Articles - Thumbnails

Райска ябълка

Райската ябълка (Malus diospyros) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae),произхожда от Китай и Япония.Райската ябълка e дърво достигащо 10 м височина.Присадените растения встъпват в плододаване на 2-тата - 3-тата година след засаждането.За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добите се повишава и често достигат до 200-300 кг. от едно дърво.Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20-22°С .....

Клементината е хибрид между мандарина и сладък портокал, сорта е създаден случайно в Северна Африка от семе на мандарина засадено в земята от преподобния отец Клемент Родиер. Клементината е безсеменна, нейните предимства са това, че се белят най лесно от всички познати десертни сортове мандарини и техните хибриди. В някои разсадници, клементината погрешно се предлага като сорт мандарина. Клементината има изключително много клонове, които се различават предимно по аромата и периода на зреене. При правилно отглеждане клементината която ние предлагаме , би трябвало да узрее в края на месец октомври, началото на месец ноември.

Студоустойчивост до -18С

Зимна защита се прави единствено с мулч около ризомата.Musa sikkimensis Red Tiger е студоустойчив банан от Североизточна Индия. В родината си вирее на надморкска височина до 2000 метра. Достига до 6 метра височина , а диаметъра на стъблото до 40 см. В България при нормални условия достига на височина до 4 метра. Различава се с Musa Basjoo по червената жила , която разделя листото. В зависимост от климатичните особености и хранителния режим, често вади листа напръскани с червени ивици, особено при по младите детки.

Плодовете му са сладки , но са пълни със семена.

Папая


Природозащитен статут
Недостатъчно данни
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
подклас: Dilleniidae
надразред: Violanae
семейство: Caricaceae
род: Carica
вид: C. papaya Папая
Научно наименование
Уикивидове Carica papaya
Linnaeus, 1753[1]
папая в Общомедия
Папая
Papayas, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Основни
Витамини
Минерали
Аминокиселини
Други
Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза в САЩ.[2]
Папаята (Carica papaya) е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования – често е наричано „пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или „fruta bomba“ в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но като най-употребявано се е наложило карибското му название „papaya“, тъй като за пръв път европейците откриват този плод именно на Карибите .

Папаята достига на височина между 5 и 10 m. Плодовете ѝ са кръгли или с издължена форма, с жълто-зелена кора и розово-оранжева вътрешност, на вкус наподобяват смесица от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържат голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Плодовете са високо ценени заради голямото си съдържание на витамини (А, В, С, D и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се използват и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и др. Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрелите (като гарнитури). Важно е да се отбележи обаче, че неузрелите плодове могат да предизвикат алергични реакции или други здравословни проблеми поради високото наличие на латекс в тях.

Той е хибрид между мандарина и кумкуат (вид цитрусово растение, подобно на портокал) и представлява храстовидно растение с лъскави зелени листа. То цъфти с ароматни бели цветове през късната зима и ранната пролет, като по-късно се оформят малки плодчета с диаметър 2-3 см.

Латинско имеx Citrofortunella microcarpa
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (12- 18 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.