Articles - Thumbnails

 

Всеки род орхидеи има различни нужди, за да цъфти отново и отново.

Повечето орхидеи в търговската мрежа като Phalaenopsis, Zygopetalum и Odontoglossum изискват само лека промяна в температурата, за да цъфнат за пореден път.

Други, като Oncidium и Dendrobium, изискват специално наторяване с богат на фосфор препарат.

Доброто познаване на специфичните нужди от поливане, температура и наторяване за всеки род орхидеи е ключът към постигане на нов цъфтеж година след година.

Основните правила, които трябва да имате предвид относно цъфтежа, са:

- Когато паднат и последните цветове, отрежете половината от цветното стебло с чист, остър нож.
- След отрязването на цветното стебло, го запечатайте с канела на прах или разтопен восък, за да предотвратите бактериална инфекция.
- Следвайте внимателно инструкциите за отглеждане на съответния род орхидеи и със сигурност ще имате успех с нов цъфтеж

В повечето случаи купуваме растенията вече цъфнали, но често се случва, следващият цъфтеж да не е същия месец на следващата година.

Добър вариант е, да поставяте етикетче в саксията като обозначите съответния период.

Повечето орхидеи растат ускорено през лятото и цъфтят през есента и зимата. Някои по веднъж, а други по няколко пъти в годината. Изящните цветове на някои орхидеи радват месеци наред, а други падат само след няколко дни.

Phalaenopsis цъфти веднъж в годината, но цъфти месеци наред.

 

Cattleya, Oncidium и Dendrobium обикновено цъфтят веднъж или два пъти в годината по месец или два време.

Доскоро цветен символ на коледните празници у нас беше нежното коледарче, което зацъфтява точно по това време. Обаче една пищна красавица го измести безапелационно от призовото място. Това е коледната звезда (Euphorbia pulcherrima). В превод името й означава прекрасна млечка и тя наистина заслужава името си. С настъпването на студовете се окичва с необикновени едри прицветници, подобни на звезди, обкръжаващи дребните и невзрачни истински цветчета. Възхитителните многоетажни “звезди” могат да бъдат и нежни – кремави, кайсиеви, розови , и ярки – алени, малинови, лимоненожълти. Обрамчени от тъмнозелените листа, те изглеждат приказно на фона на зимния пейзаж, постоянно привличат погледа, омагьосват.
Намерете й светло и топло място
Пуансетията, както е другото име на красавицата, е от семейство Млечки и расте в тропическите области на Централна Америка и Мексико. Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достигащ до 3 м на височина. При нараняване на стъблата и листата се отделя млечен сок, който дразни кожата и лигавиците.
Коледната звезда предпочита да расте на светло, но не слънчево място и при температура около 18-20 градуса. Ако градусите паднат под 12, листата пожълтяват и окапват. Водата за поливането трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загниват корените. Ако въздухът в стаята е сух, скоро звездата ще бъде нападната от разнообразни вредители – акари, листни въшки, белокрилки. Това може да се избегне с често пулверизиране и пръскане с инсектициди за цъфтящи растения.
Пет месеца продължава парадът на багрите
След цъфтежа, който може да продължи 5 месеца, истинските цветчета опадат. Тогава храстчетата се подстригват и се държат на сухо и прохладно място (около 15 градуса) почти без поливане. Вода се дава по малко и само когат листата повяхнат. В средата на май цветето се пресажда в добре дрениран съд. Почвата трябва да е рохкава и богата. Полива се леко и се поставя на светло и топло. Скоро се появяват младите листа и поливането става редовно. За оформяне на красиво храстче мрадите клонки се подстригват. След 3 седмици се прави и първото подхранване, а следващите са по 2-3 месечно през цялото лято. През лятото коледната звезда може да се изнесе в градината на полусенчесто защитено място, а когато температурите се понижат до 17 градуса, се внася в стаята.
Тънкости
За да осигурим цъфтеж на цветето си, трябва да се съобразим с това, че то е растение на късия ден - цъфти когато дните са къси, а нощите дълги. За да се появят великолепните прицветници, от есента изкуственото осветяване се ограничава. През септември и октомври всяка нощ се осигурява пълна тъмнина до 14 часа, като растението се покрива с плътна кутия или се пренася в тъмен килер. През деня трябва да е на светло.

Размножаване
Размножаването става с връхни резници през януари или през лятото. Те се потапят отначало в топла вода, за да престанат да отделят млечен сок. Вкореняват се в лека почва за около 3-4 седмици при температура 20-22 градуса. Щом започнат да нарастват, се прищипват за разклоняване.

Листата са вечнозелени, кожести, тъмни и много плътни. Те са продълговато овални, разположени срещуположно, дълги до 7-10 см и широки 4-5 см. При добри грижи добре покриват тънкото, но силно и издръжливо виещо се стъбло. Цветовете са сравнително едри, събрани в разкошни съцветия, бели, твърде ароматни. Тъй като стъблото нараства много бързо, а е тънко, непременно се нуждае от опора. Чрез нея може да се придаде най-различна форма на растението.

Стефанотисът (Stephanotis) е цвете, което няма да ви разочарова. Дори в периода, когато не цъфти, стефанотисът е достатъчно декоративен.Не е подходящ за съвместно отглеждане с други растения, тъй като “държи да расте свободен” и изисква много чист въздух. Нуждае се от много светлина, но да е защитено от преките слънчеви лъчи.През лятото се полива щедро, а през зимата значително по-умерено. След като прецъфти, намалете поливането, а при хладно време, го сведете до минимум, колкото да не изсъхне корена. Пожълтелите листа са признак на хлороза, причинена от твърде варовита вода. Няма специални изисквания, но пулверизирането се приема добре.Пресаждайте всяка година. Защо колкото повече пространство му се дава, толкова по-разкошно цъфти. За да не загниват корените, осигурете добър дренаж.Твърде добре се отразява по време на интензивния растеж.При много сух и топъл въздух се напада от щитоносни въшки и власести въшки, за ликвидирането на които се употребяват съответни инсектициди, но най- доброто средство е да не се допусне нашествието им.Стефанотисът се размножава чрез резници почти през цялата година, но се препоръчва това да става рано напролет. За целта се нарязват миналогодишни стъбла, като всеки резник трябва да има двойка листа. Засаждат се в смес от торф и пясък (1:1) и при температура 24-26 градуса след около месец са добре вкоренени. Пресаждат се в неголеми саксии в почва, съставена от градинска пръст 1 част, торф – 1 част, листовка –2 части и пясък – 1 част. Държат се при температура 16-18 градуса. Съобразно нарастването се пресаждат в по-големи съдове. Връхните части се прищипват за добро и обилно разклоняване. Възрастните растения се прехвърлят в нова почва на 2-3 години, но горната част на пръстта им се подменя всяка пролет. През лятото могат да бъдат изнасяни на балкона. Нуждаят се от обилно поливане и опръскване, както и от подхранване с разтвор от добре прегорял оборски тор. При такова гледане, особено ако им се осигури нужната изобилна, но разсеяна светлина, цъфтят през цялото лято и до късна есен. През зимата поливането се намалява, но без да се изсушава съвсем земната маса. Тогава растенията се държат при температура 12-15 градуса, но на светло място. Получените от зимни резници стефанотиси зацъфтяват още в края на лятото на същата година. Въздушната влажност трябва да е умерена – обикновена стайна атмосфера, но пулверизирането от време на време допринася за по-доброто развитие на лианата. Въпреки че има слава на трудно за отглеждане растение, стефанотисът расте успешно и цъфти редовно в много домове.

А тъй като коледничето помага да се борим с егоизма и себелюбието, то трябва да се поставя в детски стаи и други помещения, където децата прекарват повече време. Особено полезно е цветето в семейства, възпитаващи единствено дете. Атмосферата на загриженост, топлина и взаимно разбиране, която според поверието създава в дома коледничето, ще е от полза за детето.

Старинни вярвания свързват коледничето с предсказания за смъртта
Така например безпричинно изсъхналото или загинало растение се смята за предвестник на смърт или скорошно погребение у дома. Според суеверията мъртвото коледниче взема със себе си в отвъдното един от членовете на семейството. Това поверие е плашещо, затова според някои цветари изобщо не трябва да се отглежда това цвете у дома. Други, обратно, не вярват в суеверия и обясняват всичко с напълно естествени причини – лоши грижи, недостатъчно или прекалено поливане, значителна възраст на растението и т.н.

Друго поверие го свързва с женското начало и женската енергетика. Ако цветето цъфти в неподходящо време в жилище, където живеят девойка или младеж, това се смята за сигурен знак, предвещаващ скорошна сватба. Ако цъфне преждевременно в семейство на младоженци, говори за бременност.

 


Към неприятните поверия за коледничето се отнася това, според което растението е „мъжегон“ – ако го отглежда неомъжена девойка, тя ще остане стара мома или ако се ожени, постоянно ще се кара с мъжа си.

Поверието гласи, че това цвете предразполага към задушевна беседа и открито общуване
Разказаният в негово присъствие проблем отдава негативната си енергия и в замяна човек получава сили да го преодолее. Благодарение на влиянието на коледничето се променя настройката към трудностите и решението идва сякаш от само себе си. Затова често растението може да се види в кабинети на психолози.

Коледничето е полезно за хора от всякакви творчески професии – актьори, танцьори, поети и писатели. Заключената в него енергия на няколко планети помага човек да се научи да излага мислите и емоциите си с помощта на реч и движения на тялото, да стане по-изразителен словесно и физически.

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, за да се радвате на крепко здраве.

Благодарение на нея организмът засилва защитните си механизми, които имат способността да отблъскват атакуващите го непрекъснато зарази и бактерии. Свойствата и полезните действия на тази билка, която прилича повече на цвете, през последните години са обект на задълбочени проучвания.

Неслучайно тя се слави като един от най-мощните природни модулатори и стимулатори на имунния отговор на организма. Лечебните качества и преимущества на тази билка, известни от хилядолетия, са получили одобрение и признание и от съвременната медицина. Неслучайно тя е активна съставка в много медикаменти, предназначени за подпомагане имунната дейност.

Въпреки противоречивите мнения на специалисти, резултатите от последни проучвания доказват по безспорен начин ползите от приема на ехинацея. Доказателство за мощното действие на лековитото растение е фактът, че то е било използвано от индианците като противодействащо средство срещу отровата на змии.

Ехинацеята е способна да неутрализира дори смъртоносна змийска отрова, благодарение на силните си антиоксидантни съставки. Билката с красиви розови цветчета, която напомня повече на маргаритка, не само повишава силите на тялото да се възпротивява срещу вирусите и инфекциите, но и има силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.

Ехинацея не само подсилва имунитета, но и го изгражда при пациенти, при които той липсва. При тези от Вас, при които има нарушение в дейността му, билката пречиства кръвта и това прави организма по-устойчив на атакуващите го инфекции.

Доказано е, че тази билка има не само антивирусно въздействие, но и още едно друго въздействие, за което по-рядко се говори – скъсява времето за излекуване. Ако вече Ви е повалил грип, доверете се на ехинацея. Тя не само ще облекчи симптомите на запушен нос, хрема и кашлица, но и е безценен помощник за Вас за по-бързо справяне с инфекцията. Доказано е, че приемът на тази билка скъсява наполовина време, за което протича болестта (грип, настинка).

Редовният прием на това уникално чудо на природата намалява вероятността от развитието на синузит с цели 86%.

Ехинацея може да се окаже вашия лек ако страдате от цистит, главоболие, чести възпаления в ушите, гингивит, неприятни гнойни пъпки. Ефектът от приложението й е поразителен и при рани, възпаления и изгаряния по кожата. Мощното лечебно действие на тази билка се обуславя от няколко рядко срещани химични съединения в природата, които влизат в състава й. Нейните качества все още не са добре проучени и вероятно тяхното въздействие е по-широкоспектърно.

 

При херпес

 

Ехинацея действа като блокатор на вируса, причиняващ досадния и неприятен херпес. Тя възпрепятства неговия рецидив. Най-ефикaсни в този случай са спиртни извлеци от билката, чиито прием е препоръчително да стартира още при съмнението за поява на херпес или проява на симптомите на инфекцията.

 

Ако херпесната инфекция вече Ви е поразила, тогава също може да разчитате на тинктурата от ехинацея, която значително ще намали продължителността на неприятното заболяване.

 

При херпес са препоръчителни извлеците от билката на спиртна основа, а не чайовете, поради факта, че този вирус трябва да се атакува незабавно, тъй като прогресира много бързо.

 

Ако предпочитате да си приготвите сами тинктурата, а не да я закупите в готов вод от аптеката или билковите магазини, е необходимо да направите следното – изстискайте сока от сто грама свежи цветове от билката, след което разредете с 300 милилитра ракия.

 

Това престоява на слънце половин месец, след което по 20-30 капки от него се разреждат в малко вода и се приема по 3 пъти рамките на денонощие.

 

При гъбички и хламидия

 

Същото количество от тинктурата, но разредено с хладка вода може да използвате за вагинални промивки и бани, ако страдате от гъбички и хламидия. Лековитото „цвете“ има силно изразен антигъбичен ефект. Спомага за отстраняването на неприятните гъбични инфекии.

 

Вътрешният прием на ехинацея също се отразява благоприятно при подобно състояние.

 

При грип и кашлица

 

Ехинация прави чудеса при хора, болни от грип, придружен със силна кашлица. Отварата от нея действа отхрачващо. Билката пречиства бронхите и втечнява натрупания секрет. Тя прави отхрачването по-лесно.

 

Бързо излекуваната кашлица е предпоставка за възпрепятстване на евентуални белодробни усложнения, които най-често се проявят в резултат от нейното неизлекуване или дълга продължителност. Ако Ви измъчва кашлица и/или сте повалени от грипния вирус, добре би Ви подействало освен пиенето на чай от ехинацея и инхалации с билката. Може също така да я използвате за бани, прибавяйки извлек от нея към водата си за къпане.

 

На чай

 

Приета на чай, ехинацея засилва имунитета и облекчава болкови симптоми като главоболие, кашлица, грип и други вътрешни инфекции. Запарката се приготвя от една голяма лъжица от сухото растение, залято с половин литър вода. Приготвената отвара се разделя на три части, всяка от които приема непосредствено преди трите хранения за деня. Приемът на тази запарка не бива да бъде по-продължителен от 10 дни. След тях се прави почивка и едва след това курсът продължава.

 

На хапчета

 

Това природно чудо може да си набавите не само като чай, но и на таблетки (филмирани и обикновени). Заради безспорните си качества на мощен имуностимулатор, тези таблетки се превърнаха през последните няколко години в най-търсеното средство за подпомагане имунната дейност. Доказано е, че тази билка неутрализира вредното въздействие на окислителните процеси и свободните радикали в човешкия организъм. Това възпрепятства заболявания на костите и ставите като артрит.

 

Съчетания и продукти

 

Ехинацея и прополис (клеева тинктура)

 

Мощното имуностимулиращо действие на лековиата ехинацея се засилва още повече при комбинацията й с прополис, който също е едно от най-популярните природни средства за засилване на имунния отговор. Не само във вид на хранителни добавки, тази чудотворна комбинация може да си набавите чрез чай и клеева тинктура. По време на лечебния курс със запарка от ехинацея, преди прием на извлека е препоръчително да добавите към него няколко капки клеева тинктура.

 

С чесън и джинджифил

 

Хранителни добавки с ехинацея се предлагат и в комбинация с още две мощни природни имуностимулиращи средства, които влизат в състава им – чесън и джинджифил. За още по-мощен ефект от „Джеймисън“ са добавили и мощния природен аналгетик жен шен. Освен като превантивно средство против вирусни инфекции, добавката е допустимо да бъде приемана и от пациенти, провеждащи курс за лечение на рак. Влизащият в състава й джинджифил облекчава симптомите на неприятното гадене, с което протича приемът на антираковите лекарства.

 

С котешки нокът

 

В комбинация с котешки нокът ехинацея върши чудеса. Тази вълшебна формула намира приложение дори при лечението на ХИВ. Като допълнение към медикаментите от терапията при СПИН се приема добавка от ехинацея с котешки нокът. Втората също притежава доказани антибактериални, антимикробни, противовирусни и имуностимулиращи качества. Предлагат се добавки с двете билки, които са обогатени с богат витаминен комплекс (витамин В и С) и ценни микроелементи (цинк, селен).

 

С черен бъз

 

При грипни и простудни заболявания може да се доверите на подсилващата имунитета комбинация от ехинацея с черен бъз. Малките черни плодчета на това растение крият невероятна лечебна мощ. Те са силен природен антибиотик и антипиретик. Сокът от черен бъз предизвиква изпотяване и със своя силно изразен загряващ ефект е безценно природно средство за сваляне на висока температура, ако го приемате в чист вид. В хранителна добавка екстрактът от черен бъз засилва действието на ехинацеята. Тази разновидност се предлага в течна форма. Към не е добавен екстракт от слез и е благоприятна за прием от деца над двегодишна възраст. (Имуномикс на Абока)

 

За деца

 

Вирусните инфекции се отразяват най-тежко на децата, заради неизградения им все още имунитет. Най-често децата боледуват, когато имат контакт с други деца. Момента, в който малкото дете тръгва на детска градина, е изключително стресиращ за неговата имунна система. Тя все още не е изградена, но въпреки това е наложително да противодейства на постоянно атакуващите я вируси и инфекции. Дори и сте имунизирали малчугана с противогрипна ваксина, добре действат добавките с ехинация. Те са препоръчителни и за деца над 2-3 годишна възраст. Под формата на сироп е възможно да се приемат след 2-годишна възраст.Обичайната препоръчителна доза е по 0,5 ml за всеки килограм телесно тегло. Под формата на таблетки за дъвчене може да приема от деца над три години. Може да давате на малчугана добавката и в моменти на боледуване. Тя ще помогне на неукрепналия детски организъм да отблъсне по-бързо атакуващата го инфекция. Приемът на ехинацея намалява рисковете от развитие на алергия и синузит при децата.

 

Внимание: Предозиране с ехинацея или тинктура от нея!

 

Можете да приемате настойката или отвара от ехинацеята най-много седмица или максимум две, ако се чувствате добре. При неспазване на споменатата доза или пресрочване на употребата на ехинацея или тинктурата от нея може да се получи отравяне, изразяващо в появата на постоянно или временно гадене, остро кисело повръщане, раздразнителност и главоболие. В този случай трябва без замисляне и незабавно да стопирате всяка употреба на препарата, да промиете стомаха с голямо количество вода и да се прегледате. Останалото се намира в компетенцията на лекаря.