Articles - Thumbnails

Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи. Всъщност – грижите за орхидеята не са никак сложни.

Ако за първи път си купувате орхидея, изберете такава от вида фаленопсис – те са най-непретенциозни. Прецъфтелите орхидеи често се предлагат на по-ниски цени. Това е възможност да икономисате малко пари. Прецъфтяването не бива да ви притеснява. По-важното е цветето да е здраво. Скоро то ще разцъфне отново.

Орхидеята трябва да се подхранва само когато е в активния си период. Ако използвате течен тор, разреждайте го с малко повече вода, отколкото е написано на указанията. Излишната тор може да разболее растението.

В резултат на торенето Орхидеята е с по-ярка окраска и по-продължителен цъфтеж. Благодарение на балансираното хранене растението е по-устойчиво на заболявания. Веднъж месечно промивайте почвата с чиста вода, за да отстраните солта и котления камък, които се наслагват в него.

Бирата или бирената каша е била от първите торове за орхидеи, чието положително действие изглежда логично поради съдържащите се ензими и различни форми на витамин В. Има добри резултати от прилагането на разтворена бирена мая при млади растения за предпазване от гъбични инфекции.

Друго домашно средство е карбамидът - усвоява се лесно от корените и листата. Препоръчително е приложението му при млади орхидеи. Много добре се отразява допълнителното подаване на карбамид късно вечер или рано сутрин в топли дни. В тази група е и магнезиевият сулфат (английска сол) - смята се, че подпомага обмяната на веществата и стимулира цъфтеж.

При недостатъчно торене корените на орхидеите стават прекалено дълги и тънки. При преторяване корените са твърди, дебели, къси и нееластични. При някои видове (катлея и фаленопсис) имат слабо червеникаво или кафеникаво оцветяване. Възстановяването след недохранване трябва да стане чрез бавно и постепенно увеличаване на дозата тор.

Цвете Орхидея
Срещу пренаторяване помага обилното измиване на течаща вода и насищането на субстрата с калций. Калциевите йони разкъсват натрупаните йони на хранителните вещества и затова трябва да се полее обилно, за да се отмият.

През активния период - пролет, лято и началото на есента торим всички орхидеи. Объркването настъпва по отношение на зимния период. Много от фаленопсисите цъфтят през зимата, затова те се торят целогодишно.

Орхидеите са взискателни растения, но при добри грижи могат да се отглеждат в саксии в домашни условия. Грижите включват: подходяща почва, осветление, напояване, влажност на въздуха, както и наторяване и пресаждане.
Субстратът за орхидеите–епифити обикновено не съдържа градинска пръст. Състои се от смесени кори, натурални влакна, мъх, гранулирана глина, въглища, корк, едър пясък с добавка на перлит или вермикулит. Подходящи за тях са кошниците, мрежестите и телени съдове и други, способни да задържат субстрата.
Субстратът за наземните орхидеи се състои от горепосочените елементи, ситно надробени, с добавени сухи листа и градинска пръст. Такъв състав по-добре съхранява влагата и полезните вещества между поливанията.

Осветлението е важен фактор, който определя дали орхидеята ви ще цъфти при домашни условия. При недостатъчна светлина не достига захранване за нормалния цикъл на вегетация, а при прекалено осветяване растението просто изгаря. Винаги се ръководете от указанията на производителя. Признак на недостиг на светлина са тъмнозелените листа на орхидеите (вместо ярко светлозелени или червеникави листа при здравите растения).

Грижи за орхидеите.
Не по-малко по значимост за успешното развитие на орхидеите е поливането. В природата по-голямата част от орхидеите никога не се намират във вода, техните корени не понасят влагата и разтворените във водата соли. Всяка разновидност се нуждае от особени условия на поливане. Фаленопсис, Пафиопедилум, Одонтоглосум, Цимбидиум предпочитат не много влажна среда през цялото време, а Онцидиума, Дендробиума, Катлеи трябва да изсъхват между поливанията. Върху честотата на поливане влияят такива фактори като: температура и сухота на въздуха, интензивност на осветлението и размера на саксията. Като цяло орхидеите са по-търпими към изсушаването, отколкото към преовлажняването.

Правилното поливане се състои в това саксията с орхидея да се постави в съд с топла вода за 10–15 минути или интензивно да се полее с топла вода от душа, за да проникне водата напълно. И в двата случая след поливането растението трябва да се постави върху решетка, за да може напълно да се изцеди.
Влажността на въздуха, необходима за повечето орхидеи, е 60–80 %. Когато е горещо, те ще се зарадват на пръскането с пулверизатор, което трябва да се прави сутрин или през деня, за да може растението да успее да изсъхне до вечерта.

Грижи за орхидеите.
Орхидеите могат само да спечелят от раздвижването на въздуха (но не от силно течение). Ако в стаята, където се намират, няма естествена вентилация, можете периодично да пускате на слабо ниво вентилатора. Особено важно е това за относително студолюбивите орхидеи като Цимбидиум, които принудително са на горещо. При използването на вентилатор не забравяйте да увеличите поливането.

За цъфтежа си орхидеите се нуждаят от периодично (средно веднъж на две седмици) и балансирано подхранване. Най-добре е да се купи специална тор за орхидеи и да се спазва указанието на опаковката. Не ги подхранвайте с тор за други растения, а също така намалете добавките в период на покой и през зимата.

Пресаждането на орхидеите се налага тогава, когато зелената част на растението прорасне извън саксията. То трябва да се извърши след прецъфтяването или в самото начало на новия растеж. Внимателно извадете растението, като се стараете да не повредите корените. Почистете ги колкото се може повече, а с ножица отрежете изсъхналите или изгнили корени. Вземете съд 1–2 размера по-голям от предишния, насипете на дъното малко от новия субстрат, внимателно наместете растението и го покрийте с останалата част от сместа. Тя трябва да запълни свободното пространство между корените. Леко я притиснете, но не я уплътнявайте излишно. Леко овлажнете и сложете растението на сянка за няколко дни.

Вризеята (Vriеsea) е един от представителите на сем. Бромелиеви. Родът включва около 190 оригинални вида. Сред тях с особен чар се откроява най-разпространената - великолепната вризея (V. splendens). Наричат я още “пламтящ меч”. Растенията образуват розетка от множество дълги листа, грациозно извити навън. Те са тъмнозелени, напречно вълнисто прошарени от тъмноантоцианови ивици. Цветоносното стъбло достига 60 см височина. На връхната му половина се разполага класовидно съцветие, съставено от множество червени прилистници. От тях се показват дребните жълти цветчета, от 5 до 7 см дълги. Появяват се в края на лятото.

Родината и са тропическите гори. Подобно на останалите бромелиеви, има добре подредена във формата на фубия розетка.

 

 

 

Освен великолепната, се отглежда още и решетестата вризея (V. fenstralis). Тя произхожда от Бразилия. Общата височина на растенията достига до 70 см, а листата са до 40-50 см. Те са зелени с напречни и надлъжни жълти линии, които ги разделят като решетка. Чарът на растенията е именно в техните листа. Тръбестите сярножълти цветове се появяват през лятото.

У нас се внася и V. hieroglyphica, която също произхожда от Бразилия. Нейната розетка се оформя от зелено-жълти листа. Те са чудновато иероглифно изписани в тъмночервени шарки. За разлика от останалите видове, горната част на съцветието се разклонява. Цветчетата са тръбести, матовожълти, около 5 см дълги. Цъфти обикновено през лятото.

Лятото и е нужна температура - 20 - 25 градуса, а зимата - 15, както и много светлина. Добре е да се полива с мека вода, като това трябва да става отгоре. Почвата в саксията не трябва да подгизва. През зимата се полива умерено, но трябва да се поддържа висока влажност на въздуха.

Идеалната комбинация за почва е торф, листа и нарязан мъх.

Тори се веднъж месечно.

Обича влажни и топли места, но без пряка слънчева светлина.

Вризеята се размножава чрез издънки. Най-подходящият срок за отделяне им от майката и за засаждането е през пролетта. Изберете саксии с диаметър 10-12 см. Почвата съставяйте от равни части пясък, листовка и торф. Растенията трябва да поставите на леко засенчено място. Докато се вкоренят, около тях трябва да е по-топло от посочената оптимална температура. Въздушната влажност постоянно да е висока. Поддържайте я чрез редовно оросяване, най-добре с пулверизатор. От април до септември поливайте изобилно, а през останалото време на годината - умерено. През лятото може да наливате вода и в оформящата се от листата розетка във вид на фуния. В активния период подхранвайте поне един път месечно.

Представителите на Phalaenopsis не пръскат аромат, но пък приличат на влюбени пеперуди-названието им неслучайно произлиза от гръцкото phalaina. Цветовете са нагъсто и разперват \"крилца\" един след друг на стъбло с височина до 60 см. Най-разространената окраска е бяло с жълто или с розовеникави петънца, но хибридизацията позволява да си поръчате ивици.

Една от най-разпространените орхидеи за отглеждане в домашни условия. Има късо стебло с няколко тъмно зелени кожести листа разположени в розетка. Цъфти с едно или две цветни стъбла, върху които са разположени цветовете. Най-разпространени са розово и бяло цифтящите видове, но има и такива е жълт, оранжев, червен и виолетов цвят.

 

 

 

Всички орхидеи обичат пулвелизатора, само че с фалаенопсис трябва да внимавате-не трябва да допускате проникването на вода в розетките на листата, защото може да загният.

Почва: В почвата за орхидеите (купувайте готови смески) преобладават мъховете и натрошените борови кори, което позволява добро отцеждане и аериране. На дъното на саксията можете да насипете малки камъчета, които също ще помогнат срещу загниването на корените.

Подхранване: Става по време на поливането. Разтворете течен тор в съотношение 1/2 от предписаното на опаковката и поливайте с получения разтвор.

Поливане: За поливането на растението се използва мека, отлежала вода (може и дъждовна). През топлите месеци се извършва на 2 - 3 дни, а през зимата - през 2 седмици. През лятото е особено важно сутрешното опръскване на листата. По принцип всички орхидеи имат нужда от висока влажност на въздуха (около 85%). В случай, че орхидеята се гледа във висящо кошче, за да я полеете, трябва да потопите целия съд в леген с вода и да го държите в него, докато по повърхността престанат да излизат мехурчета. Преди всяко следващо поливане, горният слой пръст трябва да е изсъхнал напълно.

Обича светло място без пряко слънце през летните месеци. Може да получи изгаряния по листата. За да се стимулира цъфтежа е добре да се намали поливането и температурата през зимните месеци.

Най - добре феланопсисът и вандата ще се чувстват в парник. Има нужда от висока влажност на въздуха (около 85%) и температура около 20° C.

Размножаване: Трудно може да бъде размножавана в домашни условия от любители.

Пресаждане: само ако саксията стане прекалено тясна.

Съвет: Не отрязвайте цветоносните стъбла след като прецъфти. Възможно е по тях по-късно да избият нови пъпки и пак да цъфне. Образува полупрозрачни, стърчащи във въздуха корени. Когато връхчетата им са светлозелени, това е знак, че растението е във фаза на бърз растеж, а когато посребреят - че растението си почива или има нужда от поливане ( зависи от сезона ).

Понася пряка слънчева светлина. Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Висока нужда от вода. Поддържайте почвата влажна, но никога не преполовайте. Нуждае се от редовно опръскване на листата. Растение за влажни помещения (кухня, баня, зимна градина). Цветът на растението израства от средата му. Той е с бледорозов цвят. По края на розетката цъфтят и яркосини цветове. За да се разтворят те обаче, е необходима по-голяма влажност на въздуха.Добре е да се пръска често с дъждовна или мека вода.
Расте върху борови кори или сфагнов мъх.Подходящата температурата през лятото е между 21 и 24 градуса, а за зимата - минимум 15. Независимо от сезона, въздухът винаги трябва да е достатъчно влажен.Извършва се чрез разделяне на корена.
След като прецъфти старото растение постепенно умира и от него израстват няколко издънки. Разделяйте ги внимателно, без да наранявате корените.Подходящо за влажни помещения.