Articles - Thumbnails

Още през септември-октомври лимоновото дръвче трябва да бъде прибрано на закрито. Преди това огледайте добре за наличие на вредители, слаби и изсъхнали клонки или мухъл в саксията. Измийте внимателно листата му с помощта на пулверизатор или под душа. Прехвърлете растението в стая или зимна градина с температура 15-18 градуса. Помещението трябва да бъде светло (най-добре южно или югоизточно)и с оптимална влажност, необходима за цитрусовите растения – около 60-70%.

 

Лимонът може да презимува и в по-хладно, дори неотопляемо помещение, стига температурата в него да не пада под 5 градуса. За кратки периоди може да понесе и температури до 0 градуса без вредни последствия.

Не поставяйте саксията на перваза на прозореца, до радиатора, тъй като високата температура и ниска влажност ще окажат неблагоприятно влияние върху растението и дори може да се окажат фатални.

Ако температурата в стаята за зимуване е под 5-6 градуса, то на лимона не му е необходима много светлина, докато при по-висока температура има нужда от по-интензивно осветление. Все пак внимавайте растението да не бъде изложено на директна слънчева светлина за повече от 2 часа на ден.

Най-добре е да поливате лимона с дъждовна или снежна вода със стайна температура. Ако нямате такава възможност използвайте престояла вода, към която сте добавили една чаена лъжичка сода. Поливането не трябва да е по-често от веднъж седмично, особено ако лимонът зимува на хладно. Все пак следете субстрата да не пресъхва.

През зимния период торенето се ограничава. Може да използвате тор под формата на воден разтвор със съдържание 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

Ако лимонът е на топло и светло през зимата добре е да го подхранвате с тор, богат на желязо.

В началото на пролетта пресадете лимона, ако сегашната саксия му е станала тясна. При пресаждането премахнете повредените и загнили или изсъхнали коренчета и клонки, ако има такива. Поставете го на хладно място с разсеяна светлина за 2-3 седмици. След това преместете на светло и постепенно увеличавайте поливането и торенето.

След като опасността от измръзване премине изнесете лимона на балкона или в градината.

Лимонът расте в глинени или дървени съдове, при подходяща температура и добра почвена смес. Отглежда се в съдове съответстващи на възрастта на растението - в големи съдове малките растения не образуват добра коренова система, тя става излишно дълга и овласена. Съдовете се сменят през 2 години, като се започва от 20 см и се стига до 45 - 60см ширина и 40 см дълбочина.

Почва за лимон
За почва се използва смес от равни части пръст с изгнили горски листа, добре угнил оборски тор, едрозърнест пясък и хумусна чимова пръст. Ако на растението липсва азот, калий, фосфор, растежът се забавя, листата жълтеят и окапват. Добре е да се подхранва с угнил оборски тор или смес от равни части амониева селитра и калиев сулфат - дозата е 1 до 2 чаени лъжички на месец. Може да се ползва птичи тор на малки дози на всеки две седмици, но след като престои и ферментира 1 - 2 седмици във вода.

- Не допускайте засушаване на растението, най-добре е да сипвате вода в подставката.

- Лимонът се нуждае от резитба за формиране, което става през първите 2 - 3 години. Стъблото да е с 20 см ствол и 3 - 4 симетрични скелетни клона, чрез тяхното съкращаване се образуват полускелетни разклонения, до пълното изграждане на короната, образуваните цветове и плодове се премахват.

Лимонът цъфти обилно и ако го отглеждате с декоративна цел, оставете всичките цветове, ако искате да плододава, то тогава оставете 3- 4 цвята, разположени към върха на клонките.

Отглеждане на цитруси в домашни условия

Резитба на лимон
Резитбата за производство се прави, като слабо се съкращават клончетата, отстраняват се плододалите и сухи клонки и се прореждат завръзите. Ако растението е застаряло се съкращават с 1/3 до 1/2 скелетните и полускелетни клони, така става подмладяване. Има зависимост между количеството плодове и количеството листа на дръвчето, за нормалното развитие на всеки плод в короната трябва да има най-малко 9 - 10 развити листа. В тях се съдържат фитонциди, които действат като естествен антибиотик и убиват микробите в стаята където расте. Ако дръвчето изгуби много листа на следващата година не плододава, затова е важно да съхраните листата му.

Сутрешното или вечерното поливане на лимона е най-добро

Зимуване на лимона
Лимонът зимува в нормално топли и светли помещения с температура 18 - 20 градуса, избягвайте резките промени в температурата при проветряване и течението, добре е да овлажнявате въздуха, така листата ще се развиват добре. Изнася се на открито след като преминат застудяванията, резките промени в условията са причина за боледуване и загиване на растението.

Райска ябълка

Райската ябълка (Malus diospyros) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae),произхожда от Китай и Япония.Райската ябълка e дърво достигащо 10 м височина.Присадените растения встъпват в плододаване на 2-тата - 3-тата година след засаждането.За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добите се повишава и често достигат до 200-300 кг. от едно дърво.Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20-22°С .....

Зимната почивката на лимоните е необходима за плододаването. През зимата лимоните се отглеждат в хладни светли помещения. Добре е температурата да не по-висока от 8°С и вашето лимонено дръвче да се полива рядко. Ако въздухът на помещението е сух, нужно е и оросяване, за да не окапят листата на лимона. Също така допълнителна светлина от поставена до него лампа, ще се отрази добре на лимона.

Също така през зимния период подхранването на лимона се ограничава. Тор се слага само под формата на воден разтвор, който съдържа 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

Ако имате възможност, почистете цялото растение с мек парцал и сапунена вода. Обтрийте внимателно горната и долната повърхност на листата. Пожълтяването на листата говори за дефицит на хранителни елементи. Цитрусовите растения най-често страдат от липсата на желязо. Потърсете специален тор с микро и макроелементи. Прилагайте този вид подхранване, ако вашето растение е на светло и топло през зимата. Ако лимонът зимува на студено, изчакайте пролетта. Тогава пресадете, изчакайте около месец и тогава започнете да подхранвате.

Зимни грижи за домашния лимон.

Ако има малки петънца, които се виждат по цялата листна петура на лимона, трябва да кажем, че има много възможности. Най-лошият сценарии е да си отглеждате и други инсекти със смучещ тип устен апарат. В процеса на храненето си те всмукват и малки хлорофилни зрънца, откъдето се появяват и точиците. Нашият съвет е, ако пръскате с химичен препарат, да го направите преди да внесете лимона в дома си. Също така добра идея е и превантивно пръскане с фунгицид.

 

 

Клементината е хибрид между мандарина и сладък портокал, сорта е създаден случайно в Северна Африка от семе на мандарина засадено в земята от преподобния отец Клемент Родиер. Клементината е безсеменна, нейните предимства са това, че се белят най лесно от всички познати десертни сортове мандарини и техните хибриди. В някои разсадници, клементината погрешно се предлага като сорт мандарина. Клементината има изключително много клонове, които се различават предимно по аромата и периода на зреене. При правилно отглеждане клементината която ние предлагаме , би трябвало да узрее в края на месец октомври, началото на месец ноември.