Articles - Thumbnails

  • Лимонът (Citrus limon) е цитрусово, вечнозелено дръвче. Цъфти в бели цветчета с приятен аромат. Може да се отглежда...

  • Април и май са много важни месеци по отношение на грижите за стайни растения , зеленчуковата градина на...

  • Какви са цъфтящите растения през април? Малки растения, декоративни и овощни дървета: пролетта е сезон, пълен...

  • Индекс 1 Обърнете внимание на растенията, които цъфтят през март1.1 Глухарче1.2 Зимна хортензия1.3 Зимен...

Лимонът (Citrus limon) е цитрусово, вечнозелено дръвче. Цъфти в бели цветчета с приятен аромат. Може да се отглежда у дома в саксия, като през топлия период от годината може да се изнесе на терасата или в градината, а през есента отново се прибира на закрито.

Лимоновото дръвче влияе благоприятно на микроклимата в дома. Неговия аромат успокоява главоболието, нервната система и подобрява паметта и концентрацията. Освен това пречиства въздуха от микроби, вируси и токсини.

Плодовете на лимона са богати на витамини, флаваноиди, а кората му – на ценни етерични масла.

В стайни условия лимоновото дръвче може да достигне до 150 см. височина. То има изправено стъбло и светлозелени листа, а за да се поддържа короната му в подходяща форма се нуждае от подрязване.

Лимонът цъфти най – обилно през пролетта, но може да го прави целогодишно. Едновременно на едно дръвче могат да присъстват пъпки, цветчета и плодове. Узряването на плода е дълъг процеса, който отнема около 6 месеца.

Грижи за стайния лимон у дома

Светлина

Лимонът, като типично субтропично растение, много обича светлината, но е препоръчително тя да бъде разсеяна. Може да поставите саксията на южен прозорец и дръвчето ще расте успешно там през цялата година, с изключение на горещите летни дни. Тогава може да изнесете лимона на терасата или в двора, но на шарена сянка. Пазете го от силните слънчеви лъчи в обедните часове. Ако не разполагате с подходяща тераса или градина, през лятото дръжте саксията далеч от прозореца или в стая с източно изложение.

Ако през зимата лимонът се намира в хладно помещение (с температура 8 – 14 градуса), той заспива и не се нуждае от допълнително осветление. Но ако го оставите на топло, трябва да му осигурите поне 10 часа светлина, като за целта може да използвате изкуствено осветление.

Температура

Лимонът не обича резки промени в температурата. Широко отворения прозорец през зимата може да го разболее и да доведе до опадване на листата му.

През пролетта когато започва да цъфти е добре да се държи на хладно място с температура 14 – 18 градуса. Навън се премества в края на пролетта – началото на лятото като се подготвя постепенно. Саксията се изнася за малко навън, в продължение на няколко дни, след което се оставя там за постоянно.

С настъпването на есента лимонът отново се прибира у дома. Това трябва да се случи когато минималните температури паднат до 12 – 13 градуса.

За да направите прехода по – плавен може отначало да държите саксията на остъклен балкон за няколко дни, ако имате такава възможност.

През зимата лимонът се държи в помещение с температура 15 – 20 градуса и се пулверизира с вода веднъж на 2 – 3 дни. Също така листата му трябва да се забърсват с мека влажна кърпа един – два пъти месечно.

Ако искате да му осигурите зимен покой, преместете го в помещение с температура 7 – 14 градуса.

 

Поливане и влажност на въздуха

Лимонът обича влагата и от пролетта до есента се полива редовно и обилно. През зимата поливането леко се ограничава, но не бива да се допуска изсъхване на почвата.

Водата не бива да застоява в почвата, тъй като това може да доведе до загниване на корените. За целта осигурете добър дренаж.

Полива се с мека вода на стайна температура. Може да използвате и престояла дъждовна вода.

Лимоновото дръвче обича високата влажност на въздуха. Добре е да се опръсква редовно с вода или да се снабдите с овлажнител за въздух.

Почва и торене

Почвата на лимона се състои от чимова почва, компост, едър речен пясък. Добре е да се добавят малко натрошени дървени въглища.

По време на активни период на растението (от март до септември) трябва да се наторява веднъж на две седмици с течни минерални торове.

Пресаждане

Цялостното пресаждане на младите дръвчета се прави веднъж на 2 – 3 години, а на възрастните екземпляри – веднъж на 4 години. Разбира се ако видимо саксията е отесняла може да се направи и малко по – рано. Важно е обаче всяка година на пролет да се премахва горния слой на почвата – около 2,5 см. и да се заменя с нов субстрат. Пресаждането се прави на пролет, но може да се извърши и през есента. Саксията трябва да бъде съвсем малко по – голяма от предишната. Ако засадите младо растение в твърде голям съд то няма да може да развие добра коренова система и тя ще стане прекомерно дълга. Съдовете трябва да са глинени или дървени. Започва се с размер от 20 см. и се стига до 50 – 60 см. за възрастните екземпляри.

Размножаване

Лимонът се размножава чрез семена или резници. Лимоните, получени от семена започват да цъфтят и плододават най – рано 10 след засяването, а понякога и по – късно.

Резниците за размножаване трябва да бъдат с дължина 8 – 12 см. като на всяка от тях трябва да присъства 3 – 5 пъпки.

Резниците се засаждат в смес от чимова пръст и едър пясък, поставят се на топло и редовно се опръскват. Вкореняването настъпва след няколко седмици.

Резитба

Ежегодната резитба на лимона се състои в премахване на изсъхналите и сгъстяващи, короната, клонки. Плододалите клонки се отстраняват до 1/3 или до мястото на последния плод. Дългите, изправени клонки се навеждат за да се стимулира плододаването им. Резитбата на лимона се извършва през пролетта.

Още през септември-октомври лимоновото дръвче трябва да бъде прибрано на закрито. Преди това огледайте добре за наличие на вредители, слаби и изсъхнали клонки или мухъл в саксията. Измийте внимателно листата му с помощта на пулверизатор или под душа. Прехвърлете растението в стая или зимна градина с температура 15-18 градуса. Помещението трябва да бъде светло (най-добре южно или югоизточно)и с оптимална влажност, необходима за цитрусовите растения – около 60-70%.

 

Лимонът може да презимува и в по-хладно, дори неотопляемо помещение, стига температурата в него да не пада под 5 градуса. За кратки периоди може да понесе и температури до 0 градуса без вредни последствия.

Не поставяйте саксията на перваза на прозореца, до радиатора, тъй като високата температура и ниска влажност ще окажат неблагоприятно влияние върху растението и дори може да се окажат фатални.

Ако температурата в стаята за зимуване е под 5-6 градуса, то на лимона не му е необходима много светлина, докато при по-висока температура има нужда от по-интензивно осветление. Все пак внимавайте растението да не бъде изложено на директна слънчева светлина за повече от 2 часа на ден.

Най-добре е да поливате лимона с дъждовна или снежна вода със стайна температура. Ако нямате такава възможност използвайте престояла вода, към която сте добавили една чаена лъжичка сода. Поливането не трябва да е по-често от веднъж седмично, особено ако лимонът зимува на хладно. Все пак следете субстрата да не пресъхва.

През зимния период торенето се ограничава. Може да използвате тор под формата на воден разтвор със съдържание 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

Ако лимонът е на топло и светло през зимата добре е да го подхранвате с тор, богат на желязо.

В началото на пролетта пресадете лимона, ако сегашната саксия му е станала тясна. При пресаждането премахнете повредените и загнили или изсъхнали коренчета и клонки, ако има такива. Поставете го на хладно място с разсеяна светлина за 2-3 седмици. След това преместете на светло и постепенно увеличавайте поливането и торенето.

След като опасността от измръзване премине изнесете лимона на балкона или в градината.

Зимната почивката на лимоните е необходима за плододаването. През зимата лимоните се отглеждат в хладни светли помещения. Добре е температурата да не по-висока от 8°С и вашето лимонено дръвче да се полива рядко. Ако въздухът на помещението е сух, нужно е и оросяване, за да не окапят листата на лимона. Също така допълнителна светлина от поставена до него лампа, ще се отрази добре на лимона.

Също така през зимния период подхранването на лимона се ограничава. Тор се слага само под формата на воден разтвор, който съдържа 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

Ако имате възможност, почистете цялото растение с мек парцал и сапунена вода. Обтрийте внимателно горната и долната повърхност на листата. Пожълтяването на листата говори за дефицит на хранителни елементи. Цитрусовите растения най-често страдат от липсата на желязо. Потърсете специален тор с микро и макроелементи. Прилагайте този вид подхранване, ако вашето растение е на светло и топло през зимата. Ако лимонът зимува на студено, изчакайте пролетта. Тогава пресадете, изчакайте около месец и тогава започнете да подхранвате.

Зимни грижи за домашния лимон.

Ако има малки петънца, които се виждат по цялата листна петура на лимона, трябва да кажем, че има много възможности. Най-лошият сценарии е да си отглеждате и други инсекти със смучещ тип устен апарат. В процеса на храненето си те всмукват и малки хлорофилни зрънца, откъдето се появяват и точиците. Нашият съвет е, ако пръскате с химичен препарат, да го направите преди да внесете лимона в дома си. Също така добра идея е и превантивно пръскане с фунгицид.

 

 

Лимонът расте в глинени или дървени съдове, при подходяща температура и добра почвена смес. Отглежда се в съдове съответстващи на възрастта на растението - в големи съдове малките растения не образуват добра коренова система, тя става излишно дълга и овласена. Съдовете се сменят през 2 години, като се започва от 20 см и се стига до 45 - 60см ширина и 40 см дълбочина.

Почва за лимон
За почва се използва смес от равни части пръст с изгнили горски листа, добре угнил оборски тор, едрозърнест пясък и хумусна чимова пръст. Ако на растението липсва азот, калий, фосфор, растежът се забавя, листата жълтеят и окапват. Добре е да се подхранва с угнил оборски тор или смес от равни части амониева селитра и калиев сулфат - дозата е 1 до 2 чаени лъжички на месец. Може да се ползва птичи тор на малки дози на всеки две седмици, но след като престои и ферментира 1 - 2 седмици във вода.

- Не допускайте засушаване на растението, най-добре е да сипвате вода в подставката.

- Лимонът се нуждае от резитба за формиране, което става през първите 2 - 3 години. Стъблото да е с 20 см ствол и 3 - 4 симетрични скелетни клона, чрез тяхното съкращаване се образуват полускелетни разклонения, до пълното изграждане на короната, образуваните цветове и плодове се премахват.

Лимонът цъфти обилно и ако го отглеждате с декоративна цел, оставете всичките цветове, ако искате да плододава, то тогава оставете 3- 4 цвята, разположени към върха на клонките.

Отглеждане на цитруси в домашни условия

Резитба на лимон
Резитбата за производство се прави, като слабо се съкращават клончетата, отстраняват се плододалите и сухи клонки и се прореждат завръзите. Ако растението е застаряло се съкращават с 1/3 до 1/2 скелетните и полускелетни клони, така става подмладяване. Има зависимост между количеството плодове и количеството листа на дръвчето, за нормалното развитие на всеки плод в короната трябва да има най-малко 9 - 10 развити листа. В тях се съдържат фитонциди, които действат като естествен антибиотик и убиват микробите в стаята където расте. Ако дръвчето изгуби много листа на следващата година не плододава, затова е важно да съхраните листата му.

Сутрешното или вечерното поливане на лимона е най-добро

Зимуване на лимона
Лимонът зимува в нормално топли и светли помещения с температура 18 - 20 градуса, избягвайте резките промени в температурата при проветряване и течението, добре е да овлажнявате въздуха, така листата ще се развиват добре. Изнася се на открито след като преминат застудяванията, резките промени в условията са причина за боледуване и загиване на растението.

Райска ябълка

Райската ябълка (Malus diospyros) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae),произхожда от Китай и Япония.Райската ябълка e дърво достигащо 10 м височина.Присадените растения встъпват в плододаване на 2-тата - 3-тата година след засаждането.За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добите се повишава и често достигат до 200-300 кг. от едно дърво.Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20-22°С .....