Articles - Thumbnails

Портокаловото дръвче внася екзотика и свежест в дома. То е топлолюбиво вечнозелено растение. Има характерен мирис на етерично масло, цветовете му също ухаят много приятно.

 

Да си купим или да си посадим?
В някои цветарски магазини се продават малко цитрусови дръвчета, посадени в саксия. Височината им може да стигне до 1м. а дори и малко повече. Ако си закупите портокалово дръвче не бързайте веднага да го пресаждате. Направете това след няколко месеца, когато се адаптира към условията у дома ви.

Цитрусовото дръвче може да се отгледа и от семка. След като отделите семката, измийте я с хладка вода и я посадете на 1 см. дълбочина във влажен торф в малък съд. Дръжте саксията на топло. Когато растението покълне и укрепне достатъчно може да се прехвърли в по - голям съд. Цитурс, отгледан от семка има по - скоро декоративна цел и ако даде плодове, това ще бъде след доста години.

Съвети за отглеждане

 

Портокалът не е притенциозно растение.

Място: през лятото може да се отглежда на терасата на шарена сянка, в ранната есен започнете да прибирате портокала в стаята за през нощта, за да привикне. А след това зимата се отглежда на закрито. Нуждае се от ярка светлина, но не бива да бъде изложен на силно слънце. Добре се чувства на източен или западен прозорец. Ако светлината не достига, осигурете му изкуствено осветление.

Температура: в периода на цъфтеж портокала изисква температура 18 – 20 градуса, а през зимата 11- 15 градуса.

Поливане и влажност на въздуха: през пролетта и лятото портокала се полива обилно по 1 или 2 пъти на ден. През зимата поливането се намалява до 1 – 2 пъти седмично, като не бива да се допуска пресушаване на почвата. В горещите летни дни портокала трябва да се оросява от време на време, както и през зимата, ако се отглежда в помещение със сух въздух и парно отопление.

Почва: портокала има нужда от хранителна почва. По-младите дръвчета изискват по-лека почва, а по - възрастните – по – тежка. Почва за млади растения: 2 части чамова пръст, 1 част листовка, 1 част оборска тор и 1 част пясък. За възрастни растения увеличете дозата с още 1 част чамова пръст и прибавете малко количество глина.

Пресаждане: младите портокалови дръвчета се пресаждат всяка година, а след това на 2 – 3 години.

Пресаждането трябва да се прави през ранна пролет, преди цъфтежа.

Вредителите на които е податлив портокала са:

-червен акар – появяват се жълти точки по листата, които по-късно стават големи петна, листата пожълтяват и опадват. Всекидневното пулвелизиране и проветряване на помещението предпазват растението от червен акар.

- ухозалка – по листата се появат дупки с неправилна форма. Ако го забележите напръскайте растението и почвата с инсектициди.

Ако забележите, че листата на портокала са изсъхнали това може да е знак за слънчево изграяне. Ако пък листата внезапно започнат да опадват това може да се дължи на прекалено влажна почва, поливане със студена вода, излагане на течение, или липса на светлина в помещението.

 

Искате ли натурален портокалов сок? Идеята да можете да приберете собствените си портокали, без да се налага да ходите до супермаркета, е много примамлива, нали? Така че, насърчавам ви да отглеждате портокалово дърво в саксия. Не е много сложно. Всъщност, това е едно от овощните дървета, което се адаптира най-добре, тъй като размерът му за възрастни е по-малък от този на други овощни дървета и корените му не се нуждаят от толкова много място.

Ако не знаете как да го направите, не се притеснявайте. К

Общи данни за портокаловото дърво
Портокалово дърво това е плодно дърво, широко отглеждано във всички райони с топъл умерен климат по света. С височина, която рядко надвишава 6 метра и която можете също да намалите, ако желаете в края на зимата, за да ви улесни при събирането на плодовете, като е много интересно растение, което да имате на вътрешни дворове или тераси. Естествено, можете да намерите екземпляри, които могат да достигнат максимална височина от 10 метра, въпреки че е доста трудно.

Видовете, които характеризират това растение, са известни като Citrus sinensis. Произходът на този вид води началото си от Китай и Индонезия и в момента, както знаете, той може да се култивира навсякъде по света, стига да има необходимите условия за това.
Кога е препоръчително да се засаждат портокалови дървета?
Не можете да засадите портокалово дърво, когато ви се иска. Има точно определено време, когато трябва да го направите и това е, когато дъждовете са на върха си, това с цел да предложи на семената влажна среда, благоприятна за тяхното развитие.

Сега, ако не знаете кога е това време, вие го знаете най-доброто време за засаждане на портокалови дървета е през пролетта. Имайте предвид, че те са растения, които не поддържат твърде много топлина, затова е най-добре да ги имате на места, където температурата е под 32 ° C.
Къде можете да засадите портокалови дървета?
Да, земята трябва да има определени характеристики за да може да се развие. Сред тях са:

Почвата или субстратът трябва да имат рН между 6 и 6.5
Характеристиките на субстратът трябва да бъде или глинест, или песъчлив. Това с цел улесняване на корените, така че те да могат да се движат в своето развитие.
В случай, че земята, която ще се използва, не отговаря на гореспоменатите изисквания, трябва да знаете, че това не е необходимо или задължително, тъй като портокаловото дърво има възможност да се адаптира без проблем към почвите, в които липсват хранителни вещества.
Трябва да предпазите портокаловото дърво от вятъра и силните въздушни течения. Ето защо е жизнеспособно и изгодно да има портокалови дървета в саксии, тъй като улеснява преместването им от едно място на друго, за да ги защити.
Поставете растението на светло място, въпреки че препоръчваме да го поставите на място, където растението може да получава поне два или три часа пряка слънчева светлина на ден.
Как да подготвим земята за отглеждане на портокалови дървета?
Въпреки че е вярно, че не е задължително да се спазват всички гореспоменати изисквания, полезно е за растението в бъдеще, ако подготвите почвата правилно. И за да постигнете това, просто трябва да го наторите и да използвате домашен компост.

Всъщност тази последна форма е най-използваната, тъй като осигурява на почвата необходимите хранителни вещества, които този и всеки друг вид растение Той също така изисква за своето развитие да ви позволят да спестите пари.

Като допълнителна информация в този момент потърсете начин да проверете киселинността на земята, където ще засадите портокаловото дърво о ел компост че сте подготвили. Не забравяйте, че рН трябва да бъде между 6 и 6.5, в противен случай растението няма да се развие правилно.

Грижа за растенията
За да се погрижите за него, просто трябва да вземете предвид следното:

Място
След като донесем портокалово дърво у дома, Първото нещо, което трябва да направим, е да намерим място за него, където да може да получи слънчева светлина директно. Това ще гарантира, че растежът и развитието на растението са оптимални.

напояване
Поливането ще трябва да бъде често, особено през летните месеци. Честотата ще бъде както следва: 3 пъти седмично при горещо време и през 4-5 дни през останалата част от годината.

Сега, когато ще използвате напояване през лятото, опитайте се да осигурите достатъчно вода, за да може почвата да бъде равномерно навлажнена. Това не означава, че трябва да поливате растението до степен да създадете локва.

Преовлажняването е опасно за портокаловото дърво и всеки от съществуващите видове портокалови дървета. Причината за това е, защото може много лесно да изгние растението, освен че позволява на вредните микроорганизми да нахлуят в растението и да го повредят до степен да го убият.

Подайте
Грижата за портокаловото дърво е лесна
Като растение, чиито плодове са за консумация от човека, препоръчително е да се тори с естествен течен тор, като гуано.

трансплантация
Преместете оранжевото си дърво в малко по-голяма саксия през пролетта, след като рискът от измръзване отмине. Използвайте за това субстрат, който има добър дренаж и малко естествен компост, като 60% черен торф или мулч (за продажба тук) + 30% перлит и 10% червейни отливки (за продажба тук).

резитбата
За да се поддържа саксийно плодно дърво, резитбата е една от най-важните задачи, така че можем в края на зимата, преди да възобнови растежа си.

Когато отидете да режете, премахнете онези клони, които изглеждат слаби, болни и се пресичат помежду си. Също така е удобно да отрежете останалите, особено тези, които са нараснали твърде много.

Чума и болести
Сред вредителите и болестите, с които портокаловото дърво може да се зарази, са:

Болести
Можете да получите болестта, известна като Антракноза. Това може да се забележи на растението, когато листата, цветята и плодовете на портокаловото дърво придобиват вид, сякаш са изгнили.

La дъвка Също така е друга болест, с която портокаловото дърво може да се свие. Когато портокаловото дърво има дъвка, растението започва да отделя белезникаво вещество, което се вижда главно в основата и в горните части на портокаловото дърво.

Вие вредители
Лос листни въшки те имат доста голямо предпочитание към плодовете на портокаловото дърво. Когато засягат растението, портокаловото дърво започва да отделя излишен сок. Това е голям проблем, тъй като сокът е като веществото, което дава сила на растението и предотвратява извиването на листата.

El Калифорнийска червена въшка това също влияе до точката, в която плодът започва да пожълтява в черупката си, до степен, че да накара да падне, преди да достигне пълна зрялост.

С цялата тази информация, която сме предоставили, вие сте готови да засадите портокалови дървета не само в саксия, но и във всяка част от градината, която имате в дома си.

Не забравяйте да подхранвате добре почвата на растението и да внимавате да не поливате много, когато е ваш ред. Нещо повече, ако искате плодовете ви да имат добър вкус в бъдеще, използвайте добра почва с подходящо ниво на рН и необходимите хранителни вещества.

Портокалите Citrus orange произхождат от югоизточна Азия – Индия, Виетнам и южен Китай. Плодът на Citrus sinensis е наречен сладък портокал, за да се различава от Citrus aurantium, който е „горчив портокал“.В редица езици е известен като „Китайска ябълка“.Има данни, че местното население на империята започнало да отглежда дребни портокалови дръвчета преди повече от 2 000 години пр.н.е.

Портокалът е хбрид с древен произход, вероятно между помело (Citrus maxima) и маднарина (Citrus reticulata). То е малко цъфтящо дърво, растящо до 10 м височина с вечнозелени листа, които са подредени алтернативно, имат яйцеобразна форма и са 4-10 см дълги. Има малки бели цветчета, които отделят приятен аромат, привличащ пчелите. Кората на узрелия плод е оранжева или жълта, осеяна с миниатюрни ямки, съдържащи етерични масла. Портокаловият плод е вид месест семков плод.

Портокалът е по-взискателен по отношение на светлина и топлина и е малко по-усточив на ниски температури. В сравнение с лимона, той е по-сухоустойчив.

Портокалово дърво - вечнозелено цитрусово дърво многогодишно растениесемейство Rue, отглеждани в субтропичен климат и не понасят отрицателни температури. Растежът на портокаловото дърво в топъл климат продължава постоянно, растението е средно голямо, може да нарасне до 7 м височина, когато открито отглеждане. Има и маломерни сортове до 3 м. Термофилността и ниските изисквания към условията позволяват успешното отглеждане на портокали у дома. портокаловото дърво у домапри добра грижаще може да даде плод и да достигне приличен размер.

Много опитомени, специално отгледани сортове портокал могат да дават плодове през цялата година и да имат минимален размеркорони. Тези сортове (например: Washington Navel, Kinglet, Gamlin) ви позволяват редовно да получавате малка реколта от портокали у дома. А три-четири растения могат да създадат усещането за цитрусова градина в една стая.

Засаждане на портокал у дома.
Размножаването на портокалови дървета се извършва по два начина: резници и семена. И двата метода имат своите плюсове и минуси. Първо, посадъчният материал трябва да бъде намерен някъде. Със семена всичко е просто - отиваме в магазина и избираме първия плод, който харесваме. Както при отглеждането на авокадо у дома, оранжевият плод трябва да е узрял, да има униформа оранжево. Почти всички оранжеви плодове съдържат семена, подходящи за покълване. Трябва да вземете резниците някъде: попитайте приятел, който вече има домашен портокал, можете да си купите готов разсад в магазин или например да донесете резник от ваканция от субтропиците, като отрежете клонка от портокал расте в открито поле.

Портокал, засаден у дома от семена, е по-силно растение. Ще расте по-добре и ще се адаптира към новите условия, по-непретенциозно към болести, дървото ще придобие красива корона, което не може да се каже за растенията, засадени чрез резници. Имайте предвид обаче, че портокал, отгледан от семена, ще има малко по-различни биологични характеристики от своя родител. Засаждането с резници води до 100% прехвърляне генетичен материалродителско дърво. И последното нещо, което може да повлияе на избора как да засадите портокал у дома, е началото на плододаването. Дърво от семена ще започне да цъфти и да дава плодове с достатъчно грижи на възраст от 8-10 години, методът на размножаване на рязане намалява този период наполовина.

Отглеждане на портокаловото дърво от семена.
Вземете образуваните семена с правилната форма от портокаловия плод. Използвайте като гаранция няколко парчета от различни плодове, за да не сеете само неопрашени или незрели семена. Засадете веднага след изваждането на семената в малки саксии или дълги сандъчета на разстояние 5 см една от друга и на 3 см от стените. За почва използвайте смес от торф и почва за цветя в съотношение 1:1, с добър дренаж.

 

Задълбочете семената с 1 см и поддържайте постоянна влажност на почвата, като избягвате преливане. Оптимална температураза покълване 18-22 градуса. Оранжевите кълнове у дома ще се появят след около 2 седмици. От излюпените портокали изберете най-силния, най-мощния, с правилните листа. Извършете отглеждане под малък стъклен буркан - за създаване на микроклимат. Поставете саксиите на светло място, но без пряка слънчева светлина. Веднъж на ден извадете буркана за половин час, за да освежите атмосферата около портокала.

След появата на две истински листа, трансплантирайте здрави екземпляри в отделни саксии с диаметър 10 см, поставете добър дренаж. Когато пресаждате, гледайте да запазите корените непокътнати и торфената смес около тях. За почва използвайте субстрат от хумус и почва за цветя. В тази саксия портокалът трябва да нарасне до 15-20 см, тогава ще е необходима следващата трансплантация.

Размножаване на портокалово дърво чрез резници.

Като резници изберете стъбла с диаметър 4-5 мм и дължина около 10 см. Разрезът трябва да се направи под бъбрека отдолу и над бъбрека отгоре. На дръжката трябва да оставите 3-4 живи пъпки и 2-3 листа. За по-голям ефект стъблото трябва да се третира със стимулатор на растежа на корените и да се постави 1/2 дължина във вода за 3 дни. За да вкорените резници от домашен портокал, засадете ги в сандъчета или саксии с почва, състояща се от смес от хумус, едър пясък и почва за цветя в равни пропорции. Засадете резниците в уплътнен субстрат на дълбочина 3x-4x см. Първоначално клоните нямат корени, това не позволява на растението да получи достатъчно влага от почвата, така че портокаловото дърво изисква ежедневно пръскане на листата с вода . Почвата трябва да е добре навлажнена, но не допускайте подкисляване. Оптималната температура за вкореняване е 20-25 градуса. Окончателното вкореняване става след 30-45 дни. След това домашното портокаловото дърво може да бъде трансплантирано в отделна малка саксия.

 

Условия за отглеждане и грижи за домашен портокал.
За да отглеждате портокаловото дърво у дома, трябва да използвате почва, богата на хранителни вещества. За тези цели цветна смес, която можете да закупите в магазините, или почва от вашия крайградска зонаобработени с вряща вода и обогатени с хума. Не забравяйте да поставите дренаж от експандирана глина или дървени въглища. При поливане не допускайте стагнация на водата и гниене на почвата. В същото време трябва да се уверите, че цялата земна буца е навлажнена, в противен случай дървото ще започне да губи корени и да боли. Поливането е необходимо около два пъти седмично. Почвата трябва да бъде напълно наситена с влага и след това да изсъхне. Когато се подкисли, земята трябва да се смени. Препоръчителният прибор за отглеждане на портокал е глинен съд. Тя е доста пропусклива за влага и това свойство помага за регулиране на влажността на почвата, глината абсорбира и изпарява излишната вода през външната повърхност.

Портокалът обича светлината, така че порасналото дърво се нуждае от пряка слънчева светлина, но не повече от 2 часа на ден. Портокалът у дома не обича да бъде преместван на ново място, така че трябва да му намерите постоянно място от самото начало. домашно дървов южната светла стая. За да оформите красива корона, можете да завъртите саксията с портокал, но всеки ден под малък ъгъл, така че растението да има време да се обърне. Всяка година, тъй като домашният портокал нараства по размер, той трябва да бъде трансплантиран в по-голяма саксия. Новите съдове трябва да са малко по-големи от предишните с 3-4 см в диаметър. При пресаждането земна топка с корени трябва да се извади с минимални повреди и да се премести в по-голяма саксия, а разликата да се запълни с прясна почва. Саксия с обем 8-10 литра може да се остави като постоянна, а трансплантациите могат да бъдат заменени с горна превръзка, докато най-малко два пъти годишно трябва да подновите горния почвен слой.

Лимоните растат най-добре, когато се осигурява висока, но не прекомерна влажност. Ако поливаме прекомерно, особено когато почвата в саксията е силно сбита, корените нямат достатъчно количество кислород и растението започва да боледува. Листата придобиват бледозеленикав оттенък, по тях се появява хлороза.

Поливане на лимоните е много важен въпрос. Лимоните растат най-добре, когато се осигурява висока, но не прекомерна влажност. Ако поливаме прекомерно, особено когато почвата в саксията е силно сбита, корените нямат достатъчно количество кислород и растението започва да боледува. Листата придобиват бледозеленикав оттенък, по тях се появява хлороза.

Трудно е да се каже колко пъти през седмицата трябва да се полива лимонът. Поливането зависи от много фактори и преди всичко от големината на саксията, големината на растението, от типа на почвата, както и от температурата и влажността на въздуха в помещението. Колкото по-малка е саксията и по-лека почвата в нея, толкова по-бързо тя изсъхва и по-често трябва да се полива, в някои случаи дори ежедневно. Колкото по-голямо е растението, толкова повече то се нуждае от вода и толкова по-често тя трябва да се добавя в саксията. В горещи и сухи помещения с парно отопление трябва да се полива по-често и повече, отколкото в помещение, където въздухът е по-хладен и по-влажен.

Използваната за поливане вода трябва да има стайна температура; ако е студена, трябва да се добави малко топла вода към нея. В градовете се използва вода от водопроводи, която е хлорирана, затова е най-добре тя предварително да се преварява.

Поливането на лимона през зимата трябва да става по такъв начин, че водата да преминава през цялата саксийка, а дори неголямо количество от нея да премине в чинийката. Случва се понякога растенията в саксиите да се поливат твърде често, дори ежедневно, но по малко, така че водата навлажнява само повърхностния слой на почвата, а долната й част остава суха. Така, разбира се, не трябва да се постъпва.

Трябва да се помни, че лимонът, както и другите саксийни растения, се нуждаят от повече вода, по-често поливане по време на активния растеж, именно през пролетта и лятото, отколкото през зимата. През зимния период поливането трябва да се намали. Между отделните поливки почвата трябва да подсъхне, но не да изсъхне. Дори и през зимата лимоните реагират на прекомерно засъхване на почвата, като загубват листата си.

Понякога освен поливане, се препоръчва оросяване на листата на декоративните саксийни растения. Оросяването на листата се прави, за да се измие натрупалият се прах по листата, което, разбира се, е полезно за всяко растение, а освен това трябва да се помни, че листата поглъщат от водата, която случайно попадне на тяхната повърхност. Следователно добре е отвреме-навреме да се измива горната повърхност на листата на лимона, за да се отстрани натрупалият се прах върху тях. Ако в къщи имаме малък пулверизатор, с помощта на който водата може да се разпръсква като мъгла, добре е отвреме-навреме листата на лимона да се напръскват с него. Това е особено полезно през втората половина на зимата, когато отоплението е по-силно, въздухът в жилището е сух, а лимонът вече започва да образува нов прираст.