пресаждане, е трудно да бъдат отделени. Затова по-добре изберете кошница от бамбук.

Когато се прехвърля орхидеята се премахват внимателно излишните,болните и изгнили корени .Когато я прехвърлите не я поливайте поне 3-4ри дни ,за да се гарантира ,че всички рани по корените бързо ще зарастнат и инфекциите няма да навредят на растението .