Articles - Thumbnails

Отгледайте го с любов, за да Ви радва с цветове на Рождество и през цялата зима.
Коледничето (Schlumbergera) е най-разпространеният кактус, макар че малцина знаят родството му с бодливите чеда на пустинята. То е един доста приятен вид кактус – без бодли, но с прекрасни цветове. Коледничето произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с най-лютата зима у нас. И тъй като стайните растения не менят привичките си, тъкмо за Рождественските празници домовете ни грейват от неговите изобилни “многоетажни” цветове. Коледният кактус е един епифитен вид, който прилича на великденчето и често се бърка с него.

Коледарчето се отглежда много лесно в домашни условия.
Коледничето не обича пряката слънчева светлина и до есента трябва да се държи в прохладни стаи с достатъчно светлина. В горещите дни се нуждае от оросяване, но поливките не бива да се увеличават докато не започне образуването на цветни пъпки. Размножаването на коледничето е лесно и става в началото на лятото чрез отделните сегменти. За резник може да послужи всеки прешлен от членестите стъбълца. Понеже те са месести е нужно да се оставят да завехнат преди да са заложат за вкореняване. Желателно е веднага след отделянето нараненото място да се потопи в дървесна пепел. При пресаждане в по-голяма саксия да се използва хранилна, но водопропуклива почва – чимова, с добавка на пясък и листовка.

Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи. Всъщност – грижите за орхидеята не са никак сложни.

Ако за първи път си купувате орхидея, изберете такава от вида фаленопсис – те са най-непретенциозни. Прецъфтелите орхидеи често се предлагат на по-ниски цени. Това е възможност да икономисате малко пари. Прецъфтяването на орхидеята не бива да ви притеснява. По-важното е цветето да е здраво. Скоро то ще разцъфне отново.

Орхидеята трябва да се подхранва само когато е в активния си период. Ако използвате течен тор, разреждайте го с малко повече вода, отколкото е написано на указанията. Излишната тор може да разболее растението.

В резултат на торенето орхидеята е с по-ярка окраска и по-продължителен цъфтеж. Благодарение на балансираното хранене растението е по-устойчиво на заболявания. Веднъж месечно промивайте почвата с чиста вода, за да отстраните солта и котления камък, които се наслагват в него.

Бирата или бирената каша е била от първите торове за орхидеи, чието положително действие изглежда логично поради съдържащите се ензими и различни форми на витамин В. Има добри резултати от прилагането на разтворена бирена мая при млади растения за предпазване от гъбични инфекции.

 

Друго домашно средство е карбамидът - усвоява се лесно от корените и листата. Препоръчително е приложението му при млади орхидеи. Много добре се отразява допълнителното подаване на карбамид късно вечер или рано сутрин в топли дни. В тази група е и магнезиевият сулфат (английска сол) - смята се, че подпомага обмяната на веществата и стимулира цъфтежа на цветята.

При недостатъчно торене корените на орхидеите стават прекалено дълги и тънки. При преторяване корените са твърди, дебели, къси и нееластични. При някои видове орхидеи (катлея и фаленопсис) имат слабо червеникаво или кафеникаво оцветяване. Възстановяването след недохранване трябва да стане чрез бавно и постепенно увеличаване на дозата тор.

Цвете Орхидея
Срещу пренаторяване помага обилното измиване на течаща вода и насищането на субстрата с калций. Калциевите йони разкъсват натрупаните йони на хранителните вещества и затова трябва да се полее обилно, за да се отмият.

През активния период - пролет, лято и началото на есента торим всички орхидеи. Объркването настъпва по отношение на зимния период. Много от фаленопсисите цъфтят през зимата, затова те се торят целогодишно.

Когато избирате коледната звезда, гледайте листата да бъдат с тъмнозелен цвят. Паднали или изсветлели листа показват липса на грижи, липса на вода или проблеми с корените. Колоритните цветове (прицветници) на растението (в червено, розово, бяло) трябва да бъдат пропорционално разположени на останалите листа и коренова бала.

Бъдете сигурни, че растението е добре опаковано, когато го купувате отвън, тъй като при вашето пътуване до дома то е изложено на ниски температури и дори за кратко време може да нарани листа и прицветници, а дори и да измръзне. В никакъв случай не го оставяйте за дълго на минусови температури! Разопаковайте растението възможно най-скоро, тъй като листата могат да започнат да капят много бързо.

Поставете цветето до прозореца на пряко слънчево огряване, но в никакъв случай листата не трябва да докосват стъклата.

Не поставяйте близо до радиатори и други отоплителни уреди!

Имайте предвид, че коледните звезди са тропически растения и те се отглеждат в оранжерии, където температурите са постоянни - от 15 до 21 градуса, така че ако е възможно, поддържайте тези температури!

Не поставяйте растението на течение (отворени прозорци, врати и др.).

Поливане
Поливайте рядко, само когато повърхностния слой на почвата просъхне. Ако не поливате достатъчно, долните листа ще започнат да окапват, а така започва и загубата на цялата листна маса.

Когато поливате, правете го обилно, като след известно време е необходимо да изхвърлите излишната вода от чинийката. Ако поливате прекомерно и оставите растение да кисне във вода, долните листа ще пожълтеят и окапят.

Торене
Ако държите коледната звезда за по-дълъг период от време, подхранвайте с разтворим тор веднъж или два пъти месечно.

Как да запазим коледната звезда до следващата Коледа?

Късно през зимата и рано на пролет
Коледната звезда има трайни цветове - нейните прицветници ще останат ярко обагрени продължение на няколко месеца, дори и след окапване на зелената част.

През това време ще започнат да се развиват странични издънки. За да имате добре оформено растение за следващата година, трябва да се намали височината до 10 см. Подрязването се извършва през февруари – март. То ще стимулира формиране на нови листа.

Отглеждайте растението до слънчев прозорец при температура между 15 и 21 градуса

Късно на пролет и през лятото
Ако растението е твърде голямо, пресадете го в по-голяма саксия. След като опасността от пролетни студове е отминала и нощните температури надхвърлят 10°C, може да засадите коледната звезда заедно със саксията и отвън. Не забравяйте, че може да се наложи растението да се полива по-често. Между 15-ти юли и 1-ви август отрежете всички издънки до около 10 см като оставяте от едно до три стари листа.

През есента
Приберете коледна звезда на закрито преди първата слана (около 15 септември), за да се избегне нараняване от охлаждане. Това се случва, когато температурите са под 8°C.

Препоръчително е торене на всеки две седмици.

За да започне да цъфти, трябва да държите растението в пълна тъмнина между 17:00 часа следобед и 8:00 часа на другата сутрин, всеки ден от края на септември до началото на декември.

Температурата трябва да остава между 15 и 21°C. Нощни температури над 23°C могат да забавят или попречат на цъфтежа.

 

 

Исусовият венец (Euphorbia milii) е невзискателно, сукулентно растение. Произхожда от остров Мадагаскар, където вирее в пукнатините на гранитните скални образувания. В естенствена среда, височината на трънливото му стъбло превишава един метър. Тя е недостижима при условията на стайно отглеждане. Дори при оптимални условия, ръстът на декоративния бодливко не превишава 50-60 см.

Листата са елиптични, с овален или леко заострен връх, а цветът им е наситено зелен. Те израстват единствено по младите клонки и имат кратък живот. В края на зимата по връхчетата на новите разклонения се появяват цветовете, събрани в класовидни съцветия. Те са изключително дребни и невзрачни, поради което много често се бъркат с атрактивните прицветници, обагрени най-често в червено, жълто, жълто-зелено, розово, бяло и оранжево. При някои нови хибриди прицветниците са изпъстрени с контрастни петна или ивици, което значително повишава декоративните качества на растението.

Различни видове Исусов венец (Euphorbia Milii mix)...Различни видове Исусов венец (Euphorbia Milii mix)...

Освен изключително красиви, новите сортове са устойчиви, развиват се еднакво добре при температури в диапазона 4-40ºС. Понасят без проблем сухия или много влажен въздух. За разлика от класическия Исусов венец, който се нуждае от интензивно осветяване, те издържат и на полусянка. Преживяват студените месеци, разположени до прозорец с източно или южно изложение, а през пролетта и лятото могат да се изнесат на балкона.

Въпреки, че понасят всякакви екстремни условия, декоративните им качества се развиват в по-умерена среда. От особена важност е по време на цъфтежа да се поддържа оптимална температура в диапазона 18-20ºС. Облян от слънчева светлина и засаден в богата, рохка почва, екзотичният полухраст ще разкрие цялото си великолепие. Най-подходяща е смеската от равни части листовка, градинска почва и промит речен пясък, обогатена с влакна от кокосов орех. На дъното на съда задължително се поставя дренажен слой от инертни материали. Исусовият венец се нуждае от пресаждане всяка пролет. Подхранва се два пъти месечно с универсален течен тор за цъфтящи растения. Могат да се използват и подхранващи субстанции за кактуси.

През лятото се полива умерено с мека вода, след като повърхността на почвата е леко да позасъхнала, тъй като подгизването може да причини загниване на корените. При използването на твърда или хлорирана вода, тя трябва да престои поне 24 часа, преди да се използва за напояване на растението. В противен случай по листата и цветовете му ще се появят бели петна. През зимата поливките се свеждат до леко оросяване на почвената повърхност. Операцията се извършва еднократно на 4-5 седмици. През пролетта и лятото листата се оросяват с мека вода, за да се защитят от сухия въздух.

Поливането и оросяването на храстчето трябва да се извършват много внимателно, за да се предпазят цветчетата. Попадналата върху тях вода, се смесва с нектара и причинява обезцветяване на прицветниците, с което силно се влошават декоративните качества на растението.

Исусов венец

 

Класическият Исусов венец страда не само от сухия въздух, но и от прекомерно високата му влажност, която създава благоприятна среда за развитието на брашнеста мана или ботритис. При брашнестата мана се появява налеп със сивкав цвят по стъблото и листата. Засегнатите участъци покафеняват и загиват. Препоръчва се опръскване с Байкор, Систан или Топас. Сивото гниене поразява всички части на растението. Първо се появяват кафяви петна, които постепенно се уширяват с мокро гниене. Болното растение постепенно изсъхва. Заболялата еуфорбия се третира с Топсин или Фундазол. Специфично заболяване е мозайката по еуфорбията. Листата придобиват характерно прошарване, наподобяващо мозайка. За съжаление засегнатото растение трябва да бъде унищожено, тъй като не са известни препарати и методи за ефективна борба с болестта.

Неприятелите, които нападат Исусовият венец са щитоностните и лъжещитоносните въшки, акарите и нематодите. Борбата с вредителите се води с комплексни инсектициди, които се предлагат в специализираните магазини и агро аптеките.

Специфична грижа за растението е подрязването на клонките след края на цъфтежа. Целта е да се стимулира разклоняването им, да се осигури цъфтеж и свежа листна маса през следващите месеци. Получените резници могат да бъдат вкоренени във вода или да се оставят, докато сокът засъхне, след което веднага се засаждат в свеж субстрат.

 

Градинарите трябва да използват предпазни ръкавици при подрязването и пресаждането на Исусовия венец, за да се защитят от острите му шипове. Не бива да се подценява и фактът, че млечният сок, който растението отделя, е силно токсичен. При поглъщане, попадане в очите или по лигавицата трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Въпреки твърденията, че бодливите растения излъчват негативна енергия и предизвикват агресия у хората, които съжителстват с тях, Исусовият венец си остава едно от любимите стайни цветя.

 

Оксалисът е тревисто луковично растение, което произхожда от Мексико и достига около 20см височина. Родът му включва няколко вида, които цъфтят с различни цветове: розови, жълти, червени или бели.

Цветовете на оксалиса са нежни и често са скрити под листата.

Детелина, Оксалис, Киселче (Oxalis) - цвете на щастието
Някои от видовете оксалис са с гъсти, триделни пурпурно-червени, лилави или зелени листа и изправени стебла, други имат тънки силно разклонени лазещи стебла, някои са дребни, други по-едри. Различните сортове цъфтят по различно време. Например видът regnellii (киселица) цъфти в средата на лятото, a Oxalis deppei (четирилистна детелина) - от октомври до средата на зимата. Някои от видовете оксалис се затварят вечер и при облачно време и се отварят през деня, особено когато е слънчево.

 

Ако искате да имате цъфтящи растения у дома през зимата, можете да попълните колекцията си с Oxalis deppei, като изберете сорт, който цъфти в бяло. Именно през зимата това растение ще създаде приятна атмосфера и настроение със своите бели цветове, които наподобяват едри снежинки, нападали по тревата.

Оксалис депей, известен още като Растението на щастието или Железният кръст, е луковично растение, чиито луковици са около 5 см дълги и 3 см широки. Тъй като сравнително бързо образува нови луковици, ежегодно трябва да се прорежда и излишните булби да се отстраняват, за да не пречат на растежа и цъфтенето. При засаждане луковиците се заравят плитко - на 1 см дълбочина. Може и преди това да се потопят във вода, докато поникнат коренчетата им.

Предпочита обилно поливане и се чувства добре, ако почвата засъхва между отделните поливания. През активния период растението трябва да се наторява с универсални торови разтвори. След като спре да цъфти, в края на зимата, оксалисът се нуждае от почивка и преминава в период на покой. Първият признак за това е, че листата му започват да повяхват и лесно се откъсват от луковицата. Оставете оксалисът да увехне изцяло и го преместете на по-хладно и тъмно място за около 3 месеца. След това цветето само ще започне да расте. Когато видите новите листенца, излизащи от луковицата, преместете събудилото се растение на светло и топло място. Започнете да го поливате и подхранвате.

Оксалисът може да се отглежда на открито от средата на май до първите есенни слани. Изберете му сенчесто, сухо и прохладно място. Имайте предвид, че не понася течение. Преди да изнесете растението навън, трябва да почистите луковиците от пръстта и да ги засадите в почва, богата на хумус.

Оксалис регнели цъфти в пурпурно и розово-червено и се подарява като символ на щастието. Листата са тъмно-лилави, което предполага мястото за отглеждане с малко светлина,не понася течение. През лятото растението цъфти в пурпурно и розово-червено. Това е едно от най-красивите цветя - при лошо време и нощем цветовете заспиват.

Оксалис регнели се полива обилно с вода, като през периода на цъфтежа се тори всяка седмица с тор за луковични растения.

През октомври преди първите слани изваждате луковиците от пръстта, почиствате ги и ги складирате на хладно и сухо място.

През април младите луковици се засаждат в преобладаващо хумусна почва плитко (около 1см) или може да се постави и във вода и да се засади след като е пуснало коренчета.

Луковиците на оксалиса са хранителен деликатес в Мексико, а листата му се използват като добавка към салати, но не в много големи количества, защото съдържат оксалинова киселина. Тя се намира в много други растения като ревен и спанак. Листата имат кисел вкус като на киселец.