Articles - Thumbnails

Повечето орхидеи Фаленопсис, с които можем да се сдобием от пазара са селективно утвърдени за отглеждане в домашни условия. Когато ние се чувстваме добре – и на Фаленопсиса му е добре. В стайни условия орхидея Фаленопсис расте в саксии, най-често прозрачни. Прозрачните пластмасови саксии се използват за контрол на влажността на сместа, за наблюаение на състоянието на кореновата система и най-вече – да достига светлина до корените, чрез които също фотосентизира растението. В практиката много любители с успех отглеждат този вид орхидеи и в плътни, непрозрачни саксии. Доверете се при избора на съд главно на такъв, чрез който достъп на свеж въздух до корените е свободен. Като цяло, подходящите саксии за орхидеи фаленопсис, са прозрачни и имат отвори за циркулация на въздуха.

Влажност
саксии за орхидея Фаленопсис
саксии за орхидея Фаленопсис – прозрачна и със странични отвори за циркулация на въздуха.

Голяма част от видовете и хибридите на Фаленопсиса се гледат при относителна влажност на въздуха 40-50%. За локалното увеличаване на влажността в саксиите, същите се оставят в съд с керамзит. Полезно е и пръскането на въздуха около листата. Трябва да не попада вода в пазвите на листата, което предизвиква загниване на розетката на растението.

Температура
Повечето видове и хибриди се отнасят към топлите температурни групи. През зимата и лятото, за тях благоприятната температура е 22-25°C, а през нощта не по-ниска от 21°C. Добрия цъфтеж се постига, като разликата между дневните и нощни температури не е повече от 5-10°C. В противен случай цветоноса може да изсъхне.

Поливане
полята и неполята орхидея
Полята орхидея – корените са зелени.

Фаленопсисите са растения без точно определен период на покой, за това през цялото време поливането трябва да е равномерно и системно. За поливането се използва вода, желателно със стайна температура. Един от методите на поливане е кисненето на орхидеите за около 1 час, веднъж на 1-2 седмици в съд с вода (може и преварена). Друг метод е обливането с вода, пак веднъж на 1-2 седмици, като не трябва да се забравя да се попие водата от пазвите на растенията. През зимата поливането се намаля до 1 път в месеца.

Въздух
Почти всички орхидеи Фаленопсиси са въздушни растения, в природни условия растат по стволовете или клоните на дърветата. Влагата, минералите и органичните вещества се осигуряват от фотосинтезата на многочислените въздушни корени. С тях цветята се закрепват към стволовете на дърветата и части от тях се полюшват във въздуха. Заради това в стайни условия трябва да се подсигури циркулация на въздуха. На дъното на саксията се прави дренаж от керамзит или късове пенопласт.

Почва, торове и пресаждане
орхидея в керамзит
орхидея в керамзит

Субстрата за Фаленопсиса и почвата за орхидеи, в повечето случаи се приготвя от смес на едри късчета кора от бор, кокосови влакна, мъх и др. Подхранвайте със специална тор за орхидеи, веднъж на 4 седмици. Пресаждане се извършва един път на около 2 години, след прецъфтяване. Не се притеснявайте за корените, ако ви се струва, че им е тесничко в саксията. При пресаждането корените се увреждат, растението се адаптира трудно. Пресаждайте ако прецените, че субстрата се разпада или има нашественици и/или гниене. След като пресадите не поливайте поне 2-3 дни.
За поддръжка на листата на орхидеята, е добре да се почистват с памучен тампон, напоен с лимонов сок.

 

 

Градинарите имат няколко съвета и трика за успешно отглеждане на розите така, че те да развият перфектния разцвет. Методите за ухажване на Царицата на цветята варират от серенади с класически концерти на Бетовен до поливане със чай от люцерна. Някои дори вярват, че банановите кори помагат на красивите растения да се развиват добре. В крайна сметка всеки хоби градинар трябва да открие сам най-добрите методи за грижа за розите.

 

1. Бананите са източник на фосфор
Фосфорът стимулира цъфтенето на растенията. Много градинари прибягват до бананите като източник на фосфор, за да стимулират растежа на розите си. Ето как бананите може да бъдат полезни в градината: първо накълцайте няколко бананови кори и ги пасирайте в блендер. Оставете сместа да престои 15 минути. След това разровете пръстта под листата на розовия храст и изсипете там сместа на дълбочина около 10-12 см. При това гледайте да мястото да не е срещу посоката на растеж на основното стъбло. Бъдете внимателни да не нараните корените на храста.

2. Лунната соната на Бетовен
Някои градинари вярват, че класическата музика помага на растенията да се развиват по-добре. Идеята е, че растенията реагират положително на музиката, например класика, кънтри или рок. Все пак не бързайте да инвестирате във външни колони, защото резултатите, които подкрепят тази теория, не са съвсем убедително.

 

3. Чай от люцерна
Люцерната предоставя на розите важни хранителни вещества като азот, желязо, калций, фосфор и други, включително мастни киселини, които стимулират растежа на розите. Може да сложите люцерна около храстите, като количеството може да бъде около 1 чаша на храст. Също така полезно би било да поливате храста със студен чай от люцерна.

4. Как да изберем вид при отглеждане на рози
Хиляди видове красиви рози се намират на пазара и може дори да нямаме възможност да видим всички, камо ли да ги отглеждаме. Когато избирате вид роза за градината, има няколко неща, които могат да ви помогнат да се ориентирате.

5. Място в градината
В повечето случаи розите се избират според това как ще изглеждат на външен вид в градината. Това е и най-често използваният критерий за избор. Има рози, които са високи около от метър до метър и половина. Формата на някои е груба и трудно може да бъде сметната за привлекателна, само че те имат обилен цвят през целия сезон. Хибридната чаена роза има едно цветче, твърдо стъбло, докато флорибундата има по-малки групички цветчета по стъбълцата, които не са твърди. Миниатюрните рози имат малки цветчета и на височина може да достигнат до 25 см до 91 см. Те се развиват в снопчета. Пълзящите рози могат да достигнат височина от 2 м до 9 м.

Каквито и сортове рози да изберете, необходимо е да вземете предвид спецификите в градината.

 

6. Издръжливост на климатични особености
При избор на роза за отглеждане трябва да вземете предвид какви са климатичните особености на района, в който се намира градината. Прочетете внимателно каталозите и изберете, след като се запознаете добре с подробностите за различните видове. По възможност купете розите от местен или регионален градинар.

7. Време за растеж
Много видове рози, особено старите сортове, цъфтят само веднъж в годината. Дали искате да имате ароматни, розови облаци от цветчета в продължение на три седмици през юни, или пък предпочитате розата да цъфти цяло лято? Взимайки това предвид, бързо ще стесните избора си до определен брой видове.

8. Устойчивост на болести
Изборът на резистентна на болести роза може да ви спести редица проблеми, включително нуждата да използвате химикали, за да ги предпазите. Някои стари сортове вече са развили устойчивост на болести. Прегледайте и новите, модерни видове рози, върху които е работено целенасочено, за да бъдат устойчиви на климатични специфики и промени. На хибридните чаени рози се носи славата на уязвими към болести. Те изглежда са склонни да привличат насекоми и вредители, поради което са трудни за отглеждане без да ползвате арсенал от химикали и спрейове.

 

9. Дължина на стъблото
Може да изглежда като странна причина, която да бъде взета предвид при избора на рози, но ако искате да имате рози, които да откъснете със стеблото. Традиционната градинска роза е хибридна чаена роза и това е единствения вид, чието стъбло израства силно и здраво. Всички останали рози имат по-къси и слаби стъбла, което им придава по-непринуден и красив външен вид.

10. Грижа за розите
Някои видове рози се нуждаят от директна слънчева светлина, приблизително от 6 до 8 часа на ден. При мек или топъл климат растенията се нуждаят само от няколко часа слънце на ден, и то следобед. Ако климатът е по-хладен, полезно може да бъде, ако засадите розите на топло южно или западно изложение. Така растенията ще могат да се възползват по-дълго от следобедното слънце, а през зимата те ще имат повече топлина.

Розите се нуждаят от добре дренажирана и богата на хранителни вещества почва с pH между 6.5 и 7. Ако почвата е влажна и тежка, полезно е да направите легла за розите. Добре е да добавите компост, за да постигнете по-разредена структура на почвата с високо съдържание на органични вещества.

Розите имат нужда от вода повече, отколкото други градински растения, особено по време на първата година от засаждането, тъй като това ще помогне за създаване на добра коренова система. Най-доброто решение при избора на поливна система за розите е капковото напояване. То позволява водата да бъде концентрирана тъкмо там, където е необходима в областта на корените. Листата остават сухи, което намалява проблемите с болести. Един тънък слой органичен мулч ще помогне да се запази влагата и ще стимулира здравословното развитие на корените. Когато мулчът се разпадне, ще допълни вече съществуващия.

 

11. Наторяване
Розите са растения, които обичат повече хранителни вещества и развитието им ще бъде стимулирано, като им се добави фосфор, азот и калий. Може да набавите тези хранителни вещества както чрез течни, така и чрез гранулирани торове в приблизително съотношение 5-8-5. В повечето случаи редовното торене с компост и друга органична материя, включително остатъци от риба, ще подхрани розите с всички хранителни вещества, които са им необходими. Тези органични добавки също така ще помогнат да се поддържа баланса на pH в почвата. Други органични добавки за торене са глауконит и люцерна.

12. Резитба
Изсъхнали, слаби и болнави стъбла могат да доведат до проблеми с болести. Ето защо трябва да ги отрежете и да позволите да се осъществи циркулация на въздуха към централната част на растението и ще намалите проблемите свързани с появата на гъбички. Подрязването на храстите също така стимулира растежа и позволява растението да бъде оформено по приятен начин. Залинелите цветя трябва да бъдат премахнати по време на периода на развитие, за да се стимулира развитието на нови пъпки. За да бъде подрязването прецизно, използвайте остри ножици.

 

Всеки род орхидеи има различни нужди, за да цъфти отново и отново.

Повечето орхидеи в търговската мрежа като Phalaenopsis, Zygopetalum и Odontoglossum изискват само лека промяна в температурата, за да цъфнат за пореден път.

Други, като Oncidium и Dendrobium, изискват специално наторяване с богат на фосфор препарат.

Доброто познаване на специфичните нужди от поливане, температура и наторяване за всеки род орхидеи е ключът към постигане на нов цъфтеж година след година.

Основните правила, които трябва да имате предвид относно цъфтежа, са:

- Когато паднат и последните цветове, отрежете половината от цветното стебло с чист, остър нож.
- След отрязването на цветното стебло, го запечатайте с канела на прах или разтопен восък, за да предотвратите бактериална инфекция.
- Следвайте внимателно инструкциите за отглеждане на съответния род орхидеи и със сигурност ще имате успех с нов цъфтеж

В повечето случаи купуваме растенията вече цъфнали, но често се случва, следващият цъфтеж да не е същия месец на следващата година.

Добър вариант е, да поставяте етикетче в саксията като обозначите съответния период.

Повечето орхидеи растат ускорено през лятото и цъфтят през есента и зимата. Някои по веднъж, а други по няколко пъти в годината. Изящните цветове на някои орхидеи радват месеци наред, а други падат само след няколко дни.

Phalaenopsis цъфти веднъж в годината, но цъфти месеци наред.

 

Cattleya, Oncidium и Dendrobium обикновено цъфтят веднъж или два пъти в годината по месец или два време.

За повечето хора стайните растения са обикновен декор на дома. Но едно помещение в дома с красиво цвете носи съвсем друга енергия и настроение.
Както цветовете и детайлите, които избираме в дома си за повече благополучие, така и някои растения носят със себе си положителна енергия.

Всяко едно растение носи определено настроение и символика. Едни напомнят за лятото и слънцето, а други помагат за привличането на любов, щастие и богатство. Запишете си този букет от ароматни растения, които може да отглеждате в дома или градината и направете живота си по-хубав.

Бамбук

Бамбукът е известен с това, че помага за привличането на радост и богатство в дома. Когато се подарява от сърце носи много късмет на домакините. Освен това помага за подобряване на паметта, духовното израстване, помага на хората да развиват своите таланти и насърчава доброто здраве. Изключително лесен е за отглеждане.

Рози

Кралицата на цветята може да бъде отглеждана в градината или в дома. Розите привличат любовта, носят изцеление и късмет. Цветове, в които ще изберете да ги отглеждате също носят определена вибрация.

Бялата роза пречиства и носи положителна енергия. Бяла с червени детайли - страст. Роза в прасковени нюанси - мир, духовност и приятелство.

Розова роза - романтична любов и забавление. Червена роза- страстна, дълбока, истинска любов.

Орхидея

Орхидеите са цвята, които привличат красотата и любовта в дома. Древните гърци свързвали тези цветя с плодородието и мъжествеността. Това ги прави идеален подарък за младите семейства. Лилава роза - духовност.

Розов божур

В азиатските култури божурът символизира любов. За да привлечете любовта към себе си най-добре е да отглеждайте розов божур, тъй като той символизира младата любов, новото начало.

Не случайно много булки избират това цвете, като част от булчинския си букет, за да им донесе щастие и разбирателство в брака.

Босилек

Ако искате да имате повече любов в семейството, трябва ви ароматната билка босилек. Тя ще ви донесе и много късмет, красота и богатство. Босилекът не само прави ястията по-вкусни, но и е естествено средство за справяне с депресията.

Жасмин

Жасминът е символ на любовта. Отглеждайки това прелестно цвете в дома или градината вие ще привлече любовта и богатството към себе си. Жасминът (и особено маслото от него) е познат и като мощен афродизиак. Затова поставете в спалнята си саксия с жасмин и се радвайте на страстна любов.

Лимоново дръвче

Жълтият цвят на лимона символизира щастие, топлина, приятелство, пречистване и положителни емоции. За да бъдете винаги в добро настроение и да подобрите вашите енергийни нива, отглеждайте в дома или градината си лимоново дръвче.

Лавандула

Лавандулата е една от най-предпочитаните билки за градината. В прекрасни лилави цветове тя не само гони комарите, но подобрява настроението, действа успокояващо и привлича любовта.

Ако искате да имате повече страстни нощи отглеждайте лавандула в саксия, която поставете във вашата спалня.

Доскоро цветен символ на коледните празници у нас беше нежното коледарче, което зацъфтява точно по това време. Обаче една пищна красавица го измести безапелационно от призовото място. Това е коледната звезда (Euphorbia pulcherrima). В превод името й означава прекрасна млечка и тя наистина заслужава името си. С настъпването на студовете се окичва с необикновени едри прицветници, подобни на звезди, обкръжаващи дребните и невзрачни истински цветчета. Възхитителните многоетажни “звезди” могат да бъдат и нежни – кремави, кайсиеви, розови , и ярки – алени, малинови, лимоненожълти. Обрамчени от тъмнозелените листа, те изглеждат приказно на фона на зимния пейзаж, постоянно привличат погледа, омагьосват.
Намерете й светло и топло място
Пуансетията, както е другото име на красавицата, е от семейство Млечки и расте в тропическите области на Централна Америка и Мексико. Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достигащ до 3 м на височина. При нараняване на стъблата и листата се отделя млечен сок, който дразни кожата и лигавиците.
Коледната звезда предпочита да расте на светло, но не слънчево място и при температура около 18-20 градуса. Ако градусите паднат под 12, листата пожълтяват и окапват. Водата за поливането трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загниват корените. Ако въздухът в стаята е сух, скоро звездата ще бъде нападната от разнообразни вредители – акари, листни въшки, белокрилки. Това може да се избегне с често пулверизиране и пръскане с инсектициди за цъфтящи растения.
Пет месеца продължава парадът на багрите
След цъфтежа, който може да продължи 5 месеца, истинските цветчета опадат. Тогава храстчетата се подстригват и се държат на сухо и прохладно място (около 15 градуса) почти без поливане. Вода се дава по малко и само когат листата повяхнат. В средата на май цветето се пресажда в добре дрениран съд. Почвата трябва да е рохкава и богата. Полива се леко и се поставя на светло и топло. Скоро се появяват младите листа и поливането става редовно. За оформяне на красиво храстче мрадите клонки се подстригват. След 3 седмици се прави и първото подхранване, а следващите са по 2-3 месечно през цялото лято. През лятото коледната звезда може да се изнесе в градината на полусенчесто защитено място, а когато температурите се понижат до 17 градуса, се внася в стаята.
Тънкости
За да осигурим цъфтеж на цветето си, трябва да се съобразим с това, че то е растение на късия ден - цъфти когато дните са къси, а нощите дълги. За да се появят великолепните прицветници, от есента изкуственото осветяване се ограничава. През септември и октомври всяка нощ се осигурява пълна тъмнина до 14 часа, като растението се покрива с плътна кутия или се пренася в тъмен килер. През деня трябва да е на светло.

Размножаване
Размножаването става с връхни резници през януари или през лятото. Те се потапят отначало в топла вода, за да престанат да отделят млечен сок. Вкореняват се в лека почва за около 3-4 седмици при температура 20-22 градуса. Щом започнат да нарастват, се прищипват за разклоняване.